Festivon edut erilaisten ruokien säilytyksessä

Vihannekset ja juurekset ovat suomalaisten keittiöissä eniten pilaantuvia elintarvikkeita, mikä johtuu useimmiten niiden sijoittamisesta väärään paikkaan jääkaapissa tai kylmiössä. Tiedät varmasti kuinka helposti vihannekset kuten kurkku tai salaatti paleltuvat jääkaapissa ja banaanit tummuvat alta aikayksikön. Erityisesti juhlakausina tila saattaa loppua kesken tavanomaisissa jääkaapeissa ja esimerkiksi leipomusten säilyvyys voi askarruttaa.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta, jotka on suunniteltu eri elintarvikkeiden säilytykseen. Festivon kylmiöissä käytettävän lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön jäähdytys on tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa. Kylmyys jakautuu tasaisesti kylmiön sisällä ja tekee elintarvikkeiden säilytyksestä siten helpompaa ja säilytyskapasiteetista mahdollisimman suuren. Festivon kylmiöihin mahtuvat niin uunivuoat kuin täytekakutkin, eikä säilyvyydestä tai ruokatuotteiden sijoittelusta tarvitse olla huolissaan!

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmyys ei jakaudu niin tasaisesti kuin kylmiöissä, ja siksi elintarvikkeiden säilyvyys niissä ei ole yhtä hyvä. Tehokkaan toimintansa ansiosta lamellihöyrystin käy hyvin vähän pakkasen puolella. Se tuottaa korkean suhteellisen kosteuden kaapin sisään, joka edesauttaa elintarvikkeiden säilyvyyttä. Voit lukea Festivoiden kylmätekniikasta ja ominaisuuksista esimerkiksi täältä.

Elintarvikkeiden säilytys Festivon kylmiössä

Juuresten kuten perunoiden ja porkkanoiden säilytys voi olla hankalaa niiden viedessä tilaa jääkaapin hyllyiltä. Juurekset on säilytettävä kylmiön puolella jääkaappilämpötilassa, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään hyvinä. Festivon kylmiöissä voit säilyttää juurekset niille tarkoitetussa juureskorissa, joka on mahdollista hankkia lisävarusteena kylmiöihin.

Festivon 120 CM kylmiössä riittää tilaa tuoreena säilytettäville elintarvikkeille. Alahyllyllä näkyy puinen juureskappa.

Festivon kylmiöpakastimen alaosassa sijaitsevat HEVI-vetolaatikot ovat tarkoitettu kosteutta vaativille tuorevihanneksille ja hedelmille. Näitä vetolaatikoita on Festivon kylmiöissä vakiona yksi, mutta voit valita niitä jopa kolme siten, että yksi niistä voi sijiaita jääkaappilämpötilassa! Vetolaatikon lämpötila-alue on +8–10 astetta, joka on ihanteellinen lämpötila heviosaston eli hedelmien ja vihannesten osaston elintarvikkeille. Heviosaston lämpötila säätyy automaattisesti kylmiön lämpötilan mukaan noin 5 astetta lämpimämmäksi kuin itse kylmiön puoli.  Vihanneslaatikossa olevan oikean lämpötilan ja kosteuden ansiosta elintarvikkeet säilyvät pidempään tuoreina. Esimerkiksi banaani ja avokado eivät kypsy yhtä nopeasti kuin huoneenlämmössä, jolloin ne säilyvät tuoreina pidempään. Salaattituotteet taas saavat tarvitsemaansa kosteutta, joka pitää salaatinlehdet tuoreina.

Festivon kylmiöihin kuuluu vakiovarusteena yksi HEVI-vetolaatikko. Modulaarisen malliston ansiosta voit valita vetolaatikoita jopa kolme siten, että yksi niistä sijaitsee jääkaappilämpötilassa!
45FM pakastin NOLLA2
Festivon pakastimen puolella sijaitsevat NOLLA-vetolaatikot ovat optimaalinen säilytyspaikka lihalle, kanalle ja kalalle. NOLLA-vetolaatikoita on vakiona yksi, mutta voit valita pakastimeesi niitä kaksi.

Entä sitten liha, kala ja kana? Esimerkiksi suomalaisten rakastama jauheliha tulisi säilyttää +2 asteen lämpötilassa ja tuore kala vaatii myös 0 – +2 asteen lämpötilan säilyäkseen tuoreena. Monesti nämä tuotteet laitetaan pakkaseen, jos niitä ei ole tarkoitus kypsentää samana tai seuraavan päivänä. Festivon pakastimen puolella sijaitseva vetolaatikko on tuoresäilytystila, joka on +0-asteinen eli niin kutsuttu nollatila. Näitä NOLLA-vetolaatikoita voi valita pakastimeen kaksi kappaletta. Tuoresäilytystila on kylmempää säilytystä vaativille elintarvikkeille, kuten lihalle, kalalle ja kanalle suunniteltu säilytystila. Säilyttämällä tuotteen nollatilassa esimerkiksi jauheliha ei ala tummumaan keskeltä, ja se saa useamman päivän lisää käyttöikää. Samalla vältyt tuotteiden lyhytaikaiselta pakastamiselta ja kenties kiireessä jauhelihan tai kanan pikasulattamiselta mikrossa.

Festivon pakastimet  ovat kapeita ja täyskorkeita, mikä edesauttaa pakasteiden lajittelua. Pakasteet voi lajitella kahden ylösnostettavan luukun hyllyille sekä neljään ulosvedettävään pakastelaatikkoon. Festivon pakastimissa on automaattisulatus, joka helpottaa niiden käyttöä. Pakastusteho on huikea, 18 kg/vrk. Suuren säilytyskapasiteetin ansiosta pakastimeen mahtuvat niin ruokatuotteet kuin herkutteluunkin sopivat elintarvikkeet.

Festivon täyskorkean pakastimen käyttötilavuus on huikeat 195 litraa.

Kokeile tuotevalitsimella millainen olisi sinun unelmiesi kotimainen kylmälaite

Sivuillamme olevalla tuotevalitsimella pääset personoimaan kylmiön, kylmiöpakastimen, pakastimen tai viinikaapin sopimaan kotisi sävymaailmaan ja sen sisätilat vastaamaan taloutesi tarpeita. Kokeile erilaisia väriyhdistelmiä laitteiden oviin ja runkoihin ja valitse sopiva määrä vetolaatikoita. Festivoiden modulaarisen rakenteen ansiosta kylmälaiteet voidaan yhdistää yhtenäiseksi laitteeksi tai sijoittaa vaikka eripuolille keittiötä. Kokeile miltä kylmälaitteesi näyttäisi erilaisilla kokoonpanoilla!

 

 

Miksi valita kodin jääkaapiksi kylmiö?

Kylmiössä säilytät samoja asioita kuin säilyttäisit jääkaapissa, miksi sitten valita kylmiö jääkaapin sijaan? Eroja löytyy muun muassa kylmätekniikasta, koosta ja säilytyskapasiteetista, elintarvikkeiden säilyvyydestä sekä kotimaisten Festivoiden kohdalla laitteiden muunneltavuudesta. Erona jääkaappiin on muun muassa se, että Festivon kylmiössä hedelmien ja vihannesten vetolaatikko sijaitsee laitteen alaosassa, eikä näin ollen vie muusta säilytystilasta kapasiteettia. Lukuun ottamatta vihannesten ja hedelmien säilytykseen suunniteltua vetolaatikkoa kylmiön hyllyt ovat vapaasti sijoiteltavissa.

Erona moniin jääkaappeihin on myös Festivoiden huollettavuus. Varaosia löytyy jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin ja huoltoliikkeitä löytyy ympäri Suomen. Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit ovat myös markkinoiden ainoat kotimaiset kylmälaitteet.

Tavanomaisen jääkaapin vs. kylmiön kylmätekniikka

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmätekniikkana käytetään jääkaapin takaseinässä olevaa levyhöyrystintä. Ruokatuotteiden sijoitteluun on kiinnitettävä tarkemmin huomiota – ethän halua säilyttää esimerkiksi maitotuotteita jääkaapin lämpimimmässä paikassa? Herkimmät tuotteet ovat myös vaarassa jäätyä osuessaan jääkaapin takaseinään.

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmyys ei jakaudu yhtä tasaisesti kuin Festivon kylmiössä, mikä johtaa siihen, ettei elintarvikkeiden säilyvyys ole yhtä hyvä. Paleltunut kurkku ja kovettuneet juustoviipaleet ovat varmasti monelle tuttuja ilmiöitä jääkaapissa.

Festivon kylmiöissä jäähdytys on selvästi tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa.

Kylmiön avulla ruokahävikki pienenee

Festivon kylmiöissä kylmäntuottajana on suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin, joka tuottaa tasaisen kylmyyden koko kylmiöön. Tasaisen kylmyyden lisäksi lamellihöyrystin tuottaa ruokatuotteiden säilyvyyttä edistävän korkean suhteellisen kosteuden käymällä hyvin vähän pakkasen puolella. Korkea ilmankosteus ja tasainen kylmyys mahdollistavat elintarkkeiden vapaan sijoittelun, joka tekee elintarvikkeiden säilytyksestä helpompaa ja säilytyskapasiteetista suuremman. Suuren säilytyskapasiteetin ansiosta Festivoihin mahtuvat suuremmatkin uunivuoat ja kakut, eikä niiden säilyvyydestä tarvitse olla huolissaan. Samalla ruokahävikki pienenee, kun ruokatuotteet pysyvät hyvinä pidempään.

 

Miten jääkaapit ja kylmiöt eroavat elintarvikkeiden säilytyksessä?

Kylmiö on kuin iso jääkaappi, lukuun ottamatta muutamia seikkoja. Festivon kylmiöitä vertaillessa useimpiin jääkaappeihin ero korostuu niiden litratilavuuksissa. Tavanomaisia jääkaappeja, joissa tilavuus olisi suurempi kuin 400 litraa on erittäin harvassa, kun taas Festivoissa pienimmän kylmiön (55 CM) litratilavuus on 338 litraa ja suurimman (120 CM) jopa 847 litraa!

Kylmiö tarjoaa runsaasti monipuolista kylmäsäilytystilaa suuremmallekin taloudelle, eikä ruokahävikkiä pääse syntymään niin herkästi elintarvikkeiden pidemmän säilyvyyden ja oikeiden lämpötila-alueiden vuoksi. Tilavaan kylmiöön sijoitat helposti isot tarjoiluvadit- ja astiat, ruokakattilat ja padat kuin juuressäkitkin.

Kylmiöiden ja kylmiöpakastimien valttikorttina onkin niiden kylmätekniikan ja säilytyskapasiteetin ansiosta ekologisuus, jota edesauttavat eri lämpötila-alueet, joita Festivon kylmiöpakastimista löytyy neljä, jokainen suunniteltuna eri elintarvikkeiden säilytykseen:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • tehokas automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Festivon kylmiöiden poikkeava mitoitus ja muunneltavuus

Festivon kylmiöiden vahvuutena on muusta tarjonnasta poikkeava mitoitus kylmälaitteissa, muunneltavuus sekä laitteiden yhdistelymahdollisuudet. Festivon kylmiöitä on saatavilla viiden eri levyisinä; 55 cm, 75 cm, 90 cm, 100 cm ja 120 cm. Litratilavuudet ovat näissä 338 litran ja 847 litran välillä. Festivon kylmiöpakastimet rakentuvat 55 tai 75 cm leveän kylmiön ja 45 cm leveän pakastimen yhdistelmästä siten, että kokoja on kaksi; 120 cm ja 100 cm leveä kylmiöpakastin. Mallistoon kuulu myös niin sanottu perusmallinen 75 cm levyinen kylmiöpakastin, jossa vetolaatikkopakastin ja nollatila ovat kylmiön alapuolella.

Yksiovisiin kylmiöihin voidaan valita lisävarusteina useampia hedelmä- ja vihanneslaatikoita tai yksi kylmiölämpötilainen vetolaatikko. Pakastimen puolelle voit lisätä toisen tuoresäilytykseen tarkoitetun nolla-asteisen vetolaatikon. Laitteen rungon ja ovien värin sekä kätisyyden saa valita itse. Runkomoduulien ansiosta kylmiö ja pakastin voivat sijaita vaikka keittiön eri seinustoilla, eivät siis välttämättä vierekkäin. Näin jokaisesta kylmiöstä ja kylmiöpakastimesta saadaan juuri sinun keittiösi tarpeita vastaava kokonaisuus.

Festivon musta kylmiö, pakastin ja viinikaappi AINA-keittiössä.

Kylmiöiden ja kylmiöpakastimien mitoituksessa huomioitu suomalaiset keittiöt

Kun ajatellaan esimerkiksi side by side -jääkaappipakastimia, niiden syvyys ja leveys ovat usein suomalaisiin keittiöihin liian suuria. Kohdataan ongelma, että side by side -jääkaappipakastin tulee ulos keittiön kaapistosta tai laitteen ovet tarvitsevat ympärilleen reilun tilan auetakseen kokonaan. Poikkeuksiakin varmasti löytyy, sillä kylmälaitebisnes kehittyy jatkuvasti. Onko sinulle käynyt niin, että side-by-side -jääkaappipakastin ei mahdukaan aukeamaan esimerkiksi nurkkaan sijoitettuna?

Festivon kylmiöpakastimien (kuten muidenkin laitteiden) ovet ovat mitoitettu niin, että vältyttäisiin edellä mainitulta ongelmalta. Festivon ovet tarvitsevat vain 40 milliä seinästä tilaa, jotta ovet pääsevät avautumaan ja vetolaatikot saadaan vedettyä ulos. Myös Festivon laitteiden syvyysmitta ja leveys on suunniteltu siten, että jokaiseen keittiöön löytyy sopivan kokoinen laite.

Testaa tuotevalitsimella erilaisia kokoonpanoja kylmiöistä ja kylmiöpakastimista

Tuotevalitsimellamme voit suunnitella keittiöösi sopivan kylmiön, kylmiöpakastimen, pakastimen tai viinikaapin kokeilemalla eri väriyhdistelmiä laitteen runkoon ja oviin sekä valitsemalla eri määriä lisävarusteita. Tilausvaiheessa saat päättää myös laitteiden kätisyyden ja yhdistää vaikkapa kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhtenäiseksi laitteeksi!

Tuotevalitsimeen pääset tästä!

Riku Rantala: ”Arvosana Festivolle puolen vuoden käytön jälkeen on 6/5”

Toimittaja Riku Rantala perheineen hankki viime vuonna uuteen kotiinsa Festivon 120 CFM -kylmiöpakastimen. Puoli vuotta on kulunut Festivon kanssa ja nyt Rantala listaa käyttökokemuksensa Festivon ominaisuuksista.

Riku Rantala kertoo käyttökokemuksensa Festivosta.

Rempat on rempattu – muutamaa lakisääteistä jalkalistaa lukuunottamatta. Nehän jokainen itseään säästävä remontteeraaja jättää useaksi vuodeksi odottamaan hetkellistä inspiraatiota.

Joka tapauksessa: olen ehtinyt puolisen vuotta rampata uudella Festivo-jääkaap… siis kylmiöpakastimella. On siis käyttöraportin aika!

Perusasiat alkuun kertauksena niille, jotka eivät edellistä blogimerkintääni ole lukeneet. Valintakriteerini keittiörempan jälkeiseksi sapuskansäilytyssysteemiksi olivat:

 • kestävyys, koska edellinenkin jääkaappi oli kestänyt 40 vuotta
 • kotimaisuus, koska laatu, korona ja suomalainen työ
 • huollettavuus, koska kertakäyttökulutusta ei maailma kaipaa yhtään lisää
 • hävikintorjunta, koska tärkeä osa ilmastokriisin vastaista taistelua
 • koko, koska viiden hengen perheessä ahmatteja
 • ulkonäkö, koska viiden hengen perheessä myös esteetikkoja

No, täyttikö Festivo 120CFM -kylmiöpakastin kriteerit?

Kestävyys

Puolen vuoden mittausaika ei tietenkään riitä vuosikausien kestävyysarviointiin, mutta yleinen laatutuntuma on ilman muuta hintansa väärti. Jämäkkyys ilahduttaa. Ovet kahvoineen tuovat mieleen tasavallan presidentin luodinkestävän edustus-Mersun, jota pääsin 1990-luvulla ahtaajana Sörkan satamassa ajamaan ulos laivasta. Vetolaatikot ovat tukevaa muovia, kuten myös ovilokerot ja pakastinosan luukut.

Kotimaisuus

Asia ei ole puolessa vuodessa heikentynyt, päin vastoin – kylmiöpakastimen kotimaisuusaste on 80 prosenttia. Etenkin koronakurimuksen aikana tuntuu hyvältä, että keittiön paraatipaikalla jököttää avainlipputuote. Pakastimien lankakorit Porista, tiivisteet Vaasasta, muoviosat Hollolasta ja Kausalasta, teräslevyt Raahesta ja Hämeenlinnasta, lasihyllyt Lahdesta ja – ilman haisevia liimoja koottu –juureskori Joensuusta…

Huollettavuus

Puolessa vuodessa ei huoltotoimille ole ollut tarvetta. Mutta etenkin pandemian (ja Suezin kanavan tukkineen Ever Given -konttilaivan) myötä julkisuudessa on paljon puhuttu erilaisista toimitusvaikeuksista. Festivon hyväksi puhuu sekin, että varaosat ovat suurelta osin kotimaisia joten niitä ei tarvitse rahdata esimerkiksi Kiinasta. Ja 50 huoltoliikkeen on luvattu palvelevan ympäri Härmää. Homman pitäisi siis toimia.

Hävikintorjunta

Hävikkitorjunta joutui jouluna tositestiin, josta on kyllä pakko antaa täydet pojot. Festivon jäähdytyssysteemi perustuu lamellihöyrystimeen, minkä ansiosta kylmiö jäähtyy nopeammin ja antaa tasaisemman lämpötilan kuin perusjääkaappi. HEVI-vetolaatikoissa hedelmät ja vihannekset ovat säilyneet selvästi paremmin kuin ennen, koska niissä ei ole liian kylmä. Kalamiehenä NOLLA-boksit ovat ykkössuosikkejani. Koska ne ovat jääkaappilämpötilaa kylmempiä, fisuja tulee ensi kertaa säilytettyä niinkuin niitä oikeasti pitää ja esimerkiksi graavit pysyvät mintissä todella hyvin. Riistaa niissä voisi riiputtaa tolkuttoman pitkään.

Kalamiehenä Festivon NOLLA-boksit ovat Riku Rantalan suosikkeja.

Koko

Ennen tuntui siltä, että poikiemme pohjattomien kitojen vaatimaa sapuska- ja juomamäärää ei saa mahtumaan jääkaappiin ilman raivostuttavaa tetristä. No, enää ei tunnu. 120CFM-mallin ulkomitathan ovat sen perus jääkaappi-pakastimen 60+60 senttiä, mutta kylmiön tilavuus on isompi kuin yhdistelmissä yleensä, eli 500 litraa. Pakastimen puolella on riittävästi tilaa myös, ja NOLLA-bokseissa säilytän lihat, kalat ja muut kylmempää vaativat.

Riku Rantalan kotiin valikoitui Festivon 120 CFM -kylmiöpakastin.

Riemastuttavin yksityiskohta: KYLMÄ-vetolaatikkoon mahtuu tasan 49 tölkkiä olutta (330 cl)! Jos tilaa olisi ollut keittiössä enemmän, olisi lisävarusteena saatava viinikaappi vielä houkutellut…

Festivoon mahtuvat Riku Rantalan perheen juomat.

Ulkonäkö

Itsehän en ymmärrä esteettisistä asioista juuri mitään, mutta ymmärrän Suomi-designin muotokielen kansainvälisen menestyksen ja Festivo solahtaa siihen kategoriaan kuten pitääkin. Musta runko ja ovet sopivat meikäläisten kyökkiin väreiltään, eikä pahemmin ole sormenjäljetkään pistäneet silmään.

Summa summarum: tässä on masiina, joka on yllättävän isossa roolissa omassa arjessani – isommassa kuin vaikkapa televisio. Kaikki viittaa siihen, että tätä konetta ei kuitenkaan ole tarvis päivittää samaan tahtiin kuin digitalisoitunutta kotielektroniikkaa. Uskon vakaasti, että olen tyytyväinen tähän kotimaiseen hankintaani vielä vuosienkin päästä!

Riku Rantala

Rantala on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hänen tunnetuimpia ohjelmiaan ovat matkailu-ohjelma Madventures ja Ylellä pyörivä Docventures.

 

Festivo osaksi loppuelämän kotia

Hanne Bräysy rakentaa perheensä kanssa loppuelämän hirsikotia Pohjois-Pohjanmaalle. Keittiöön on valittu kotimainen Festivo kylmiöpakastin. Kolmessa blogikirjoituksessa Hanne kertoo rakennusprojektin ja uuden keittiön etenemisestä. Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa @huippurakennustehtava

Kesällä 2020 se starttasi, projekti haaveidemme hirsikodista. Mummulan maista meille lohkottiin puolen hehtaarin pääosin peltotontti pienellä metsäkaistaleella. Lapsemme ovat viides sukupolvi, joka noita samoja mantuja pääsevät tulevaisuudessa kulkemaan. Raksalla ollaan nyt siinä vaiheessa, että sekä talon että autotallin rungot ovat pystyssä ja talon puolella on lattia juuri valettu. Syksyllä on tarkoitus päästä muuttamaan uuteen, loppuelämämme kotiin.

Hanne Bräysyn / @huippurakennustehtava hirsitalo ja peltotontti.

Suunnittelun lähtökohtina arjen sujuvuus, valintojen pitkäikäisyys ja kestävyys

Kun aloimme taloamme suunnittelemaan, varsin pian suunnittelun lähtökohdiksi nousivat arjen sujuvuus, valintojen pitkäikäisyys ja kestävyys. Talomme rakentuu pääosin avaimet käteen -periaatteella paikallisin voimin.

Hirret ja muut puuosat toimittaa oululainen hirsifirma. Pystytyksestä ja rakentamisesta vastaa alusta loppuun toinen oululainen yritys.

Puolisoni on koulutukseltaan puuseppä ja muotoilija. Vaikka hän nykyisin työskenteleekin muissa tehtävissä, puusepän töistä hänellä on kokemusta 20 vuoden ajalta. Tämän vuoksi puusepän työt, kuten kaikkien kiintokalusteiden suunnittelu ja valmistus, on meidän itsemme vastuulla. Suurimpana ja arjessa näkyvimpänä näistä on totta kai keittiö.

Hanne Bräysy / @huippurakennustehtava hirsitalo

Keittiön suunnittelua ohjasivat laadukkaat valinnat ja visuaalisuus

Keittiötä suunnitellessa olemme halunneet ottaa huomioon arjen sujuvuuden ja laadukkaiden valintojen lisäksi myös visuaalisuuden. Kotimme sydän tulee olemaan oleskelutilat, joissa toiseen päähän asettuu keittiö ja toiseen olohuone.

Korkeimmillaan yli 4,5 metrin huonekorkeus ja isot etelään suuntautuvat ikkunat luovat avaran ja valoisan tilan. Sisätiloissa värimaailma tulee olemaan pääosin vaalea ja mustaa käytetään tehosteena.

Kokomusta keittiö

Koska haluamme kokomustan keittiön, kodinkoneiden tulee myös olla mustat tai integroidut.

Festivon mustarunkoinen, mustilla ovilla oleva kylmiöpakastin on tyylikkään linjakas ja tulee sopimaan hyvin moderniin keittiöömme.

Keittiön mitoitus rakentuu Festivon ympärille

Kun mieheni alkoi suunnitella keittiön kalusteita, kodinkoneiden valinta oli edessä jo varhaisessa vaiheessa. Erityisesti kylmäkalusteiden mitoitus vaikuttaa koko keittiön mitoitukseen. Visuaalisesti yhtenäisten linjojen löytyminen on ollut tärkeä osa keittiömme suunnittelua.

Festivon yli kahden metrin korkeus sopii hyvin kalusteiden korkeusmitoituksen kanssa yksiin.Voikin sanoa, että koko keittiömme mitoitus rakentuu Festivon ympärille. Festivon korkeus on myös yhteneväinen väliovien ja oleskelutilamme korkeiden ikkunoiden kanssa.

Pelkän ulkonäön ja saati korkeuden takia emme Festivon 120 cm leveää kylmiöpakastinta kuitenkaan ole valinneet. Suosimme mielellämme kotimaista ja mikäpä on suosiessa, kun saamme vielä monipuolisen, tarpeitamme vastaavan tuotteen.

 

Kaikelle oma paikkansa, hedelmät viihtyvät Festivossa

Hanne Bräysyn / @huippurakennustehtava keittiösuunnitelma rakentui Festivon ympärille.
Uutta kotia suunnitellessa olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että kaikilla tavaroille tulee oma paikkansa. Festivon myötä ylimääräiset työtason nurkissa ja alakaapeissa piilossa olevat hedelmät pääsevät säilytykseen niille tarkoitettuun, jääkaappilämpötilaa hiukan lämpimämpään vetolaatikkoon.

Kylmäkalusteiden käytettävyyttä parantaa, se että Festivossa kylmiön ja pakastimen sijoittumisen ja kätisyydet voi valita, tuote kun valmistetaan tilauksesta Hollolan tehtaalla. Meillä kylmälaitteet tulevat olemaan aivan L-muotoisen keittiömme oikeassa reunassa.

Kylmiö asettuu meillä vasemmalle ja pakastin oikealle ja molemmat avautuvat oikeakätisenä. Tällöin on näppärä nostaa tavarat vieressä olevalla tasolle.

Kylmiö on Festivossa myös tilava!

Kun maaliskuussa juhlimme esikoisen synttäreitä ja tuskastelin miten kakun saa mahtumaan jääkaappiin – tätä ongelmaa en usko tulevaisuudessa olevan.

Rakenna oma Festivosi tuotevalitsimellamme!

Energiamerkintöjen muutokset – Festivo on ekologinen ja pitkäikäinen valinta keittiöön

Maaliskuun alussa astuivat voimaa Energiaviraston uudet energiamerkinnät. Uudistuksessa kolme ylintä luokkaa eli A+, A++ ja A+++ poistuvat vaiheittain maliskuun alusta lähtien.

Jatkossa energialuokitukset ovat A–G ja plus-luokat tulevat poistumaan vuoteen 2025 mennessä. Uudistuksessa alussa A-luokka jää suurimmassa osassa tuoteryhmiä tyhjäksi, eli hetkellisesti joidenkin laitteiden kohdalla ei ole mahdollista ostaa laitetta, jonka energialuokitus on parempi kuin B tai C.

A-luokan tyhjäksi jättäminen antaa tilaa tuotekehitykselle yhä energiatehokkaammille laitteille skaalan yläpäässä. Esimerkkinä laitteet, joiden energiamerkintä on ollut A+++, vaihtuvat ne B- tai jopa E-luokkaan riippuen tuoteryhmästä, toisin sanoen A+, A++ ja A+++ -merkityt laitteet tulevat sijoittumaan uuden skaalan keskitasolle.

Muutoksessa huomioitavaa on se, että vaikka laitteen energialuokitus laskeekin alempaan luokkaan, se ei tarkoita sitä, että laitteen laatu tai energiatehokkuus olisi laskenut!

Voit lukea energiamerkintöjen uudistuksesta lisää muun muassa Energiaviraston kirjoituksesta ”Energiamerkintä uudistuu vuonna 2021”.

Energiamerkintöjen muutokset Festivon laitteissa

Energiamerkintöjen muutokset tulevat vaiheittain eri tuoteryhmille. Nyt maaliskuussa uudistuviin tuoteryhmiin kuuluvat muun muassa jääkaapit ja pakastimet sekä viinikaapit, eli kaikki Festivon kodin kylmälaitteet. Festivon kylmiöiden ja kylmiöpakastimien A+ luokitus muuttuu E-luokkaan, pakastimien A+-luokka F-luokkaan sekä viinikaapit A+ ja B -luokista F-luokkaan.

Merkintöjen ulkoasu tulee muuttumaan. Jääkaapeissa ja pakastimissa eroja vanhaan merkkiin ovat uudistettu pakaste- ja kylmälokeroiden kuvake sekä eri merkintä melupäästöille ja lisätieto melupäästöluokasta.

Viinikaappien kohdalla erona vanhaan merkkiin ovat uusi kuvake viinipulloille sekä samat muutokset melupäästöihin kuin jääkaapeissa ja pakastimissa.

Festivon uudistunut energiamerkintä kylmiöissä.
Kuvassa oikealla Festivon 75 CM -kylmiön vanha energiamerkki ja vasemmalla uudistunut.

Festivo on ekologinen ja pitkäikäinen valinta keittiöösi

Energiamerkintöjen muutoksista huolimatta, Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit ovat edelleen yhtä ekologisia kylmälaitteita kuin aiemminkin – mikään ei ole siis laitteissa muuttunut. Esimerkiksi suuresta koostaan huolimatta Festivon 120 CFM kylmiöpakastin -yhdistelmä kuluttaa vuodessa noin 400kWh, joka on euroissa noin 50 €. Lisäksi kaikissa Festivoissa on käytössä ympäristöystävälliset kylmäaineet ja energiatehokkaat ja pitkäikäiset led-valaisimet.

Festivoiden ekologisuus tulee esiin monilla eri tavoilla, sillä laitteet ovat suunniteltu nimenomaan pitkäikäisiksi keittiön elementeiksi, jotka tarjoavat suuren säilytyskapasiteetin ja optimaaliset säilytysolosuhteet kaikille kylmässä säilytettäville elintarvikkeille.

Festivon kylmälaiteyhdistelmä Puustellin keittiössä.
Festivon kylmiö-, pakastin- ja viinikaappiyhdistelmä Puustellin keittiössä.

Ammattilaitteiden kylmätekniikka

Festivon kylmiöissä ja pakastimissa kylmän tuottajana on suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin, jota käytetään esimerkiksi suurkeittiöiden kylmä- ja pakastehuoneissa sekä kylmäkellareissa. Lamellihöyrystin muodostaa optimaalisen kosteuden ja tasaisen kylmyyden elintarvikkeiden säilytykseen.   Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön jäähdytys on tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa – elintarvikkeet säilyvät hyvinä pidempään.

Festivon kylmiöissä ja pakastimissa kylmän tuottajana on suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin

Ruokahävikki minimiin neljällä ei lämpötila-alueella

Oikeissa lämpötiloissa säilytettävät elintarvikkeet säilyvät pitkään ja ruokahävikki vähenee tehokkaasti. Festivon kylmiöpakastimien neljä eri lämpötila-aluetta ovat suunniteltu eri elintarvikkeiden säilytykseen:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Eri lämpötila-alueiden lisäksi elintarvikkeiden säilyvyyttä tehostaa tasainen kylmyys, jonka ansiosta tuotteiden säilytys on helpompaa ja säilytyskapasiteetti on mahdollisimman suuri.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta

Käyttöikä ja huollettavuus

Festivot ovat pitkäikäisiä kumppaneita keittiöösi, oikein huollettuna Festivon käyttöikä on jopa yli 20 vuotta. FK10-tuotemallistomme laitteet ovat muunneltavissa käyttötarpeen mukaan, muunneltavuus mahdollistaa mm. kylmälaitteen sijoittelun uudelleen käyttötarpeen muuttuessa.

Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit valmistetaan yksilöllisesti tilauksien mukaan Hollolassa. Kylmälaitteiden valmistuksessa luotamme kotimaiseen osaamiseen ja suosimmekin lähialueiden toimittajia ja ammattilaisia. Voit käydä tutustumassa kotimaisiin yhteistyökumppaneihimme aiemmasta blogikirjoituksestamme!

Kotimaisen valmistajan etuna on myös nopeat huollot ja varaosat jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin. Laitteemme valmistetaan samoista komponenteista kuin suurtalouspuolen laitteet, tämän vuoksi Festivoiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

 

Voit käydä suunnittelemassa tuotevalitsimellamme keittiöösi sopivan kotimaisen ja ekologisen kylmälaitteen! Jos keittiöstäsi löytyy jo Festivo, muista osallistua keittiökuvakilpailuumme!

 

Tule vaikuttajaksi kotimaiselle kylmälaite­valmistajalle

Etsimme nyt Festivolle kumppaneita vaikuttajamarkkinointiin.

Aikaisempiin vaikuttajayhteistöihin voit tutustua blogikirjoituksestamme ”Kaunis, laadukas ja käytännöllinen kylmälaite” – vaikuttajien kokemuksia Festivosta. Viimeisin yhteistyö on toteutettu toimittaja Riku Rantalan kanssa.

Sosiaalisen median tilisi ja blogisi saa näkyvyyttä myös Festivon omissa medioissa kuten verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa sekä YouTube-kanavallamme. Pääset myös mukaan uutiskirjeisiimme!

Valitsemme vuodelle 2021–2022 muutaman sopivan kumppanin, joka tekee arvoihimme sopivaa sisältöä keittiöremontista tai talon rakentamisesta.
Kumppaninamme saat alennusta kylmälaitteestamme suhteessa tilisi näkyvyyteen ja sisältösi laatuun. Korvaus sovitaan toimeksiantokohtaisesti.

Hae nyt, sillä aloitamme yhteistyön heti kun oikea tekijä löytyy!

 

Ammattilaitteiden tekniikkaa kodin kylmälaitteissa – Porkka ja Festivo palasivat yhteen

Timo Seppälä on tuttu näky Hollolan tehdasalueella.

Hollolassa on valmistettu jo vuosikymmeniä kylmälaitteita. Kotimaisessa kylmälaitebisneksessä ja valmistavassa teollisuudessa aloitti jo vuonna 1973 myös Timo Seppälä. Silloinkin alana olivat kylmälaitteet, vaikka yhtiönä oli Porkka. Nykyisin Suomen Kotikylmiö Oy:n hallituksen puheenjohtajana työskentelevä Seppälä on vastannut Suomen Kotikylmiössä myös myynnistä ja markkinoinnista.

– Tulevaisuutta ei tiedä, mutta uskoa siihen on.

Nämä ovat loppusanat Seppälän koostamassa kuvakirjassa, jossa kerrotaan suomalaisesta kylmälaitevalmistuksen historiasta. Tapahtumat oli vielä mahdollista saada talteen, yhdeksi kokonaisuudeksi, josta näkee kaikki käänteet, joiden myötä päädyttiin vuoden 2019 lopulla siihen, että Festivo osti Porkka Finlandin liiketoiminnan ja Festivo-Porkka Group syntyi.

Seppälä oli mukana perustamassa Suomen Kotikylmiötä vuonna 1994. Yhtiö syntyi laman jälkimainingeissa henkilökunnan uskosta omaan tuotteeseensa ja kotimaiseen kylmälaitteiden valmistukseen. Hän myi 2000-luvun alussa osuutensa Suomen Kotikylmiöstä, mutta palasi vuonna 2013 mukaan toimintaan, kun Festivo Finland Oy perustettiin.

Timo Seppälä toimii Suomen Kotikylmiö Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Kotona on oman merkin viinikaappi ja kylmiö-pakastin.

Festivon kylmälaitteet kestävät jopa vuosikymmeniä

Käänteitä suomalaisessa kylmälaitebisneksessä on riittänyt, palataan niihin pian, mutta kysytään nyt ensin, että mikä saa uskomaan kotimaiseen kylmälaitteiden valmistuksen tulevaisuuteen? Siihen, että kannattaa valmistaa Hollolassa kylmiöitä, pakastimia ja viinikaappeja sekä ammattikäyttöön mm. lääkekaappeja ja vientiin nuuskakaappeja?

Festivon tuotteiden vahvuus on tuotteiden laatu sekä kylmiöiden mitoitus, joka poikkeaa muusta tarjonnasta.

– Kotimainen valmistus kannattaa niin kauan, kun asiakkaat haluavat laadukkaita suomalaisia tuotteita, Seppälä toteaa.

Suomen Kotikylmiön valmistamien Festivo-tuotemerkin kaikkien kylmälaitteiden tekniikka on kehittynyt vuosien saatossa, samoin energiatehokkuus on parantunut. Tärkeitä asioita, joista yrityksessä ei tingitä, on tuotteiden kestävyys, sillä Festivon kylmälaitteet kestävät jopa vuosikymmeniä.

Hollolan tehtaalla on oma testilaboratorio, ja Festivo-Porkka Groupilla on myös Ylöjärven ja Kemijärven tehtailla testilaboratoriot. Kaikki testilaboratoriot tukevat koko yrityksen tuotekehitystoimintoja.

kylmävetolaatikko
Kotitalouksien Citycold-kylmävetolaatikostojen valmistus aloitetaan vuonna 2021.

Citycold-kylmävetolaatikostot markkinoille vuonna 2021

Festivo-tuotteiden ylpeyden aihe on myös varaosien laaja saatavuus sekä ammattitaitoinen huolto. Varaosia saa jopa 20 vuotta vanhoihin kylmälaitteisiin.

Suurimpia uudistuksia myytäviin tuotteisiin oli kuitenkin vuoden 2020 täydellinen uudistus, jossa Festivoista tehtiin modulaarisia ja sisätiloista tehtiin räätälöitäviä, jotta perheet voisivat muokata kylmiöpakastin-yhdistelmänsä sisätilat tarpeidensa mukaan. Samalla laitteiden kuljetus helpottui.

Festivo-2007-vs-2019 kaksi festivoa vierekkäin
Festivo uudistui vuonna 2020 modulaariseksi ja samalla sisätiloista tuli muokattavat. Vasemmalla kylmiöpakastin vuodelta 2007 ja oikealla uudistuksen jälkeen.

– Tuotekehitys on vahvaa, kun samassa yrityksessä valmistetaan sekä ammattikäyttöön että kotitalouksille kylmälaitteita, Seppälä sanoo.

Esimerkkinä hän kertoo pieniin asuntoihin, keittiösaarekkeisiin tai loma-asuntoihin suunnitellusta vetolaatikkomallisesta kylmälaitteesta, jonka saa näppärästi integroitua vaikka keittiön tason alle. Vetolaatikosto sulautuu osaksi keittiötä, koska sen voi paneloida haluamallaan tavalla.

Kyseessä on ainutlaatuinen ratkaisu: jääkaappi-pakastin vetolaatikkona. Jääkaappi-pakastin on ollut koemarkkinoinnissa Rukalla, jossa kiinnostus on ollut lupaavaa.

Suomalaista kylmälaitehistoriaa

Kuvan kaaviosta näkee kuinka Festivo ja Porkka erosivat vuosikymmeniksi, kunnes vuoden 2019 lopussa ne palasivat yhteen.

Festivon kylmälaitteiden historia ulottuu aina 1990-luvulla asti. Kylmälaitteita valmistavat yritykset, Huurre ja Porkka, yhdistyivät 1990-luvun alkupuolella talousvaikeuksien vuoksi.

Uuden konsernin johto teki strategisia linjauksia ja päätti luopua kodin kylmälaitteiden valmistuksesta. Päätöksestä sai alkunsa uusi kylmälaitevalmistaja, jonka perustamisessa olivat mukana KOP sekä Huurteen ja Porkan omistajat. Tämä vuonna 1993 aloittanut uusi toimija sai nimekseen Suomen Kylmäteollisuus Oy, nykyiseltä nimeltään Huurre Group.

Vuotta myöhemmin, vuonna 1994 perustettiin Suomen Kotikylmiö, jolla oli 10 vuoden käyttöoikeus Porkan ja Huurteen tuotemerkkeihin.

Vuoden 2019 lopussa syntynyt Festivo-Porkka Group on elintarvikkeiden kylmäketjuun erikoistunut pohjoismainen konserni, joka koostuu Suomen Kotikylmiön ja Porkka Finlandin alakonserneista.

Festivo-Porkka Group

 • Henkilöstö yhteensä 280, josta 257 työntekijää Suomessa ja 23 ulkomaisissa tytäryhtiöissä.
 • Suomessa, 196 työntekijää toimii tuotannossa, 39 johtotehtävissä tai hallinnossa sekä 26 myynnissä.
 • Suomen Kotikylmiö Oy on kokonaan Festivo Finland Oy:n omistama yhtiö, jonka tuotantolaitos sijaitsee Hollolassa ja myyntiyhtiöt Ruotsissa sekä Norjassa.
 • Porkka Finland Oy on myös kokonaan Festivo Finland Oy:n omistuksessa.
 • Porkka Finland Oy:n tuotantolaitokset sijaitsevat Ylöjärvellä ja Kemijärvellä, sekä myyntiyhtiö Iso-Britanniassa.

 

Festivon tuotevalitsimella voit suunnitella keittiöösi unelmiesi kylmälaitteet, kokeile!

Riku Rantala: ”Valitsin kotimaisen Festivon, koska maailma kaipaa oikeasti kestäviä koneita”

Toimittaja, Madventures- ja Docventures -ohjelmista tutuksi tullut Riku Rantala perheineen valitsi keittiöönsä kotimaisen Festivon kylmiöpakastimen. Muutto uuteen kotiin ja sen remontoiminen toivat tarpeen myös uudelle kylmälaitteelle, viisihenkisenä perheenä Rantalat päätyivät isoimpaan Festivoon, 120CFM-malliin. Kahdessa blogikirjoituksessaan Riku kertoo muun muassa kylmälaitteen valintaan vaikuttaneista tekijöistä ja käyttökokemuksestaan.

Muutettiin perheen kanssa uuteen kotiin. Tai siis vanhaan. Kaikki talossa oli alkuperäistä 40 vuoden takaa, jääkaappia myöten.

Ennen keittiöremonttia hämmästelin, että 40-vuotias jääkaappi tosiaan toimi yhä. Sen energiatehokkuus ja turvallisuus kuitenkin mietityttivät, joten se sai siirtyä täysinpalvelleena Kivikon kierrätysasemalle.

Asia jäi kuitenkin mietityttämään: tehdäänkö missään enää kodinkoneita, jotka kestäisivät pitkään? Mieleen tuli vuoden 2010 palkittu dokkari Hehkulamppuhuijaus (The Light Bulb Conspiracy), joka teki tunnetuksi ns. suunnitellun vanhenemisen ilmiön. Jotkut kulutustuotteiden valmistajat tosiaan ovat jo pitkään suunnitelleet tuotteensa niin, että ne menettävät käyttökelpoisuutensa ennen kuin niiden käyttöikä on oikeasti täyttynyt – saadakseen lisää myyntiä.

Maapallo ei tosiaan kaipaa lainkaan lisää kertakäyttökulutusta, joten päätin potkia haitallista suuntausta vastaan ja ryhdyin googlaamaan.

Löysin kotimaisen laitteen nimeltä Festivo. En ollut koskaan kuullutkaan koko merkistä.

Ei jääkaappeja vaan kylmiöpakastimia

Festivo ei oikeastaan tee jääkaappeja, vaan kylmiöpakastimia. Samapa tuo: minua kiinnosti ennen kaikkea se, että kone on hyvä arjessa ja KESTÄÄ.

Pian löysin ilahduttavia tiedonjyviä: Festivo on avainlipputuote, jonka kotimaisuusaste on hyvin korkea: 80%. Suomen Kotikylmiö Oy:n tehtaan lähialueelta tulee suurin osa laitteen komponenteista: hyllyt Lahdesta, ovilokerot Kausalasta, pakastimien luukut Hollolasta…

Huoltoasioissa lupaavat, että puhelimeen vastaa aina oikea ihminen, ja valtuutettuja huoltoliikkeitä on yli 50 ympäri Suomea. Kotimaiset komponentit takaavat, että osien saatavuus on hyvä.

Tällä perusteella – ja lukuisia positiivisia käyttäjäkokemuksia googlattuani – oli helppo tehdä hankintapäätös. Näinä aikoina on tärkeää suosia kotimaista työtä ja valmistusta aina, kun se on mahdollista. Maailman vähiten epäonnistuneen valtion elinehto ovat hyvät suomalaisia yritykset, ja niiden elinehto tietenkin ovat tyytyväiset asiakkaat.

Hinta tietysti hieman mietitytti (kuten monesti kun kysymyksessä on kotimainen tuote tai palvelu), mutta sitten ajattelin sitä vanhaa jääkaappia: nyt haetaan konetta, joka kestää vähintään sen 20 vuotta. Halvalla semmoista ei saa, mutta halpa voi tulla pitkässä juoksussa kalliimmaksi.

Millaisen kylmiöpakastimen sitten valitsisimme? Valinta oli lopulta helppo, sillä Festivon sivuilla voi testailla erilaisia kombinaatioita omaan kyökkiin.

Viisihenkisenä perheenä päädyimme isoimpaan, 120CFM-malliin – etenkin kun innokkaasti jalkapalloilevat kolme poikaamme syövät kuin hevoset ja minä myös.

120CFM on 120 senttiä leveä eli yhteensä samanlevyinen kuin suomalaiskodeissa yleinen 60-senttisen jääkaapin ja 60-senttisen pakastinkaapin kombo. Festivon laitteessa 75 cm leveä kylmiöosa on kuitenkin todella tilava, 500 litraa.

Suunnitteluohjelmalla selvisi sellainenkin bonus, että Festivoon saa erilliset säilytyslaatikot hedelmille ja vihanneksille. Ne vaativat normaalia jääkaappilämpötilaa korkeampaa säilytyslämpötilaa. Tuoreelle kalalle ja lihalle oli vielä erilliset NOLLA-boksit pakastimen yhteydessä: niissä lämpötila on nollassa asteessa, mikä takaa säilyvyyden merkittävästi paremmin kuin normikaapeissa.

Turhaan ruokahävikkiin puuttuminen on ilmastomielessäkin tärkeää, joten tällaisen innovoinnin soisi yleistyvän muuallakin maailmassa.

Festivon tilavuus on huikea

Rempan edetessä ja laitteen kotiinkuljetusta odotellessa kävi ilmi, että myös mestarillamme on kotona Festivon vanhempi malli. Hän varoitti vehkeen ”painavan ihan perkeleesti” ja kehotti värväämään kivitalon kokoisia kantajia.

Todellisuudessa uusi Festivo ei ole mahdottoman painava, vaan se nykyisin kuljetetaan kahdessa osassa. Kone saatiin helposti paikalleen.

Ensimmäinen käyttökokemus oli hämmästys: perusvehkeitä korkeampana Festivon tilavuus oli huikea. Jopa vanhan pakastimemme koko sisältö sujahti ongelmitta sisään uuteen, vaikka pakastinosan leveys on pienempi ja nolla-boksit vievät osan pakastustilasta.

Siinä se nyt nököttää ja näyttää hyvältä. Oma suosikkini ensimmäisen kolmen viikon ajalta on KYLMÄ-boksi, johon mahtuu erinomainen valikoima juomia. Oluen pitää olla oikeasti kylmää. Kippis suomalaiselle työlle – seuraava raportti on luvassa muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen!

Riku Rantala

Riku Rantala on toimittaja, jonka tunnetuimpia ohjelmia ovat Madventures- ja Docventures.

Mitä ottaa huomioon, kun olet tilaamassa Festivon kylmiön, pakastimen, viinikaapin tai niiden yhdistelmän?

Uusi modulaarinen mallisarja antaa Festivo kylmälaitteisiin enemmän valinnanvaraa muun muassa sijoittelun ja varustelun osalta. Festivot voidaan näin ollen räätälöidä jokaiselle omien tarpeiden ja tottumusten mukaisiksi. Oletpa sitten valinnut keittiöösi kotimaisen kylmiön, pakastimen, viinikaapin tai niiden yhdistelmän, on seuraavat asiat hyvä miettiä huolella läpi ennen laitteen tilaamista!

VALITSEMASI KYLMÄLAITEET

  • Rungon ja ovien väri. Voit valita molempiin omat värinsä. Värivaihtoehtoja runkoihin ovat: valkoinen, musta ja harmaa. Ovien väriksi voit valita valkoisen, mustan tai RST:n.
  • Kätisyys. Valitse kätisyys kaikkien moduulien osalta (kylmiö, pakastin, viinikaappi).

LISÄVARUSTEET

  • Tuleeko laite vakiovarustelulla (yksi NOLLA-vetolaatikko pakastimessa ja yksi HEVI-vetolaatikko kylmiössä) vai tarvitsetko lisävetolaatikoita tai lisähyllyllä?
  • Haluatko lisävarustelua KAPPA-juureskorilla tai KIRA-säilytinsarjalla?

LAITTEIDEN SIJOITTELU

  • Miten laitteet tulevat sijaitsemaan keittiössäsi? Tulevatko laitteet eri puolelle huonetta, yksittäisinä moduuleina vaiko yhdistelminä rinnakkain? Tämä vaikuttaa siihen tuleeko laitteisiin oma sokkeli vai yhtenäinen sokkeli. Mikäli haluat sijoittaa laitteet erikseen, tilaa ne yksittäisinä moduuleina (75 CM, 55 CM, 45 FM, 45 VLM), jolloin laitteet varustellaan automaattisesti omilla, erillisillä sokkeleilla.

KYLMIÖPAKASTIN

  • 100 CFM ja 120 CFM kylmiöpakastimissa on vakiona yhtenäinen sokkeli, runkojen välilista ja kiinnityspalat, joilla saat yhdistettyä kylmiön ja pakastimen toisiinsa. Jos haluat kolme laitetta vierekkäin (esim. kylmiö, viinikaappi ja pakastin), tulee niihin tilata yhtenäinen sokkeli, välilistat ja kiinnityspalat lisävarusteena.

Kylmiön, pakastimen ja viinikaapin vaatima tila keittiössäsi

 • Kaikilla laitteilla on omat verkkojohtonsa (eli kylmiöpakastimella 2 kpl).
 • Laitteen yläpuolelle on jätettävä vähintään 40 mm tyhjä tila. Vaihtoehtoisesti yläkaapin yläpuolelle ja taakse on jätettävä vähintään 80 mm tyhjä tila. Tämä tulee ottaa huomioon laitetta tilatessa, koska mitat tulevat laitteiden kiinteiden mittojen lisäksi. Jos laite asennetaan seinän viereen, sen pitää olla vähintään 35 mm irti seinästä, jotta ovi aukeaa riittävästi ja vetolaatikot mahtuvat liukumaan ulos kaapin sisältä.
 • Suosittelemme asentamaan sijoituspaikkaan suoja-altaan laitteen alle. Jokainen laite tarvitsee oman suoja-altaansa eli jos sinulla on kylmiöpakastin, tarvitset kaksi suoja-allasta. Vaihtoehtoisesti kylmiön sijoituspaikan voi tehdä vesitiiviiksi myös muulla tavoin.

Kylmälaitteiden asennuksesta löydät tarkempaa tietoa käyttöohjeesta. Katso myös Festivoiden asennusmitat ja -etäisyydet muista laitteista.

Mitä kaikkea kuuluu kylmiöiden, pakastimen ja viinikaappien vakiovarusteisiin, mitä pitää tilata erikseen ja mitä ylipäätään tarkoittaa modulaarinen rakenne? Selvennämme näitä asioita vielä kirjoituksessa. Voit myös tutustua Festivoiden ominaisuuksiin tuotesarjan esitteestä.

Kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelymahdollisuudet

Modulaarinen rakenne tarkoittaa sitä, että Festivon kylmälaitteet rakentuvat erillisistä moduuleista, joita voi yhdistää toisiinsa haluamallasi tavalla. Kylmälaitetta tilatessasi saat valita kylmälaitteen kätisyyden eli avautuuko kylmälaitteen ovi oikealla vai vasemmalle. Kätisyys on myös mahdollista muuttaa jälkikäteen esimerkiksi keittiöremontin yhteydessä. Modulaarinen rakenne mahdollistaa myös sen, että voit halutessasi sijoittaa esimerkiksi kylmiön ja pakastimen erilleen toisistaan.

Moduulirakenteen ansiosta kylmälaitteista voidaan rakentaa juuri sinun tarpeisiisi vastaava kokonaisuus. Voit yhdistää esimerkiksi kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhtenäiseksi laitteeksi. Plussana myös se, että laitteiden keskinäinen järjestys on muutettavissa jälkikäteen.

 

 

Kylmiöiden, pakastimen ja viinikaapin vakiovarusteet

Festivon kylmiöissä täyskorkeiden ovien takana on vakiona yksi hedelmille ja vihanneksille tarkoitettu HEVI-vetolaatikko. Pakastimien täyskorkean oven takana vakiona on yksi tuoresäilytykseen suunniteltu NOLLA-vetolaatikko. Suurempaan viinikaappiin kuuluu laadukas puinen varustekappa, johon voi sijoittaa viinien käsittelyyn ja nautiskeluun liittyviä tarvikkeita.

Kylmiöpakastimien vakiomallit 100 CFM ja 120 CFM ovat varustettu yhtenäisellä sokkelilla, joilla laitteet yhdistetään toisiinsa. Mikäli haluat sijoittaa laitteet erikseen, tilaa ne yksittäisinä moduuleina (75 CM, 55 CM, 45 FM, 45 VLM), jolloin laitteet varustellaan automaattisesti omilla, erillisillä sokkeleilla. Tilatessasi laitteet kylmiöpakastin-yhdistelmänä toimitukseen sisältyy myös kaappien liitossarja ja runkojen välilista. Koska laitteet ovat aina erilliset, on molemmissa moduuleissa oma sähköliitäntä. Asennus vaatii siis kaksi pistorasiaa.

Valitse vetolaatikoiden määrä ja muut lisävarusteet

Tilatessasi kylmiötä, kylmiöpakastinta tai pakastinta sinun kannattaa tilauksen yhteydessä päättää myös haluamasi vetolaatikoiden määrä. Vetolaatikoita on toki mahdollista asentaa laitteisiin myös jälkikäteen, mutta helpoimmin asia sujuu silloin, kun teemme tämän työn jo tehtaalla.  Voit valita kylmiöön vetolaatikoita maksimissaan kolme, joista yksi voi sijaita kylmiön jääkaappilämpötilassa. Jääkaappilämpötilassa sijaitseva laatikko on nimeltään KYLMÄ-vetolaatikko. Pakastimeen voit valita NOLLA-vetolaatikoita maksimissaan kaksi.

Eri lämpötiloilla olevien vetolaatikoiden lisäksi voit hankkia kylmälaitteeseen muutamia lisävarusteita. Tällaisia lisävarusteita ovat KIRA-säilytinsarja ja KAPPA-juuressäilytin. KIRA-säilytinsarja on suunniteltu pienempien elintarvikkeiden säilytykseen. Säilytinsarja myydään kokonaisuutena. KAPPA-juuressäilytin on tarkoitettu juuresten säilytykseen kylmiössä jääkaappilämpötilassa. KAPPA soveltuu hyvin myös moneen muuhun käyttötarkoitukseen kuten esimerkiksi juomien tai purkkien säilytykseen.

 

KIRA-säilytinsarja on suunniteltu pienempien elintarvikkeiden säilytykseen
KIRA-säilytinsarja
KAPPA-juuressäilytin on tarkoitettu juuresten säilytykseen kylmiössä jääkaappilämpötilassa.
KAPPA-juuressäilytin

Kylmiöiden, pakastimen ja viinikaappien varustelut


Pienet kylmiöt 55 CM ja 75 CM

 • vakiona yksi HEVI-vetolaatikko
 • tehokas LED-valaisimet kylmiön yläosassa luovat laadukkaan ja miellyttävän yleisvalaistuksen
 • 4 täyssyvää lasihyllyä ja yksi pieni lasihylly
 • lisävarusteet:
  • 1–2 HEVI-vetolaatikkoa, joista toinen voi olla KYLMÄ-vetolaatikko
  • mahdollista lisätä 5 lasihyllyä (yhteensä 9 kpl)
  • KIRA-säilytinsarja
  • KAPPA-juureslaatikko
  • lukitus oveen

Suuret kaksioviset kylmiöt 90 CM, 100 CM ja 120 CM

 • vakiona kaksi HEVI-vetolaatikkoa
 • neljä lasihyllyä ja yhtenäiset sisätilat
 • lisävarusteet:
  • KIRA-säilytinsarja
  • KAPPA-juureslaatikko
  • lisälasihyllyt
  • lukitus oviin
  • kaksiovisiin kylmiöihin ei saa lisävarusteena vetolaatikoita

Pakastin

 • tehokas LED-valaisin
 • ylinnä kaksi pakastinhyllyä ylös nostettavilla luukuilla.
 • pakastimen keskiosassa on 3–4 läpinäkyvällä kannella suojattua tukevaa pakastinkoria.
 • NOLLA-vetolaatikko tuoresäilytykseen
 • lisävarusteet:
   • toinen NOLLA-vetolaatikko (yhteensä 2 kpl)
   • lukitus oveen

45VLM Viinikaappi

 • LED-valo
 • tärinävaimennettu kompressori
 • UV-suojattu lasiovi
 • kaksi eri lämpötila-aluetta punaviineille ja valkoviineille
 • tilaavuus n. 70 pulloa
 • pohjalle sijoitettu laadukas puinen varustekappa
 • lisävarusteet:
  • lukitus oveen
  • puuhylly (lisähylly)

50VL Viinikaappi

 • tilavuus n. 25 pulloa
 • kaappi voidaan sijoittaa esim. keittiötason alle
 • kaksi eri korkeutta; 81 cm ja 86 cm
 • Tärinävaimennettu kompressori
 • UV-suojattu ja valaistu
 • lisävarusteet:
  • kansilevy

 

Pohditko vielä Festivon hankintaa? Suunnittele oma Festivosi tuotevalitsimellamme!

Festivon modulaarisuus monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuuksia – lue ammattilaisten vinkit onnistuneeseen keittiöremonttiin

Lahden Puustelli Tomi Hämäläinen
Tomi Hämäläinen.

Keittiöremontti osuu yleensä kohdalle vain kerran tai kaksi elämässä. Ajankohtaiseksi keittiöremontti tulee esimerkiksi silloin, kun jokin kodinkone menee rikki tai on aika vaihtaa kokonaan asuntoa.
– Pääsääntöisesti kimmokkeena keittiön uusimisille on elämäntilanteen muutos, kuten perheenlisäys, asunnonvaihto tai yksinkertaisesti huonokuntoinen keittiö. Uusi keittiö halutaan suunnitella perheen tarpeet ja toiveet huomioiden, Puustelli Lahden kauppias Tomi Hämäläinen sanoo.
Keittiöiden uusiminen ja elämän virstanpylväät kulkevat käsi kädessä.

Vesa Ulmanen.

Lahden Keittiömaailman kauppias Vesa Ulmanen kertoo, että alan sesongit elävät muiden elämänmerkkipaalujen mukaan. Joululahjaksi ostetaan uusi keittiö kotiin tai keväällä uusitaan keittiö, kun kesän kynnyksellä halutaan juhlia uutta ylioppilasta uudessa keittiössä.
– Myös alkuvuosi on selvästi aikaa, jolloin keittiöremontti on mielessä. Se johtunee siitä, että ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa keittiössä joulun pyhien aikaan, Ulmanen sanoo.
Etätyöaikana keittiösuunnittelussa ergonomia on ottanut myös yhä isomman roolin, kun keittiöremontti pohditaan sitä silmällä pitäen, että keittiö toimii välillä toimistonakin.

Lahden Puustellin mallikeittiössä on Festivo-kylmälaitteiden lisäksi keittiösaareke, joka on monelle asiakkaalle nykypäivänä tärkeä, jopa ehdoton vaatimus. ”Keittiösaareke on pidetty ratkaisu, varsinkin kun nykyisin tuuletin on pääsääntöisesti keittotasossa eikä saarekkeen yläpuolelle sijoitettuja tuulettimia tarvita”, Lahden Puustellin kauppias Tomi Hämäläinen kertoo.

Keittiösuunnittelijoiden vinkit keittiöremonttiin

Puustelli

Tomi Hämäläinen:
“Tee toivelista ja laita toiveesi tärkeysjärjestykseen. Usein käy niin, että ihan kaikkia toiveita ei voida toteuttaa, mutta lista auttaa tekemään oikeita valintoja ja ratkaisuja.  Toteuta omat keittiöunelmasi, älä turhaan mieti mitä muut sanovat. Keittiön ilmettä voi päivittää väritrendien mukaan tekstiileillä. Nykyään suositun aamiaiskaapin sijaan voi valita myös avohyllyt ja kaapit. Näin esimerkiksi pienkoneet ovat myös heti käyttövalmiina.”

Vesa Ulmanen:
”Toiminnallisuus ja vastuullisuus ovat ikuisia trendejä, joihin kannattaa panostaa. Ammattitaitoinen keittiösuunnittelija kartoittaa tarpeet ja osaa myös kertoa uusista mahdollisuuksista.
Innokkaille kokeille on tarjolla altaita, joissa mahtuu helposti pesemään uunin pellin ja hienoja telineitä sekä laatikoita yrttien ja mausteiden kasvattamiseen. ”

Lahden Keittiömaailman Vesa Ulmanen suunnitteli tangokuningas Aki Samulin keittiön, johon tuli iso tiskiallas.

Keittiöremontti alkaa suunnittelusta – vältä remonttiväsymys

Keittiöremontin ja keittiön suunnittelu on yllättävän vaikeaa ja valintoja on tehtävä paljon. Ammattilainen auttaa selviytymään ilman, että remonttiväsymys uuvuttaa ennen kuin on päästy edes keittiön altaan tai tasojen valintaan.
– Pelkästään keittiöaltaita on tarjolla kymmeniä erilaisia, siksi keittiöremontin kustannuskin vaihtelee paljon, Hämäläinen sanoo.
Ammattitaitoinen suunnittelija osaa ottaa toiveet huomioon, ja kertoa keittiön toiminnallisuuden kannalta parhaimmat käytännöt.
– Ammattilainen osaa myös kertoa, jos keittiöremontin yhteydessä kannattaakin esimerkiksi maalata katto tai seinät, Ulmanen täydentää.

Keittiöremonttiin vaikuttavat keittiössä:
• pistorasiat ja valaisinratkaisut
• viemäröinti ja vesipiste
• huoneen pohjaratkaisu
• tarvittava kaappi- ja laskutila
• mahdollinen ilmanvaihto
Jokainen asunto on oma yksilönsä, johon ammattilainen osaa ehdottaa parhaat ratkaisut tarpeiden mukaan.

Festivon modulaarisuus monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuudet

Festivon tuotevalitsin auttaa rakentamaan juuri tarpeisiisi sopivan kodin kylmälaitteen.

Festivon edustama arvomaailma on Ulmasen ja Hämäläisen mukaan monelle asiakkaalle hankintojen ohjaava tekijä. Kotimaisuus, vastuullisuus, ruokahävikin vähentäminen ja pitkäikäisyys sekä varaosien saaminen jopa 15 vuotta vanhoihin laitteisiin ovat kodin kylmälaitteiden hankinnassa paljon painavia asioita.

Kun hankkii kodin jääkaapiksi Festivon kylmiön, kodin jääkaappina onkin ammattilaiskäytön tekniikka ja erinomaisten säilytysominaisuuksien kylmiö!

Keittiösuunnittelijoiden näkökulmasta Festivon uudistus, jossa kylmälaitteet voi valita itselleen sopivana kombinaationa, on erittäin tervetullut. Kylmiö ja pakastin voidaan modulaarisuuden ansiosta sijoittaa vaikka kokonaan erihuoneeseen.
– Side-by-side-ratkaisut ovat käteviä, mutta vievät helposti paljon tilaa. Kun pakastiminen voikin sijoittaa, vaikka kodinhoitohuoneeseen, säästyy paljon tilaa, Ulmanen sanoo.
Yksi iso etu modulaarisuudesta on logistiikassa. Aiemmin Festivon hankinnan saattoi estää se, että Festivo olisi pitänyt toimittaa esimerkiksi kerrostaloasuntoon ikkunan kautta nosturin avulla. Nyt pakastimen ja kylmiön kuljetus onnistuu porraskäytävänkin kautta.
– Modulaarisuus mahdollistaa myös suuriin keittiöihin näyttävien kokonaisuuksien rakentamisen, yhdistelmän voi toteuttaa vaikka niin, että mukana on viinikaappi ja yhdistelmä näyttää yhdeltä suurelta laitteelta, Hämäläinen sanoo.

Koko keittiö remonttiin tai vain päivitystä joihinkin osiin

Keittiön remontointi ei aina tarkoita kaiken uusimista vaan jo esimerkiksi tasojen, altaan ja kaapin ovien päivityksellä saa näyttävästi uutta ilmettä kotiin.
Keittiöremontin kimmokkeena voi olla myös kierrättämisen vaikeus nykyisessä keittiössä. Monessa keittiöremontissa yksi tärkeimmistä asioista onkin, että kierrättäminen on remontin jälkeen helppoa ja yksinkertaista.

Keittiöremontti ja keittiösuunnittelun trendit

Keittiö on kodin huoneista paikka, jossa yleensä vietetään makuuhuoneen jälkeen eniten aikaa. Keittiösuunnittelussa näkyvät megatrendit, joissa painottuvat ruoanlaitto kotona, kotimaisuus, vastuullisuus ja yksilöllisyys. Aikaisemmasta blogistamme voit lukea vuoden 2020 keittiötrendeistä tarkemmin.
Sekä Hämäläinen että Ulmanen painottavat, että keittiösuunnittelun alkukohtana ovat aina asiakkaan tarpeet.

– Vaikka muualla näkisi kuinka hienoja ratkaisuja, pitää oman keittiön kohdalla miettiä vain omia tarpeita ja oman kodin tyyliin sopivia ratkaisuja.

Hämäläinen kehottaakin remonttia suunnitellessa ottamaan jo aikaisessa vaiheessa yhteyttä keittiöammattilaiseen. Keittiösuunnittelija tulee kotiin tutustumaan kohteeseen ja keskustelemaan asiakkaan keittiötoiveista ja tarpeista. Suunnittelutapaaminen onnistuu myös verkkopalaverina.

Keittiötrendeissä värit vaihtelevat ja viime vuosina musta keittiö on yleistynyt varsinkin uudiskohteissa. Valtaosa kodin keittiöuudistuksista on kuitenkin jo olemassa olevan keittiön remontteja. Remonttikohteissa suositaan usein valkoista tai murrettua vaaleaa väriä, esim. kashmirista on tullut suosittu väri Hämäläisen mukaan. Vetimissä näkyy taas retro; nupit ja vetimet ovat tulossa takaisin.

– Euroopan keittiötrendit rantautuvat Suomeen muutaman vuoden viiveellä.

Suunnitelmissa keittiöremontti? Inspiroidu Festivon kuvagallerian avulla!