Festivo toimittaa panimo- ja viinikaappeja myös Alkolle

Festivo on toimittanut Alkolle kylmälaitteita jo useita vuosia.

Festivo on toimittanut Alkolle kylmälaitteita jo useita vuosia. Vuodesta 2018 alkaen Festivo on ollut Alkon viini- ja panimokaappien päätoimittaja. Vuonna 2016 Alkon myymälöissä aloitettiin valtakunnallinen myymäläverkon uudistus. Festivon viini- ja panimokaappeja onkin nyt suurimmassa osassa Alkon myymälöitä.

Lahden Launeen Alkoissa on käytössä Festivon viini- ja panimokaapit. Launeen Prisman yhteydessä sijaitsevassa Alkon erikoismyymälässä on Festivolta sekä panimo- että viinikaappeja. Citymarketin Alkon lähimyymälässä on Festivon viinikaappi.

Launeen Citymarketin uusi Alko avautui lokakuussa 2021. Festivon viinikaappi on myymälässä kassan vieressä.
Launeen Prisman Alkossa on useampi Festivon panimo- ja viinikaappi. Kaksiosainen viinikaappi mahdollistaa eri säilytyslämpötilan molemmille osioille. Yläkaapin lämpötilan voi säätää 5–18 asteeseen ja alakaapin 2–18 asteeseen.

Festivon panimo- ja viinikaapeissa juoma säilyy oikeassa lämpötilassa

Myyjä, palvelumestari Kaisa Horkka kertoo viileiden juomien olevan osa Alkon kattavaa palvelua.

Kun tilaa on yhden viinikaapin verran, on Horkan mukaan suuri merkitys myös sillä, mitä asiakkaat toivovat viileästä löytyvän. Varsinkin kun Launeen Citymarketin Alko on ollut vasta muutaman kuukauden auki.

– Mitä enemmän saamme palautetta, sen paremmin pystymme palvelemaan, Horkka kannustaa kertomaan toiveista omassa lähi-Alkossa.

Festivon viinikaapit on suunniteltu viinien myyntikaapeiksi ja niiden säilytykseen. Suurimpaan viinikaappiin mahtuu 150 pulloa ja pienimpään 45. Ammattilaiskäytön lisäksi Festivon viinikaappi on mahdollista hankkia myös kotiin kahdessa eri koossa. Suurempaan kodin viinikaappiin mahtuu 70 viinipulloa ja pienempään 25.  Festivon viinikaappi Festivo viinikaapissa erityisen tärkeää on kaapin tasainen sisälämpötila, jolloin viinin oma lämpötila ei pääse heittelehtimään.

LED-valaistu viinikaappi on tärinävaimennettu kompressorin osalta, ja sen lasiovi on suojattu UV-säteilyltä suotuisten olosuhteiden takaamiseksi. Festivon viinikaappi vastaakin olosuhteiltaan modernia viinikellaria.

Panimokaapin säilytyskapasiteetti on 466 litraa (0,75 l pullo x 135 kpl tai 0,33 l tölkki x 385 kpl). Panimokaapin lämpötila-alue on säädettävissä 4–18 asteen välille. Esimerkiksi sahti tulee säilyttää noin 5 asteen lämpötilassa ja oluillekin lämpötilan pysyminen tasaisena on äärimmäisen tärkeää.

Kylmä- ja viinikaapeissa on aina myös alkoholittomia tuotteita

Prisman Alkon myyjä Niina Lunkka kertoo, että panimo- ja viinikaappien sisältö ei ole sattumanvaraista. Alkossa kuunnellaan asiakkaiden toiveita ja tärkeimpänä kriteerinä kylmään päätyvien juomien valinnassa on tasapuolisuus.

Panimo- ja viinikaappien valikoima pohditaan jokaisessa myymälässä tarkkaan. Asiakkaiden toiveiden lisäksi kylmäkaappien sisältöihin vaikuttavat sesongit ja tasapuolisuus tuotteiden välillä.

Esimerkiksi kesällä kuohuvia lähtee usein matkaan mökkituliaisiksi ja talvella panimokaappiin menee tummempaa olutta.

– Myös alkoholittomia tuotteita on aina tarjolla kylmänä. Niiden kulutus on viime vuosina selvästi lisääntynyt, Prisman Alkon myyjä Niina Lunkka kertoo.

Tällä hetkellä Alkossa on valikoimassaan yli 200 alkoholitonta tuotetta.

– Tarjontaa on tullut valtavan paljon lisää, ja varsinkin kuohuviineissä yhä useammin asiakas haluaa alkoholittoman vaihtoehdon.

Joulupöytään ei ole pakko ostaa punaviiniä

Jos olet yli 18-vuotias, klikkaamalla kuvaa pääset katsomaan, miten kuohuviinipullo avataan oikeaoppisesti Alkon YouTube-kanavalla.

Lunkka kertoo, että asiakkaiden kanssa käydään päivittäin keskusteluja juomavalinnoista.

– Asiakas pyysi joulupöytään sopivaa punaviiniä, ja totesi että ei tykkää punaviinistä! Sanoin, että eihän punaviiniä ole pakko ostaa ja päädyimme valitsemaan valkoviinin ja kuohuviiniä, Lunkka painottaakin, että mitään juomaa ei pidä ostaa vain jostain mystisestä pakosta.

Joulupöydän tarjoiluihin sopivia juomavinkkejä voi katsoa Alkon sivuilta, vinkeissä on huomioitu niin kalat, kinkku, kalkkuna kuin seitankinkku ja suklaakonvehditkin.

Myös myymälöissä autetaan ja opastetaan juomavalinnoissa.

Tiesitkö tämän Alkosta?

✔Festivo on toimittanut Alkolle viini- ja panimokaappeja vuodesta 2018 ja niitä onkin suurimmassa osassa Alkon myymälöitä.

✔Jokaisessa Alkon myymälässä on verkkokaupan noutopiste.

✔Alkolla on Suomessa yli 360 myymälää ja 140 noutopistettä.

 

Festivon sivuilla voit suunnitella kotiisi viinikaapin, tutustu tuotevalitsimeemme!

 

Keittiötrendit vuodelle 2022 – Lue Keittiömaailman ja Puustellin trendivinkit

Vuoden 2022 keittiötrendeissä on paljon samoja piirteitä kuin edellisvuosien keittiötrendeissä. Trendeissä korostuvat pitkäikäisyys, vastuullisuus ja maanläheiset värit. Skandinaavinen sisustus on edelleen trendikästä ja keittiöstä kuin kodistakin halutaan luoda hyvin palveleva kokonaisuus erilaisiin tarpeisiin.

Kotimaisten ja laadukkaiden materiaalien valinta keittiöön takaavat kotisi sydämen pitkäikäisyyden ja trendikkyyden moniksi vuosiksi. Myös keittiölaitteiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta ne palvelisivat sinua monia vuosia. Festivo kylmiöiden, pakastimen ja viinikaappien etuina onkin se, että oikein huollettuna Festivot ovat keittiösi kylmälaitteina jopa yli 20 vuotta.

Modulaarisen mallistomme ansiosta Festivot ovat muokattavissa keittiösi tai tarpeidesi vaihtuessa! Voit lukea Festivoiden muunneltavuudesta ja huollettavuudesta aiemmasta blogikirjoituksestamme.

Kun teetät keittiösuunnitelman keittiöliikkeellä, sinulla on mahdollisuus sisällyttää suunnitelmaasi Festivon kylmälaite. Etuna kylmälaitteen tilauksessa keittiösuunnitelman yhteydessä on, että kylmälaite on silloin tarkoin valittu ja mitoitettu juuri sinun keittiöösi sopivaksi. Voit katsoa sivuiltamme muun muassa lähimmän Keittiömaailman tai Puustellin myymäläsi.

Keittiötrendeissä korostuvat pitkäikäisyys, vastuullisuus ja maanläheiset värit. Skandinaavisen ilmeen suosioon vaikuttaa Puustellin mukaan sen helppous, väsymättömyys ja ajattomuus. Kuva: Puustelli

Keittiömaailma: Keittiötrendeinä hybridikoti, elämää kestävä keittiö ja rauhallinen värimaailma

Keittiömaailmalta kerrotaan, että vuonna 2022 keittiö edustaa edistyksellistä hyvinvointia ja rauhaa. Teemana keittiöissä on moneksi taipuva hybridikoti, elämää kestävä keittiö ja rauhalliset värit yllättävillä yksityiskohdilla. Persoonallisuus, laatu, ajaton design, pehmeät muodot, rauhalliset värit sekä luonnolliset ja antibakteeriset materiaalit ovat mukana keittiötrendien suunnittelussa. Festivon  kylmälaitteiden vedin ja säädinpaneeli on helmikuusta lähtien ollut pinnoitettu itsedesinfioituvalla, Nanoksi Fotonit -valokatalyysipinnoitteella, joka tuhoaa pinnoilta virukset ja muut mikrobit nopeasti ja tehokkaasti!

Keittiötrendeissä korostuvat tänäkin vuonna vastuullisuus keittiön ostajien halutessa tehdä valintoja, jotka ovat kestäviä ja terveellisiä itselle sekä ympäristölle. Lyhytaikaiset sekä sesonkiluontoiset ajattelutavat ovat jäämässä pois keittiötrendeistä ja tilalle ovat astumassa yhä vahvemmin kestävämmät Premium-tason tuotteet. Suosituiksi materiaaleiksi Keittiömaailma kertoo kivi- ja kvartsitasot. Uudelleenkäytettävyys ja huollettavuus sekä korjattavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia 2022-vuoden keittiötrendeissä.

Keittiömaailman vaaleasävyinen keittiö
Keittiöiden värityksellä halutaan vuonna 2022 kuvastaa omaa persoonaa ja trendiväreinä ovat maanläheiset värit kuten beige. Kuva: Keittiömaailma

Keittiön trendiväreiksi Keittiömaailma listaa muun muassa beigen, lämpimän harmaan ja luontoon yhdistettävät maanläheiset värit. Keittiöiden värityksellä halutaan vuonna 2022 kuvastaa omaa persoonaa. Erityisesti kodin harmoninen kokonaisuus korostuu trendeissä, mutta värityksessä suositaan myös rohkeita värivalintoja, joilla piristetään kokonaisilmettä.

Vuoden 2022 kattaustrendit
Myös kattaustrendeissä näkyy keittiötrendien vaikutus, maanläheiset värit ovat nyt suosittuja. Kuva: Keittiömaailma
Keittiötrendinä vuodelle 2022 on muun muassa karpalon väri
Esimerkiksi rohkeista, kokonaisilmettä piristävistä väreistä Keittiömaailma vinkkaa myös karpalon värin, joka on raikas ja näyttävä valkoisen rinnalla ja pehmeämpi yhdistelmä puun sävyjen kanssa. Kuva: Keittiömaailma

Sisustuksessa trendeinä vuonna 2022 ovat orgaaniset materiaalit, kuten bambu, korkki-materiaali, hamppu ja puu.

Sisustustrendit vuodelle 2022
Keittiötrendit seuraavat sisustustrendejä ja orgaaniset materiaalit ovat nyt sisustuksessa voimakas trendi. Kuva: Keittiömaailma

Keittiömaailman mukaan nyt keittiösuunnittelussa inspiraatiota haetaan kodin ulkopuolelta kahviloista, ravintoloista, spasta ja toimistosta sekä luonnosta. Keittiön ja kodin halutaan palvelevan eri käyttötarkoituksissa, kuten ravintolana, työpisteenä ja rauhan tyyssijana.

Jotta keittiössä voidaan viettää laatuaikaa ystävien ja perheen kanssa sekä luoda ravintolakokemuksia omaan kotiin käytetään keittiösuunnittelussa luovasti erilaisia tilaratkaisuja. Aamiaiskaapit, taittuvat taskuovet ja sokkelilaatikot tuovat runsaasti huomaamatonta säilytystilaa ja seinä- tai kattohyllyillä saadaan kätevästi lisää tilaa keittiön yläosaan.

Keittiömaailman trendikäs keittiö
Jotta keittiössä voidaan viettää laatuaikaa ystävien ja perheen kanssa sekä luoda ravintolakokemuksia omaan kotiin käytetään keittiösuunnittelussa luovasti erilaisia tilaratkaisuja. Kuva: Keittiömaailma

Puustelli: Skandinaavisuus ja vastuullisuus jatkavat yhä keittiötrendeissä

Puustellilta sanotaan, että skandinaavisuus on trendi, joka säilyy vuodesta toiseen keittiösuunnittelussa. Skandinaavisen ilmeen suosioon vaikuttaa Puustellin mukaan sen helppous, väsymättömyys ja ajattomuus.

Usein skandinaavisessa sisustuksessa yhdistetään keittiössä valkoinen ja vaalea puu, jolloin ilmettä on helppo muuttaa tekstiilein ilman suurempia remontteja. Puustellilta kuitenkin painotetaan valitsemaan aina omaan kotiin juuri se oma tyyli- ja värimieltymys!

Puustellin mukaan vastuullisuus on nyt monen keittiöremontin tekijän lähtökohta ja tärkeä arvo tekemisessä. Kuva: Puustelli

Puustelli painottaa myös vastuullisuutta keittiövalinnoissa, oli trendi sitten mikä tahansa. Valitsemalla mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia materiaaleja ja myrkyttömiä valmistustapoja omaavia tuotteita mahdollistetaan se, että tuotteet eivät myöskään aiheuta kodissa sisäilmaongelmia.

”Kestävän kehityksen tuotesuunnittelu ei ole pelkkään kestävyyteen ja tuotteen ikään tähtäävää, vaan kokonaisvaltaista tuotteen elinkaarisuunnittelua, jossa jo materiaalivalinnoista alkaen huomioidaan sen ympäristövaikutukset sekä alkuperä.”

Puustellin skandinaavisessa keittiössä Festivo
Festivolta kylmiöitä ja kylmiöpakastimia löytyy monessa koossa, ja mikä parasta, jokaisen laitteen ovien värin saa valita RST:n, mustan ja valkoisen väliltä. Kuva: Puustelli

Festivon tuotevalitsin auttaa keittiösuunnittelussa

Kun suunnittelet keittiötäsi, olennainen osa suunnitelmaa on kylmälaite. Jääkaappeja ja kylmiöitä on monen kokoisia, värisiä ja eri ominaisuuksilla varustettuja kokonaisuuksia. Festivolta kylmiöitä ja kylmiöpakastimia löytyy monessa koossa, ja mikä parasta, jokaisen laitteen oven värin saa valita RST:n, mustan ja valkoisen väliltä.

Tuotevalitsemalla pääset kokeilemaan erilaisia väriyhdistelmiä kylmiöihin, pakastimeen ja viinikaappiin, voit valita vaikkapa laitteen oviin ja runkoon eri värit! Värien lisäksi tuotevalitsimella pääset kokeilemaan kylmälaitteen sisätilojen muokkausta eri määrillä tehdasasenteisia vetolaatikoita. Näin ollen kylmälaitteeksi päästään valitsemaan keittiöön sopiva kokonaisuus.

Siirry suunnittelemaan keittiöösi ja taloudellesi sopiva kylmiö, kylmiöpakastin tai viinikaappi!

Festivon tuotevalitsin auttaa rakentamaan juuri tarpeisiisi sopivan kodin kylmälaitteen.

Lahden Gastropub Myllyn keittiömestarit valitsivat Festivon viinikaapit

Lahden Vuorikadun Gastropub Mylly on lahtelaisessa ravintolamaailmassa harvinaisuus, sillä ravintolan omistavat keittiömestarit Arto Lattu ja Markku Ojala. Keittiömestareiden pyörittämät ravintolat ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle, Lahdessa vain Roux-ravintola on Gastropub Myllyn lisäksi keittiömestarivetoinen.

Ravintolan omistajat ja keittiömestarit Markku Ojala ja Arto Lattu tuntevat toisensa Suomen Keittiömestarit ry:n kautta. Yhdistyksen tavoitteena on edistää suomalaista ruokakulttuuria ja korkealaatuista keittotaitoa. Ojala on yhdistyksen tulevan kauden puheenjohtaja. Tällä hetkellä Ojala on Päijät-Hämeen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja. Kuva: Gastropub Mylly / Johannes Wilenius

Myös Myllyn konsepti on poikkeuksellinen yhdistelmä ravintolaa, pubia ja baaria. Lattu kuvailee ruokaa rehelliseksi ja paikan tyyliä rennoksi.

– Kaikki lähtee raaka-aineista. Lista voi vaihtua nopeastikin, koska laadimme sen raaka-aineiden ehdoilla.

Gastropub Myllyn keskimäärin parikymppiä maksavia á la carte -annoksia saa myöhäisiltaan asti ja lounasta tarjoillaan arkisin kello 10–15. Voit tutustua menuun tarkemmin ravintolan sivuilla. Kuva: Gastropub Mylly / Johannes Wilenius

Vuoden 2020 pahimman koronakriisin keskellä perustettu ravintola on löytänyt asiakkaansa rehellisellä ja konstailettomalla ruoallaan. Facebookissa Mylly on kerännyt puolentoista vuoden aikana yli 80 arvostelua, joiden keskiarvo on täydet viisi tähteä.

Asiakkaat kehuvat ravintolan ilmapiiriä ja maistuvaa ruokaa:

”Ei ollut sopivaa kasvisruokaa listalla, niin kehittelivät lennosta semmoisen. Mahtava palvelu, maittava annos ja sopuisa hinta.”

”Todella hyvä, asiantunteva ja mukava palvelu. Ruoka 5/5. Viihtyisät tilat.”

”Erinomainen ruoka, runsas valikoima juomia ja rento ilmapiiri. Ystävällinen palvelu yhdistettynä kivaan sisäpihaan tekee paikasta muista erottuvan ja ainutlaatuisen.

Kannattaa käydä syömässä ja nauttimassa runsaasta juomavalikoimasta.”

Asiakaspaikkoja ravintolassa sisällä on 120 ja katetulle terassille mahtuu 100 asiakasta lisää.

Viinivalikoima perustuu ruokalistaan

Mylly sijaitsee legendaarisessa ravintolakiinteistössä, jossa on vuosien aikana toiminut niin Santa Fe, irkkubaari Molly Malones kuin nepalilainen ravintola Himnadikin. Kuva: Gastropub Mylly / Johannes Wilenius

Gastropub Myllyn viinivalikoimassa on keskitytty edullisuuteen. Latun mukaan katteet haetaan euromääräisesti per pullo.

– Ajatuksena ei ole säilyttää viiniä vaan myydä sitä.

Nyt ravintolassa on kolme Festivon 50 VL viinikaappia, joista jokaiseen mahtuu 25 pulloa viiniä. Kun kaappeja on kolme, saadaan puna- ja valkoviinit tarjoiltua asiakkaalle oikeassa tarjoilulämpötilassa.

– Sommelier Henri Pelkonen valitsee ravintolamme viinit sen perusteella, mitä ruokalistallamme on.

Latun mukaan yksi tärkeä syy siihen, että Myllyyn valittiin kolme Festivon viinikaappia on paikallisuus ja kotimaisen tuotannon tukeminen.

– Tekemisessämme painotamme paikallisuutta raaka-aineista lähtien.

Myllyn katettu terassi tuo sata asiakaspaikkaa lisää pitkälle syksyyn. Esiintyjinä on kuultu paikallisia artisteja ja omistajat kannustuvat muusikkoja rohkeasti kysymään esiintymismahdollisuuksista. Kuva: Gastropub Mylly / Johannes Wilenius

Voit lukea lisää viinien säilyttämisestä ja Festivon viinikaapeista aiemmasta blogikirjoituksestamme, alla kuitenkin pääsäännöt oikeille lämpötiloille viinin säilytyksessä.

Viinien säilyttämisessä oikealla lämpötilalla on merkitystä. Sopivat lämpötilat ovat:

 • punaviinit 16–18 asteisena tai nuoremmat ja kevyemmät punaviinit n. 12–14 asteisina
 • nuoret ja kevyet valko- sekä roseeviinit 14–16 asteisena, kuivat ja kuivahkot 10–12 asteisina ja makeat ja makeahkot 8–10 asteisina
 • kuohuviinit 6–8 asteessa.
 • alkoholittomat viinit hyvin viilennettynä 8–10 asteisina.

Loppuelämän hirsikoti valmistui vuodessa – keittiö kodin sydän

Hanne Bräysy aloitti kesällä 2020 perheensä kanssa loppuelämän hirsikodin rakentamisen Pohjois-Pohjanmaalle. Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan ”Festivo osaksi loppuelämän kotia” Hanne kertoi rakennusprojektin ja uuden keittiön etenemisestä ja syistä, miksi päätyi Festivon kylmiöpakastimeen. Nyt Hanne kertoo kirjoituksessaan valmistuneesta hirsikodistaan.
Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa
@huippurakennustehtava.

Hirsitalo puolen hehtaarin peltotontilla Pohjois-Pohjanmaalla.

Helmikuun alun paukkupakkasista ja lumipyryistä kesän helteiden kautta sateisiin syyssäihin. Raksallamme koettiin 29 viikon aikana, hirsirungon pystytyksen ja muuton välissä, koko säiden repertuaari. Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna saimme kuitenkin muuttaa kauniissa syyssäässä uuteen kotiin.

Jos ovat säätilat vaihdelleet rakennusprojektin aikana, niin toki myös itse rakennusprojektissa on ollut niin hyviä kuin hiukan haastavampiakin hetkiä. Odotukset ovat kovat, kun rakennetaan loppuelämän kotia. Pääosin koko rakennusprojektimme eteni joutuisasti, aikataulun ja suunnitelmien mukaisesti.

Meille oli alusta lähtien selvää, että keskeneräiseen taloon emme muuta. Ne kuuluisat listat on oltava paikoillaan, kun tavarat kannamme sisälle. Hiukan tästä jouduimme lopulta joustamaan. Syysflunssan ja tavarantoimitusten viivästysten vuoksi osa omina töinä tehtävistä kalusteovista puuttui muuton aikaan. Sauna oli ja on edelleen lauteita vaille.

Keittiö suunniteltiin ja rakennettiin alusta lähtien omin voimin

Omana työnä tehtävistä osuuksista keittiö on ollut kokonaisuudessaan suurin ja aikaa vievin kokonaisuus. Keittiö on kodissamme sekä sijainniltaan ja toiminnoiltaan kotimme sydän. Mieheni suunnitteli ja mitoitti sen alusta lähtien itse. Valmistus ja asennus oli myös mieheni ja hänen puuseppä-isänsä työsarkaa. Mieheni jäi juhannuksesta lomalle ja ajatus oli, että kotimme kiintokalusteet tehdään tuon viiden viikon aikana pääosin valmiiksi. No, reunalistoituskone päätti toisin.

Väliseinäupotus, johon keittiökalusteet rakennettiin omin voimin Hannen miehen ja puuseppä-isän kanssa.

Valmistelut alkoivat hyvin: kaikki kalusteita varten tarvittavat levyt, pinnoitteet, helat ja muut tarvikkeet saatiin tilattua ja toimitukset tulivat myös ajallaan. Sitten suunnitelmasta toteutukseen. Kun runkolevyt on paloiteltu, levyn reunaan liimataan reunanauha. Reunalistoituskone vain päätti tässä vaiheessa lakata kokonaan toimimasta. Ensin yritettiin omin ja oman tuttavapiirin voimin paikallistaa vika ja saada kone toimimaan. Kun tämä ei onnistunut, alkoi oikean osan metsästäminen. Kyseessä on vanha kone, joten osaa ei niin vain löytynytkään. Lopulta tarvittava osa löytyi Italiasta. Ja oli vieläpä viimeinen valmistajankin varastossa.

Verstaalla valmistuivat niin kalusterungot kuin muutkin keittiöön tarvittavat elementit.

Kun kalusteiden valmistus tyssäsi heti alkuunsa ja pääsi jatkumaan vasta yli kolmen viikon päästä, mieheni viiden viikon kesäloma lähenteli jo loppuaan. Tässä kohti oli tehtävä päätös, että kalusterunkojen valmistaminen jää miehen isän tehtäväksi. Työarjen keskellä ilta- ja viikonloppuhommina kaikkia kalusteita ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia saada tehtyä.

Festivon kylmiöpakastin toimitettiin suoraan Hannen uuteen kotiin.

Visuaalisesti selkeä ja moderni musta keittiö

Elokuun loppupuolella, kun lattiat oli talossa saatu paikoilleen, päästiin asentamaan kalusteita. Seuraavien viikkojen aikana keittiön väliseinäupotukseen sujahtivat keittiön alakaappien rungot, yläkaappien rungot, kivitaso, välitilalevy ja lopulta myös kodinkoneet. Koko keittiön suunnittelun lähtökohta, yli kaksimetrinen Festivon 120 CFM kylmiöpakastin asettui omalle paikalleen kuin hansikas käteen.

Festivon 120 CFM oli keittiösuunnittelun lähtökohta.
Festivon 120 CFM oli keittiösuunnittelun lähtökohta.

Pari viikkoa muuton jälkeen kaikki kaappien ovet ja laatikoiden etusarjat löysivät myös paikkansa ja musta keittiömme oli kokonaisuudessaan valmis. Jos haimme visuaalisuudeltaan selkeää ja modernia keittiötä, niin sen myös saimme. Valkoisten seinien ympäröimänä musta keittiö on tyylikkään linjakas. Festivon korkeuden ansiosta keittiön yläkaappien linja jatkuu yhtenevänä väliovien sekä isojen ikkunoiden kanssa.

Valkoisten seinien ympäröimänä musta keittiö on tyylikkään linjakas.
Valkoisten seinien ympäröimänä musta keittiö on tyylikkään linjakas.

Uusi koti kaiken vaivan arvoinen

Ensi talven pakkasista ja tuiskuista saamme nauttia uudessa kodissamme, leivinuunin lämmössä. Koko rakennusprojektimme suunnittelusta muuttoon oli varsin nopea, vain hiukan yli vuoden kestävä rutistus. Vaikka vastoinkäymiset ja viivästykset siinä hetkessä hiukan lannistivatkin, niin kyllä uusi koti kokonaisuudessaan on kaiken vaivan arvoinen. Alkavaan juhlakauteen on hyvä suunnata toimivan keittiön ja tilavan Festivon kylmälaitteiden kanssa.

 

Jää kuulolle, sillä pääsemme kuulemaan alkuvuodesta Hannen ja hänen perheensä kokemuksia Festivon kylmiöpakastimesta ja miten arki on lähtenyt sujumaan uudessa upeassa kodissa!

 

 

Vinkit viinien säilyttämiseen – Festivon viinikaappi kuin laadukas viinikellari

Viinien säilytyksessä on olemassa muutamia perussääntöjä, vaikka viinit kuten muutkin alkoholijuomat säilyvät pääasiassa hyvin kotioloissa. Viinien säilytyksessä perussääntöihin kuuluvat pimeys, tasainen ja optimaalinen lämpötila, ilmankosteus sekä tärinätön varastointi. Myös hajut voivat vaikuttaa niiden imeytyessä luonnonkorkin läpi viiniin. Siksi viinikaapit ovat paras vaihtoehto viinien säilytykseen. Festivon viinikaapeissa on huomioitu kaikki viinien säilytykseen olennaisimmat seikat, 70 pullon 45 VLM Viinikaappi on omaisuuksiltaan kuin laadukas viinikellari!

Paras lämpötila viinien säilytykseen on 10–15 asteen lämpötila hieman viinistä riippuen. Pitää myös muistaa, etteivät kaikki viinit parane vanhetessaan, vaikka sanonta niin kuuluukin! Todennäköisemmin mitä edullisempi viini (alle 15 euroa) on kyseessä, sitä nopeammin sen maku vain huononee ajan kanssa. Tiesitkö, että luonnonkorkilliset viinipullot – lukuun ottamatta kuohuviinejä – tulisi säilyttää vaakatasossa, jotta viini koskettaa jatkuvasti korkkia estäen luonnonkorkin kuivumisen ja ilman pääsemisen kostetukseen viinin kanssa?

Miten säilytät viinisi oikein?

Festivo 45 VLM -viinikaappiin mahtuu 70 pulloa viiiniä

Eniten hallaa viinien säilyvyyteen tekevät auringonvalo sekä liian lämmin tai liian kylmä säilytyslämpötila. Niin oudolta kuin se kuulostaakin, viinit ovat herkkiä auringonvalolle ja UV-säteille, siksi säilytyspaikan tulisi olla joko suojattu UV-säteiltä tai olla kokonaan valoa läpäisemätön. Sen sijaan oikea valon lähde on lämpöä tuottamaton LED-valo, silloin valo ei vaikuta säilytyslämpötilaan.

Optimaalinen lämpötila viineille on tasainen ja yleisesti ottaen 10–15 asteen välillä. Tarkempi säilytyslämpötila valkoviineille on 6–8 asteen välillä ja punaviineille 13–15 asteen välillä. Lämpötilavaihtelut vaikuttavat viinien makuun sekä koostumukseen, olipa kyseessä sitten lyhyempi kuin pidemmänkin aikavälin lämpötilamuutos. Pyri siis siihen, että viinin ostaessasi säilytät sen sille tarkoitetussa paikassa.

Säilytyslämpötilat vaikuttavat viinien kypsymiseen. Mitä lämpimämpi viinin säilytyslämpötila on, sitä nopeammin viini kypsyy ja sen maku muuttuu usein liian hedelmäiseksi ja hapot katoavat, jolloin viinin rakenne muuttuu. Vastaavasti liian kylmä lämpötila hidastaa kypsymistä ja viinin hedelmäinen maku saattaa laimeta ja maku vääristyy.

Ilmankosteudella on merkitystä viinien säilytyksessä, jos kyseessä on luonnonkorkillinen pullo. Jos säilytyspaikan ilmankosteus on liian kuiva, haihduttaa korkki silloin nestettä. Liian kosteassa taas korkin päälle voi muodostua hometta, joka voi vaikuttaa viinin makuun. Ihanteellisin ilmankosteus viineille on 50–70 prosenttia.

Tärinä on ajan myötä yksi suurimmista asioista, joka vaikuttaa viinin säilyvyyteen. Tärinä vaikuttaa viinin kehittymiseen ja siksi tärinävaimennettu varastointi on varsinkin pidempään säilöttäville viineille erittäin tärkeä ominaisuus.

Säilytä ja viilennä viinisi niille suotuisimmissa olosuhteissa – Festivon viinikaapit

Kaikki yllä olevat seikat viinien säilytykseen on otettu huomioon Festivon viinikaappeja suunniteltaessa. Erityisesti korkeammassa, 70 pullon viinikaapissa on huomioitu viininharrastajat erilaisilla ominaisuuksilla. Kyseinen kaappi ei olekaan vain lasiovellinen kylmäkaappi, vaan ominaisuuksiltaan kuin moderni viinikellari. Viinikaapissa on

 • eri lämpötila-alueet puna- ja valkoviinille
 • LED-valaistus
 • UV-säteiltä suojattu lasiovi
 • tärinävaimennus.

Myös pienemmästä noin 25 pullon viinikaapista löytyvät kaikki tärkeät ominaisuudet viinien säilytykseen.

Erityisen tärkeänä ominaisuutena suuremmassa, 70 pullon viinikaapissa on tasainen sisälämpötila, jolloin viinien omat lämpötilat eivät pääse vaihtelemaan! Kaapissa on kaksi säädettävää lämpötila-aluetta erilaisille viineille, punaviineille neljä alinta hyllyä ja valkoviineille kolme ylintä hyllyä. Lisäksi kaapin pohjalla hyllyjen alapuolella on puinen laatikko (KAPPA), jossa voit säilyttää viinitarvikkeesi tai esimerkiksi pystyssä säilytettäviä pulloja.

Tutustu tarkemmin Festivon viinikaappeihin!

Iso viinikaappi AINA-keittiössä ja pieni viinikaappi Puustellin keittiössä

Vinkit viinien tarjoiluun – tarjoilulämpötilat

Oikeat tarjoilulämpötilat ovat tärkeässä roolissa viinien kanssa, sillä ne vaikuttavat oleellisesti viinin aromiin ja makuun! Tarjoilulämpötiloilla on samankaltaiset vaikutukset juomaan kuin niiden säilytyslämpötiloillakin.  Liian lämpimästä viinistä puuttuvat hapokkuus ja hedelmäisyys ja liian kylmänä tarjoiltuna viinistä katoavat maku ja aromi. Nyrkkisääntöjä viinien tarjoilussa on usein, että mitä makeampi viini on kyseessä, sitä viileämpänä se kannattaa tarjoilla ja taas mitä täyteläisempi viini on kyseessä, sitä korkeampi tarjoilulämpötila. Alla sopivat lämpötilat perusviineille:

 • punaviinit 16–18 asteisena tai nuoremmat ja kevyemmät punaviinit n. 12–14 asteisina
 • nuoret ja kevyet valko- sekä roseeviinit 14–16 asteisena, kuivat ja kuivahkot 10–12 asteisina ja makeat ja makeahkot 8–10 asteisina
 • kuohuviinit 6–8 asteessa.
 • alkoholittomat viinit hyvin viilennettynä 8–10 asteisina.

Tässä artikkelissa on käytetty lähteenä Alkon ja Viinimaan sivuja, joista löydät paljon muitakin vinkkejä viinin säilytykseen ja tarjoiluun.

Voita kotiisi ominaisuuksiltaan modernia viinikellaria vastaava kotimainen viinikaappi

Kotimainen viinikaappi

Minkä värinen viinikaappi sopisi keittiöösi? Musta, valkoinen vai trendikäs RST? Käy vastaamassa kysymykseen 30.11.2021 mennessä ja voit voittaa 50 VL -viinikaapin!

Osallistu tästä!

Festivon edut erilaisten ruokien säilytyksessä

Vihannekset ja juurekset ovat suomalaisten keittiöissä eniten pilaantuvia elintarvikkeita, mikä johtuu useimmiten niiden sijoittamisesta väärään paikkaan jääkaapissa tai kylmiössä. Tiedät varmasti kuinka helposti vihannekset kuten kurkku tai salaatti paleltuvat jääkaapissa ja banaanit tummuvat alta aikayksikön. Erityisesti juhlakausina tila saattaa loppua kesken tavanomaisissa jääkaapeissa ja esimerkiksi leipomusten säilyvyys voi askarruttaa.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta, jotka on suunniteltu eri elintarvikkeiden säilytykseen. Festivon kylmiöissä käytettävän lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön jäähdytys on tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa. Kylmyys jakautuu tasaisesti kylmiön sisällä ja tekee elintarvikkeiden säilytyksestä siten helpompaa ja säilytyskapasiteetista mahdollisimman suuren. Festivon kylmiöihin mahtuvat niin uunivuoat kuin täytekakutkin, eikä säilyvyydestä tai ruokatuotteiden sijoittelusta tarvitse olla huolissaan!

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmyys ei jakaudu niin tasaisesti kuin kylmiöissä, ja siksi elintarvikkeiden säilyvyys niissä ei ole yhtä hyvä. Tehokkaan toimintansa ansiosta lamellihöyrystin käy hyvin vähän pakkasen puolella. Se tuottaa korkean suhteellisen kosteuden kaapin sisään, joka edesauttaa elintarvikkeiden säilyvyyttä. Voit lukea Festivoiden kylmätekniikasta ja ominaisuuksista esimerkiksi täältä.

Elintarvikkeiden säilytys Festivon kylmiössä

Juuresten kuten perunoiden ja porkkanoiden säilytys voi olla hankalaa niiden viedessä tilaa jääkaapin hyllyiltä. Juurekset on säilytettävä kylmiön puolella jääkaappilämpötilassa, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään hyvinä. Festivon kylmiöissä voit säilyttää juurekset niille tarkoitetussa juureskorissa, joka on mahdollista hankkia lisävarusteena kylmiöihin.

Festivon 120 CM kylmiössä riittää tilaa tuoreena säilytettäville elintarvikkeille. Alahyllyllä näkyy puinen juureskappa.

Festivon kylmiöpakastimen alaosassa sijaitsevat HEVI-vetolaatikot ovat tarkoitettu kosteutta vaativille tuorevihanneksille ja hedelmille. Näitä vetolaatikoita on Festivon kylmiöissä vakiona yksi, mutta voit valita niitä jopa kolme siten, että yksi niistä voi sijiaita jääkaappilämpötilassa! Vetolaatikon lämpötila-alue on +8–10 astetta, joka on ihanteellinen lämpötila heviosaston eli hedelmien ja vihannesten osaston elintarvikkeille. Heviosaston lämpötila säätyy automaattisesti kylmiön lämpötilan mukaan noin 5 astetta lämpimämmäksi kuin itse kylmiön puoli.  Vihanneslaatikossa olevan oikean lämpötilan ja kosteuden ansiosta elintarvikkeet säilyvät pidempään tuoreina. Esimerkiksi banaani ja avokado eivät kypsy yhtä nopeasti kuin huoneenlämmössä, jolloin ne säilyvät tuoreina pidempään. Salaattituotteet taas saavat tarvitsemaansa kosteutta, joka pitää salaatinlehdet tuoreina.

Festivon kylmiöihin kuuluu vakiovarusteena yksi HEVI-vetolaatikko. Modulaarisen malliston ansiosta voit valita vetolaatikoita jopa kolme siten, että yksi niistä sijaitsee jääkaappilämpötilassa!
45FM pakastin NOLLA2
Festivon pakastimen puolella sijaitsevat NOLLA-vetolaatikot ovat optimaalinen säilytyspaikka lihalle, kanalle ja kalalle. NOLLA-vetolaatikoita on vakiona yksi, mutta voit valita pakastimeesi niitä kaksi.

Entä sitten liha, kala ja kana? Esimerkiksi suomalaisten rakastama jauheliha tulisi säilyttää +2 asteen lämpötilassa ja tuore kala vaatii myös 0 – +2 asteen lämpötilan säilyäkseen tuoreena. Monesti nämä tuotteet laitetaan pakkaseen, jos niitä ei ole tarkoitus kypsentää samana tai seuraavan päivänä. Festivon pakastimen puolella sijaitseva vetolaatikko on tuoresäilytystila, joka on +0-asteinen eli niin kutsuttu nollatila. Näitä NOLLA-vetolaatikoita voi valita pakastimeen kaksi kappaletta. Tuoresäilytystila on kylmempää säilytystä vaativille elintarvikkeille, kuten lihalle, kalalle ja kanalle suunniteltu säilytystila. Säilyttämällä tuotteen nollatilassa esimerkiksi jauheliha ei ala tummumaan keskeltä, ja se saa useamman päivän lisää käyttöikää. Samalla vältyt tuotteiden lyhytaikaiselta pakastamiselta ja kenties kiireessä jauhelihan tai kanan pikasulattamiselta mikrossa.

Festivon pakastimet  ovat kapeita ja täyskorkeita, mikä edesauttaa pakasteiden lajittelua. Pakasteet voi lajitella kahden ylösnostettavan luukun hyllyille sekä neljään ulosvedettävään pakastelaatikkoon. Festivon pakastimissa on automaattisulatus, joka helpottaa niiden käyttöä. Pakastusteho on huikea, 18 kg/vrk. Suuren säilytyskapasiteetin ansiosta pakastimeen mahtuvat niin ruokatuotteet kuin herkutteluunkin sopivat elintarvikkeet.

Festivon täyskorkean pakastimen käyttötilavuus on huikeat 195 litraa.

Kokeile tuotevalitsimella millainen olisi sinun unelmiesi kotimainen kylmälaite

Sivuillamme olevalla tuotevalitsimella pääset personoimaan kylmiön, kylmiöpakastimen, pakastimen tai viinikaapin sopimaan kotisi sävymaailmaan ja sen sisätilat vastaamaan taloutesi tarpeita. Kokeile erilaisia väriyhdistelmiä laitteiden oviin ja runkoihin ja valitse sopiva määrä vetolaatikoita. Festivoiden modulaarisen rakenteen ansiosta kylmälaiteet voidaan yhdistää yhtenäiseksi laitteeksi tai sijoittaa vaikka eripuolille keittiötä. Kokeile miltä kylmälaitteesi näyttäisi erilaisilla kokoonpanoilla!

 

 

Miksi valita kodin jääkaapiksi kylmiö?

Kylmiössä säilytät samoja asioita kuin säilyttäisit jääkaapissa, miksi sitten valita kylmiö jääkaapin sijaan? Eroja löytyy muun muassa kylmätekniikasta, koosta ja säilytyskapasiteetista, elintarvikkeiden säilyvyydestä sekä kotimaisten Festivoiden kohdalla laitteiden muunneltavuudesta. Erona jääkaappiin on muun muassa se, että Festivon kylmiössä hedelmien ja vihannesten vetolaatikko sijaitsee laitteen alaosassa, eikä näin ollen vie muusta säilytystilasta kapasiteettia. Lukuun ottamatta vihannesten ja hedelmien säilytykseen suunniteltua vetolaatikkoa kylmiön hyllyt ovat vapaasti sijoiteltavissa.

Erona moniin jääkaappeihin on myös Festivoiden huollettavuus. Varaosia löytyy jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin ja huoltoliikkeitä löytyy ympäri Suomen. Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit ovat myös markkinoiden ainoat kotimaiset kylmälaitteet.

Tavanomaisen jääkaapin vs. kylmiön kylmätekniikka

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmätekniikkana käytetään jääkaapin takaseinässä olevaa levyhöyrystintä. Ruokatuotteiden sijoitteluun on kiinnitettävä tarkemmin huomiota – ethän halua säilyttää esimerkiksi maitotuotteita jääkaapin lämpimimmässä paikassa? Herkimmät tuotteet ovat myös vaarassa jäätyä osuessaan jääkaapin takaseinään.

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmyys ei jakaudu yhtä tasaisesti kuin Festivon kylmiössä, mikä johtaa siihen, ettei elintarvikkeiden säilyvyys ole yhtä hyvä. Paleltunut kurkku ja kovettuneet juustoviipaleet ovat varmasti monelle tuttuja ilmiöitä jääkaapissa.

Festivon kylmiöissä jäähdytys on selvästi tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa.

Kylmiön avulla ruokahävikki pienenee

Festivon kylmiöissä kylmäntuottajana on suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin, joka tuottaa tasaisen kylmyyden koko kylmiöön. Tasaisen kylmyyden lisäksi lamellihöyrystin tuottaa ruokatuotteiden säilyvyyttä edistävän korkean suhteellisen kosteuden käymällä hyvin vähän pakkasen puolella. Korkea ilmankosteus ja tasainen kylmyys mahdollistavat elintarkkeiden vapaan sijoittelun, joka tekee elintarvikkeiden säilytyksestä helpompaa ja säilytyskapasiteetista suuremman. Suuren säilytyskapasiteetin ansiosta Festivoihin mahtuvat suuremmatkin uunivuoat ja kakut, eikä niiden säilyvyydestä tarvitse olla huolissaan. Samalla ruokahävikki pienenee, kun ruokatuotteet pysyvät hyvinä pidempään.

 

Miten jääkaapit ja kylmiöt eroavat elintarvikkeiden säilytyksessä?

Kylmiö on kuin iso jääkaappi, lukuun ottamatta muutamia seikkoja. Festivon kylmiöitä vertaillessa useimpiin jääkaappeihin ero korostuu niiden litratilavuuksissa. Tavanomaisia jääkaappeja, joissa tilavuus olisi suurempi kuin 400 litraa on erittäin harvassa, kun taas Festivoissa pienimmän kylmiön (55 CM) litratilavuus on 338 litraa ja suurimman (120 CM) jopa 847 litraa!

Kylmiö tarjoaa runsaasti monipuolista kylmäsäilytystilaa suuremmallekin taloudelle, eikä ruokahävikkiä pääse syntymään niin herkästi elintarvikkeiden pidemmän säilyvyyden ja oikeiden lämpötila-alueiden vuoksi. Tilavaan kylmiöön sijoitat helposti isot tarjoiluvadit- ja astiat, ruokakattilat ja padat kuin juuressäkitkin.

Kylmiöiden ja kylmiöpakastimien valttikorttina onkin niiden kylmätekniikan ja säilytyskapasiteetin ansiosta ekologisuus, jota edesauttavat eri lämpötila-alueet, joita Festivon kylmiöpakastimista löytyy neljä, jokainen suunniteltuna eri elintarvikkeiden säilytykseen:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • tehokas automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Festivon kylmiöiden poikkeava mitoitus ja muunneltavuus

Festivon kylmiöiden vahvuutena on muusta tarjonnasta poikkeava mitoitus kylmälaitteissa, muunneltavuus sekä laitteiden yhdistelymahdollisuudet. Festivon kylmiöitä on saatavilla viiden eri levyisinä; 55 cm, 75 cm, 90 cm, 100 cm ja 120 cm. Litratilavuudet ovat näissä 338 litran ja 847 litran välillä. Festivon kylmiöpakastimet rakentuvat 55 tai 75 cm leveän kylmiön ja 45 cm leveän pakastimen yhdistelmästä siten, että kokoja on kaksi; 120 cm ja 100 cm leveä kylmiöpakastin. Mallistoon kuulu myös niin sanottu perusmallinen 75 cm levyinen kylmiöpakastin, jossa vetolaatikkopakastin ja nollatila ovat kylmiön alapuolella.

Yksiovisiin kylmiöihin voidaan valita lisävarusteina useampia hedelmä- ja vihanneslaatikoita tai yksi kylmiölämpötilainen vetolaatikko. Pakastimen puolelle voit lisätä toisen tuoresäilytykseen tarkoitetun nolla-asteisen vetolaatikon. Laitteen rungon ja ovien värin sekä kätisyyden saa valita itse. Runkomoduulien ansiosta kylmiö ja pakastin voivat sijaita vaikka keittiön eri seinustoilla, eivät siis välttämättä vierekkäin. Näin jokaisesta kylmiöstä ja kylmiöpakastimesta saadaan juuri sinun keittiösi tarpeita vastaava kokonaisuus.

Festivon musta kylmiö, pakastin ja viinikaappi AINA-keittiössä.

Kylmiöiden ja kylmiöpakastimien mitoituksessa huomioitu suomalaiset keittiöt

Kun ajatellaan esimerkiksi side by side -jääkaappipakastimia, niiden syvyys ja leveys ovat usein suomalaisiin keittiöihin liian suuria. Kohdataan ongelma, että side by side -jääkaappipakastin tulee ulos keittiön kaapistosta tai laitteen ovet tarvitsevat ympärilleen reilun tilan auetakseen kokonaan. Poikkeuksiakin varmasti löytyy, sillä kylmälaitebisnes kehittyy jatkuvasti. Onko sinulle käynyt niin, että side-by-side -jääkaappipakastin ei mahdukaan aukeamaan esimerkiksi nurkkaan sijoitettuna?

Festivon kylmiöpakastimien (kuten muidenkin laitteiden) ovet ovat mitoitettu niin, että vältyttäisiin edellä mainitulta ongelmalta. Festivon ovet tarvitsevat vain 40 milliä seinästä tilaa, jotta ovet pääsevät avautumaan ja vetolaatikot saadaan vedettyä ulos. Myös Festivon laitteiden syvyysmitta ja leveys on suunniteltu siten, että jokaiseen keittiöön löytyy sopivan kokoinen laite.

Testaa tuotevalitsimella erilaisia kokoonpanoja kylmiöistä ja kylmiöpakastimista

Tuotevalitsimellamme voit suunnitella keittiöösi sopivan kylmiön, kylmiöpakastimen, pakastimen tai viinikaapin kokeilemalla eri väriyhdistelmiä laitteen runkoon ja oviin sekä valitsemalla eri määriä lisävarusteita. Tilausvaiheessa saat päättää myös laitteiden kätisyyden ja yhdistää vaikkapa kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhtenäiseksi laitteeksi!

Tuotevalitsimeen pääset tästä!

Riku Rantala: ”Arvosana Festivolle puolen vuoden käytön jälkeen on 6/5”

Toimittaja Riku Rantala perheineen hankki viime vuonna uuteen kotiinsa Festivon 120 CFM -kylmiöpakastimen. Puoli vuotta on kulunut Festivon kanssa ja nyt Rantala listaa käyttökokemuksensa Festivon ominaisuuksista.

Riku Rantala kertoo käyttökokemuksensa Festivosta.

Rempat on rempattu – muutamaa lakisääteistä jalkalistaa lukuunottamatta. Nehän jokainen itseään säästävä remontteeraaja jättää useaksi vuodeksi odottamaan hetkellistä inspiraatiota.

Joka tapauksessa: olen ehtinyt puolisen vuotta rampata uudella Festivo-jääkaap… siis kylmiöpakastimella. On siis käyttöraportin aika!

Perusasiat alkuun kertauksena niille, jotka eivät edellistä blogimerkintääni ole lukeneet. Valintakriteerini keittiörempan jälkeiseksi sapuskansäilytyssysteemiksi olivat:

 • kestävyys, koska edellinenkin jääkaappi oli kestänyt 40 vuotta
 • kotimaisuus, koska laatu, korona ja suomalainen työ
 • huollettavuus, koska kertakäyttökulutusta ei maailma kaipaa yhtään lisää
 • hävikintorjunta, koska tärkeä osa ilmastokriisin vastaista taistelua
 • koko, koska viiden hengen perheessä ahmatteja
 • ulkonäkö, koska viiden hengen perheessä myös esteetikkoja

No, täyttikö Festivo 120CFM -kylmiöpakastin kriteerit?

Kestävyys

Puolen vuoden mittausaika ei tietenkään riitä vuosikausien kestävyysarviointiin, mutta yleinen laatutuntuma on ilman muuta hintansa väärti. Jämäkkyys ilahduttaa. Ovet kahvoineen tuovat mieleen tasavallan presidentin luodinkestävän edustus-Mersun, jota pääsin 1990-luvulla ahtaajana Sörkan satamassa ajamaan ulos laivasta. Vetolaatikot ovat tukevaa muovia, kuten myös ovilokerot ja pakastinosan luukut.

Kotimaisuus

Asia ei ole puolessa vuodessa heikentynyt, päin vastoin – kylmiöpakastimen kotimaisuusaste on 80 prosenttia. Etenkin koronakurimuksen aikana tuntuu hyvältä, että keittiön paraatipaikalla jököttää avainlipputuote. Pakastimien lankakorit Porista, tiivisteet Vaasasta, muoviosat Hollolasta ja Kausalasta, teräslevyt Raahesta ja Hämeenlinnasta, lasihyllyt Lahdesta ja – ilman haisevia liimoja koottu –juureskori Joensuusta…

Huollettavuus

Puolessa vuodessa ei huoltotoimille ole ollut tarvetta. Mutta etenkin pandemian (ja Suezin kanavan tukkineen Ever Given -konttilaivan) myötä julkisuudessa on paljon puhuttu erilaisista toimitusvaikeuksista. Festivon hyväksi puhuu sekin, että varaosat ovat suurelta osin kotimaisia joten niitä ei tarvitse rahdata esimerkiksi Kiinasta. Ja 50 huoltoliikkeen on luvattu palvelevan ympäri Härmää. Homman pitäisi siis toimia.

Hävikintorjunta

Hävikkitorjunta joutui jouluna tositestiin, josta on kyllä pakko antaa täydet pojot. Festivon jäähdytyssysteemi perustuu lamellihöyrystimeen, minkä ansiosta kylmiö jäähtyy nopeammin ja antaa tasaisemman lämpötilan kuin perusjääkaappi. HEVI-vetolaatikoissa hedelmät ja vihannekset ovat säilyneet selvästi paremmin kuin ennen, koska niissä ei ole liian kylmä. Kalamiehenä NOLLA-boksit ovat ykkössuosikkejani. Koska ne ovat jääkaappilämpötilaa kylmempiä, fisuja tulee ensi kertaa säilytettyä niinkuin niitä oikeasti pitää ja esimerkiksi graavit pysyvät mintissä todella hyvin. Riistaa niissä voisi riiputtaa tolkuttoman pitkään.

Kalamiehenä Festivon NOLLA-boksit ovat Riku Rantalan suosikkeja.

Koko

Ennen tuntui siltä, että poikiemme pohjattomien kitojen vaatimaa sapuska- ja juomamäärää ei saa mahtumaan jääkaappiin ilman raivostuttavaa tetristä. No, enää ei tunnu. 120CFM-mallin ulkomitathan ovat sen perus jääkaappi-pakastimen 60+60 senttiä, mutta kylmiön tilavuus on isompi kuin yhdistelmissä yleensä, eli 500 litraa. Pakastimen puolella on riittävästi tilaa myös, ja NOLLA-bokseissa säilytän lihat, kalat ja muut kylmempää vaativat.

Riku Rantalan kotiin valikoitui Festivon 120 CFM -kylmiöpakastin.

Riemastuttavin yksityiskohta: KYLMÄ-vetolaatikkoon mahtuu tasan 49 tölkkiä olutta (330 cl)! Jos tilaa olisi ollut keittiössä enemmän, olisi lisävarusteena saatava viinikaappi vielä houkutellut…

Festivoon mahtuvat Riku Rantalan perheen juomat.

Ulkonäkö

Itsehän en ymmärrä esteettisistä asioista juuri mitään, mutta ymmärrän Suomi-designin muotokielen kansainvälisen menestyksen ja Festivo solahtaa siihen kategoriaan kuten pitääkin. Musta runko ja ovet sopivat meikäläisten kyökkiin väreiltään, eikä pahemmin ole sormenjäljetkään pistäneet silmään.

Summa summarum: tässä on masiina, joka on yllättävän isossa roolissa omassa arjessani – isommassa kuin vaikkapa televisio. Kaikki viittaa siihen, että tätä konetta ei kuitenkaan ole tarvis päivittää samaan tahtiin kuin digitalisoitunutta kotielektroniikkaa. Uskon vakaasti, että olen tyytyväinen tähän kotimaiseen hankintaani vielä vuosienkin päästä!

Riku Rantala

Rantala on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hänen tunnetuimpia ohjelmiaan ovat matkailu-ohjelma Madventures ja Ylellä pyörivä Docventures.

 

Festivo osaksi loppuelämän kotia

Hanne Bräysy rakentaa perheensä kanssa loppuelämän hirsikotia Pohjois-Pohjanmaalle. Keittiöön on valittu kotimainen Festivo kylmiöpakastin. Kolmessa blogikirjoituksessa Hanne kertoo rakennusprojektin ja uuden keittiön etenemisestä. Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa @huippurakennustehtava

Kesällä 2020 se starttasi, projekti haaveidemme hirsikodista. Mummulan maista meille lohkottiin puolen hehtaarin pääosin peltotontti pienellä metsäkaistaleella. Lapsemme ovat viides sukupolvi, joka noita samoja mantuja pääsevät tulevaisuudessa kulkemaan. Raksalla ollaan nyt siinä vaiheessa, että sekä talon että autotallin rungot ovat pystyssä ja talon puolella on lattia juuri valettu. Syksyllä on tarkoitus päästä muuttamaan uuteen, loppuelämämme kotiin.

Hanne Bräysyn / @huippurakennustehtava hirsitalo ja peltotontti.

Suunnittelun lähtökohtina arjen sujuvuus, valintojen pitkäikäisyys ja kestävyys

Kun aloimme taloamme suunnittelemaan, varsin pian suunnittelun lähtökohdiksi nousivat arjen sujuvuus, valintojen pitkäikäisyys ja kestävyys. Talomme rakentuu pääosin avaimet käteen -periaatteella paikallisin voimin.

Hirret ja muut puuosat toimittaa oululainen hirsifirma. Pystytyksestä ja rakentamisesta vastaa alusta loppuun toinen oululainen yritys.

Puolisoni on koulutukseltaan puuseppä ja muotoilija. Vaikka hän nykyisin työskenteleekin muissa tehtävissä, puusepän töistä hänellä on kokemusta 20 vuoden ajalta. Tämän vuoksi puusepän työt, kuten kaikkien kiintokalusteiden suunnittelu ja valmistus, on meidän itsemme vastuulla. Suurimpana ja arjessa näkyvimpänä näistä on totta kai keittiö.

Hanne Bräysy / @huippurakennustehtava hirsitalo

Keittiön suunnittelua ohjasivat laadukkaat valinnat ja visuaalisuus

Keittiötä suunnitellessa olemme halunneet ottaa huomioon arjen sujuvuuden ja laadukkaiden valintojen lisäksi myös visuaalisuuden. Kotimme sydän tulee olemaan oleskelutilat, joissa toiseen päähän asettuu keittiö ja toiseen olohuone.

Korkeimmillaan yli 4,5 metrin huonekorkeus ja isot etelään suuntautuvat ikkunat luovat avaran ja valoisan tilan. Sisätiloissa värimaailma tulee olemaan pääosin vaalea ja mustaa käytetään tehosteena.

Kokomusta keittiö

Koska haluamme kokomustan keittiön, kodinkoneiden tulee myös olla mustat tai integroidut.

Festivon mustarunkoinen, mustilla ovilla oleva kylmiöpakastin on tyylikkään linjakas ja tulee sopimaan hyvin moderniin keittiöömme.

Keittiön mitoitus rakentuu Festivon ympärille

Kun mieheni alkoi suunnitella keittiön kalusteita, kodinkoneiden valinta oli edessä jo varhaisessa vaiheessa. Erityisesti kylmäkalusteiden mitoitus vaikuttaa koko keittiön mitoitukseen. Visuaalisesti yhtenäisten linjojen löytyminen on ollut tärkeä osa keittiömme suunnittelua.

Festivon yli kahden metrin korkeus sopii hyvin kalusteiden korkeusmitoituksen kanssa yksiin.Voikin sanoa, että koko keittiömme mitoitus rakentuu Festivon ympärille. Festivon korkeus on myös yhteneväinen väliovien ja oleskelutilamme korkeiden ikkunoiden kanssa.

Pelkän ulkonäön ja saati korkeuden takia emme Festivon 120 cm leveää kylmiöpakastinta kuitenkaan ole valinneet. Suosimme mielellämme kotimaista ja mikäpä on suosiessa, kun saamme vielä monipuolisen, tarpeitamme vastaavan tuotteen.

 

Kaikelle oma paikkansa, hedelmät viihtyvät Festivossa

Hanne Bräysyn / @huippurakennustehtava keittiösuunnitelma rakentui Festivon ympärille.
Uutta kotia suunnitellessa olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että kaikilla tavaroille tulee oma paikkansa. Festivon myötä ylimääräiset työtason nurkissa ja alakaapeissa piilossa olevat hedelmät pääsevät säilytykseen niille tarkoitettuun, jääkaappilämpötilaa hiukan lämpimämpään vetolaatikkoon.

Kylmäkalusteiden käytettävyyttä parantaa, se että Festivossa kylmiön ja pakastimen sijoittumisen ja kätisyydet voi valita, tuote kun valmistetaan tilauksesta Hollolan tehtaalla. Meillä kylmälaitteet tulevat olemaan aivan L-muotoisen keittiömme oikeassa reunassa.

Kylmiö asettuu meillä vasemmalle ja pakastin oikealle ja molemmat avautuvat oikeakätisenä. Tällöin on näppärä nostaa tavarat vieressä olevalla tasolle.

Kylmiö on Festivossa myös tilava!

Kun maaliskuussa juhlimme esikoisen synttäreitä ja tuskastelin miten kakun saa mahtumaan jääkaappiin – tätä ongelmaa en usko tulevaisuudessa olevan.

Rakenna oma Festivosi tuotevalitsimellamme!

Energiamerkintöjen muutokset – Festivo on ekologinen ja pitkäikäinen valinta keittiöön

Maaliskuun alussa astuivat voimaa Energiaviraston uudet energiamerkinnät. Uudistuksessa kolme ylintä luokkaa eli A+, A++ ja A+++ poistuvat vaiheittain maliskuun alusta lähtien.

Jatkossa energialuokitukset ovat A–G ja plus-luokat tulevat poistumaan vuoteen 2025 mennessä. Uudistuksessa alussa A-luokka jää suurimmassa osassa tuoteryhmiä tyhjäksi, eli hetkellisesti joidenkin laitteiden kohdalla ei ole mahdollista ostaa laitetta, jonka energialuokitus on parempi kuin B tai C.

A-luokan tyhjäksi jättäminen antaa tilaa tuotekehitykselle yhä energiatehokkaammille laitteille skaalan yläpäässä. Esimerkkinä laitteet, joiden energiamerkintä on ollut A+++, vaihtuvat ne B- tai jopa E-luokkaan riippuen tuoteryhmästä, toisin sanoen A+, A++ ja A+++ -merkityt laitteet tulevat sijoittumaan uuden skaalan keskitasolle.

Muutoksessa huomioitavaa on se, että vaikka laitteen energialuokitus laskeekin alempaan luokkaan, se ei tarkoita sitä, että laitteen laatu tai energiatehokkuus olisi laskenut!

Voit lukea energiamerkintöjen uudistuksesta lisää muun muassa Energiaviraston kirjoituksesta ”Energiamerkintä uudistuu vuonna 2021”.

Energiamerkintöjen muutokset Festivon laitteissa

Energiamerkintöjen muutokset tulevat vaiheittain eri tuoteryhmille. Nyt maaliskuussa uudistuviin tuoteryhmiin kuuluvat muun muassa jääkaapit ja pakastimet sekä viinikaapit, eli kaikki Festivon kodin kylmälaitteet. Festivon kylmiöiden ja kylmiöpakastimien A+ luokitus muuttuu E-luokkaan, pakastimien A+-luokka F-luokkaan sekä viinikaapit A+ ja B -luokista F-luokkaan.

Merkintöjen ulkoasu tulee muuttumaan. Jääkaapeissa ja pakastimissa eroja vanhaan merkkiin ovat uudistettu pakaste- ja kylmälokeroiden kuvake sekä eri merkintä melupäästöille ja lisätieto melupäästöluokasta.

Viinikaappien kohdalla erona vanhaan merkkiin ovat uusi kuvake viinipulloille sekä samat muutokset melupäästöihin kuin jääkaapeissa ja pakastimissa.

Festivon uudistunut energiamerkintä kylmiöissä.
Kuvassa oikealla Festivon 75 CM -kylmiön vanha energiamerkki ja vasemmalla uudistunut.

Festivo on ekologinen ja pitkäikäinen valinta keittiöösi

Energiamerkintöjen muutoksista huolimatta, Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit ovat edelleen yhtä ekologisia kylmälaitteita kuin aiemminkin – mikään ei ole siis laitteissa muuttunut. Esimerkiksi suuresta koostaan huolimatta Festivon 120 CFM kylmiöpakastin -yhdistelmä kuluttaa vuodessa noin 400kWh, joka on euroissa noin 50 €. Lisäksi kaikissa Festivoissa on käytössä ympäristöystävälliset kylmäaineet ja energiatehokkaat ja pitkäikäiset led-valaisimet.

Festivoiden ekologisuus tulee esiin monilla eri tavoilla, sillä laitteet ovat suunniteltu nimenomaan pitkäikäisiksi keittiön elementeiksi, jotka tarjoavat suuren säilytyskapasiteetin ja optimaaliset säilytysolosuhteet kaikille kylmässä säilytettäville elintarvikkeille.

Festivon kylmälaiteyhdistelmä Puustellin keittiössä.
Festivon kylmiö-, pakastin- ja viinikaappiyhdistelmä Puustellin keittiössä.

Ammattilaitteiden kylmätekniikka

Festivon kylmiöissä ja pakastimissa kylmän tuottajana on suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin, jota käytetään esimerkiksi suurkeittiöiden kylmä- ja pakastehuoneissa sekä kylmäkellareissa. Lamellihöyrystin muodostaa optimaalisen kosteuden ja tasaisen kylmyyden elintarvikkeiden säilytykseen.   Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön jäähdytys on tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa – elintarvikkeet säilyvät hyvinä pidempään.

Festivon kylmiöissä ja pakastimissa kylmän tuottajana on suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin

Ruokahävikki minimiin neljällä ei lämpötila-alueella

Oikeissa lämpötiloissa säilytettävät elintarvikkeet säilyvät pitkään ja ruokahävikki vähenee tehokkaasti. Festivon kylmiöpakastimien neljä eri lämpötila-aluetta ovat suunniteltu eri elintarvikkeiden säilytykseen:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Eri lämpötila-alueiden lisäksi elintarvikkeiden säilyvyyttä tehostaa tasainen kylmyys, jonka ansiosta tuotteiden säilytys on helpompaa ja säilytyskapasiteetti on mahdollisimman suuri.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta

Käyttöikä ja huollettavuus

Festivot ovat pitkäikäisiä kumppaneita keittiöösi, oikein huollettuna Festivon käyttöikä on jopa yli 20 vuotta. FK10-tuotemallistomme laitteet ovat muunneltavissa käyttötarpeen mukaan, muunneltavuus mahdollistaa mm. kylmälaitteen sijoittelun uudelleen käyttötarpeen muuttuessa.

Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit valmistetaan yksilöllisesti tilauksien mukaan Hollolassa. Kylmälaitteiden valmistuksessa luotamme kotimaiseen osaamiseen ja suosimmekin lähialueiden toimittajia ja ammattilaisia. Voit käydä tutustumassa kotimaisiin yhteistyökumppaneihimme aiemmasta blogikirjoituksestamme!

Kotimaisen valmistajan etuna on myös nopeat huollot ja varaosat jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin. Laitteemme valmistetaan samoista komponenteista kuin suurtalouspuolen laitteet, tämän vuoksi Festivoiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

 

Voit käydä suunnittelemassa tuotevalitsimellamme keittiöösi sopivan kotimaisen ja ekologisen kylmälaitteen! Jos keittiöstäsi löytyy jo Festivo, muista osallistua keittiökuvakilpailuumme!