Jääkaapin ja pakastimen siivous – näin pidät kylmälaitteesi puhtaana ja raikkaana

Jääkaapin puhdistus ei ole monenkaan lempipuuhaa, mutta on tärkeää siinä missä muukin kodin siivoaminen. Pyyhitkö usein vain jääkaapin ulkopuolelta? Puhdista pinnat myös sisältä, jotta jääkaappisi pysyy puhtaana ja raikkaana!

Jääkaapissa säilytät ruokaa, jota aiot syödä eli jääkaapin puhdistus olisi hyvä tehdä aina tasaisin väliajoin. Jääkaapin säännöllinen puhdistus varmistaa hyvän hygienian ja vaikuttaa myös elintarvikkeiden säilyvyyteen ja bakteerien syntyvyyteen.

Puhdista jääkaappi sisältä kuukausittain

Hyvä aikaväli jääkaapin puhdistamiselle on noin kerran kuukaudessa ja sulatuksen voi tehdä puolen vuoden tai vuoden välein riippuen käytöstä ja laitteesta. Jääkaapin puhdistus kannattaa ajoittaa siihen, että jääkaappisi on mahdollisimman tyhjänä, eli älä käy ruokakaupassa juuri ennen jääkaapin pesua!

Jääkaapin puhdistus kannattaa tehdä ennen ruokakaupassa käyntiä, kun kaappi on tyhjimmillään.

Jääkaapin pikasiivousta varten jääkaappia ei tarvitse sulattaa, vaan voit tyhjentää kaapin purkeista ja purnukoista ja pyyhkiä sisäpinnat haalealla vedellä ja pesuaineella. Kunnollista pesua varten jääkaappi tarvitsee sulatuksen ja tyhjennyksen.

Kun jääkaappi on sulanut niin irrota jääkaapin hyllyt ja laatikot ja pese kaikki huolellisesti. Hyvä vinkki esimerkiksi ovilokeroiden pesuun on käyttää tiskiharjaa, joka menee helposti pieniinkin väleihin!

Hyvä pesuaine jääkaapin puhdistukseen, ruokasoodalla ja etikalla jääkaapin hajut pois

Pesuaineeksi soveltuu erinomaisesti astianpesuaine ja jos jääkaapissasi on epämiellyttäviä tuoksuja ja kaipaa raikastusta, käytä pesuaineena esimerkiksi veden ja etikan sekoitusta. Bakteerit poistuvat parhaiten aineilla, joilla on joko hyvin korkea tai matala pH-arvo.

Kotikeittiöstäsi saattaa löytyä esimerkiksi ruokasoodaa, sitruunamehua tai viinietikkaa, jotka soveltuvat erinomaisesti jääkaapin hajujen poistoon – sekoita jotain näistä pieni tilkka pesuveteen.

Siististä jääkaapista ruoat löytyvät helposti eikä ruokahävikkiä synny niin helposti. Kuvassa Festivon 120 CM kylmiö.

Festivon kylmiön ja pakastimen puhdistus

Festivon kylmiöt ja pakastimet ovat automaattisulatteisia. Sulatustoiminto kytkeytyy päälle aina tarpeen mukaan. Kylmiön puolella sulatuksen aikana kylmiön lämpötila saattaa tilapäisesti kohota muutamia asteita, lämpötila palaa asetteluarvoon aina sulatuksen päätyttyä. Myös pakastimen puolella lämpötila saattaa kohota energiatehokkaan sulatuksen aikana.

Näin puhdistat Festivo kylmiön:  

 • Sisäosat olisi hyvä puhdistaa noin kerran kuukaudessa.
 • Puhdistusvettä ei saa päästää säätölaitteisiin tai valaistukseen.
 • Kaikki sisäpinnat, oven tiivistettä lukuun ottamatta voi puhdistaa haalealla vedellä, johon on lisätty hieman astianpesuainetta.
 • Ovilokeron saa pois paikoiltaan puhdistusta varten nostamalla sitä ylöspäin, jolloin lokero vapautuu kiinnikkeistä. Ovilokerot ovat konepesun kestäviä!
 • Voit irrottaa myös HEVI, KYLMÄ ja NOLLA laatikon puhdistusta varten. Katso tähän ohjeet alempana olevasta käyttöohjeesta!
 • Älä käytä hankaavia tai liuottavia pesuaineita!
 • Oven tiiviste tulee puhdistaa pelkällä vedellä.
 • Kuivaa sisätilat ja tiiviste aina pesun jälkeen.
 • Puhdista höyrystinallas kerran vuodessa.
Festivon kylmiön suuren säilytystilan vuoksi elintarvikkeiden säilytys ja kaapin puhdistus on helppoa. Kuvassa Festivo 100 CM kylmiö.

Festivon pakastin on automaattisulatteinen No Frost -pakastin. Silti pakastin tulisi siivota kunnolla kerran vuodessa ja käytännössä tätä siivousta on mahdotonta tehdä laitteen ollessa päällä. Näin ollen myös pakastin suositellaan sulatettavaksi ja siivottavaksi kerran vuodessa.

Näin puhdistat Festivon pakastimen:

 • Sulata ja puhdista pakastinosan sisäosat vähintään kerran vuodessa.

  Festivon pakastimen hyllytasot ja ulosvedettävät lankakorit ovat helppo puhdistaa. Kuvassa Festivo 45 FM pakastin.
 • Puhdista samalla myös laitteen takana olevan lauhdutin.
 • Ota puhdistuksen ajaksi pakasteet pois pakastimesta koreineen ja tyhjennä NOLLA-laatikko tavaroista. Voit siirtää tavarat siksi aikaa kylmiöön tai talvella ulos.
 • Käytä puhdistukseen haaleaa vettä, johon on lisätty hieman astianpesuainetta.
 • Voit asettaa pakastimen pohjalle esimerkiksi pyyhkeen, johon mahdollisesti seiniä pitkin valuva vesi voi imeytyä. Suojaa myös lattia tarvittaessa.
 • Puhdista ja kuivaa pakastin ja NOLLA-laatikko huolellisesti ja käynnistä pakastin uudelleen.

Muista myös imuroida pölyt pakastimen takaa

Festivo kylmälaitteet eivät sinällään kaipaa erillistä vuosihuoltoa, mutta kerran vuoteen nämäkin tuotteet olisi hyvä huoltaa. Lasi- ja muovipintojen peruspuhdistuksen lisäksi samalla on hyvä puhdistaa myös itse koneisto.

Irrota kaatumisenestoruuvi ja vedä laite irti seinästä. Tämän jälkeen poista pöly ja muut epäpuhtaudet kompressoritilasta ja lauhduttimesta imuroimalla ne varovasti pölyimurin harjasuulakkeella. Puhdista samalla kompressorin päällä oleva haihdutusallas.

Katso tarkemmat ohjeet kylmiön ja pakastimen puhdistukseen käyttöohjeesta!

 

Jääkaapissa säilytettävien elintarvikkeiden säilyvyysajat ja Festivon edut ruokien säilytyksessä

Elintarvikkeiden oikeat säilyvyysajat ovat paljon puhuttavia aiheita ja moni varmasti miettii arjessaan, kuinka kauan vaikkapa jauheliha, kanatuotteet ja maitovalmisteet säilyvät jääkaapissa, miksi kurkut paleltuvat tai miksi salaatti nahistuu nopeasti. Elintarvikkeet oikeaoppisesti säilyttämällä oikeissa lämpötiloissa pidentävät niiden käyttöikää ja pois heitettävän ruoan määrä vähenee, kun elintarvikkeet säilyvät pidempään tuoreina ja hyvinä. Kukkaro kiittää ja ruokahävikki vähenee!

Ruokatuotteiden säilyvyysajat saattavat yllättää, sillä esimerkiksi tuoreena ostettavat liha- kala- ja kanatuotteet säilyvät käyttökelpoisina yleensä enintään seuraavaan päivään.

Kokosimme blogikirjoitukseemme erilaisten elintarvikkeiden säilyvyysaikoja ja vinkkejä niiden säilytykseen.

Lähteenä on käytetty Ruokaviraston, Ruokatieto.fi -sivun sekä Marttojen tietoja elintarvikkeiden säilyvyysajoista sekä niiden säilytyksestä.

Parasta ennen- ja viimeisen käyttöpäivän erot

Parasta ennen -päivä kertoo päivän, johon asti elintarvike säilyttää ominaisuutensa, jos se on säilytetty oikein. Parasta ennen päiväyksen ylittäneet elintarvikkeet eivät ole käyttökelvottomia, vaan niitä voidaan edelleen syödä, kunhan tarkastaa laadun aistinvaraisesti.

Elintarvikkeissa, joissa on mainittu viimeinen käyttöpäivä, tarkoittaa se sitä päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei ole enää turvallista syödä eikä sitä myydä enää.

Kalatuotteiden säilyvyys ja säilytys

Kalatiskeiltä tai muista vastaavista paikoista ostettu tuore kala säilyy jääkaappilämpötilassa vain yhden päivän ajan. Pakkauksissa myytävät kalatuotteet säilyvät niiden merkattuun viimeiseen käyttöpäivään asti. Tuoreet kalatuotteet kannattaakin osta saamana päivänä, kun aiot valmistaa sen, aikaisintaan edellisenä päivänä valmistuksesta.

Tunnistat tuoreen kalan raikkaasta tuoksusta, kirkkaista silmistä ja punakoista kiduksista sekä kiinteästä lihasta ja ruotojen napakkuudesta.

Miten kala säilötään jääkaapissa? Normaaleissa jääkaapeissa kala kannattaa säilyttää matalimmassa lämpötilassa eli alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä lämpötila on tasainen koko kylmiötilassa, joten säilöntäpaikalla ei ole väliä. Festivon pakastimessa sen sijaan on tuoresäilytykseen suunniteltu NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen), jossa kalatuotteet säilyvät optimaalisessa lämpötilassa normaalia pidempään.

Lihan säilyvyys ja säilytys

Lihatuotteiden säilyvyydessä on paljon eroja ja niiden käytössä tulee olla tarkkana – viimeisen käyttöpäivän merkinnän jälkeen lihatuotteita ei tule enää käyttää. Kuinka kauan sitten liha säilyy jääkaapissa? Tuore liha säilyy jääkaapissa 1–5 vuorokauden ajan tai sen viimeiseen käyttöpäivään asti. Pakkaamaton tuore liha kannattaa käyttää noin päivän kuluessa sen hankinnasta. Pakkaamaton jauheliha tulisi käyttää saman päivän aikana! Käyttökelpoisen lihan tunnistat sen raikkaasta tuoksusta ja kirkkaasta väristä.

Jääkaapissa lihatuotteet kannattaa säilyttää kuten kalatkin: alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä kylmiölämpötilassa tai pakastimen puolella tuoresäilytyslaatikossa.

Kanatuotteiden säilyvyys ja säilytys

Tuore siipikarja eli esimerkiksi broilerit ja kanafileet säilyvät avaamattomassa pakkauksessa 1–2 vuorokautta niiden ostosta tai niiden viimeiseen käyttöpäivään asti. Tuoreena ostetut kanatuotteet kannattaa siis valmistaa joko samana tai seuraavana päivänä niiden ostosta. Käyttökelpoiset kanatuotteet tunnistat siitä, että liha on ehjää, vaaleaa ja tuoksuu raikkaalta.

Kanatuotteet kannattaa säilyttää jääkapissa kuten muutkin lihatuotteet eli jääkaapin alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä kylmiölämpötilassa tai pakastimen puolella tuoresäilytyslaatikossa.

Maidon ja hapanmaitotuotteiden säilyvyys

Kuinka kauan maito säilyy? Avattuna pastöroimaton maito säilyy jääkaapissa noin neljän vuorokauden ajan. Maitotölkkejä ei oikeaoppisesti tulisi säilyttää jääkaapin ovessa, sillä ovessa maito altistuu lämpötilan vaihtelulle suuremmin kuin hyllyllä. Tunnistat pilaantuneen maidon happamasta hajusta ja mausta sekä kokkareisesta rakenteesta.

Hapanmaitotuotteet kuten piimät, jogurtit, viilit ja maitorahkat säilyvät avattuina jääkaapissa noin viikon ajan. Hapanmaitotuotteet säilyvät usein pitkään niiden parasta ennen -päiväyksenkin jälkeen. Tunnistat pilaantuneen hapanmaitotuotteen pilaantuneesta hajusta tai homeesta.

Kananmunien säilyvyys ja säilytys

Kananmunien parasta ennen -päiväys merkitään 28 päivän päähän muninnasta. Usein kananmunat säilyvät tätäkin pidempään.

Kananmunat jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Kananmunat voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa, lämpötilan vaihtelua kannattaa välttää eli päätä ostaessasi kummalla tavalla haluat säilyttää kananmunat. Samasta syystä kananmunia ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa.

Pilaantuneet kananmunat tunnistaa helposti niiden voimakkaasta pilaantuneesta hajusta.

Juureksien säilytys

Juurekset kuten perunat, porkkanat ja punajuuret suositellaan säilytettävän perinteissä kylmäkellarissa, jos sellainen on saatavilla. Kylmäkellari on paras paikka juureksien säilytykseen, sillä siellä on pimeää ja sopiva kosteus, juureksien säilytyksessä on tärkeää, että ne säilyvät kosteutensa. Jos säilytät juureksia jääkaapissa, sijoita ne jääkaappilämpötilaan, älä hedelmä- ja vihanneslaatikkoon!

Festivon kylmiössä juurekset säilyvät kuten kylmäkellarissa, sillä Festivot vastaavat olosuhteiltaan vanhan ajan kylmäkellaria. Juureksien säilönnässä tulee muistaa, että esimerkiksi perunat tulee säilyttää kylmiön puolella. Jos säilytät niitä pidemmän aikaa kylmiön hedelmä- ja vihanneslaatikossa alkavat ne itämään.

Kasviksien ja hedelmien säilytys jääkaapissa

Eri kasviksien ja hedelmien ihanteelliset säilytyslämpötilat vaihtelevat. Jääkaappilämpötilaan eli +2 -+5 asteeseen soveltuvat esimerkiksi salaatit, sipulit, kaalit, pinaatti ja perunat ja hedelmistä sitrushedelmät, omenat, rypäleet ja kirsikat.

Lämpimämpää säilytystä eli +10 -+14 astetta kaipaavat kurkku, tomaatti ja paprika sekä hedelmistä ananas, mango, papaija ja melonit. Banaanit säilyvät huoneenlämmössä, mutta voit pitää ne hedelmille ja vihanneksille tarkoitetulla kylmäosastolla jääkaapissa.

Hedelmien ja vihanneksien säilyvyyden kannalta tavanomaisissa jääkapeissa suositellaan pidettävän ne muovipusseissa, kalvoissa tai rasioissa, jotta hedelmien ja vihanneksien kosteus ei haihdu. Festivon kylmiössä HEVI-vetolaatikossa voit säilyttää hevi-tuotteet ilman pakkauksiakin.

Festivon kylmiöpakastimen neljä eri lämpötila-aluetta elintarvikkeiden oikeaoppiseen säilyttämiseen

Festivon kylmiöpakastimessa neljä eri lämpötila-aluetta tarjoavat suuren säilytyskapasiteetin ja oikeaoppiset lämpötilat ruokatuotteille. Ruokatuotteiden oikeaoppisien säilytyslämpötilojen ansiosta myös ruokahävikki pienenee elintarvikkeiden säilyessä pidempään. Voit lukea tarkemmin lämpötila-alueista, Festivon eduista ja ruokien säilytyslämpötiloista aiemmasta blogikirjoituksestamme ”Festivon edut erilaisten ruokien säilytyksessä”.

Lämpötila-alueiden lisäksi ruokatuotteiden säilyvyyttä edistää suurtalouskeittiöissäkin käytettävä lamellihöyrystin, joka tuottaa Festivon kylmiöön tasaisen kylmyyden ja kosteuden. Tasaisen kylmyyden ansiosta esimerkiksi ruokatuotteiden sijoittelu jääkaappilämpötilassa on vapaata ja kosteus puolestaan edistää ruokatuotteiden säilyvyyttä. Lamellihöyrystimen tuomat hyödyt nähdään esimerkiksi siinä, että salaatti säilyy rapsakkana ilman umpinaista pussia, kurkut eivät palellu, hedelmät ja vihannekset säilyvät pidempään sekä jo valmistettu ruoka säilyttää mehevyytensä.

Neljä eri lämpötila-aluetta:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7-astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5-astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12-astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • tehokas automaattisulatteinen pakastin -18…-24-asteen lämpötilalla.

Ruokien tarjoilussa huomioon otettavat seikat

Ruokavirasto kertoo ohjeeksi, että tarjoile kuuma ruoka kuumana ja kylmä kylmänä. Kuumat ja lämpimät ruoat tulee tarjoilla aina mahdollisimman pian niiden kypsentämisen jälkeen tai pitää ruoka kuumana sen tarjoiluun asti. Silloin kun tarjoilu ei ole mahdollista heti, kannattaa ruoka jäähdyttää ja kuumentaa uudelleen tarjoiltavaksi. Ylijäävää ruokaa ei tule laittaa jääkaappiin liian lämpimänä vaan jäähdyttää nopeasti ja säilöä sitten. Kylmänä tarjoiltavat ruoat taas kannattaa nostaa pöytään juuri ennen niiden syömistä.

Ruokavirasto ohjeistaa, että tarjoilusta ylijääneet huoneenlämmössä lämmenneet elintarvikkeet tulee hävittää eikä jäähdyttää ja tarjoilla uudelleen. Kun ruokia on säilytetty pitkään Ruokaviraston mainitsemassa vaaravyöhykelämpötilassa (+6 — +60 °C), ruokiin on voinut muodostua bakteerien aiheuttamia myrkkyjä, jotka eivät tuhoudu ruokien uudelleen kuumentaessakaan.

 

 

Marjojen ja sienien pakastusvinkit – nauti kesän mauista pitkälle talveen

Kesä ja alkusyksy on Suomen luonnon juhla-aikaa, kun marjat ja sienet kypsyvät ja innokkaat metsässä samoilijat pääsevät täyttämään marjaämpäreitään ja sienikorejaan. Myös torit ovat pullollaan valmiiksi kerättyjä puhdistettuja marjoja ja sieniä, jotka on helppo hyödyntää suoraan tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Osaatko pakastaa metsänantimet oikein? Ota huomioon muutama seikka, niin pääset nauttimaan herkullisista metsänantimista mahdollisimman pitkään!

Kokosimme täsmäoppaan marjojen ja sienien pakastamiseen. Jutun lähteenä on käytetty sekä Marttojen marjojen ja sienien säilömisvinkkejä sekä Ruokaviraston tietoja marjojen ja sienien pakastamisesta.

Marjojen pakastus

Paras tapa marjojen säilömiseen ravintoaineiden kannalta on pakastaminen, jolloin kesän marjat ilahduttavat sinua pitkälle syksyyn ja talveen. Pakastus kannattaa tehdä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Marjoja ei kannata huuhdella juuri ennen pakastusta. Pehmeäkuoriasia marjoja ei tule huuhdella lainkaan.

Marjojen pakastamiseen vaihtoehtoja on monia, voit pakastaa marjat kokonaisina, viipaleina, survoksena, soseena, hillona tai vaikkapa nektarina tai mehuna.

Marjojen paras säilöntätapa riippuu marjan koostumuksesta
Paras säilöntätapa riippuu marjan koostumuksesta, kovapintaiset ja pienet marjat on helpoin pakastaa kokonaisina, kun taas pehmeäkuoriset esimerkiksi viipaleina tai survoksena.

Nappaa vinkit marjojen pakastamiseen

  • Valitse pakastepussi kovapintaisille ja pienille marjoille, kuten mustikoille, puolukoille, karpaloille ja viinimarjoille. Myös marjasoseet ovat kätevä pakastaa pakastepusseissa.
  • Pakasterasiaan sopivat parhaiten pehmeät marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat.
  • Pakastuksessa käytetään sokeria marjojen maun, värin, rakenteen ja vitamiinien säilyttämiseksi. Kaikki marjat eivät kuitenkaan tarvitse sokeria, muun muassa kokonaiset mustikat, puolukat ja karpalot eivät tarvitse sokeria.
  • Paljonko sokeria? Marjalitraa kohden riittää 1–3 ruokalusikallista sokeria. Ripottele sokeri kerroksittain marjojen väliin.
  • Kovakuoriset marjat voi pakastaa myös sokeriliemessä, joka estää kuorien sitkistymistä. Sokeriliemi valmistuu kiehauttamalla litra vettä ja lisäämällä siihen 3–5 dl sokeria. Jäähtynyt liemi kaadetaan marjojen päälle.
  • Marjat säilyvät pakkasessa parhaina usein noin seuraavaan satokauteen asti.
  • Muista nopea marjojen sulatus! Silloin niiden C-vitamiinit säilyvät parhaiten. Sulatukseen nopein tapa on käyttää mikroaaltouuninen sulatusta, vaihtoehtoisesti voit kokeilla laittaa pakastepussin- tai rasian lämpimään veteen, jolloin sulamisessa menee hieman kauemmin.

Sienien säilöminen pakastamalla

Sieniä voi säilöä vanhalla ja perinteisellä tavalla eli suolaamalla, pakastamalla, kuivaamalla tai esimerkiksi marinoimalla sienet.

Sienten suolaaminen on perinteinen tapa erityisesti kirpeiden rouskujen säilömiseen, mutta ravitsemussuositusten kannalta sienten säilöminen suolaamalla ei ole paras vaihtoehto. Sienten kuivaaminen on hyvä tapa ohutmaltoisille sienille, kuten suppilovahveroille ja mustatorvisienille.

Marinoiminen etikkamausteliemeen puolestaan on paras tapa, jos sienet halutaan tuoda suoraan ruokapöytään talven herkkuhetkiä varten.

Pakastaminen puolestaan mahdollistaa sienien käytön kaikkein monipuolisisemmin ja on helppo tapa metsän antimien säilöntään vaikka koko talveksi. Lähes kaikkia sieniä voi pakastaa, erityisen hyvin pakastamiseen soveltuvat miedot sienet, joita ovat esimerkiksi haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, velmuskat ja tatit.

Sienien puhdistus kannattaa hoitaa jo niitä kerätessä.
Sienien puhdistus kannattaa hoitaa jo niitä kerätessä, näin säilöminen sujuu sutjakkaammin. Poista siis sienten multaiset jalat ja harjaa roskat pois jo sienimetsässä!

Vinkkejä sienien oikeanlaiseen pakastamiseen

  • Tuoreet sienet säilyvät huonosti, joten sienet kannattaa käsitellä jo heti niiden keräämisen jälkeen!
  • Peratut ja paloitellut sienet kuumennetaan pannulla ennen pakastamista, jotta sienien nesteet saadaan pois. Paras pannu sienien kuumennukseen on teflonpinnoitteinen pannu. Vokkipannulla saat kuumennettuna kerralla suuremman määrän.
  • Älä käytä sienien kuumennuksessa rasvaa, sillä se lyhentää sienten säilyvyyttä!
  • Sienien pakastukseen soveltuvat pakasterasiat- ja pussit. Pakastepussit vievät pakastimessa vähemmän tilaa, joten suuria määriä pakastaessa suosi pakastepusseja.
  • Sienet kannattaa pakastaa kertakäyttöannoksina, jolloin niiden käyttö pakasteesta on helpompaa.
  • Helpota pakastimen käyttöä merkitsemällä pakkauksen päälle vuosiluku ja mitä sieniä paukkauksessa on.
  • Kaikkia sieniä ei tarvitsee kuumentaa ennen pakastusta! Esimerkiksi hyväkuntoiset herkkutatit voi tuoreena pakastaa viipaleina. Silloin sienet pakastetaan tarjottimella tai lautasella ja pakataan vasta umpijäisinä pussiin. Valmistaessa tuoreena pakastettuja sieniä, kannattaa ne laittaa pannulle suoraan jäisinä.
  • Sienet kannattaa pakastaa ryöpättynä (esimerkiksi haapa- ja karvarouskut ja kangasrouskut) Yleisesti ottaen kaikki sienet, jotka ryöpätään tai keitetään pitkään ennen käyttöä kannattaa ryöpätä ennen pakastusta.
  • Jos pakastat korvasieniä, ne tulee keittää kahteen kertaan ja huuhdella keittokertojen välissä myrkkyjen poistamiseksi! Sienten keittoajat kannattaa tarkistaa aina Ruokaviraston sivuilta.
  • Pakastetut sienet säilyvät pakastimessa noin vuoden ja niitä on helppo käyttää ruoanlaitossa. Sienien sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

 

Suomessa valmistettu Festivon No Frost -pakastin tarjoaa käyttömukavuutta ja helppoutta pakastamiseen

Festivon vapaasti sijoitettavassa 45 cm leveässä pakastimessa on huikea vuorokautinen pakastustehokkuus 18kg/vrk. Pakastin on kompaktin kokoinen ja pystypakastimena vie vain vähän tilaa keittiöissä, pakastimen käyttötilavuus on 195 litraa.

Täyskorkean oven takaa löytyy kaksi ylös nostettavilla luukuilla varustettua hyllytasoa sekä 4 ulosvedettävää lankakoria (lämpötilat -18…-24 C..). Pakastimen hyllytasot ja korit helpottavat pakasteiden lajittelua, organisointia ja tietenkin löydettävyyttä!

Myöskään pakastimen sulattamisesta ei tarvitse huolehtia, sillä Festivon pakastin on automaattisulatteinen!

Kuvassa Festivo 120 CFM Kylmiöpakastin (pakastin oikealla). Festivon pakastimen oveen väriksi voit valita joko mustan, valkoisen tai rst eli ruostumattoman teräksen. Rungon väriksi valittavana musta, valkoinen tai harmaa.

Pakastimeen kuuluu myös vakiovarusteena yksi NOLLA-vetolaatikko (lämpötila ± 0 C), joka on ihanteellinen tuoreena säilyttäville elintarvikkeille kuten lihalle, kanalla ja kalalle. Talouden tarpeiden mukaan NOLLA-vetolaatikoita on mahdollista saada kaksi. Kokeile tuotevalitsimellamme millainen olisi sinun pakastimesi!

Festivon pakastimen NOLLA-vetolaatikot.

Yhtenä hienona ominaisuutena Festivon pakastimessa on hyllyjen muokattavuus. Normaalikokoinen pakastepitsa mahtuu Festivoon jo vaaka-asennossa, isompi pitsa pientä niksiä käyttämällä – katso videolta!

 

Kotimaiset Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit

Festivo on markkinoiden ainoa suomalainen kodin kylmälaite. Jokaisessa Hollolassa valmistetussa Festivossa yhdistyvät laadukkaat ja testatut komponentit suurtalouspuolelta sekä täsmällinen suomalainen työnjälki. Festivoiden kotimaisuusaste onkin huikeat 80 prosenttia! Kodin kylmälaitemallistosta löytyy 11 eri kokoista laitetta, joita voi modulaarisen rakenteen ansiosta yhdistellä ja mukauttaa haluamallaan tavalla.

Lataa video

Muotoilussa otettu huomioon erilaiset keittiöt, käyttötarpeet ja kestävyys

Festivoiden modulaarinen rakenne monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuuksia laitteiden ollessa muokattavissa ja sijoitettavissa käyttötarpeen mukaan. Laitteisiin voi valita keittiöön sopivimmat värit laitteen runkoon ja oviin.

Moduuleista koottavissa laitteissa sijoittelussa on vain mielikuvitus rajana, voit esimerkiksi sijoittaa kylmiön ja pakastimen eripuolille keittiötä ja tehdä laitteista erilaisia yhdistelmiä. Myös sisätilat ovat muun muassa vetolaatikoiden osalta muokattavissa käyttötarpeesi mukaan!

Neljä eri lämpötila-aluetta ja pettämätön kylmätekniikka – ekologinen valinta

Festivon kylmiöissä kylmän tuottaa suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin, jonka ansiosta kylmiön jäähdytys on tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa. Festivo on ekologinen kylmälaite, joka auttaa vähentämään tehokkaasti ruokahävikkiä ruokien säilyessä pitkään niille suotuisissa lämpötiloissa.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta, jotka ovat suunniteltu eri elintarvikkeiden säilytykseen: jääkaappilämpötilainen kylmiö, hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille NOLLA-vetolaatikko sekä tehokas no frost -pakastin.

Festivon kylmiöpakastimen lämpötila-alueet:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, lämpötila +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Kotimaisuus nopean huollon ja varaosien takeena – pitkäikäinen kumppani keittiöösi

Kylmälaitteidemme valmistuksessa suosimme lähialueiden toimittajia sekä kotimaisia tavarantoimittajia. Erona moniin jääkaappeihin on Festivoiden huollettavuus. Varaosia löytyy jopa 20-vuotta vanhoihin laitteisiin ja huoltoliikkeitä on ympäri Suomen.

Oikein huollettuna Festivo on pitkäikäinen kumppani keittiöösi!

Kotimaiset Festivot monen somesta kuin julkisuudestakin tutun persoonan suosiossa

Iltalehden kolumnistinakin tunnettu sijoituskirjailija ja yrittäjä Merja Mähkä valitsi keittiöönsä Festivon 55 CM kylmiön keittiön uusimisen yhteydessä.

”Flirttailu kodinkoneliikkeessä kehittyi alkuhuumasta ihanaksi kylmiösuhteeksi. Festivo pitää hyvää huolta ruosta ja sitä kautta meidän koko perheestä.”

Toimittaja Riku Rantala perheineen hankki kotiinsa vuonna 2020 Festivon 120 CFM -kylmiöpakastimen.

”Tässä on masiina, joka on yllättävän isossa roolissa omassa arjessani – isommassa kuin vaikkapa televisio. Kaikki viittaa siihen, että tätä konetta ei kuitenkaan ole tarvis päivittää samaan tahtiin kuin digitalisoitunutta kotielektroniikkaa. Uskon vakaasti, että olen tyytyväinen tähän kotimaiseen hankintaani vielä vuosienkin päästä!”

Bella Table -ruokayhteisöstä ja viikoittaisista podcasteistaan tutut Kia Arpia ja Petra Wettenranta valitsivat Bella Kitcheniin Festivo Trion eli kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelmän.

”Kotimaisuus, vastuullisuus, ruokahävikin vähentäminen ja pitkäikäisyys sekä varaosien saaminen jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin ovat Festivon tärkeimpiä ominaisuuksia ja arvoja kylmälaitteiden valmistukselle. Festivon laitetrio oli ensimmäinen asia, joka piirrettiin Bella Keittiön pohjaan.”

Bloggaaja, suunnittelija ja podcast-juontaja Kirsikka Simberg toteutti keittiöremontin ja uuteen keittiöön muutti myös Festivo.

”Se on todella tilava, mutta suunniteltu jotenkin niin, ettei hyllyt ole pimeitä ja vaikealla tavalla syviä. Tiedättekö, kun jääkaappien takarivin tuotteet helposti vaan katoaa sinne taakse ja muumioituu kun niitä ei nää? En osaa sanoa, miten Festivo on osattu toteuttaa niin, että sen hyllyille mahtuu kokonainen uunin pelti, mutta samalla niin ettei sinne jää sitä muumiosektoria, vaan kaikki on ulottuvilla ja valossa.”

Lue lisää vaikuttajien kokemuksista sivuiltamme.

Tutustu ja suunnittele oma kotimainen kylmälaite – Osallistu samalla kylmiöpakastinkilpailuumme

Suunnittele oma unelmiesi kylmälaite ja osallistu kilpailuun, jossa voit voittaa Festivon kylmiöpakastimen. Arvonnan voittaja saa valita minkä tahansa Festivon valikoimassa olevan kylmiöpakastimen haluamassaan värissä ja siihen lisävarusteet.

Arvonta käynnissä 31.1.2023 asti.

 

Osallistu kilpailuun!

Keittiön kylmälaitteiden yleisin väri sai vahvan haastajan – suosituimmat Festivo-värit

Keittiön kylmälaitteen valinnassa on useita huomioon otettavia seikkoja, kuten jääkaapin ja pakastimen tilavuus, energiankulutus ja tietenkin kylmälaitteen muotoilu ja väri. Varsinkin keittiösuunnittelussa kylmälaitteen värillä on väliä ja kerromme tässä kirjoituksessa, mitkä värit olivat viime vuonna suosituimpia Festivon kylmiössä, pakastimessa ja viinikaapissa.

Suomessa yleisin väri jääkaappipakastimessa on valkoinen, joka sopii erinomaisesti monenlaisiin keittiötyyleihin. Viime vuosina mustat jääkaapit ja pakastimet ovat nostaneet suosiotaan keittiösuunnittelussa, sillä musta kylmälaite on jykevän tyylikäs ja laadukkaan mielikuvan antava väri kodinkoneissa.

Myös erilaiset teräksen väriset kodin kylmälaitteet kuin muutkin keittiölaitteet ovat nostaneet suosiota suomalaisissa kodeissa. Teräksiset keittiölaitteet antavat usein laadukkaan ja kestävän sekä modernin vaikutelman. Ulkomailla erilaiset teräksiset jääkaapit ja jääkaappipakastimet ovat olleet jo pitkään suosittuja. On ollut ilo seurata, että pohjoismaissakin uskalletaan kokeilla keittiön kylmälaitteeksi rohkeampiakin värejä perinteikkään valkoisen rinnalle.

Suosituimmat Festivot ja värit vuonna 2021

Jääkaapeissa ja jääkaappipakastimissa suositun ja ehkä se perinteisin väri on valkoinen. Festivon kylmälaitteita valmistettiin kuitenkin eniten vuoden 2021 aikana mustina! Mustina valmistettiin eniten 45FM pakastimia ja toiseksi eniten 75CM kylmiöitä, jotka ovat yhdistettävissä pakastimeen. Samoja laitteita valmistettiin myös kaiken kaikkiaan eniten Festivon kodin kylmälaitteista. Mustan suosio on näkynyt jo useamman vuoden keittiösuunnittelussa. Jo vuoden 2020 keittiötrendeissä mustaa näkyi keittiöissä lähes kaikkialla; työtasoissa ja vetimissä kuin myös hanoissa ja tiskialtaissa.

Musta Festivon kylmiöpakastin ruskeansävyisessä Puustellin keittiössä

Valkoinen suosituin väri kaksiovisissa kylmiöissä

Kaksiovisissa kylmiöissä (90CM, 100CM ja 120CM) ylivoimaisesti suosituin väri oli valkoinen. Näistä kapeimmassa ja leveimmässä toiseksi suosituin väri oli rst, 100CM kohdalla suosio mustan ja rst:n välillä oli sama.

Rosteri tasaisen suosittu pintaväriksi kylmälaitteisiin

Rosteriset kylmälaitteet eivät ole vielä rantautuneet suomalisiin keittiöihin niin vakaasti kuin valkoiset ja mustat kylmälaitteet, mutta rosterin suosio on Festivoiden kohdalla hyvin tasainen kaikkien eri laitteiden välillä. Rosteria valittiin eniten yksioviseen kylmiöpakastimeen, pakastimeen ja 75CM kylmiöön. Yksiovisen kylmiöpakastimen (75CF) kohdalla rosteri oli jopa valkoista suositumpi väri!

Viinikaappien suosituin väri on musta

Viinikaappien kohdalla erot värien suosiossa eivät olleet niin suuria, mutta mustat viinikaapit niin pienemmässä koossa (45VLM) kuin suuremmassakin (50VL) olivat ostetuimmat.

Viinikaapeista korkea 75 pullon kaappi on yhdistettävissä Festivon kylmiöihin ja pakastimeen, mutta viinikaapit ovat varmasti yleisimmät näistä laitteista, jotka sijoitetaan erilleen muista laitteista. Tilausmääriltään 75 pullon viinikaappi on aavistuksen 45 pullon viinikaappia suositumpi.

Erilaiset väriyhdistelmät valituimpia kaksiovisiin kylmiöihin

Festivon kylmiöiden, pakastimen ja viinikaappien oviin ja runkoon saa valita eri värit. Suosituin tapa on kuitenkin valita samat värit oviin sekä runkoon. Suhteessa tilauksien määriin suurimmalla prosentilla tilattiin kaksiovisia kylmiöitä 100CM ja 90CM eri väriyhdistelmillä, joita olivat valkoinen ja rst sekä musta ja rst.

Lisävetolaatikoita valmistettiin joka neljänteen laitteeseen

Festivon kylmälaitteisiin on saatavilla monenlaisia kiinteitä kuin irrallisiakin lisävarusteita. Irrallisista eli erikseen myytävistä lisävarusteista suosituin oli puinen KAPPA-juuressäilytin; sitä tilattiin suoja-altaiden jälkeen eniten. Festivon yksiovisiin kylmiöihin kuuluu vakiona yksi hedelmille ja vihanneksille tarkoitettu vetolaatikko. Kylmiöihin on mahdollista saada lisää vetolaatikoita ja ne olivatkin erittäin suosittuja viime vuonna; lisävetolaatikoita valmistettiin noin joka neljänteen tilattuun kylmiöön, joihin niitä oli mahdollista saada!

Kuvassa kaksi lisävarusteena saatavaa vetolaatikkoa yhden hedelmä- ja vihanneslaatikon lisäksi
Lisävarusteena saatava puinen KAPPA-juuressäilytin.

Kokeile tuotevalitsimella eri värejä Festivoihin

Jokainen Festivon kylmiö, pakastin ja viinikaappi on saatavissa oviltaan kaikissa kolmessa värissä; valkoisena, mustana ja rst eli ruostumattomana teräksenä. Jokaisen laitteen runkoon saa myös valita haluamansa värin valkoisesta, mustasta ja harmaasta.

Testaa tuotevalitsimella erilaisia väriyhdistelmiä ja lisävarasteita!

Sijoituskirjailija Merja Mähkä: Kylmiöhurmos eli miksi valitsimme Festivon

Iltalehden kolumnistinakin tunnettu sijoituskirjailija ja yrittäjä Merja Mähkä valitsi keittiöönsä Festivon 55 CM kylmiön keittiön uusimisen yhteydessä. Kodinkoneliikkeessä Merjan silmään pisti  Festivon kylmiö ja sen Design From Finland -merkki. Siitä alkoi Merjan ja Festivon rakkaustarina.

Merja kertoo nyt blogikirjoituksessaan miten hänen ja Festivon tarina alkoi ja millaisia kokemuksia uusi kylmiö on tuonnut. Voit seurata Merjan mietteitä myös hänen Instagramistaan @merjamahka.

Flirttailu kodinkoneliikkeessä kehittyi alkuhuumasta ihanaksi kylmiösuhteeksi. Festivo pitää hyvää huolta ruosta ja sitä kautta meidän koko perheestä.

Festivo imaisee helposti sisään nelihenkisen perheen viikon ruoat, mutta mahtuu silti hyvin pieneen keittiöön. Kuva: Paula Virta

Muistan ensikohtaamisen Festivon kanssa kuin eilisen päivän. Olin vauvan kanssa matkalla hakemaan esikoista koulusta. Poikkesimme Hämeentiellä perinteiseen kivijalkakodinkoneliikkeeseen, jossa myyjät tuntevat tuotteet. Menin silmäilemään jääkaappeja. Sitten kohtasimme. Hän oli valkoinen ja muhkea. (Meillä on nyt siro ja teräksinen, mutta siitä kohta lisää.) Sisällä oli kaunis puukori. (Meillä on nyt juuri sellainen). Korin vieressä oli kyltti: Design from Finland. ”Mikä tämä oikein on?” kysyin myyjältä. ”Se on Festivo. Se on aivan omaa luokkaansa”, myyjä sanoi. Niin minä ja Festivo, Suomen Hollolasta, tapasimme.

Keittiöremontin suunnittelu

Teen Instagramiin sisältöä sijoittamisesta ja rahasta, en juuri muusta. Festivossa jokin kuitenkin soitti sieluni kieliä niin, että halusin jakaa siitä kuvan storyssä. Tiedän nyt, että se oli kohtalo.

Postattua kuvaa seurasi hurja määrä viestejä, joissa kerrottiin, että

a.) Festivo on paras hankinta ikinä

b.) Festivosta luopuminen on suurin virhe ikinä

c.) minun on pakko hankkia Festivo.

C:n toki tiesin sydämessäni itsekin.

Meidän keittiöremontti oli tuona keväisenä päivänä vielä ihan suunnitteluasteella. Vaihtoehdot sen suhteen olivat kuitenkin hyvin rajalliset, sillä halusin säilyttää keittiön alkuperäisen sata vuotta vanhan pohjan. Se tarkoitti, ettei palvelijanhuoneen ja keittiön välistä seinää purettaisi – olohuoneeseen avautuvan avokeittiön rakentamisesta puhumattakaan.Vanha pohja saneli siis ehdot remontille. Ne olivat todella tiukat: keittiössä ei ole yhtään ehjää seinää.

Keittiössä on ovet kolmeen suuntaan, neljännellä seinällä on ikkuna. Kuva: Paula Virta

Päädyimme sisustusarkkitehti Laura Räihän kanssa siihen, että kaapit sijoitetaan vanhoille paikoilleen. Jääkaapille se tarkoitti yksinäistä sijoitusta nurkkaan, tosin nurkka sentään vaihtui. Minua vähän mietitytti, miten jääkaappi toimisi irtokaappina (vapaasti seisovana). Olen yleensä nähnyt sen kuvissa integroituna ja vielä sellaisena amerikkalaisen kokoisena muhkeana versiona.  Meille ei mahtuisi keittiöön kuin jääkaappi (oikeasti kylmiö, siitä lisää kohta). Pienen irtopakastimen sijoitimme piiloon palvelijanhuoneen kaappiin.

Lopputulos: Rosterinen Festivo on minusta kaunis, eleetön ja iätön, vaikka se nököttääkin yksinään kulmassa. Se on minusta ihan täydellinen meidän keittiöön.

Mitä tarkoittaa, että Festivo on kylmiö?

Jääkaapin ulkonäköä tärkeämpää on toki se, miten se säilyttää ruoan. Vaikka myyjä ensikohtaamisellamme kertoi, että Festivossa ruoka säilyy paremmin, minun oli vaikea uskoa, että tässä olisi niin suurta eroa. Olin väärässä.

Festivo on nyt ollut meillä käytössä muutaman kuukauden, ja kyllä sitä eroa vain on. Tätä on vaikea selittää, mutta ruoka tosiaan säilyy tosi freesinä. Ajattele vaikka paprikaa. Se pysyy juuri sellaisena pirskahtavan rapsakkana, ihan kuin se olisi juuri tuotu hyvin hoidetun supermarketin hevi-osastolta kotiin. Itse asiassa en muista, että meiltä olisi mennyt mitään ruokaa roskiin tänä aikana, mikä on melkoinen saavutus meille.

Festivon kylmiöön saa lisävarusteena puisen juureskapan.
Festivoon saa lisävarusteena tämän ihanan puukorin. Siitä piti tulla äidin suklaa- ja homejuustojemma, mutta äiti tuli jyrätyksi. Nyt siellä säilytetään leipää. Kuva: Paula Virta

Ruoan säilyminen liittyy siihen, että Festivo on KYLMIÖ. Se siis käyttää eri tekniikkaa kuin jääkaapit. Voit lukea tekniikasta enemmän täältä, mutta yritän tiivistää eron tähän:

Tavallinen jääkaappi: Kylmä tuotetaan jääkaapin takaseinässä olevasta levyhöyrystimestä.

Festivo: Kylmiössä kylmä tuotetaan laitteen yläosassa olevasta lamellihöyrystimestä.

Lamellihöyrystin on kooltaan ja tehoiltaan levyhöyrystintä isompi ja tehokkaampi.

Tavallinen jääkaappi: Puhallin johtaa kylmää eri puolille jääkaappia. Jossain on kuivaa ja jossain märempää.

Festivo: Kylmiössä on sisällä hyvin kosteaa – tasaisesti! Sen suhteellinen kohteus on 90 %, eli se on tasolla, jolla Pete Parkkosen sanoin kohta sataa. Tämä magic kosteus siirtää kylmän tasaisesti ympäri kaappia, eikä puhallinta tarvinta.

Lopputulos: Kylmiössä on tasaisempi lämpötila, jonka ansiosta ruoka säilyy paremmin.

Korkea kosteusprosentti ei kuitenkaan tarkoita, että kosteutta näkisi. Meidän Festivossa mikään ei valu tai litise, vaikka perheenjäseneni harrastavat avatun jääkaapin edessä mietiskelyä enemmän kuin toivoisin,

Festivo lapsiperheessä

Lopulta kaikkein tärkein hankintaperuste Festivolle oli se, että sinne saa mahtumaan paljon ruokaa. Perheessä on erilaisia ruokavalioita, ja sen takia meillä on kaapissa jos jonkinlaista säilytysrasiaa täynnä eilisen jämiä.

Meille tulee jääkaappiin myös kerralla paljon ruokaa. Olemme autoton perhe, joten ruoat (myös loputtomien etäpäivien lounaita varten) tilataan kerran viikossa verkkokaupasta. Kun ne tulevat, ne pitää saada sullottua jääkaappiin. Tässä ei ole mitään ongelmaa. Festivo imaisee kaiken, vaikka meidän malli on kapein mahdollinen, eli 55 senttiä leveä.

Yhteinen taipaleemme Festivon kanssa on siis alkanut ruusuisesti, kuten paraskin avioliitto. Uskon kuitenkin vahvasti, että suhteemme tulee vain syvenemään entisestään. Olen kuullut lyyrisiä ihasteluita Festivon huollosta, joten jos suhteemme vaatii jossain vaiheessa sellaista, on kiva tietää, että sekin onnistuu.

Vastavalmistuneen hirsikodin keittiön valinnat ylittivät odotukset

Hanne Bräysyn kesällä 2020 aloitettu taloprojekti valmistui loppuvuodesta 2021. Hanne perheineen on päässyt nyt asumaan uudessa loppuelämän hirsikodissaan neljän kuukauden ajan. Aiemmissa blogikirjoituksissaan Hanne kertoi rakennusprojektistaan ja toisessa kirjoituksessaan valmiista hirsikodistaan. Nyt kolmannessa blogikirjoituksessaan Hanne avaa tuntemuksiaan taloprojektista, arjen sujuvuudesta uudessa kodissa ja miten Festivon kylmiöpakastin on palvellut Hannen perhettä. 

Neljä kuukautta olemme nyt asustaneet uutta kotia. Muuton yhteydessä ei vielä tajunnut, kuinka raskas rakennusaika oli ollut. Kun keittiö oli lokakuun puolessa välissä saatu valmiiksi, iski väsymys. Seuraavina viikkoina vapaa-aika kului pääosin leväten. Joululomalla puuseppäpuolisoni otti projektikseen saada saunan valmiiksi. Loppiaisena pääsimmekin ensimmäistä kertaa uuden saunan löylyihin. Saunan valmistuttua kotimme on sisältä valmis.

Keittiösuunnittelua ohjasivat arjen sujuminen, visuaalisuus ja valintojen pitkäikäisyys

Kotia suunnitellessamme suunnittelun lähtökohtina olivat arjen sujuminen, visuaalisuus ja valintojen pitkäikäisyys. Pitkäikäisyyteen ei neljän kuukauden asumisen jälkeen vielä pysty ottamaan kantaa, mutta arjen sujumisen kannalta kokemuksia on kertynyt. Niin keittiössä kuin muissakin arjessa paljon käytössä olevissa tiloissa, kuten kodinhoitohuoneessa ja eteisen vaatehuoneessa, tilat ovat osoittautuneet toimiviksi.

Keittiön suunnittelun lähtökohtana ollut Festivo on osoittautunut suositusten veroiseksi.

Keittiötä suunnitellessamme useampikin kysyi mustien kaappien puhtaanapidosta. Olemme melko tarkkoja siisteyden suhteen, ja itseäkin mietitytti, näkyykö mustissa pinnoissa sormenjäljet kuinka hyvin. Nyt voi kuitenkin sanoa jo varmasti, että sormenjäljet eivät Nanoksi Fotonit -pinnoitteella käsitellyissä vetimissä näy.

Rasva- ja likatahrat näkyvät, mutta ne saa näppärästi pyyhkäistyä mikrokuituliinalla ja tarvittaessa voi suihkauttaa pesuainetta vähän liinaan. Mikrokuituliinalla Festivon mustasta, kiiltävästä pinnasta sormenjäljet lähtevät myös näppärästi pois. Eli puhtaanapidon suhteen mustat pinnat eivät ole arjessa haasteita aiheuttaneet.

Keittiössä on tärkeää, että säilytystilaa on ruhtinaallisesti

Olemme varsin pedantteja luonteeltamme. Tämä näkyy puhtaanapidon lisäksi siinä, että tavaroilla pitää olla kodissa omat paikkansa. Säilytystilaa pitää olla riittävästi, jotta jokaisella tavaralla on paikka, johon se käytön jälkeen palautetaan, ja tasoille ei kerry tavaroita.

Keittiössä säilytystilaa on ruhtinaallisesti. Korkeimpiin yläkaappeihin on sijoitettu tavarat, joita tarvitaan harvakseltaan. Käden ulottuvilla on kaikki päivittäin käytössä olevat tavarat. Festivon kylmiössä on hyvin tilaa.

Joka kauppareissulla hankittaville, kylmäsäilytystä vaativille tuotteille muodostui nopeasti oma paikkansa. Parasta on, että kylmiöön jää tämän jälkeen vielä runsaasti tilaa valmiiden ruokien ja muiden tuotteiden säilyttämiseen. Pikkujouluaikaan annosjälkiruuat ja kakku mahtuivat hyvin leveille hyllyille. Neljän kuukauden aikana ei ole tullut vastaan tilannetta, että kylmiö kävisi pieneksi.

Festivon kylmiössä on hyvin tilaa. Joka kauppareissulla hankittaville, kylmäsäilytystä vaativille tuotteille on muodostunut nopeasti oma paikkansa.

Myös erillinen hevi-laatikko ja pakastimen alimmainen nolla-laatikko ovat osoittautuneet toimiviksi. Hevi-laatikossa kurkut eivät ole jäätyneet ja banaanit eivät ole mustuneet, kun lämpötila on muutaman asteen kylmiötä lämpimämpi. Kevään tullessa toivon, että hedelmien säilyttäminen hevi-laatikossa minimoi myös banaanikärpästen ilmaantumisen.

Pakastin on hoitanut tehtävänsä moitteetta. Äänestä kuulee, kun automaattinen sulatustoiminto on hetken käynnissä estäen jään muodostumisen pakastimeen.

Festivon sijainti on osoittautunut täydelliseksi keittiön oikeassa reunassa! Sieltä saa hyvin nostettua tarvittavat ruokatavarat vieressä olevalle tasolle.

Keittiö osoittautunut toiminnoiltaan täydelliseksi

Paperilla keittiötä katsellessa mietimme, ovatko eri toiminnot liian kaukana toisistaan. Käytössä tämä pelko on osoittautunut aiheettomaksi. Festivon sijainti on aivan täydellinen keittiön oikeassa reunassa! Sieltä saa hyvin nostettua tarvittavat ruokatavarat vieressä olevalle tasolle. Samoin kauppakassien purkaminen käy näppärästi, kun kuiva-aineet ovat kylmiön vierestä alkaen muutamassa yläkaapissa. Uunin ja mikron sijainti aivan vasemmassa reunassa vapauttaa lieden edustan ja muun työskentelytilan käyttöön.

Neljän kuukauden asumisen jälkeen arjen sujumisen kannalta kokemuksia on jo ehtinyt kertymään. Keittiö on osoittautunut toiminnoiltaan täydelliseksi.

Arjen sujumisen kannalta keittiön toiminnoilla on suuri merkitys. Keittiön suunnittelun lähtökohtana ollut Festivo on osoittautunut suositusten veroiseksi. Voi vain todeta, että olemme olleet keittiöömme enemmän kuin tyytyväisiä!

Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa @huippurakennustehtava.

”Festivo, miksi juuri se?” – Uimari Matti Mattsson kertoo

Vuoden urheilija 2021 ja Tokion olympialaisten pronssimitalisti, uimari Matti Mattsson kirjoittaa, miksi keittiöremontin yhteydessä keittiöön valittiin Festivon kylmiöpakastin. Kuva: Mattssonin kotialbumi.

Palataan nyt ihan aluksi viime kesään ja tarkemmin ottaen torstaihin 29. heinäkuuta 2021 kello 5 aamulla Suomen aikaa. Olin juuri hetki sitten lyönyt käteni altaan päätyyn kolmantena olympialaisten 200 m rintauinnissa. Tästä alkoikin elämäni kiireisin syksy. Viikon ehdin lomailla, kun alkoi kaikki mediatilaisuudet ja haastattelut. Tietäisittepä vain, kuinka monta palaa mitalikakkua söin. Kaiken tämän lisäksi päätimme tehdä keittiöremontin pitkäaikaisen yhteistyökumppanini Puustellin kanssa. Tuli aika miettiä kodinkoneita ja vaimoni ehdotti Festivon kylmiötä ja pakastinta. Meillä on kohtalaisen pitkä kokemus Festivon kylmiöstä, sillä meillä on mökillä kyseinen laite. Eihän sitä sitten kauan tarvinnut miettiä, sillä tiesimme laitteen toimivan erinomaisesti.

Keittiöremontin myötä keittiöstä tuli vaalea ja kontrastiksi valittiin musta Festivo

Matti Mattsson on 197 cm pitkä. Festivon kylmiöpakastin on 206 cm korkea. Kuva: Mattssonin kotialbumi.

Keittiö saatiin suunniteltua. Vaalean värinen siksi, että ikkunat ovat pohjoiseen ja luonnonvaloa tulee kohtalaisen vähän. Halusimme kuitenkin kontrastia kodinkoneista ja siksi valitsimmekin mustat koneet. Tai no rehellisyyden nimissä minulla nyt ei niinkään löydy silmää sisustukselle, mutta onneksi vaimo oli mukana tässä projektissa. Joka tapauksessa Festivon musta kylmiöpakastin sopi täydellisesti meidän uuteen keittiöömme. Se on ulkonäöltään todella tyylikäs ja sopii erityisesti skandinaaviseen sisustukseemme. Ulkonäöltään Festivo on selkeälinjainen ja kaunis. Juuri sellainen mitä meidän perheessä arvostetaan.

Tilava Festivo vähentää kauppareissuja

Lehmää ei sinne sisälle ei sentään mahdu, mutta maitoa kyllä senkin edestä! Kylmiön tilavuus on 700 litraa.

Perheemme on nelihenkinen. Välillä tuntuu siltä, että takapihalla saisi olla oma lypsylehmä, ettei maitoa tarvitsisi kantaa joka päivä kaupasta litratolkulla. No, Festivostahan löytyi tähänkin ratkaisu. Lehmää ei sinne sisälle ei sentään mahdu, mutta maitoa kyllä senkin edestä. Päädyimme ottamaan 120 CFM kylmiöpakastimen, jossa on tilaa melkein 700 litraa! Siis aivan älyttömän iso. Maitoa ja jugurttia mahtuu kaappiin ihan hulluja määriä, mikä tarkoittaa taas sitä, että minä selviän vähän vähemmillä kauppareissuilla.

Kylmiön suuren tilavuuden ja helpon muokattavuuden vuoksi sinne mahtuu hyvin myös eri muotoiset ja kokoiset purkit.

Minulla on keliakia, minkä vuoksi meillä tehdään yleensä kaksi ruokaa, gluteeniton ja ”tavallinen”. Tämän vuoksi meillä on myös useampi muovipurkki jääkapissa. Yhdessä gluteeniton, toisessa gluteenia, laktoositonta, laktoosia listaa voisi jatkaa loputtomiin. You name it, we got it! Festivon suuren koon ja helpon muokattavuuden vuoksi sinne mahtuu hyvin myös eri muotoiset ja kokoiset purkit.

Kylmiöpakastimen sisäosien muokattavuus vaikutti valintaan

NOLLA-laatikko helpottaa lihan ja kalan säilyttämistä.

Tiesittekö muuten, että Festivon pakastimen puolelta löytyy NOLLA-laatikot. Tai meillä niitä on vain yksi, Sinne menee meillä säilytykseen lihat ja kalat. Joita muuten niitäkin saa kaupasta raahata useamman kilon kerrallaan.

Mistä päästäänkin yhteen pääsyistä miksi me päädyttiin juuri Festivoon. Sitä saa halutessaan muokata omien tarpeidensa mukaan. Vakiona kylmiön puolella on yksi HEVI-laatikko. Halutessasi näitä vetolaatikoita voi maksimissaan olla kolme. Pakastimen puolella on vakiona yksi NOLLA-vetolaatikko, mutta niitäkin saa toisen lisävarusteena. Kuten jo aiemmin mainitsin meidän pakastimen puolelta löytyy yksi NOLLA-laatikko. Jääkaapissa meillä on kaksi HEVI-vetolaatikkoa. Huippua!

Kotimaisessa Festivossa on ripaus porilaisuutta

Minun urallani yksi hienoimmista asioista on ollut se, että saan ylpeydellä kantaa Suomen lippua ja edustaa maatani maailmalla. Erityisen ylpeä olen aina ollut kotikaupungistani Porista. Sen lisäksi, että Festivo on Suomessa valmistettu ja sen kotimaisuusaste on 80 prosenttia, mikä hienointa, sen pakastimessa käytettävät lankakorit on valmistanut porilainen perheyritys Lanka ja Muovi Oy! Voiko kylmiöpakastin tästä enää parantua? No jos minulta kysytään niin ei voi!

Matti Mattsson

Mattsson on Porin uimaseuraa edustava suomalainen uimari ja olympiamitalisti. Hänet valittiin vuoden 2021 vuoden urheilijaksi. Tokion olympialaisissa 2021 hän saavutti olympiapronssia ja paransi Suomen-ennätysaikaansa 200 metrin rintauinnissa.

Oman kotimaisen kylmälaitteesi voit suunnitella tuotevalitsimellamme!

Festivon suosituimmat reseptit 2021 ja ruokatrendit vuodelle 2022

Kotimaisia kylmiöitä ja pakastimia valmistavan Festivon verkkosivuilla on vuodesta 2019 julkaistu säännöllisesti ruokareseptejä. Tähän artikkeliin olemme koonneet vuoden 2021 eniten kiinnostaneet reseptit ja luomme myös katsauksen vuoden 2022 ruokatrendeihin!

Reseptien takana on Kaviaarista Arkeen -ruokablogisti Ella Ristkari-Pohjalainen. Suosituin resepti vuonna 2021 oli omena-kinuskikakku.

– Omena-kinuskikakun suosio ei itse asiassa yllätä, sillä erilaisten kerroskakkujen suosio on nousussa. Myös ruokaohjelmissa on ollut paljon kakkujen tekeminen esillä.

Sämpylöiden suosio ei yllätä ahkeraa ruoanlaittajaa. Toisiksi suosituin resepti oli nimittäin Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylät.

– Teen itse joka etätyöaamun piristykseksi yön yli -sämpylöitä. Kun työmatkoihin ei mene aikaa on arjessa enemmän aikaa pienelle luksukselle, joka syntyy vaikka tuoreilla sämpylöillä.

Ruokatrendeissä vuonna 2022 keskiössä kasviruoka ja vegaanit valinnat, myös perunamaito on tulossa

ella ristkari-pohjalainen
Ella Ristkari-Pohjalainen on Kaviaarista arkeen -ruokablogisti.

Ristkari-Pohjalaisen mukaan lähiaikoina kasvisruoka ja vegaanisuus kasvattavat entisestään suosiotaan. Esimerkiksi vanhoista ruokaklassikoista laaditaan nyt innolla erilaisia kasvis- ja vegaaniversioita.

– Esimerkiksi kalakeiton korvaava savutofusta tehty keitto on näkynyt paljon ruokatileillä. Toki tammikuussa vaikuttaa jonkin verran myös vegaanihaaste, mutta kaikkiaan kasvisruoan suosio lisääntyy koko ajan. Se on myös helppo tapa osallistua ilmastotalkoisiin.

Videoihin perustuvan sosiaalisen median alustan, TikTokin merkitys ruokatrendien luojana on kiistämätön ja tänä vuonna sen merkitys tulee entisestään kasvamaan. TikTokin merkityksestä ruokatrendien luojana ja vuoden 2022 ruokatrendeistä kertovassa artikkelissaan kodinkonevalmistaja Liebherr listaa tuoreessa artikkelissaan ruokatrendeihin mukaan esimerkiksi perunamaidon. Perunamaito on uusi vegaaninen vaihtoehto soija-, manteli- ja kauramaidon rinnalle. Ruotsissa on markkinoille jo tuotu ensimmäinen perunamaito Dug-tuotemerkillä. Kyseessä on hyvin ympäristöystävällinen tuote, sillä perunamaidon tuottamiseen tarvitaan 56 kertaa vähemmän vettä kuin mantelimaidon tuottamiseen.

Sitrushedelmissä uutena tulokkaana on yuzu, joka on Aasiassa viljelty mandariinin kokoinen hapokas sitrushedelmä. Esimerkiksi Hartwall on tuonut jo markkinoille Hartwall Jaffa Juizy Sitruuna Yuzu -virvoitusjuoman.

Auringonkukansiementen käyttö tulee lisääntymään ja runsastumaan valtavasti.
Lisäksi klassikkojälkiruokien suosio kasvaa esimerkiksi hyytelöt tekevät paluutaan ja erilaiset triflet lisäävät suosiotaan jälkiruokapöydässä. Festivon suosituimmista resepteistä löytyykin jo yksi trifle. Trifle kasataan kerroksittain kulhoon tai lasiin ja täytteenä ovat kermavaahto, keksit ja hedelmät tai marjat.

Kaviaarista Arkeen -ruokatilin löydät verkkosivujen lisäksi Instagramista ja Facebookista.

Vuoden 2021 suosituimmat reseptit Festivon sivuilla:

1. Omena-kinuskikakku

Festivon omena-kinuskikakku resepti

Festivon kerroskakkureseptissä omena-kinuskikakkuun on käytetty kuutioituja omenia ja omenasosetta, jotka tuovat raikkautta makealle kinuskille. Yhdistettynä mascarpone-kermavaahtoon ja mehevään kakkupohjaan herkullinen makuelämys on taattu. Festivon omena-kinuskikakku sopii oivasti aikuisempaan makuun ja juhlapöytien tähdeksi!

2. Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylät

Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylätSuurikin taikinakulho mahtuu hyvin tilavaan Festivoon. Aamuisin, jos ei ole viikonloppu tai loma, on harvemmin vain aikaa tehdä sämpylätaikina ja vielä kohottaa sämpyläpullaset moneen kertaan kunnon kuohkeuden takaamiseksi.

Arkiaamun sämpylät saat helposti ja nopeasti kohottamalla ne yön yli jääkaapissa tai kylmiössä. Kylmäkohotus takaa vaivattomat, uunituoreet ja pehmoiset aamiaissämpylät. Etenkin, kun sämpylätaikina kohoaa yön juuri oikeanlämpöisessä ja tiiviissäFestivo-kylmiössä!

3. Suussa sulavat sapakset

Sapakset ovat suomalainen versio ulkomailta tutuista tapaksista. Festivon sapaksissa maistuvatkin suomalaiset maut lanttu, poro ja lohi yhdistettynä herkullisiin komponentteihin.

Loppuvuosi on loistavaa sapas-aikaa, sillä nämä makupalat sopivat oivasti esimerkiksi itsenäisyyspäivän tai joulun juhlien pikkusuolaisiksi tarjoiltaviksi tai alkupaloiksi.

4. Savulohi-pastasalaatti

Savulohi-pastasalaatti juhlien alkuruoaksi

Savulohta, salaattisekoitusta, kurkkua ja punasipulia sisältävä pastasalaatti maistuu varmasti niin juhlien alkuruokana kuin lounaallakin! Täyteläinen kastike syntyy majoneesista, ranskankermasta, parmesaanista, valkosipulinkynnestä, dijon-sinapista ja sitruunanmehusta.

Mikä parasta, voit valmistaa salaatin jo edellisenä päivänä sekoitusta vaille valmiiksi! Valmistele ainekset säilytysrasioihin ja nosta yön ylitse kylmiöön. Jos keittiöstäsi löytyy Festivo, ainekset säilyvät erinomaisesti useammankin päivän esivalmisteltuina. Hyödynnä myös NOLLA-vetolaatikkoa, joka on optimaalinen säilytyspaikka kalatuotteille.

5. Pääsiäislohi

Festivo pääsiäislohen ainekset

Festivon pääsiäislohi on maustettu tuoreilla yrteillä, sitruunalla, punasipulilla sekä valkoviinillä. Pääsiäislohen tarjoiluun uutta potkua tuo wasabi-rucolakastike, joka valmistuu nopeasti kalan ollessa uunissa. Wasabi-rucolakastikkeessa sekoitetaan ranskankerma, villirucola, wasabi ja hunaja keskenään, mistä syntyy herkullinen lisuke lohen kanssa tarjoiltavaksi.

6. Sienilasagne

Lasagne on koko perheelle maistuva arkiruoka, josta riittää kerralla herkuteltavaa isommallekin joukolle. Festivon lasagne on tehty sienisesonkia ajatellen maukkaista metsän antimista: sienistä.

Voit käyttää reseptissä oman maun mukaan erilaisia metsäsieniä joko metsästä tai kaupasta haettuina. Lisäpotkua reseptiin saat käyttämällä sienien lisäksi esimerkiksi kantarellin makuista tuorejuustoa!

7. Sitruunainen-briossipiiras – VIDEO

Kuohkean pehmeät briossileivokset ovat kahvipöydästä tuttuja runsaasti voita, kananmunia ja maitoa sisältäviä hiivataikinaleivoksia. Ranskalaisesta keittiöstä alkunsa saaneista briosseista löytyy monenlaisia versioita, joko pullana tai leipänä.

Festivon sitruunainen briossipiiras valmistetaan nimensä mukaisesti piiraan muotoon, tästä saat kahvipöytääsi uudenlaisen version!

8. Omenainen karjalanpaisti

Tarjoa karjalanpaisti esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Karjalanpaisti on suomalaista ruokaa parhaimmillaan ja sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Festivon reseptissä karjalanpaisti on höystetty omenasiiderillä sekä tuoreilla omenoilla, jotka tuovat uutta twistiä tähän perinneruokaan.

Karjalanpaisti vaatii oman hetkensä uunissa hautuakseen suussasulavan meheväksi, voit nopeuttaa ruoanvalmistusta valmistelemalla ainekset jo edellisenä päivänä kylmiöön valmiiksi.

9. Festivon glögi-trifle

Vadelma-glögihyytelöä, mascarpone-glögimoussea ja kanelikinuskia.Perinteisesti triflet kasataan kerroksittain kulhoon tai lasiin ja täytteenä ovat kermavaahto, keksit ja hedelmät tai marjat.

Festivon glögi-triflen voi tarjoilla perinteisellä tavalla korkeassa kulhossa tai laakealla tarjoiluastialla. Voit myös käyttää omaa mielikuvitustasi tarjoiluastian valinnassa ja luoda omanlaisesi triflen! Makuina Festivon triflessä ovat joulun hengen mukaisesti vadelma-glögihyytelö, mascarpone-glögimousse sekä kanelikinuski.

Juhlapäivän valmisteluja helpottaaksesi voit esivalmistaa triflen hyytelön jo edellisenä päivänä valmiiksi tarjoiluastiaan. Festivon kylmiöissä etuina juhlakausina on niiden suuri tilavuus, juhlatarjoilut (kuten korkea tai suuren laakean astian trifle) mahtuvat vaivatta kylmiön hyllyille.

10. Sadonkorjuukeitto

Festivon sadunkorjuukeitossa maistuvat muun muassa porkkana, ruusukaali ja purjo yhdistettynä maukkaaseen kasvisliemeen ja tuorejuustoon. Raikas yrttilisuke tarjoiluun tuo halutessa lisämakua sadonkorjuukeitolle.

Kaikki Festivon sivuilla julkaistut reseptit löydät täältä!

 

Festivo toimittaa panimo- ja viinikaappeja myös Alkolle

Festivo on toimittanut Alkolle kylmälaitteita jo useita vuosia.

Festivo on toimittanut Alkolle kylmälaitteita jo useita vuosia. Vuodesta 2018 alkaen Festivo on ollut Alkon viini- ja panimokaappien päätoimittaja. Vuonna 2016 Alkon myymälöissä aloitettiin valtakunnallinen myymäläverkon uudistus. Festivon viini- ja panimokaappeja onkin nyt suurimmassa osassa Alkon myymälöitä.

Lahden Launeen Alkoissa on käytössä Festivon viini- ja panimokaapit. Launeen Prisman yhteydessä sijaitsevassa Alkon erikoismyymälässä on Festivolta sekä panimo- että viinikaappeja. Citymarketin Alkon lähimyymälässä on Festivon viinikaappi.

Launeen Citymarketin uusi Alko avautui lokakuussa 2021. Festivon viinikaappi on myymälässä kassan vieressä.

Festivon panimo- ja viinikaapeissa juoma säilyy oikeassa lämpötilassa

Myyjä, palvelumestari Kaisa Horkka kertoo viileiden juomien olevan osa Alkon kattavaa palvelua.

Kun tilaa on yhden viinikaapin verran, on Horkan mukaan suuri merkitys myös sillä, mitä asiakkaat toivovat viileästä löytyvän. Varsinkin kun Launeen Citymarketin Alko on ollut vasta muutaman kuukauden auki.

– Mitä enemmän saamme palautetta, sen paremmin pystymme palvelemaan, Horkka kannustaa kertomaan toiveista omassa lähi-Alkossa.

Festivon viinikaapit on suunniteltu viinien myyntikaapeiksi ja niiden säilytykseen. Suurimpaan viinikaappiin mahtuu 150 pulloa ja pienimpään 45. Ammattilaiskäytön lisäksi Festivon viinikaappi on mahdollista hankkia myös kotiin kahdessa eri koossa. Suurempaan kodin viinikaappiin mahtuu 70 viinipulloa ja pienempään 25.  Festivon viinikaappi Festivo viinikaapissa erityisen tärkeää on kaapin tasainen sisälämpötila, jolloin viinin oma lämpötila ei pääse heittelehtimään.

LED-valaistu viinikaappi on tärinävaimennettu kompressorin osalta, ja sen lasiovi on suojattu UV-säteilyltä suotuisten olosuhteiden takaamiseksi. Festivon viinikaappi vastaakin olosuhteiltaan modernia viinikellaria.

Panimokaapin säilytyskapasiteetti on 466 litraa (0,75 l pullo x 135 kpl tai 0,33 l tölkki x 385 kpl). Panimokaapin lämpötila-alue on säädettävissä 4–18 asteen välille. Esimerkiksi sahti tulee säilyttää noin 5 asteen lämpötilassa ja oluillekin lämpötilan pysyminen tasaisena on äärimmäisen tärkeää.

Launeen Prisman Alkossa on useampi Festivon panimo- ja viinikaappi. Kaksiosainen viinikaappi mahdollistaa eri säilytyslämpötilan molemmille osioille. Yläkaapin lämpötilan voi säätää 5–18 asteeseen ja alakaapin 2–18 asteeseen.

Kylmä- ja viinikaapeissa on aina myös alkoholittomia tuotteita

Prisman Alkon myyjä Niina Lunkka kertoo, että panimo- ja viinikaappien sisältö ei ole sattumanvaraista. Alkossa kuunnellaan asiakkaiden toiveita ja tärkeimpänä kriteerinä kylmään päätyvien juomien valinnassa on tasapuolisuus.

Panimo- ja viinikaappien valikoima pohditaan jokaisessa myymälässä tarkkaan. Asiakkaiden toiveiden lisäksi kylmäkaappien sisältöihin vaikuttavat sesongit ja tasapuolisuus tuotteiden välillä.

Esimerkiksi kesällä kuohuvia lähtee usein matkaan mökkituliaisiksi ja talvella panimokaappiin menee tummempaa olutta.

– Myös alkoholittomia tuotteita on aina tarjolla kylmänä. Niiden kulutus on viime vuosina selvästi lisääntynyt, Prisman Alkon myyjä Niina Lunkka kertoo.

Tällä hetkellä Alkossa on valikoimassaan yli 200 alkoholitonta tuotetta.

– Tarjontaa on tullut valtavan paljon lisää, ja varsinkin kuohuviineissä yhä useammin asiakas haluaa alkoholittoman vaihtoehdon.

Joulupöytään ei ole pakko ostaa punaviiniä

Jos olet yli 18-vuotias, klikkaamalla kuvaa pääset katsomaan, miten kuohuviinipullo avataan oikeaoppisesti Alkon YouTube-kanavalla.

Lunkka kertoo, että asiakkaiden kanssa käydään päivittäin keskusteluja juomavalinnoista.

– Asiakas pyysi joulupöytään sopivaa punaviiniä, ja totesi että ei tykkää punaviinistä! Sanoin, että eihän punaviiniä ole pakko ostaa ja päädyimme valitsemaan valkoviinin ja kuohuviiniä, Lunkka painottaakin, että mitään juomaa ei pidä ostaa vain jostain mystisestä pakosta.

Joulupöydän tarjoiluihin sopivia juomavinkkejä voi katsoa Alkon sivuilta, vinkeissä on huomioitu niin kalat, kinkku, kalkkuna kuin seitankinkku ja suklaakonvehditkin.

Myös myymälöissä autetaan ja opastetaan juomavalinnoissa.

Tiesitkö tämän Alkosta?

✔Festivo on toimittanut Alkolle viini- ja panimokaappeja vuodesta 2018 ja niitä onkin suurimmassa osassa Alkon myymälöitä.

✔Jokaisessa Alkon myymälässä on verkkokaupan noutopiste.

✔Alkolla on Suomessa yli 360 myymälää ja 140 noutopistettä.

 

Festivon sivuilla voit suunnitella kotiisi viinikaapin, tutustu tuotevalitsimeemme!