Yhä useampi haluaa mustat keittiön kylmälaitteet – Festivon suosituimmat värit

Musta ja valkoinen ovat viime vuosina olleet lähes yhtä suosittuja värejä keittiön Festivon kylmälaitteissa.

Hollolan tehtaalla valmistettiin viime vuonna eniten mustia kodin kylmälaitteita. Valmistetuista laitteista 38 prosenttia oli mustia ja 34 prosenttia valkoisia.

– Vuosittaiset vaihtelut mustien ja valkoisten laitteiden osalta ovat viime vuosina olleet muutaman prosenttiyksikön verran. Reilu kolmannes valmistetuista kodin kylmälaitteista on siis mustaa tai valkoista, Festivo-Porkka Groupin markkinointipäällikkö Noora Englund sanoo.

Jo usean vuoden ajan neljännes kylmälaitteista on myyty RST-ovilla eli ruostumattomalla teräsovella. Viinikaapeissa vuodesta toiseen suosituin väri on musta, lähes puolet valmistetuista viinikaapeista tehtiin mustina vuonna 2023.

Kaikkiaan Hollolan tehtaan valmistuskapasiteetti on noin 7 000 kylmälaitetta vuodessa.

Englundin mukaan musta on erinomainen valinta keittiön kylmälaitteen väriksi, kun keittiöön halutaan upea katseenvangitsija ja RST-ovet puolestaan sopivat eleganttina valintana skandinaaviseen sisustukseen.

Mustat Festivot kuvagalleriassa

Uusi mattamusta pinta lisäsi kiinnostusta

Kaikki Festivon kodin kylmälaitteet valmistetaan Hollolan tehtaalla, ja jokaisen laitteen kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Uusi mattamusta pinta on ollut tuotannossa 2023 keväästä lähtien.

Englund uskoo, että yksi tekijä mustan värin suurimpaan valmistusmäärään keittiösuunnittelutrendien lisäksi on kylmälaitteiden uusi mattamusta pinta.

Festivon kiiltävä musta vaihtui viime keväänä mattamustaan.

– Halusimme uudistuksella vastata tämän hetken keittiösuunnittelun vaatimuksiin.

Uuden mustan kiiltoaste on 35 prosenttia, kun sitä ennen kiiltoaste oli 85 prosenttia. Voit lukea huhtikuun 2023 uudistuksesta aiemmasta kirjoituksesta.

– Uudistimme syksyllä 75-mallin kylmiöpakastimen, ja varsinkin niissä musta on ollut erityisen suosittu värivalinta. Myydyistä laitteista noin puolet oli mustia, Englund kertoo.

Uudistuksessa 75 senttimetriä leveään kylmiöpakastimeen tuli lisää muokkausmahdollisuuksia ja uutena vakio-ominaisuutena KYLMÄ-vetolaatikko sekä automaattisulatteinen pakastin. Täältä voit tutustua 75-mallin kylmiöpakastimeen tarkemmin.

Yksiovinen 75 CF0 ja 75 CFF -kylmiöpakastin valmistetaan kolmessa eri värissä: musta, valkoinen ja RST-ovi eli ruostumaton teräs.

Kylmiö korvaa keittiössä jääkaapin

Festivon kylmiö eroaa jääkaapista tekniikalla. Kylmiössä kylmä tuotetaan samalla tekniikalla kuin suurtalouskeittiössä eikä erillinen puhallin kuivata ruokaa!

Musta ja valkoinen ovat lähes yhtä suosittuja värivalintoja, kun kotiin valitaan jääkaappipakastimeksi ruoan paremmin säilyttävä kylmiöpakastin. Festivon kylmälaitteet ovat vapaasti sijoitettavia eli ne voi tarvittaessa sijoittaa eri puolille keittiötä. Festivo-kylmiö palvelee keittiössä jääkaapin tavoin.

Jääkaappipakastimen korvaava kylmiöpakastin sijoitetaan yleensä aina kylmiö ja pakastin vierekkäin, vaikka moduuleihin perustuva toteutustapa mahdollistaisi muutkin mahdollisuudet.

– Vielä en ole myöskään kuullut yhdeltäkään keittiösuunnittelijalta, että kukaan olisi valinnut kylmiöpakastimensa niin, että kylmiö on musta ja pakastin valkoinen tai päinvastoin, Englund sanoo.

Festivon kylmiöiden, pakastimien ja viinikaappien oviin ja runkoon saa valita eri värit. Värivaihtoehtoina laitteiden oviin on valkoinen, musta ja RST eli ruostumaton teräs ja runkoon valkoinen, musta ja harmaa. Tilaajat ovat suosineet kuitenkin eniten samoja värejä laitteiden ovissa ja rungoissa.

Englund huomauttaa, että tilastoista puuttuu kokonaan vetolaatikkomallinen Citycold, jota myydään enimmäkseen integroituna.  Esimerkiksi tason alle sijoitettava jääkaappi- ja pakastinlämpötilan sisältävä, markkinoiden ainoa kylmäpakkanen, on mahdollista saada kolmella eri värisellä tehdasasenteisella etulevyllä.

– Suuret, kaksioviset kylmiöt taas halutaan edelleen pääosin valkoisella pinnalla.

Lisävetolaatikoita valmistettiin kolmannekseen yksiovisista kylmiöistä

Kuvassa lisävaruste HEVI2KYLMÄ eli kaksi hedelmä- ja vihanneslaatikkoa sekä jääkaappilämpötilainen KYLMÄ vetolaatikko.

Festivon yksiovisiin kylmiöihin kuuluu vakiona yksi hedelmille ja vihanneksille tarkoitettu vetolaatikko (NOLLA1). Kylmiöihin on mahdollista saada lisävarusteena useampi vetolaatikko (NOLLA2).

Lisävetolaatikot olivat suosittuja viime vuonna. Lisävetolaatikoita valmistettiin noin kolmannekseen kylmiöistä!

Festivo-kylmiöpakastimessa on neljä eri lämpötila-aluetta.

 • Kylmiö (jääkaappilämpötila) +2…+7
 • No frost -pakastin -18…-24
 • HEVI hedelmä- ja vihanneslaatikko +8…+10 (Laatikon lämpötila säätyy automaattisesti kylmiön lämpötilan mukaan noin 5 astetta korkeammaksi)
 • NOLLA tuoresäilytyslaatikko esimerkiksi kalalle ja lihalle, +/- 0.

Kylmiön tasainen suhteellinen kosteus edistää elintarvikkeiden säilyvyyttä.

Millaisen kylmälaitteen sinä suunnittelisit? – Testaa tuotevalitsemalla

Festivon tuotevalitsin auttaa suunnittelemaan perheellesi sopivan kodin kylmälaitteen.

Festivon tuotevalitsimella kokeilet erilaisia väriyhdistelmiä laitteiden oviin ja runkoihin ja pääset testaamaan erilaisia lisävarusteita pakastimeen ja kylmiöihin.

Oviväreissä vaihtoehtoina on musta, valkoinen ja RST, eli ruostumaton teräs.

Festivon kylmiöt, pakastimet, kylmiöpakastimet ja viinikaapit ovat markkinoiden ainoita kylmälaitteita, joita voi mukauttaa haluamallaan tavalla.

Kokeile millainen olisi sinun unelmiesi kotimainen kylmälaite!

Suunnittele oma Festivo

 

Keittiötrendit 2024 – käytännöllisyyttä, luonnon­materiaaleja ja vahvoja värisävyjä

Kuva: Puustelli

Keittiötrendeissä vastuullisuus ja toiminnallisuudet ovat suosittuja myös vuonna 2024. Näiden lisäksi trendeissä korostuu tilojen esteettisyys sekä käytön helppous.

Käytännöllisyys korostuu keittiösuunnittelussa

Ruoanlaiton lisäksi keittiöt nousevat tulevana vuonna yhä selkeämmin tiloiksi, joissa vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Jotta keittiössä on mukavampi viettää entistäkin enemmän aikaa, vaatii se keittiöltä käytännöllisyyttä sekä selkeyttä.

Kuten viime vuosinakin, saarekkeet ja niemekkeet ovat suosittuja edelleen. Tilan muunneltavuus ja järkevät ratkaisut kiinnostavat ihmisiä, sillä niiden avulla voi tilaa muokata sopimaan juuri sen hetken tarpeeseen. Esimerkiksi liikuteltavat saarekkeet sekä saarekkeisiin integroitava säilytystila ja sen yhteydessä olevat tuolit luovat mahdollisuuden yhdistää ruoanlaiton, ruokailun sekä ajanvieton läheisten kanssa.

Puustellin Trendköket 2024 -tapahtumassa esitelty trendikeittiö, jonka on suunnitellut Stefan Nilsson. Trendikeittiön tarkoituksena on haastaa ja näyttää uusia tarpeita, rohkeita värivalintoja sekä näyttää uusia tapoja hyödyntää keittiötä.

Ruoanlaitosta tulee myös nopeampaa ja helpompaa, kun tietyt raaka-aineet saa kerättyä lähelle valmistuspistettä saarekkeeseen integroitavalla kylmiöllä, kuten Festivon Citycoldilla. Tämä ergonominen ratkaisu helpottaa myös esteetöntä asumista, kun tuotteet ovat helposti saatavilla.

Saarekkeet luovat keittiöön pisteen, jonka ympärillä voi laittaa ruokaa, vaihtaa kuulumiset tai tehdä töitä. Integroitu kylmiö helpottaa myös ruoanlaittoa.

Suunnittele oma Festivo

Mitä muita keittiötrendejä voimme odottaa vuonna 2024?

Lämpimät ja voimakkaat värisävyt

Luonnon inspiroimat värit, kuten vihreä, kasvattavat edelleen suosiotaan sisustuksessa. Vuonna 2024 vihreän ohella käytetään rohkeasti värejä, niin vaaleita kuin tummiakin sävyjä. Värejä yhdistää kuitenkin rauhallisuus sekä lämpö.

Suosittuihin väreihin yhdistyy mallikkaasti mattavärit, kuten mattamusta. Festivo-perheen uusin lisäys, mattamusta pinta vastaa keittiösuunnittelun vaatimuksiin. Nykyään kaikki mustat laitteet lähtevät tuotannosta tällä mattamustalla pinnalla.

Ruskea oli suosittu väri jo viime vuonna.

Esimerkiksi erilaiset ruskean ja viininpunaisen sävyt nostavat suosiotaan vihreän sävyjen ohella. Sinisen eri sävyistä povataan jopa vuoden väriä, mutta liikaa ei kannata tuudittautua vain yhteen vaihtoehtoon.

Luonnonmateriaalit

Luonnonmateriaaleja saa mukaan sisustukseen esimerkiksi asentamalla trendikkään puisen alakaton. Kohde: Talo Sensu / Lohjan Asuntomessut

Lämpimiin värisävyihin täydellisesti yhdistyvät luonnonmateriaalit jatkavat viime vuosien voitokasta kulkuaan keittiötrendeissä myös vuonna 2024. Esimerkiksi erilaiset puu- ja kivimateriaalit sekä marmori ovat suosittuja vaihtoehtoja.

Aiemmin marmori on näyttäytynyt monelle jopa hieman pelottavan materiaalina kestävyytensä takia. Nyt marmorin kaltaisia “herkkiä” materiaaleja valitaan myös keittiöiden pöytätasoihin, sillä kotien ei odoteta enää olevan täydellisiä ja mahdolliset arjen jäljet saavat näkyä.

Luonnonpuuta yhdistellään nyt myös keskenään hyödyntämällä eri puulajien värisävyjä. Lämpimiin puunsävyihin yhdistellään paljon myös kivimateriaaleja.

Lähellä luontoa

Luonnonmateriaalit ovat vain yksi esimerkki tärkeästä trendistä, joka tukee kokonaisvaltaista siirtymää kohti luonnosta inspiraationsa saanutta suunnittelua.

Ulkoilmakeittiöt ja yhteys luontoon vakiinnuttavat paikkaansa suunnittelussa. Suora yhteys keittiöstä ulos nousee yhä tärkeämmäksi elementiksi ja myös sisälle keittiöön halutaan enenevissä määrin viherkasveja.

Teknologia

Ihmisten ympäristötietouden lisääntyessä ja teknologian kehittyessä, uudet ratkaisut tekevät jokapäiväisestä elämästä helpompaa samalla säästäen energiaa.

Festivon kylmiöissä, pakastimissa ja kylmiöpakastimissa suunnittelutyön pohjana on ollut laitteiden kestävyys – laitteet on suunniteltu kestämään vuosikymmeniä. Vastuullisuus on edelleen keittiötrendeissä omana trendinään, mutta on selvää, että lähivuosien aikana vastuullisuus valtavirtaistuu eikä se ole enää trendi vaan itsestäänselvyys ja osa keittiösuunnittelun perusperiaatteita.

Ruokahävikkiä voidaan myös vähentää, sillä Festivon neljä lämpötila-aluetta on suunniteltu erityyppisten ruokatuotteiden tarpeiden mukaan. Näin raaka-aineet voidaan säilyttää niille optimaalisissa lämpötiloissa. Suurtalouskeittiöistä tuttu lamellihöyrystin pitää myös huolen, että koko kaapissa on tasainen kylmyyden ja suhteellisen kosteuden tasapaino, jolloin tuotteet säilyvät pidempään hyvinä.

Citycold kylmäpakkanen
Laatikostoon asennettava Festivo Citycold voidaan sijoittaa myös asunnon muihin huoneisiin keittiön lisäksi.

Ja maailmalla kylmälaitteet eivät jää enää ainoastaan keittiöihin. Laatikostoon asennettavat kylmälaitteet ilmestyvät nyt myös muihin huoneisiin ympäri kotia – niin kotisaleille kuin työ- ja kylpyhuoneisiinkin.

Valaistus

Myös älyvalot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Eikä vähiten niiden energiansäästömahdollisuuksien takia. Älyvalot tuovat myös mukavuutta, turvallisuutta sekä tunnelmallisuutta.

Valot voidaan asettaa sammumaan automaattisesti, kun huoneessa ei ole ketään sekä käynnistymään automaattisesti, kun huoneeseen astutaan. Turvallisuuden tunnetta lisää liiketunnistimella toimivat älylaitteet ja tunnelmallisuutta voidaan lisätä säätämällä valon kirkkautta ja sävyä halutunlaiseksi.

Älyvalot toimivat myös uusimpien valaistustrendien kanssa, sillä aiempaa vähemmän halutaan tutuksi tulleita, rohkeita ja kirkkaita valoja saarekkeiden ja ruokapöytien päälle. Vuonna 2024 keittiön valaistuksen trendeinä ovatkin kerrostaminen ja monipuolisen tunnelma luominen.

Kerroksellisuutta saadaan luotua asentamalla valoja keittiön kaappien alareunoihin sekä seinille niin, että valoa saadaan ohjattua tiettyyn kohteeseen halutulla tavalla.

Oman unelmiesi keittiön suunnittelun avuksi olemme koonneet kattavan kuvagallerian Festivon kylmälaitteista erilaisissa keittiöissä, ja tuotevalitsimellamme suunnittelet juuri tarpeeseesi sopivan kylmiön, pakastimen tai kylmiöpakastimen!

Löydä lähin jälleenmyyjäsi

Jutun lähteinä on käytetty Elle Decor -sisustuslehteä, Architectural Digest -arkkitehtijulkaisua sekä ruokaintoilijoiden Delish -sivuston artikkelia.

Suosituimmat Festivo-värit – Musta pakastin ja valkoiset kylmiöt suosiossa

Vuoden 2022 suosituin Festivo-väri oli kaiken kaikkiaan valkoinen, vaikka eniten tilattu laite olikin musta pakastin. Erot valkoisten ja mustien laitteiden tilausmäärissä eivät olleet suuria. Mustan suosio jatkui viime vuonnakin vahvana. Festivoita tilattiin vuonna 2021 eniten mustina perinteisemmän ”jääkaappivärin” valkoisen sijaan. Valkoista suositaan paljon jääkaapeissa ja pakastimissa.

Vuoden 2022 keittiötrendeissä korostui rauhallinen värimaailma ja skandinaavisuus, joka varmasti ohjasi värivalintaa myös kylmälaitteiden kohdalla, Festivo-Porkka Groupin markkinointipäällikkö Noora Englund sanoo.

Hollolan tehtaan valmistuskapasiteetti on noin 7000 kylmälaitetta vuodessa.

Valkoinen väri on suosittu niin keittiöissä kuin kylmälaitteissakin, sillä vaaleat pinnat tuovat keittiöön avaruutta ja valoisuutta. Monessa kodissa keittiön kylmäsäilytysratkaisuksi valitaan perinteinen valkoinen jääkaappipakastin – niin myös viime vuonna Festivon laitteista. Kuitenkin mustan suosio kylmiöissä ja pakastimissa on näkynyt hyvin vahvana jo muutaman vuoden ajan: Festivolta viime vuonna tilatuista laitteista 35 % oli valkoisia ja 34 % mustia.

– Vaaleasävyinen keittiö ei tarkoita sitä, että kylmälaitteenkin pitäisi olla välttämättä valkoinen. Etenkin mustat kylmälaitteet ovat nostaneet huimasti suosiotaan keittiösuunnittelussa, Englund sanoo.

Englundin mukaan musta on erinomainen valinta kylmälaitteen väriksi, kun keittiöön halutaan upea katseenvangitsija ja RST puolestaan sopii erinomaisesti skandinaaviseen sisustukseen. Voit katsoa keittiökuvagalleriastamme miltä eri väriset Festivot näyttävät keittiöissä.

Suosituimmat Festivot ja värit vuonna 2022

Suosituimmat värit Festivon laitteiden ovissa vuonna 2022. Valkoinen 35 %, musta 34 % ja RST 31 %.

Edellisenä 2021 vuonna Festivoita valmistettiin eniten mustina, vuonna 2022 valkoisen suosio piti pintansa ja Festivoita valmistui näin ollen eniten valkoisina! Valkoisten ja mustien suosiossa ei kuitenkaan ollut suurta eroa laitteiden välillä.  Kaiken kaikkiaan eniten laitteista Hollolan tehtaalta lähti mustia 45 FM pakastimia.

Kuitenkin määrällisesti eniten tilattiin valkoisia laitteita. Valkoisina valmistettiin eniten 45FM pakastimia ja toiseksi eniten 75CM kylmiöitä, jotka ovat yhdistettävissä pakastimeen. Samoja laitteita valmistettiin eniten muissakin väreissä.

Yksiovisissa kylmiöissä tasainen suosio valkoisten, mustien ja RST laitteiden kohdalla

Yksiovisien kylmiöiden suosituin väri on valkoinen. Myös musta ja RST suosittuja.

Festivon yksiovisien kylmiöiden eli 55CM- ja 75CM-kylmiöiden kohdalla värijakauma valkoisten, mustien ja RST-värien kohdalla oli hyvin tasainen. Hyvin pienellä erolla muihin tilatuin laitteen väri oli valkoinen.

Kaksioviset kylmiöt tilatuimpia valkoisina

Kaksiovien kylmiöiden suosituin väri on valkoinen.

Kaksiovisia kylmiöitä eli 90CM-, 100CM- ja 120CM-kylmiöitä tilattiin eniten valkoisina.

– Valkoinen väri yhdistetään puhtauteen ja raikkauteen keittiössä ja ehkä siksi onkin suosituin leveimmissä kylmiöissä, kun keittiön pinta-alasta menee suurempi osa kylmälaitteelle, Englund pohtii.

Mustan ja RST:n välillä ei ollut tilauksissa suurta eroa, toiseksi suosituin väri kaksiovissa kylmiössä oli musta.

Viinikaapin suosituin väri on musta

Suosituin viinikaappiväri oli musta.

Viinikaappien kohdalla suosituin väri oli musta. Sekä suurempi 75 pullon viinikaappi että pienempi 45 pullon viinikaappi olivat tilattiin useimmiten mustana. Viinikaapeissa toiseksi suosituin väri oli RST.

Korkeamman 45VL viinikaapin voi yhdistää Festivon kylmiöön ja pakastimeen, mutta viinikaapit ovat varmasti Festivon valikoimassa eniten yksittäin sijoitettavia laitteita.

– Kaikki kylmälaitteemme ovat vapaasti sijoitettavia eli tarvittaessa laitteemme voi vaikka sijoittaa eri puolille keittiöitä.

Matalamman 50VLM viinikaapin voi sijoittaa joko keittiö- tai muun pöytätason alle tai vapaasti seisovaksi.

Tilausmäärältään korkeampi 75 pullon viinikaappi oli suositumpi kuin 45 pullon viinikaappi.

Eri värit laitteen oviin ja runkoon suosituimpia yksiovissa kylmiöissä ja pakastimissa

Suosituimmat värit Festivon kylmälaitteiden ovissa ja rungossa.

Festivon kylmiöiden, pakastimien ja viinikaappien oviin ja runkoon saa valita eri värit. Värivaihtoehtoina laitteiden oviin on valkoinen, musta ja RST eli ruostumaton teräs ja runkoon valkoinen, musta ja harmaa. Tilaajat ovat suosineet kuitenkin eniten samoja värejä laitteiden ovissa ja rungoissa.

Suhteessa tilauksien määriin suurimmalla prosentilla tilattiin pakastimia ja 75CM kylmiöitä, joissa oven värinä oli RST ja rungossa musta tai ovessa RST ja rungossa valkoinen.

Festivon 45 FM pakastin, jossa musta runko ja RST ovet.

Lisävetolaatikoita valmistettiin 25 % laitteista, joihin niitä oli mahdollista saada

Kuvassa lisävaruste HEVI2+KYLMÄ eli kaksi hedelmä- ja vihanneslaatikkoa sekä jääkaappilämpötilainen vetolaatikko.

Festivon yksiovisiin kylmiöihin, pakastimiin ja kylmiöpakastimiin on mahdollista valita tehdasvalmisteisina lisävarusteina lisää vetolaatikoita kylmiön ja pakastimen puolelle. Irrallisina eli erikseen myytävinä lisävarusteina myydään puista KAPPA-juuressäilytintä ja KIRA-säilytinsarjaa.

Suosituin tehdasasenteinen lisävaruste oli HEVI2 eli yksi ylimääräinen hedelmä- ja vihanneslaatikko kylmiöön.

– Olemme hienosti onnistuneet kertomaan asiakkaillamme muokkaamismahdollisuuksista. Suomalaisten into syödä kasviksia ja vihanneksia näkyy hedelmä- ja vihanneslaatikkomme suosiossa. Ruokahävikin vähentäminen on monelle tärkeä asia ja säilyttämällä arat ruoat oikeassa lämpötilassa vähentää tietenkin hävikkiäkin, Englund toteaa.

Toiseksi suosituin lisävaruste oli HEVI2+KYLMÄ eli yksi ylimääräinen HEVI-laatikko sekä yksi jääkaappilämpötilainen vetolaatikko.

Erikseen myytävistä lisävarusteita KAPPA-juuressäilytin oli KIRA-säilytinsarjaa suositumpi; sitä tilattiin suoja-altaiden jälkeen eniten.

– Suosittelemme aina hankkimaan suoja-altaan kylmälaitteen alle. Se on usein myös kotivakuutusehdoissa korvausehtona.

Millaisen kylmälaitteen sinä rakentaisit – Testaa tuotevalitsemalla

Festivon tuotevalitsin auttaa rakentamaan juuri tarpeisiisi sopivan kodin kylmälaitteen.

Festivon tuotevalitsimella pääset kokeilemaan erilaisia väriyhdistelmiä laitteiden oviin ja runkoihin sekä testaamaan erilaisia lisävarusteita. Festivon kylmiöt, pakastimet, kylmiöpakastimet ja viinikaapit ovat markkinoiden ainoita kylmälaitteita, joita voi mukauttaa haluamallaan tavalla.

Kokeile millainen olisi sinun unelmiesi kotimainen kylmälaite!
Suunnittele oma Festivo

 

Katso lähin jälleenmyyjäsi

Keittiötrendit 2023 – selkeälinjaista, kotimaista ja kestävää

Festivon musta kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelmä Puustellin keittiössä.

Keittiön trendit eivät elä erillään muista sisustuksen tai muiden elämän osa-alueiden trendeistä, vaan ne muokkautuvat ympäröivän maailman mukaan.

Keittiön sisustuksessa ja ratkaisuissa trendit liikkuvat hyvin hitaasti, sillä suomalaiset uusivat keittiönsä noin 15–20 vuoden välein. Käytännöllisinä ihmisinä haluamme, että keittiömme kestää aikaa ja on ennen kaikkea käytännöllinen, monikäyttöinen ja toiminnallisuuksiltaan toimiva ratkaisu, joka toimii kodin keskuksena.

Trendien syklit eivät sisustuksessa ole lyhyitä muutaman kuukauden tai vain vuoden mittaisia pyrähdyksiä kuten muodin trendit, vaan ne kestävät jopa 20 vuotta. Ensin 10 vuotta edelläkävijöiden keittiöissä, sitten ne tulevat osaksi valtavirran keittiösuunnittelua noin kymmeneksi vuodeksi, kunnes hiljalleen hiipuvat pois. Tämän huomaat myös aiemmista keittiötrendeistä kertovista jutuistamme, kuten tästä keittiötrendit 2022 -jutusta.

Keittiösuunnittelussa yhä suurempi merkitys on vastuullisuudella ja kestävyydellä. Festivon kylmiö, pakastin, kylmiöpakastin ja viinikaappi ovat kotimaisia tuotteita, joilla on sekä Avainlippu että Design From Finland -tunnukset. Tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.

Festivot ovat huollettavia kodin kylmälaitteita, jotka kestävät arjessasi pitkään.

Vuoden 2023 keittiötrendeissä korostuvat kestävä kehitys, yksilöllisyys, toiminnallisuus ja luonnonläheiset materiaalit. Tähän artikkeliin olemme poimineet myös pieniä sisustukseen liittyviä trendiseikkoja, joilla saat keittiösi hetkessä trendien aallonharjalle!

Skandinaavisuus ja japandi keittiöissä

Citycold kylmäpakkanen aamiaiskaapissa. Kuvassa kylmäsäilytysvetolaatikko.
Festivon Citycold, kylmäpakkanen vetolaatikossa, on helppo yhdistää osaksi skandinaavista keittiösuunnittelua.

Skandinaavinen sisustustyyli on usein aika minimalistinen, ja se on ollut pitkään läsnä suomalaisessa sisustuksessa: sen selkeälinjaisuus, käytännöllisyys ja luonnonmateriaalien käyttö vetoaa suomalaisiin.
Skandinaavinen keittiö on ajaton ja toimiva valinta, joka tarjoaa rauhallisen ja viihtyisän ympäristön ruuanlaittoon ja yhdessäoloon. Skandinaavisissa keittiöissä säilytystilaa on tarpeeksi ja keittiökalusteissa suositaan selkeälinjaisia ratkaisuja.

Ratkaisuissa suositaan vaaleita sävyjä ja luonnollisia materiaaleja, kuten puuta, kiveä, metallia ja lasia. Keittiön ilmeessä on vaikutteita pohjoismaisesta luonnosta ja valosta, jotka ovat erityisen tärkeä osa skandinaavista estetiikkaa.

Japandi-tyyli taas yhdistää japanilaisen ja skandinaavisen muotoilun ja sisustuksen elementtejä. Tämä tyyli on kasvattanut suosiotaan myös keittiöissä, ja se näkyy esimerkiksi minimalistisena ja luonnonläheisenä sisustuksena, joka yhdistää puuta, betonia ja muita luonnonmateriaaleja.

Japandi-tyylin keittiöissä näkyy vielä skandinaavista tyyliä tiukemman minimalistisuuden lisäksi myös siisteys ja toiminnallisuus, jossa kaikki tarpeellinen on käden ulottuvilla. Keittiöissä käytetään yleensä vaaleita värejä, kuten valkoista, harmaata ja beigeä, ja yksinkertaisia linjoja ja muotoja, jotka korostavat tilan avaruutta.

Keittiön trendivärit ja monokromaattinen keittiö

Novart on sisällyttänyt keittiöihin vaaleita sävyjä kuten tammea, valkoista ja beigeä.kuvateksti: Novart on sisällyttänyt keittiöihin vaaleita sävyjä kuten tammea, valkoista ja beigeä.

Vuoden 2023 keittiöissä nähdään monipuolisesti erilaisia värejä. Valkoisen ylivoima alkaa hiljalleen väistyä ja voimakkaampia värejä otetaan mukaan pintoihin – pastellisävyjä unohtamatta. Keittiöissä uskalletaan käyttää värejäkin: tummanvihreä, sininen, terrakotta ja ruskea ovat keittiöissä näkyviä värejä.

Skandinaavisten valmistajien kohdalla vaaleat, luonnolliset ja maanläheiset sävyt ovat edelleen suosiossa. Esimerkiksi Puustellin keittiöissä korostuvat vaaleanpuhuvat sävyt kuten valkoinen, vaaleanharmaa ja vaaleanruskea. Myös Novart on sisällyttänyt keittiöihin vaaleita sävyjä kuten tammea, valkoista ja beigeä.

Vuonna 2023 muotokieli on pehmeä ja pyöreä. Kuva Novart.

Tummat värit ovat myös yhä pinnalla, musta ja tummaharmaa ovat suosittuja värejä. Esimerkiksi Noblessa käyttää keittiöissään mustaa, harmaata ja tummansinistä. Novartin uusissa malleissa on yhdistetty vaaleita ja tummia sävyjä.

Suosittuja ovat myös yksiväriset keittiöt, joissa käytetään samaa väriä kaapistoissa, lattioissa, seinissä ja jopa vetimissä. Mustissa keittiöissä monokromaattisuus on ollut jo pitkään pinnalla.

Suunnittele oma Festivo 

Sisustuksen trendit keittiöissä, älä unohda näitä

Sisustuspainotteista Instagramin Life Like Vino -sisustustiliä julkaisevan Annamarian keittiössä on nähty viherkasveja jo viime vuonna. Lue lisää Annamarian keittiöstä!

Valaistus

Hyvä valaistus on tärkeää keittiössä, jotta ruoanlaitto onnistuu ja keittiössä on miellyttävä olla. Vuoden 2023 trendeissä korostetaan erilaisia valaistusratkaisuja, kuten upotettuja led-valoja ja kaappien sisävaloja.

Yksilöllisyys

Vuoden 2023 trendeissä keittiöissä korostuu yksilöllisyys ja persoonallisuus. Keittiö suunnitellaan omaan makuun ja tarpeisiin sopivaksi ja valitaan esimerkiksi yksilöllisiä yksityiskohtia, kuten erilaisia vetimiä tai epätavallisia säilytysratkaisuja.

Liesituuletin

Iso trendi on, että liesituuletinta ei enää näy keittiössä, modernit liesituulettimet ovat huomaamattomia elementtejä tasoihin upotettuina. Yhtenä trendinä on myös sijoittaa liesitaso niemekkeeseen tai saarekkeeseen.

Pantry

Amerikkalaisista keittiöistä tuttu pantry (ruokakomero) on yleensä erillinen säilytystila, jossa säilytetään ruokatarvikkeita, astioita ja muita keittiötarvikkeita. Pantryjen koko vaihtelee, mutta pääsääntöisesti pantryt ovat walk in -mallisia.

Niemeke ja saareke

Saarekkeet ja niemekkeet ovat yhä suosittuja, koska ne lisäävät laskutilaa ja toimivat hyvin myös tilanjakajina. Usein niissä on integroitu liesi ja liesituuletin.

Avohyllyt ja kaapit

Bella Table -ruokayhteisön Petra ja Kia Bella Kitchenissä.
Bella Tablen keittiöissä saarekkeeseen on sijoitettu kirjoja. Tutustu Bella Tablen keittiöön täällä!

Avohyllyt ovat trendikkäitä vuonna 2023, sillä ne avaavat keittiötä ja tekevät siitä avaramman näköisen. Keittiöissä nähdään myös yhä enemmän laatikostoja, sillä ne tarjoavat käytännöllisen säilytystilan. Matalat kaapit ovat yleistymässä, sillä ne sopivat paremmin avokeittiöihin ja pieniin tiloihin. Keittiö toimiikin yhä useammin olohuoneen jatkeena.

Viherkasvit

Viherkasvien suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Sen lisäksi, että ne piristävät keittiön ilmettä ne parantavat sisäilman laatua. Keittiöön voikin sijoittaa esimerkiksi yrttejä, kaktuksia tai riippuvia viherkasveja.

Tasot ja välitilat

Keittiön ilmeen muuttaminen ei aina vaadi kaiken laittamista uusiksi. Vaihtamalla tasot tai kaappien välitilat saa nopeasti uutta ilmettä!

Aamiaiskaappi

AINA-keittiöt Oulun suunnittelemassa keittiössä musta Festivon kylmiöpakastin. Kuva: AINA-keittiö.

Kun minimalistisuus ja selkeälinjaisuus ovat tärkeitä asioita keittiösuunnittelussa on selvää, että aamiaiskaappi on yhä suositumpi ratkaisu, kun kaikki leivänpaahtimesta kahvinkeittimeen saa oven taakse piiloon.

Oman unelmiesi keittiön suunnittelun avuksi olemme koonneet kattavan kuvagallerian Festivon kylmälaitteista erilaisissa keittiöissä ja tuotevalitsimellamme suunnittelet juuri tarpeeseesi sopivan kylmiön, pakastimen tai kylmiöpakastimen!

 

Katso lähin jälleenmyyjäsi

Kotimaisten Festivon kylmiöpakastimien vanha ja uusi ulkoasu – Katso kuvat 1970-luvulta moderniin 2022 vuoteen

Vuosikymmenten varrella kylmälaitteet ovat uudistuneet niin ulkoasun kuin ominaisuuksiensakin osalta. Hollolassa kodin kylmälaitteiden valmistus aloitettiin vuonna 1994. Vuosikymmenien aikana Festivon kylmiöpakastimet ovat kehittyneet kauniiksi, skandinaavisiin keittiöihin istuviksi moderneiksi kylmälaitteiksi.

Kylmiöiden ja pakastimien ulkoasun kehittyessä myös kylmälaitteiden tekniikka on mennyt eteenpäin ja energiatehokkuus parantunut vuosien saatossa. Laitteiden kestävyys ja korkea laatu on ollut keskiössä alusta asti: Festivon kylmälaitteet kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä – niin vanhemmat kuin nykyisetkin laitteet.

Festivolle suuri ylpeyden aihe on myös se, että kaikki kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit valmistetaan käsityönä Hollolan tehtaallamme ja Festivo on edelleenkin markkinoiden ainoa kotimainen kodin kylmälaite.

Festivolle reseptejä tekevä ruokablogisti Ella Ristkari-Pohjalainen (Kaviaarista Arkeen) kävi tehdasvierailulla Hollolassa tutustumassa vanhoihin Festivoihin. Katso videolta miltä Festivo on näyttänyt vuosien saatossa!

Kylmiöiden ja pakastimien matka 1970-luvulta vuoteen 2022

Festivon tehtaalla Hollolassa Showroomissa on nähtävillä uusimpia kylmälaitteita, mutta säilöstä löytyy myös vuosikymmeniä vanhoja malleja. Kylmiöiden, pakastimien ja viinikaappien ulkoasu on vaihdellut paljon, mutta laitteiden tilavuus on pysynyt yhtenä ominaisuutena alusta lähtien.

Nykyisten Festivon värivaihtoehtojen valkoisen, mustan ja teräksen sijaan vanhemmissa malleissa väreinä oli maanläheisempiä värejä, kuten sen ajan trendeihin kuului.
Kylmälaitteen vetimet olivat usean vuoden oveen upotettuja malleja.
Materiaalina ovissa ja vetimissä oli pääasiassa muovi. 1970-luvun mallissa materiaali oli metalli.
Tältä näytti Festivon kylmiöpakastin ja viinikaappi vuonna 1988.

Kylmälaitteiden kehittyessä lähemmäs nykyistä mallia värivaihtoehtoihin tulivat valkoisen lisäksi musta ja RST eli ruostumaton teräs. Samalla ulkoasu uudistettiin täysin modernimpaan suuntaan ja hedelmä- ja vihanneslaatikot ja tuotesäilytysvetolaatikot siirtyivät vetolaatikoiksi laitteen alaosaan.

Kylmiöpakastin vuodelta 2007.

Vuonna 2014 kylmälaitteiden ulkonäköä muokattiin moderneihin keittiöihin istuviksi. Muun muassa kylmiön ovien ulkoasu uudistettiin ulko- ja sisäpuolelta ja hygieeniset lasihyllyt tulivat vakiohyllyiksi.

Tältä näytti Festivon 120 CFM kylmiöpakastin ja viinikaappi vuosina 2014–2020.

Helmikuussa 2020 alussa Hollolassa aloitettiin uuden ja nykyisen kylmälaitemalliston valmistus, Festivo FK10 -mallisto. Mallistouudistuksen myötä kylmälaitteiden muokattavuus lisääntyi, ovista tuli täyskorkeat ja runkojen modulaarisuus mahdollistaa uudenlaisen yhdistelyn laitteiden kohdalla.

Vuoden 2020 alusta lähtien Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit ovat rakentuneet toisiinsa liitettävistä itsenäisistä ja tehokkaista moduuleista ja sisätilat ovat muunneltavissa muun muassa vetolaatikoiden määrällä.

Kylmälaitteen etusivusta tuli yhtenäinen, kun hedelmä- ja vihanneslaatikot sekä tuoresäilytyslaatikot siirtyivät täyskorkeiden ovien taakse.
Nykyisessä mallistossa laitteiden keskinäinen järjestys voidaan valita sekä muuttaa käyttötarpeen mukaan.

Festivo tekee jatkuvasti  tuotekehitystä. Siitä erinomaisena esimerkkinä on vuonna 2022 lanseerattu Citycold kylmäpakkanen, joka on pakkas- ja jääkaappilämpötilan kylmälaite vetolaatikossa.

Citycold kylmäpakkanen on keittiökalusteisiin mitoitettu, työtason alle sijoitettava vetolaatikosto, joka tuo uuden ajatustavan keittiöiden suunnitteluun ja kylmäsäilytykseen.

Citycold on markkinoiden ainoa vetolaatikkomallinen kylmälaite, jossa on samassa kylmälaitteessa sekä jääkaappilämpötila että pakkanen.
Citycold on omiaan pieniin asuntoihin, keittiösaarekkeisiin tai loma-asuntoihin. Suomalaista designia edustava vetolaatikkomallinen kylmälaite on integroitavissa keittiön tason alle.

Festivon yrityshistoria – Festivo-Porkka Group

Kodin kylmälaitteiden historia ulottuu 1960-luvulle asti. Festivoita valmistava Suomen Kotikylmiö perustettiin vuonna 1994. Noin neljä vuotta aiemmin Huurre ja Porkka yhdistyivät ja päättivät luopua kodin kylmälaitteiden valmistuksesta. Suomen Kotikylmiö sai oikeuden käyttää Huurteen ja Porkan vanhoja tuotemerkkejä kymmenen vuotta uuden yrityksen perustamisen jälkeen. Vuonna 2003 tuotemerkin muutos tuli ajankohtaiseksi ja päädyimme käyttämään ainoastaan Festivo-tuotemerkkiä.

Vuoden 2019 lopulla tapahtui viimeisin yrityskauppa, jonka seurauksena Festivo ja Porkka palasivat jälleen yhteen. Festivo Finland Oy osti Porkka Finland Oy:n ja sen tytäryhtiöt Ruotsissa, Norjassa ja Englannissa.

Suunnittele oma Festivo

Testatusti kestävä Festivo takaa laadun ja suuren säilytyskapasiteetin juhlakausille

Juhlakausina kuten lähestyvänä jouluna juhlaruokien säilytys tuottaa päänvaivaa monissa talouksissa eikä olla välttämättä varmoja, missä lämpötilassa mikäkin ruoka ja elintarvike tulisi säilyttää. Myös keittiön jääkaapin säilytyskapasiteetti vai aiheuttaa päänvaivaa. Tätä ongelmaa ei Festivo-kylmiön omistajilla ole: kylmälaitteen sisälle mahtuu suurempikin ruokamäärä ja vaikka kookas kakku helposti.

Nappaa blogistamme juhlapöytään nämä reseptit:

Haluamme Festivon tehtaalta Hollolassa pitää kiinni laadusta ja taata asiakkaillemme toimivan laitteen. Kodin kylmälaitteet valmistetaan tilauskannan mukaan eikä tehtaallamme ei ole suuria varastoja. Kun valmistamme kylmiöt ja kylmiöpakastimet tilauksien mukaan meidän on mahdollista ylläpitää korkea laatu ja jokaisen laittaan yksilöllinen tarkastaminen ennen Festivon toimitusta tehtaalta uuden kotinsa keittiöön.

Jouluruokien säilytys Festivossa

Kuinka jouluruoat tulisi säilyttää? Kinkku ja erilaiset joululaatikot kuten lanttulaatikko, perunalaatikko ja porkkanalaatikko vievät kaiken tilan jääkaapissa. Tilanpuute tuottaa päänvaivaa monessa taloudessa jo pelkän kinkun viedessä suuren osan tilasta, jos se edes mahtuu jääkaappiin. Kinkun lisäksi jääkaappiin pitäisi mahtua vielä laatikkoruoat, jälkiruoat ja muut tarjoiltavat. Juhlakausina huolenaiheena ovat myös leivonnaiset ja jälkiruoat niiden sisältäessä maitotuotteita ja kananmunaa, jotka ovat tunnetusti helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Entä sitten juhlajuomat, mihin ne mahtuvat?

Festivon kylmiöissä riittää säilytyskapasiteettia isoihinkin juhliin. Kuvassa Festivo 120 CM kylmiö.

Joulukinkku ja kala: Festivon kylmiöpakastimissa on pakastimen puolella erikseen tuoresäilytys- eli nollatila liha- kala- ja kanatuotteille, joka on suunniteltu juurikin kylmempää säilytystä vaativille elintarvikkeille. Festivon kylmiöiden jääkaappilämpötilassa kylmiön puolella myöskään kinkku ei pääse kuivumaan niin herkästi kuin perinteisissä jääkaapeissa, koska kylmiöissä on suuri suhteellinen kosteus, joka edesauttaa elintarvikkeiden säilyvyyttä.

Jouluruoka: Joululaatikot, juustot, leivonnaiset, jälkiruoat ja muut joulun herkut säilyvät kylmiön puolella jääkaappilämpötilassa. Kylmiön puolella vallitsee tasainen viileys ja kosteus, joten voit sijoitella nämä täysin vapaasti kylmiön hyllyille.

Joulun hedelmät ja vihannekset: Festivon kylmiön vetolaatikko on tarkoitettu kosteutta vaativille tuorevihanneksille ja hedelmille. Niin sanotulla heviosastolla hedelmät ja vihannekset säilyvät tuoreina ja raikkaina viemättä tilaa kylmiön puolelta.

Juhlajuomat: Festivon 70 tai 25 pullon viinikaappiin mahtuu oivasti juhlajuomat isommallekin juhlaseurueelle. Viinin säilyvyyden kannalta yksi, tasainen säilytyslämpötila riittää. Isommassa 45 VL viinikaapissamme on kuitenkin kaksi säädettävää lämpötila-aluetta: +9–14-asteinen alue valkoviineille sekä +14–18-asteinen alue punaviineille. Näin ollen viinit ovat valmiiksi tarjoilulämpötilassa. Viinikaapeissa voit säilyttää myös kuohuvat juomat kuten samppanja ja kuohuviini.

Jos sinulla ei ole Festivon viinikaappia, mutta kylmiön puolelta löytyy KYLMÄ-vetolaatikko, toimii se erinomaisesti juomien säilytykseen ilman, että juomat olisivat kylmiön hyllyillä pyörimässä. Vastaavasti pakastimen puolella oleva NOLLA-vetolaatikko toimii erinomaisesti juomien nopeaan viilennykseen!

Festivon kylmiön HEVI-laatikoihin mahtuu suuri määrä hedelmiä ja vihanneksia. KYLMÄ-vetolaatikossa säilytät kätevästi juhlajuomat.

Jouluruokien säilytyksessä on oltava tarkkana, sillä ne eivät säily sen paremmin kuin tavallisetkaan ruoat.  Perinteisissä jääkaapeissa lämpötila vaihtelee eri hyllyjen välillä, kun taas Festivon kylmiössä lamellihöyrystin takaa tasaisen viileyden kaikilla kylmiön hyllyillä. Kinkku ja muut liha- ja kalatuotteet tulisi säilyttää jääkaapin viileimmässä osassa, joka on jääkaapeissa useimmiten alimpien hyllyjen takaosassa. Joulun laatikkoruoat säilyvät jääkaapeissa parhaiten keski- tai yläosassa.

Festivon kylmiöissä riittää säilytyskapasiteettia isoihinkin juhliin, juhlaruoat säilyvät niille suotuisimmissa lämpötiloissa ilman suurta pähkäilyä mihin mikäkin ruoka tulisi sijoittaa. Kylmiöihimme mahtuvat niin uunivuoat, jälkiruoat kuin vaikka kokonainen joulukinkku.

Isompikin joulukinkku mahtuu hyvin Festivo kylmiöön, joka takaa sille suotuisan säilytyslämpötilan ja –olosuhteet.

Hedelmät ja vihannekset ovat usein ensimmäiset elintarvikkeet, jotka siirretään huoneenlämpöön tilan loppuessa kesken. Näin ei pääse Festivon kylmiöpakastimissa käymään, sillä Festivon kylmiön alaosan vetolaatikko on varattu kokonaan tuorevihanneksille ja hedelmille. Festivon kylmiöiden jääkaappilämpötilassa on lamellihöyrystimen ansiosta tasainen kylmyys jokaisella hyllyllä.

Festivon kylmiöpakastimen ja viinikaapin yhdistelmä Festivo Trio luo ihanteellisen tilan eri elintarvikkeiden säilytykselle.

Voit lukea lisää erilaisten ruokien säilytyksestä edellisestä blogikirjoituksestamme.

Festivon kylmälaitteet koekäytetään ja tarkistetaan ennen asiakkaalle lähetystä

Laadun ylläpitämiseksi ja toimivan laitteen takaamiseksi jokainen kylmälaite koekäytetään tehtaallamme ennen niiden toimitusta uuteen kotiin.

Koekäytön aikana tietokoneohjelma tallentaa kylmälaitteen toimintaa ja lämpötiloja vähintään 3-4 tuntia. Ohjelman lokitietojen perusteella tehdyt lämpötilakäyrät tarkistetaan huolellisesti ja varmistetaan, että laite on saavuttanut asetetun lämpötilan oikeassa ajassa.

Festivon kylmälaitteissa käytettävät komponentit ovat monipuolisesti testattuja ja ammattikäytössäkin hyväksi todettuja. Esimerkiksi kompressorit ovat markkinoiden tunnetuimman valmistajan luotettavia laatutuotteita. Optimaalisen kosteuden ja tasaisen kylmyyden kylmiöihimme luo lamellihöyrystin. Nämä takaavat elintarvikkeiden säilyvyyden.

Festivon kylmälaitteen koekäyttö.
Kuvassa aloitetaan Festivon 75 CF kylmiöpakastimen testausta.

Artikkelia päivitetty 13.12.2022. Artikkeli julkaistu alun perin 1.4.2020. 

Suunnittele oma Festivo

Jääkaapin ja pakastimen siivous – näin pidät kylmälaitteesi puhtaana ja raikkaana

Jääkaapin puhdistus ei ole monenkaan lempipuuhaa, mutta on tärkeää siinä missä muukin kodin siivoaminen. Pyyhitkö usein vain jääkaapin ulkopuolelta? Puhdista pinnat myös sisältä, jotta jääkaappisi pysyy puhtaana ja raikkaana!

Jääkaapissa säilytät ruokaa, jota aiot syödä eli jääkaapin puhdistus olisi hyvä tehdä aina tasaisin väliajoin. Jääkaapin säännöllinen puhdistus varmistaa hyvän hygienian ja vaikuttaa myös elintarvikkeiden säilyvyyteen ja bakteerien syntyvyyteen.

Puhdista jääkaappi sisältä kuukausittain

Hyvä aikaväli jääkaapin puhdistamiselle on noin kerran kuukaudessa ja sulatuksen voi tehdä puolen vuoden tai vuoden välein riippuen käytöstä ja laitteesta. Jääkaapin puhdistus kannattaa ajoittaa siihen, että jääkaappisi on mahdollisimman tyhjänä, eli älä käy ruokakaupassa juuri ennen jääkaapin pesua!

Jääkaapin puhdistus kannattaa tehdä ennen ruokakaupassa käyntiä, kun kaappi on tyhjimmillään.

Jääkaapin pikasiivousta varten jääkaappia ei tarvitse sulattaa, vaan voit tyhjentää kaapin purkeista ja purnukoista ja pyyhkiä sisäpinnat haalealla vedellä ja pesuaineella. Kunnollista pesua varten jääkaappi tarvitsee sulatuksen ja tyhjennyksen.

Kun jääkaappi on sulanut niin irrota jääkaapin hyllyt ja laatikot ja pese kaikki huolellisesti. Hyvä vinkki esimerkiksi ovilokeroiden pesuun on käyttää tiskiharjaa, joka menee helposti pieniinkin väleihin!

Hyvä pesuaine jääkaapin puhdistukseen, ruokasoodalla ja etikalla jääkaapin hajut pois

Pesuaineeksi soveltuu erinomaisesti astianpesuaine ja jos jääkaapissasi on epämiellyttäviä tuoksuja ja kaipaa raikastusta, käytä pesuaineena esimerkiksi veden ja etikan sekoitusta. Bakteerit poistuvat parhaiten aineilla, joilla on joko hyvin korkea tai matala pH-arvo.

Kotikeittiöstäsi saattaa löytyä esimerkiksi ruokasoodaa, sitruunamehua tai viinietikkaa, jotka soveltuvat erinomaisesti jääkaapin hajujen poistoon – sekoita jotain näistä pieni tilkka pesuveteen.

Siististä jääkaapista ruoat löytyvät helposti eikä ruokahävikkiä synny niin helposti. Kuvassa Festivon 120 CM kylmiö.

Festivon kylmiön ja pakastimen puhdistus

Festivon kylmiöt ja pakastimet ovat automaattisulatteisia. Sulatustoiminto kytkeytyy päälle aina tarpeen mukaan. Kylmiön puolella sulatuksen aikana kylmiön lämpötila saattaa tilapäisesti kohota muutamia asteita, lämpötila palaa asetteluarvoon aina sulatuksen päätyttyä. Myös pakastimen puolella lämpötila saattaa kohota energiatehokkaan sulatuksen aikana.

Näin puhdistat Festivo kylmiön:  

 • Sisäosat olisi hyvä puhdistaa noin kerran kuukaudessa.
 • Puhdistusvettä ei saa päästää säätölaitteisiin tai valaistukseen.
 • Kaikki sisäpinnat, oven tiivistettä lukuun ottamatta voi puhdistaa haalealla vedellä, johon on lisätty hieman astianpesuainetta.
 • Ovilokeron saa pois paikoiltaan puhdistusta varten nostamalla sitä ylöspäin, jolloin lokero vapautuu kiinnikkeistä. Ovilokerot ovat konepesun kestäviä!
 • Voit irrottaa myös HEVI, KYLMÄ ja NOLLA laatikon puhdistusta varten. Katso tähän ohjeet alempana olevasta käyttöohjeesta!
 • Älä käytä hankaavia tai liuottavia pesuaineita!
 • Oven tiiviste tulee puhdistaa pelkällä vedellä.
 • Kuivaa sisätilat ja tiiviste aina pesun jälkeen.
 • Puhdista höyrystinallas kerran vuodessa.
Festivon kylmiön suuren säilytystilan vuoksi elintarvikkeiden säilytys ja kaapin puhdistus on helppoa. Kuvassa Festivo 100 CM kylmiö.

Festivon pakastin on automaattisulatteinen No Frost -pakastin. Silti pakastin tulisi siivota kunnolla kerran vuodessa ja käytännössä tätä siivousta on mahdotonta tehdä laitteen ollessa päällä. Näin ollen myös pakastin suositellaan sulatettavaksi ja siivottavaksi kerran vuodessa.

Näin puhdistat Festivon pakastimen:

 • Sulata ja puhdista pakastinosan sisäosat vähintään kerran vuodessa.

  Festivon pakastimen hyllytasot ja ulosvedettävät lankakorit ovat helppo puhdistaa. Kuvassa Festivo 45 FM pakastin.
 • Puhdista samalla myös laitteen takana olevan lauhdutin.
 • Ota puhdistuksen ajaksi pakasteet pois pakastimesta koreineen ja tyhjennä NOLLA-laatikko tavaroista. Voit siirtää tavarat siksi aikaa kylmiöön tai talvella ulos.
 • Käytä puhdistukseen haaleaa vettä, johon on lisätty hieman astianpesuainetta.
 • Voit asettaa pakastimen pohjalle esimerkiksi pyyhkeen, johon mahdollisesti seiniä pitkin valuva vesi voi imeytyä. Suojaa myös lattia tarvittaessa.
 • Puhdista ja kuivaa pakastin ja NOLLA-laatikko huolellisesti ja käynnistä pakastin uudelleen.

Muista myös imuroida pölyt pakastimen takaa

Festivo kylmälaitteet eivät sinällään kaipaa erillistä vuosihuoltoa, mutta kerran vuoteen nämäkin tuotteet olisi hyvä huoltaa. Lasi- ja muovipintojen peruspuhdistuksen lisäksi samalla on hyvä puhdistaa myös itse koneisto.

Irrota kaatumisenestoruuvi ja vedä laite irti seinästä. Tämän jälkeen poista pöly ja muut epäpuhtaudet kompressoritilasta ja lauhduttimesta imuroimalla ne varovasti pölyimurin harjasuulakkeella. Puhdista samalla kompressorin päällä oleva haihdutusallas.

Katso tarkemmat ohjeet kylmiön ja pakastimen puhdistukseen käyttöohjeesta!

Katso lähin jälleenmyyjäsi

Jääkaapissa säilytettävien elintarvikkeiden säilyvyysajat ja Festivon edut ruokien säilytyksessä

Elintarvikkeiden oikeat säilyvyysajat ovat paljon puhuttavia aiheita ja moni varmasti miettii arjessaan, kuinka kauan vaikkapa jauheliha, kanatuotteet ja maitovalmisteet säilyvät jääkaapissa, miksi kurkut paleltuvat tai miksi salaatti nahistuu nopeasti. Elintarvikkeet oikeaoppisesti säilyttämällä oikeissa lämpötiloissa pidentävät niiden käyttöikää ja pois heitettävän ruoan määrä vähenee, kun elintarvikkeet säilyvät pidempään tuoreina ja hyvinä. Kukkaro kiittää ja ruokahävikki vähenee!

Ruokatuotteiden säilyvyysajat saattavat yllättää, sillä esimerkiksi tuoreena ostettavat liha- kala- ja kanatuotteet säilyvät käyttökelpoisina yleensä enintään seuraavaan päivään.

Kokosimme blogikirjoitukseemme erilaisten elintarvikkeiden säilyvyysaikoja ja vinkkejä niiden säilytykseen.

Lähteenä on käytetty Ruokaviraston, Ruokatieto.fi -sivun sekä Marttojen tietoja elintarvikkeiden säilyvyysajoista sekä niiden säilytyksestä.

Parasta ennen- ja viimeisen käyttöpäivän erot

Parasta ennen -päivä kertoo päivän, johon asti elintarvike säilyttää ominaisuutensa, jos se on säilytetty oikein. Parasta ennen päiväyksen ylittäneet elintarvikkeet eivät ole käyttökelvottomia, vaan niitä voidaan edelleen syödä, kunhan tarkastaa laadun aistinvaraisesti.

Elintarvikkeissa, joissa on mainittu viimeinen käyttöpäivä, tarkoittaa se sitä päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei ole enää turvallista syödä eikä sitä myydä enää.

Kalatuotteiden säilyvyys ja säilytys

Kalatiskeiltä tai muista vastaavista paikoista ostettu tuore kala säilyy jääkaappilämpötilassa vain yhden päivän ajan. Pakkauksissa myytävät kalatuotteet säilyvät niiden merkattuun viimeiseen käyttöpäivään asti. Tuoreet kalatuotteet kannattaakin osta saamana päivänä, kun aiot valmistaa sen, aikaisintaan edellisenä päivänä valmistuksesta.

Tunnistat tuoreen kalan raikkaasta tuoksusta, kirkkaista silmistä ja punakoista kiduksista sekä kiinteästä lihasta ja ruotojen napakkuudesta.

Miten kala säilötään jääkaapissa? Normaaleissa jääkaapeissa kala kannattaa säilyttää matalimmassa lämpötilassa eli alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä lämpötila on tasainen koko kylmiötilassa, joten säilöntäpaikalla ei ole väliä. Festivon pakastimessa sen sijaan on tuoresäilytykseen suunniteltu NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen), jossa kalatuotteet säilyvät optimaalisessa lämpötilassa normaalia pidempään.

Lihan säilyvyys ja säilytys

Lihatuotteiden säilyvyydessä on paljon eroja ja niiden käytössä tulee olla tarkkana – viimeisen käyttöpäivän merkinnän jälkeen lihatuotteita ei tule enää käyttää. Kuinka kauan sitten liha säilyy jääkaapissa? Tuore liha säilyy jääkaapissa 1–5 vuorokauden ajan tai sen viimeiseen käyttöpäivään asti. Pakkaamaton tuore liha kannattaa käyttää noin päivän kuluessa sen hankinnasta. Pakkaamaton jauheliha tulisi käyttää saman päivän aikana! Käyttökelpoisen lihan tunnistat sen raikkaasta tuoksusta ja kirkkaasta väristä.

Jääkaapissa lihatuotteet kannattaa säilyttää kuten kalatkin: alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä kylmiölämpötilassa tai pakastimen puolella tuoresäilytyslaatikossa.

Kanatuotteiden säilyvyys ja säilytys

Tuore siipikarja eli esimerkiksi broilerit ja kanafileet säilyvät avaamattomassa pakkauksessa 1–2 vuorokautta niiden ostosta tai niiden viimeiseen käyttöpäivään asti. Tuoreena ostetut kanatuotteet kannattaa siis valmistaa joko samana tai seuraavana päivänä niiden ostosta. Käyttökelpoiset kanatuotteet tunnistat siitä, että liha on ehjää, vaaleaa ja tuoksuu raikkaalta.

Kanatuotteet kannattaa säilyttää jääkapissa kuten muutkin lihatuotteet eli jääkaapin alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä kylmiölämpötilassa tai pakastimen puolella tuoresäilytyslaatikossa.

Maidon ja hapanmaitotuotteiden säilyvyys

Kuinka kauan maito säilyy? Avattuna pastöroimaton maito säilyy jääkaapissa noin neljän vuorokauden ajan. Maitotölkkejä ei oikeaoppisesti tulisi säilyttää jääkaapin ovessa, sillä ovessa maito altistuu lämpötilan vaihtelulle suuremmin kuin hyllyllä. Tunnistat pilaantuneen maidon happamasta hajusta ja mausta sekä kokkareisesta rakenteesta.

Hapanmaitotuotteet kuten piimät, jogurtit, viilit ja maitorahkat säilyvät avattuina jääkaapissa noin viikon ajan. Hapanmaitotuotteet säilyvät usein pitkään niiden parasta ennen -päiväyksenkin jälkeen. Tunnistat pilaantuneen hapanmaitotuotteen pilaantuneesta hajusta tai homeesta.

Kananmunien säilyvyys ja säilytys

Kananmunien parasta ennen -päiväys merkitään 28 päivän päähän muninnasta. Usein kananmunat säilyvät tätäkin pidempään.

Kananmunat jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Kananmunat voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa, lämpötilan vaihtelua kannattaa välttää eli päätä ostaessasi kummalla tavalla haluat säilyttää kananmunat. Samasta syystä kananmunia ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa.

Pilaantuneet kananmunat tunnistaa helposti niiden voimakkaasta pilaantuneesta hajusta.

Juureksien säilytys

Juurekset kuten perunat, porkkanat ja punajuuret suositellaan säilytettävän perinteissä kylmäkellarissa, jos sellainen on saatavilla. Kylmäkellari on paras paikka juureksien säilytykseen, sillä siellä on pimeää ja sopiva kosteus, juureksien säilytyksessä on tärkeää, että ne säilyvät kosteutensa. Jos säilytät juureksia jääkaapissa, sijoita ne jääkaappilämpötilaan, älä hedelmä- ja vihanneslaatikkoon!

Festivon kylmiössä juurekset säilyvät kuten kylmäkellarissa, sillä Festivot vastaavat olosuhteiltaan vanhan ajan kylmäkellaria. Juureksien säilönnässä tulee muistaa, että esimerkiksi perunat tulee säilyttää kylmiön puolella. Jos säilytät niitä pidemmän aikaa kylmiön hedelmä- ja vihanneslaatikossa alkavat ne itämään.

Kasviksien ja hedelmien säilytys jääkaapissa

Eri kasviksien ja hedelmien ihanteelliset säilytyslämpötilat vaihtelevat. Jääkaappilämpötilaan eli +2 -+5 asteeseen soveltuvat esimerkiksi salaatit, sipulit, kaalit, pinaatti ja perunat ja hedelmistä sitrushedelmät, omenat, rypäleet ja kirsikat.

Lämpimämpää säilytystä eli +10 -+14 astetta kaipaavat kurkku, tomaatti ja paprika sekä hedelmistä ananas, mango, papaija ja melonit. Banaanit säilyvät huoneenlämmössä, mutta voit pitää ne hedelmille ja vihanneksille tarkoitetulla kylmäosastolla jääkaapissa.

Hedelmien ja vihanneksien säilyvyyden kannalta tavanomaisissa jääkapeissa suositellaan pidettävän ne muovipusseissa, kalvoissa tai rasioissa, jotta hedelmien ja vihanneksien kosteus ei haihdu. Festivon kylmiössä HEVI-vetolaatikossa voit säilyttää hevi-tuotteet ilman pakkauksiakin.

Festivon kylmiöpakastimen neljä eri lämpötila-aluetta elintarvikkeiden oikeaoppiseen säilyttämiseen

Festivon kylmiöpakastimessa neljä eri lämpötila-aluetta tarjoavat suuren säilytyskapasiteetin ja oikeaoppiset lämpötilat ruokatuotteille. Ruokatuotteiden oikeaoppisien säilytyslämpötilojen ansiosta myös ruokahävikki pienenee elintarvikkeiden säilyessä pidempään. Voit lukea tarkemmin lämpötila-alueista, Festivon eduista ja ruokien säilytyslämpötiloista aiemmasta blogikirjoituksestamme ”Festivon edut erilaisten ruokien säilytyksessä”.

Lämpötila-alueiden lisäksi ruokatuotteiden säilyvyyttä edistää suurtalouskeittiöissäkin käytettävä lamellihöyrystin, joka tuottaa Festivon kylmiöön tasaisen kylmyyden ja kosteuden. Tasaisen kylmyyden ansiosta esimerkiksi ruokatuotteiden sijoittelu jääkaappilämpötilassa on vapaata ja kosteus puolestaan edistää ruokatuotteiden säilyvyyttä. Lamellihöyrystimen tuomat hyödyt nähdään esimerkiksi siinä, että salaatti säilyy rapsakkana ilman umpinaista pussia, kurkut eivät palellu, hedelmät ja vihannekset säilyvät pidempään sekä jo valmistettu ruoka säilyttää mehevyytensä.

Neljä eri lämpötila-aluetta:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7-astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5-astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12-astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • tehokas automaattisulatteinen pakastin -18…-24-asteen lämpötilalla.

Suunnittele oma Festivo

Ruokien tarjoilussa huomioon otettavat seikat

Ruokavirasto kertoo ohjeeksi, että tarjoile kuuma ruoka kuumana ja kylmä kylmänä. Kuumat ja lämpimät ruoat tulee tarjoilla aina mahdollisimman pian niiden kypsentämisen jälkeen tai pitää ruoka kuumana sen tarjoiluun asti. Silloin kun tarjoilu ei ole mahdollista heti, kannattaa ruoka jäähdyttää ja kuumentaa uudelleen tarjoiltavaksi. Ylijäävää ruokaa ei tule laittaa jääkaappiin liian lämpimänä vaan jäähdyttää nopeasti ja säilöä sitten. Kylmänä tarjoiltavat ruoat taas kannattaa nostaa pöytään juuri ennen niiden syömistä.

Ruokavirasto ohjeistaa, että tarjoilusta ylijääneet huoneenlämmössä lämmenneet elintarvikkeet tulee hävittää eikä jäähdyttää ja tarjoilla uudelleen. Kun ruokia on säilytetty pitkään Ruokaviraston mainitsemassa vaaravyöhykelämpötilassa (+6 — +60 °C), ruokiin on voinut muodostua bakteerien aiheuttamia myrkkyjä, jotka eivät tuhoudu ruokien uudelleen kuumentaessakaan.

Katso lähin jälleenmyyjäsi

Marjojen ja sienien pakastusvinkit – nauti kesän mauista pitkälle talveen

Kesä ja alkusyksy on Suomen luonnon juhla-aikaa, kun marjat ja sienet kypsyvät ja innokkaat metsässä samoilijat pääsevät täyttämään marjaämpäreitään ja sienikorejaan. Myös torit ovat pullollaan valmiiksi kerättyjä puhdistettuja marjoja ja sieniä, jotka on helppo hyödyntää suoraan tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Osaatko pakastaa metsänantimet oikein? Ota huomioon muutama seikka, niin pääset nauttimaan herkullisista metsänantimista mahdollisimman pitkään!

Kokosimme täsmäoppaan marjojen ja sienien pakastamiseen. Jutun lähteenä on käytetty sekä Marttojen marjojen ja sienien säilömisvinkkejä sekä Ruokaviraston tietoja marjojen ja sienien pakastamisesta.

Marjojen pakastus

Paras tapa marjojen säilömiseen ravintoaineiden kannalta on pakastaminen, jolloin kesän marjat ilahduttavat sinua pitkälle syksyyn ja talveen. Pakastus kannattaa tehdä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Marjoja ei kannata huuhdella juuri ennen pakastusta. Pehmeäkuoriasia marjoja ei tule huuhdella lainkaan.

Marjojen pakastamiseen vaihtoehtoja on monia, voit pakastaa marjat kokonaisina, viipaleina, survoksena, soseena, hillona tai vaikkapa nektarina tai mehuna.

Marjojen paras säilöntätapa riippuu marjan koostumuksesta
Paras säilöntätapa riippuu marjan koostumuksesta, kovapintaiset ja pienet marjat on helpoin pakastaa kokonaisina, kun taas pehmeäkuoriset esimerkiksi viipaleina tai survoksena.

Nappaa vinkit marjojen pakastamiseen

  • Valitse pakastepussi kovapintaisille ja pienille marjoille, kuten mustikoille, puolukoille, karpaloille ja viinimarjoille. Myös marjasoseet ovat kätevä pakastaa pakastepusseissa.
  • Pakasterasiaan sopivat parhaiten pehmeät marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat.
  • Pakastuksessa käytetään sokeria marjojen maun, värin, rakenteen ja vitamiinien säilyttämiseksi. Kaikki marjat eivät kuitenkaan tarvitse sokeria, muun muassa kokonaiset mustikat, puolukat ja karpalot eivät tarvitse sokeria.
  • Paljonko sokeria? Marjalitraa kohden riittää 1–3 ruokalusikallista sokeria. Ripottele sokeri kerroksittain marjojen väliin.
  • Kovakuoriset marjat voi pakastaa myös sokeriliemessä, joka estää kuorien sitkistymistä. Sokeriliemi valmistuu kiehauttamalla litra vettä ja lisäämällä siihen 3–5 dl sokeria. Jäähtynyt liemi kaadetaan marjojen päälle.
  • Marjat säilyvät pakkasessa parhaina usein noin seuraavaan satokauteen asti.
  • Muista nopea marjojen sulatus! Silloin niiden C-vitamiinit säilyvät parhaiten. Sulatukseen nopein tapa on käyttää mikroaaltouuninen sulatusta, vaihtoehtoisesti voit kokeilla laittaa pakastepussin- tai rasian lämpimään veteen, jolloin sulamisessa menee hieman kauemmin.

Sienien säilöminen pakastamalla

Sieniä voi säilöä vanhalla ja perinteisellä tavalla eli suolaamalla, pakastamalla, kuivaamalla tai esimerkiksi marinoimalla sienet.

Sienten suolaaminen on perinteinen tapa erityisesti kirpeiden rouskujen säilömiseen, mutta ravitsemussuositusten kannalta sienten säilöminen suolaamalla ei ole paras vaihtoehto. Sienten kuivaaminen on hyvä tapa ohutmaltoisille sienille, kuten suppilovahveroille ja mustatorvisienille.

Marinoiminen etikkamausteliemeen puolestaan on paras tapa, jos sienet halutaan tuoda suoraan ruokapöytään talven herkkuhetkiä varten.

Pakastaminen puolestaan mahdollistaa sienien käytön kaikkein monipuolisisemmin ja on helppo tapa metsän antimien säilöntään vaikka koko talveksi. Lähes kaikkia sieniä voi pakastaa, erityisen hyvin pakastamiseen soveltuvat miedot sienet, joita ovat esimerkiksi haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, velmuskat ja tatit.

Sienien puhdistus kannattaa hoitaa jo niitä kerätessä.
Sienien puhdistus kannattaa hoitaa jo niitä kerätessä, näin säilöminen sujuu sutjakkaammin. Poista siis sienten multaiset jalat ja harjaa roskat pois jo sienimetsässä!

Vinkkejä sienien oikeanlaiseen pakastamiseen

  • Tuoreet sienet säilyvät huonosti, joten sienet kannattaa käsitellä jo heti niiden keräämisen jälkeen!
  • Peratut ja paloitellut sienet kuumennetaan pannulla ennen pakastamista, jotta sienien nesteet saadaan pois. Paras pannu sienien kuumennukseen on teflonpinnoitteinen pannu. Vokkipannulla saat kuumennettuna kerralla suuremman määrän.
  • Älä käytä sienien kuumennuksessa rasvaa, sillä se lyhentää sienten säilyvyyttä!
  • Sienien pakastukseen soveltuvat pakasterasiat- ja pussit. Pakastepussit vievät pakastimessa vähemmän tilaa, joten suuria määriä pakastaessa suosi pakastepusseja.
  • Sienet kannattaa pakastaa kertakäyttöannoksina, jolloin niiden käyttö pakasteesta on helpompaa.
  • Helpota pakastimen käyttöä merkitsemällä pakkauksen päälle vuosiluku ja mitä sieniä paukkauksessa on.
  • Kaikkia sieniä ei tarvitsee kuumentaa ennen pakastusta! Esimerkiksi hyväkuntoiset herkkutatit voi tuoreena pakastaa viipaleina. Silloin sienet pakastetaan tarjottimella tai lautasella ja pakataan vasta umpijäisinä pussiin. Valmistaessa tuoreena pakastettuja sieniä, kannattaa ne laittaa pannulle suoraan jäisinä.
  • Sienet kannattaa pakastaa ryöpättynä (esimerkiksi haapa- ja karvarouskut ja kangasrouskut) Yleisesti ottaen kaikki sienet, jotka ryöpätään tai keitetään pitkään ennen käyttöä kannattaa ryöpätä ennen pakastusta.
  • Jos pakastat korvasieniä, ne tulee keittää kahteen kertaan ja huuhdella keittokertojen välissä myrkkyjen poistamiseksi! Sienten keittoajat kannattaa tarkistaa aina Ruokaviraston sivuilta.
  • Pakastetut sienet säilyvät pakastimessa noin vuoden ja niitä on helppo käyttää ruoanlaitossa. Sienien sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

 

Suomessa valmistettu Festivon No Frost -pakastin tarjoaa käyttömukavuutta ja helppoutta pakastamiseen

Festivon vapaasti sijoitettavassa 45 cm leveässä pakastimessa on huikea vuorokautinen pakastustehokkuus 18kg/vrk. Pakastin on kompaktin kokoinen ja pystypakastimena vie vain vähän tilaa keittiöissä, pakastimen käyttötilavuus on 195 litraa.

Täyskorkean oven takaa löytyy kaksi ylös nostettavilla luukuilla varustettua hyllytasoa sekä 4 ulosvedettävää lankakoria (lämpötilat -18…-24 C..). Pakastimen hyllytasot ja korit helpottavat pakasteiden lajittelua, organisointia ja tietenkin löydettävyyttä!

Myöskään pakastimen sulattamisesta ei tarvitse huolehtia, sillä Festivon pakastin on automaattisulatteinen!

Kuvassa Festivo 120 CFM Kylmiöpakastin (pakastin oikealla). Festivon pakastimen oveen väriksi voit valita joko mustan, valkoisen tai rst eli ruostumattoman teräksen. Rungon väriksi valittavana musta, valkoinen tai harmaa.

Pakastimeen kuuluu myös vakiovarusteena yksi NOLLA-vetolaatikko (lämpötila ± 0 C), joka on ihanteellinen tuoreena säilyttäville elintarvikkeille kuten lihalle, kanalla ja kalalle. Talouden tarpeiden mukaan NOLLA-vetolaatikoita on mahdollista saada kaksi. Kokeile tuotevalitsimellamme millainen olisi sinun pakastimesi!

Festivon pakastimen NOLLA-vetolaatikot.

Yhtenä hienona ominaisuutena Festivon pakastimessa on hyllyjen muokattavuus. Normaalikokoinen pakastepitsa mahtuu Festivoon jo vaaka-asennossa, isompi pitsa pientä niksiä käyttämällä – katso videolta!

Katso lähin Festivo-jälleenmyyjäsi

Kotimaiset Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit

Festivo on markkinoiden ainoa suomalainen kodin kylmälaite. Jokaisessa Hollolassa valmistetussa Festivossa yhdistyvät laadukkaat ja testatut komponentit suurtalouspuolelta sekä täsmällinen suomalainen työnjälki. Festivoiden kotimaisuusaste onkin huikeat 80 prosenttia! Kodin kylmälaitemallistosta löytyy 11 eri kokoista laitetta, joita voi modulaarisen rakenteen ansiosta yhdistellä ja mukauttaa haluamallaan tavalla.

Lataa video

Muotoilussa otettu huomioon erilaiset keittiöt, käyttötarpeet ja kestävyys

Festivoiden modulaarinen rakenne monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuuksia laitteiden ollessa muokattavissa ja sijoitettavissa käyttötarpeen mukaan. Laitteisiin voi valita keittiöön sopivimmat värit laitteen runkoon ja oviin.

Moduuleista koottavissa laitteissa sijoittelussa on vain mielikuvitus rajana, voit esimerkiksi sijoittaa kylmiön ja pakastimen eripuolille keittiötä ja tehdä laitteista erilaisia yhdistelmiä. Myös sisätilat ovat muun muassa vetolaatikoiden osalta muokattavissa käyttötarpeesi mukaan!

Suunnittele oma Festivo

Neljä eri lämpötila-aluetta ja pettämätön kylmätekniikka – ekologinen valinta

Festivon kylmiöissä kylmän tuottaa suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin, jonka ansiosta kylmiön jäähdytys on tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa. Festivo on ekologinen kylmälaite, joka auttaa vähentämään tehokkaasti ruokahävikkiä ruokien säilyessä pitkään niille suotuisissa lämpötiloissa.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta, jotka ovat suunniteltu eri elintarvikkeiden säilytykseen: jääkaappilämpötilainen kylmiö, hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille NOLLA-vetolaatikko sekä tehokas no frost -pakastin.

Festivon kylmiöpakastimen lämpötila-alueet:

 • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
 • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, lämpötila +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
 • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
 • automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Kotimaisuus nopean huollon ja varaosien takeena – pitkäikäinen kumppani keittiöösi

Kylmälaitteidemme valmistuksessa suosimme lähialueiden toimittajia sekä kotimaisia tavarantoimittajia. Erona moniin jääkaappeihin on Festivoiden huollettavuus. Varaosia löytyy jopa 20-vuotta vanhoihin laitteisiin ja huoltoliikkeitä on ympäri Suomen.

Oikein huollettuna Festivo on pitkäikäinen kumppani keittiöösi!

Kotimaiset Festivot monen somesta kuin julkisuudestakin tutun persoonan suosiossa

Iltalehden kolumnistinakin tunnettu sijoituskirjailija ja yrittäjä Merja Mähkä valitsi keittiöönsä Festivon 55 CM kylmiön keittiön uusimisen yhteydessä.

”Flirttailu kodinkoneliikkeessä kehittyi alkuhuumasta ihanaksi kylmiösuhteeksi. Festivo pitää hyvää huolta ruosta ja sitä kautta meidän koko perheestä.”

Toimittaja Riku Rantala perheineen hankki kotiinsa vuonna 2020 Festivon 120 CFM -kylmiöpakastimen.

”Tässä on masiina, joka on yllättävän isossa roolissa omassa arjessani – isommassa kuin vaikkapa televisio. Kaikki viittaa siihen, että tätä konetta ei kuitenkaan ole tarvis päivittää samaan tahtiin kuin digitalisoitunutta kotielektroniikkaa. Uskon vakaasti, että olen tyytyväinen tähän kotimaiseen hankintaani vielä vuosienkin päästä!”

Bella Table -ruokayhteisöstä ja viikoittaisista podcasteistaan tutut Kia Arpia ja Petra Wettenranta valitsivat Bella Kitcheniin Festivo Trion eli kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelmän.

”Kotimaisuus, vastuullisuus, ruokahävikin vähentäminen ja pitkäikäisyys sekä varaosien saaminen jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin ovat Festivon tärkeimpiä ominaisuuksia ja arvoja kylmälaitteiden valmistukselle. Festivon laitetrio oli ensimmäinen asia, joka piirrettiin Bella Keittiön pohjaan.”

Bloggaaja, suunnittelija ja podcast-juontaja Kirsikka Simberg toteutti keittiöremontin ja uuteen keittiöön muutti myös Festivo.

”Se on todella tilava, mutta suunniteltu jotenkin niin, ettei hyllyt ole pimeitä ja vaikealla tavalla syviä. Tiedättekö, kun jääkaappien takarivin tuotteet helposti vaan katoaa sinne taakse ja muumioituu kun niitä ei nää? En osaa sanoa, miten Festivo on osattu toteuttaa niin, että sen hyllyille mahtuu kokonainen uunin pelti, mutta samalla niin ettei sinne jää sitä muumiosektoria, vaan kaikki on ulottuvilla ja valossa.”

Lue lisää vaikuttajien kokemuksista sivuiltamme.

Katso lähin jälleenmyyjäsi