Ammattilaitteiden tekniikkaa kodin kylmälaitteissa – Porkka ja Festivo palasivat yhteen

Timo Seppälä on tuttu näky Hollolan tehdasalueella.

Hollolassa on valmistettu jo vuosikymmeniä kylmälaitteita. Kotimaisessa kylmälaitebisneksessä ja valmistavassa teollisuudessa aloitti jo vuonna 1973 myös Timo Seppälä. Silloinkin alana olivat kylmälaitteet, vaikka yhtiönä oli Porkka. Nykyisin Suomen Kotikylmiö Oy:n hallituksen puheenjohtajana työskentelevä Seppälä on vastannut Suomen Kotikylmiössä myös myynnistä ja markkinoinnista.

– Tulevaisuutta ei tiedä, mutta uskoa siihen on.

Nämä ovat loppusanat Seppälän koostamassa kuvakirjassa, jossa kerrotaan suomalaisesta kylmälaitevalmistuksen historiasta. Tapahtumat oli vielä mahdollista saada talteen, yhdeksi kokonaisuudeksi, josta näkee kaikki käänteet, joiden myötä päädyttiin vuoden 2019 lopulla siihen, että Festivo osti Porkka Finlandin liiketoiminnan ja Festivo-Porkka Group syntyi.

Seppälä oli mukana perustamassa Suomen Kotikylmiötä vuonna 1994. Yhtiö syntyi laman jälkimainingeissa henkilökunnan uskosta omaan tuotteeseensa ja kotimaiseen kylmälaitteiden valmistukseen. Hän myi 2000-luvun alussa osuutensa Suomen Kotikylmiöstä, mutta palasi vuonna 2013 mukaan toimintaan, kun Festivo Finland Oy perustettiin.

Timo Seppälä toimii Suomen Kotikylmiö Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Kotona on oman merkin viinikaappi ja kylmiö-pakastin.

Festivon kylmälaitteet kestävät jopa vuosikymmeniä

Käänteitä suomalaisessa kylmälaitebisneksessä on riittänyt, palataan niihin pian, mutta kysytään nyt ensin, että mikä saa uskomaan kotimaiseen kylmälaitteiden valmistuksen tulevaisuuteen? Siihen, että kannattaa valmistaa Hollolassa kylmiöitä, pakastimia ja viinikaappeja sekä ammattikäyttöön mm. lääkekaappeja ja vientiin nuuskakaappeja?

Festivon tuotteiden vahvuus on tuotteiden laatu sekä kylmiöiden mitoitus, joka poikkeaa muusta tarjonnasta.

– Kotimainen valmistus kannattaa niin kauan, kun asiakkaat haluavat laadukkaita suomalaisia tuotteita, Seppälä toteaa.

Suomen Kotikylmiön valmistamien Festivo-tuotemerkin kaikkien kylmälaitteiden tekniikka on kehittynyt vuosien saatossa, samoin energiatehokkuus on parantunut. Tärkeitä asioita, joista yrityksessä ei tingitä, on tuotteiden kestävyys, sillä Festivon kylmälaitteet kestävät jopa vuosikymmeniä.

Hollolan tehtaalla on oma testilaboratorio, ja Festivo-Porkka Groupilla on myös Ylöjärven ja Kemijärven tehtailla testilaboratoriot. Kaikki testilaboratoriot tukevat koko yrityksen tuotekehitystoimintoja.

kylmävetolaatikko
Kotitalouksien Citycold-kylmävetolaatikostojen valmistus aloitetaan vuonna 2021.

Citycold-kylmävetolaatikostot markkinoille vuonna 2021

Festivo-tuotteiden ylpeyden aihe on myös varaosien laaja saatavuus sekä ammattitaitoinen huolto. Varaosia saa jopa 20 vuotta vanhoihin kylmälaitteisiin.

Suurimpia uudistuksia myytäviin tuotteisiin oli kuitenkin vuoden 2020 täydellinen uudistus, jossa Festivoista tehtiin modulaarisia ja sisätiloista tehtiin räätälöitäviä, jotta perheet voisivat muokata kylmiöpakastin-yhdistelmänsä sisätilat tarpeidensa mukaan. Samalla laitteiden kuljetus helpottui.

Festivo-2007-vs-2019 kaksi festivoa vierekkäin
Festivo uudistui vuonna 2020 modulaariseksi ja samalla sisätiloista tuli muokattavat. Vasemmalla kylmiöpakastin vuodelta 2007 ja oikealla uudistuksen jälkeen.

– Tuotekehitys on vahvaa, kun samassa yrityksessä valmistetaan sekä ammattikäyttöön että kotitalouksille kylmälaitteita, Seppälä sanoo.

Esimerkkinä hän kertoo pieniin asuntoihin, keittiösaarekkeisiin tai loma-asuntoihin suunnitellusta vetolaatikkomallisesta kylmälaitteesta, jonka saa näppärästi integroitua vaikka keittiön tason alle. Vetolaatikosto sulautuu osaksi keittiötä, koska sen voi paneloida haluamallaan tavalla.

Kyseessä on ainutlaatuinen ratkaisu: jääkaappi-pakastin vetolaatikkona. Jääkaappi-pakastin on ollut koemarkkinoinnissa Rukalla, jossa kiinnostus on ollut lupaavaa.

Suomalaista kylmälaitehistoriaa

Kuvan kaaviosta näkee kuinka Festivo ja Porkka erosivat vuosikymmeniksi, kunnes vuoden 2019 lopussa ne palasivat yhteen.

Festivon kylmälaitteiden historia ulottuu aina 1990-luvulla asti. Kylmälaitteita valmistavat yritykset, Huurre ja Porkka, yhdistyivät 1990-luvun alkupuolella talousvaikeuksien vuoksi.

Uuden konsernin johto teki strategisia linjauksia ja päätti luopua kodin kylmälaitteiden valmistuksesta. Päätöksestä sai alkunsa uusi kylmälaitevalmistaja, jonka perustamisessa olivat mukana KOP sekä Huurteen ja Porkan omistajat. Tämä vuonna 1993 aloittanut uusi toimija sai nimekseen Suomen Kylmäteollisuus Oy, nykyiseltä nimeltään Huurre Group.

Vuotta myöhemmin, vuonna 1994 perustettiin Suomen Kotikylmiö, jolla oli 10 vuoden käyttöoikeus Porkan ja Huurteen tuotemerkkeihin.

Vuoden 2019 lopussa syntynyt Festivo-Porkka Group on elintarvikkeiden kylmäketjuun erikoistunut pohjoismainen konserni, joka koostuu Suomen Kotikylmiön ja Porkka Finlandin alakonserneista.

Festivo-Porkka Group

 • Henkilöstö yhteensä 280, josta 257 työntekijää Suomessa ja 23 ulkomaisissa tytäryhtiöissä.
 • Suomessa, 196 työntekijää toimii tuotannossa, 39 johtotehtävissä tai hallinnossa sekä 26 myynnissä.
 • Suomen Kotikylmiö Oy on kokonaan Festivo Finland Oy:n omistama yhtiö, jonka tuotantolaitos sijaitsee Hollolassa ja myyntiyhtiöt Ruotsissa sekä Norjassa.
 • Porkka Finland Oy on myös kokonaan Festivo Finland Oy:n omistuksessa.
 • Porkka Finland Oy:n tuotantolaitokset sijaitsevat Ylöjärvellä ja Kemijärvellä, sekä myyntiyhtiö Iso-Britanniassa.

 

Festivon tuotevalitsimella voit suunnitella keittiöösi unelmiesi kylmälaitteet, kokeile!

Riku Rantala: ”Valitsin kotimaisen Festivon, koska maailma kaipaa oikeasti kestäviä koneita”

Muutettiin perheen kanssa uuteen kotiin. Tai siis vanhaan. Kaikki talossa oli alkuperäistä 40 vuoden takaa, jääkaappia myöten.

Ennen keittiöremonttia hämmästelin, että 40-vuotias jääkaappi tosiaan toimi yhä. Sen energiatehokkuus ja turvallisuus kuitenkin mietityttivät, joten se sai siirtyä täysinpalvelleena Kivikon kierrätysasemalle.

Asia jäi kuitenkin mietityttämään: tehdäänkö missään enää kodinkoneita, jotka kestäisivät pitkään? Mieleen tuli vuoden 2010 palkittu dokkari Hehkulamppuhuijaus (The Light Bulb Conspiracy), joka teki tunnetuksi ns. suunnitellun vanhenemisen ilmiön. Jotkut kulutustuotteiden valmistajat tosiaan ovat jo pitkään suunnitelleet tuotteensa niin, että ne menettävät käyttökelpoisuutensa ennen kuin niiden käyttöikä on oikeasti täyttynyt – saadakseen lisää myyntiä.

Maapallo ei tosiaan kaipaa lainkaan lisää kertakäyttökulutusta, joten päätin potkia haitallista suuntausta vastaan ja ryhdyin googlaamaan.

Löysin kotimaisen laitteen nimeltä Festivo. En ollut koskaan kuullutkaan koko merkistä.

Ei jääkaappeja vaan kylmiöpakastimia

Festivo ei oikeastaan tee jääkaappeja, vaan kylmiöpakastimia. Samapa tuo: minua kiinnosti ennen kaikkea se, että kone on hyvä arjessa ja KESTÄÄ.

Pian löysin ilahduttavia tiedonjyviä: Festivo on avainlipputuote, jonka kotimaisuusaste on hyvin korkea: 80%. Suomen Kotikylmiö Oy:n tehtaan lähialueelta tulee suurin osa laitteen komponenteista: hyllyt Lahdesta, ovilokerot Kausalasta, pakastimien luukut Hollolasta…

Huoltoasioissa lupaavat, että puhelimeen vastaa aina oikea ihminen, ja valtuutettuja huoltoliikkeitä on yli 50 ympäri Suomea. Kotimaiset komponentit takaavat, että osien saatavuus on hyvä.

Tällä perusteella – ja lukuisia positiivisia käyttäjäkokemuksia googlattuani – oli helppo tehdä hankintapäätös. Näinä aikoina on tärkeää suosia kotimaista työtä ja valmistusta aina, kun se on mahdollista. Maailman vähiten epäonnistuneen valtion elinehto ovat hyvät suomalaisia yritykset, ja niiden elinehto tietenkin ovat tyytyväiset asiakkaat.

Hinta tietysti hieman mietitytti (kuten monesti kun kysymyksessä on kotimainen tuote tai palvelu), mutta sitten ajattelin sitä vanhaa jääkaappia: nyt haetaan konetta, joka kestää vähintään sen 20 vuotta. Halvalla semmoista ei saa, mutta halpa voi tulla pitkässä juoksussa kalliimmaksi.

Millaisen kylmiöpakastimen sitten valitsisimme? Valinta oli lopulta helppo, sillä Festivon sivuilla voi testailla erilaisia kombinaatioita omaan kyökkiin.

Viisihenkisenä perheenä päädyimme isoimpaan, 120CFM-malliin – etenkin kun innokkaasti jalkapalloilevat kolme poikaamme syövät kuin hevoset ja minä myös.

120CFM on 120 senttiä leveä eli yhteensä samanlevyinen kuin suomalaiskodeissa yleinen 60-senttisen jääkaapin ja 60-senttisen pakastinkaapin kombo. Festivon laitteessa 75 cm leveä kylmiöosa on kuitenkin todella tilava, 500 litraa.

Suunnitteluohjelmalla selvisi sellainenkin bonus, että Festivoon saa erilliset säilytyslaatikot hedelmille ja vihanneksille. Ne vaativat normaalia jääkaappilämpötilaa korkeampaa säilytyslämpötilaa. Tuoreelle kalalle ja lihalle oli vielä erilliset NOLLA-boksit pakastimen yhteydessä: niissä lämpötila on nollassa asteessa, mikä takaa säilyvyyden merkittävästi paremmin kuin normikaapeissa.

Turhaan ruokahävikkiin puuttuminen on ilmastomielessäkin tärkeää, joten tällaisen innovoinnin soisi yleistyvän muuallakin maailmassa.

Festivon tilavuus on huikea

Rempan edetessä ja laitteen kotiinkuljetusta odotellessa kävi ilmi, että myös mestarillamme on kotona Festivon vanhempi malli. Hän varoitti vehkeen ”painavan ihan perkeleesti” ja kehotti värväämään kivitalon kokoisia kantajia.

Todellisuudessa uusi Festivo ei ole mahdottoman painava, vaan se nykyisin kuljetetaan kahdessa osassa. Kone saatiin helposti paikalleen.

Ensimmäinen käyttökokemus oli hämmästys: perusvehkeitä korkeampana Festivon tilavuus oli huikea. Jopa vanhan pakastimemme koko sisältö sujahti ongelmitta sisään uuteen, vaikka pakastinosan leveys on pienempi ja nolla-boksit vievät osan pakastustilasta.

Siinä se nyt nököttää ja näyttää hyvältä. Oma suosikkini ensimmäisen kolmen viikon ajalta on KYLMÄ-boksi, johon mahtuu erinomainen valikoima juomia. Oluen pitää olla oikeasti kylmää. Kippis suomalaiselle työlle – seuraava raportti on luvassa muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen!

Riku Rantala

Riku Rantala on suomalainen toimittaja, joka tunnetaan Madventures- sekä Docventures-sarjoista.

Mitä ottaa huomioon, kun olet tilaamassa Festivon kylmiön, pakastimen, viinikaapin tai niiden yhdistelmän?

Uusi modulaarinen mallisarja antaa Festivo kylmälaitteisiin enemmän valinnanvaraa muun muassa sijoittelun ja varustelun osalta. Festivot voidaan näin ollen räätälöidä jokaiselle omien tarpeiden ja tottumusten mukaisiksi. Oletpa sitten valinnut keittiöösi kotimaisen kylmiön, pakastimen, viinikaapin tai niiden yhdistelmän, on seuraavat asiat hyvä miettiä huolella läpi ennen laitteen tilaamista!

VALITSEMASI KYLMÄLAITEET

  • Rungon ja ovien väri. Voit valita molempiin omat värinsä. Värivaihtoehtoja runkoihin ovat: valkoinen, musta ja harmaa. Ovien väriksi voit valita valkoisen, mustan tai RST:n.
  • Kätisyys. Valitse kätisyys kaikkien moduulien osalta (kylmiö, pakastin, viinikaappi).

LISÄVARUSTEET

  • Tuleeko laite vakiovarustelulla (yksi NOLLA-vetolaatikko pakastimessa ja yksi HEVI-vetolaatikko kylmiössä) vai tarvitsetko lisävetolaatikoita tai lisähyllyllä?
  • Haluatko lisävarustelua KAPPA-juureskorilla tai KIRA-säilytinsarjalla? Entä haluatko pakastimeen jääpalakoneen (vaatii vesiliitännän kuten astianpesukone)?

LAITTEIDEN SIJOITTELU

  • Miten laitteet tulevat sijaitsemaan keittiössäsi? Tulevatko laitteet eri puolelle huonetta, yksittäisinä moduuleina vaiko yhdistelminä rinnakkain? Tämä vaikuttaa siihen tuleeko laitteisiin oma sokkeli vai yhtenäinen sokkeli. Mikäli haluat sijoittaa laitteet erikseen, tilaa ne yksittäisinä moduuleina (75 CM, 55 CM, 45 FM, 45 VLM), jolloin laitteet varustellaan automaattisesti omilla, erillisillä sokkeleilla.

KYLMIÖPAKASTIN

  • 100 CFM ja 120 CFM kylmiöpakastimissa on vakiona yhtenäinen sokkeli, runkojen välilista ja kiinnityspalat, joilla saat yhdistettyä kylmiön ja pakastimen toisiinsa. Jos haluat kolme laitetta vierekkäin (esim. kylmiö, viinikaappi ja pakastin), tulee niihin tilata yhtenäinen sokkeli, välilistat ja kiinnityspalat lisävarusteena.

Kylmiön, pakastimen ja viinikaapin vaatima tila keittiössäsi

 • Kaikilla laitteilla on omat verkkojohtonsa (eli kylmiöpakastimella 2 kpl).
 • Laitteen yläpuolelle on jätettävä vähintään 40 mm tyhjä tila. Vaihtoehtoisesti yläkaapin yläpuolelle ja taakse on jätettävä vähintään 80 mm tyhjä tila. Tämä tulee ottaa huomioon laitetta tilatessa, koska mitat tulevat laitteiden kiinteiden mittojen lisäksi. Jos laite asennetaan seinän viereen, sen pitää olla vähintään 35 mm irti seinästä, jotta ovi aukeaa riittävästi ja vetolaatikot mahtuvat liukumaan ulos kaapin sisältä.
 • Suosittelemme asentamaan sijoituspaikkaan suoja-altaan laitteen alle. Jokainen laite tarvitsee oman suoja-altaansa eli jos sinulla on kylmiöpakastin, tarvitset kaksi suoja-allasta. Vaihtoehtoisesti kylmiön sijoituspaikan voi tehdä vesitiiviiksi myös muulla tavoin.

Kylmälaitteiden asennuksesta löydät tarkempaa tietoa käyttöohjeesta.

Mitä kaikkea kuuluu kylmiöiden, pakastimen ja viinikaappien vakiovarusteisiin, mitä pitää tilata erikseen ja mitä ylipäätään tarkoittaa modulaarinen rakenne? Selvennämme näitä asioita vielä kirjoituksessa. Voit myös tutustua Festivoiden ominaisuuksiin tuotesarjan esitteestä.

Kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelymahdollisuudet

Modulaarinen rakenne tarkoittaa sitä, että Festivon kylmälaitteet rakentuvat erillisistä moduuleista, joita voi yhdistää toisiinsa haluamallasi tavalla. Kylmälaitetta tilatessasi saat valita kylmälaitteen kätisyyden eli avautuuko kylmälaitteen ovi oikealla vai vasemmalle. Kätisyys on myös mahdollista muuttaa jälkikäteen esimerkiksi keittiöremontin yhteydessä. Modulaarinen rakenne mahdollistaa myös sen, että voit halutessasi sijoittaa esimerkiksi kylmiön ja pakastimen erilleen toisistaan.

Moduulirakenteen ansiosta kylmälaitteista voidaan rakentaa juuri sinun tarpeisiisi vastaava kokonaisuus. Voit yhdistää esimerkiksi kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhtenäiseksi laitteeksi. Plussana myös se, että laitteiden keskinäinen järjestys on muutettavissa jälkikäteen.

 

 

Kylmiöiden, pakastimen ja viinikaapin vakiovarusteet

Festivon kylmiöissä täyskorkeiden ovien takana on vakiona yksi hedelmille ja vihanneksille tarkoitettu HEVI-vetolaatikko. Pakastimien täyskorkean oven takana vakiona on yksi tuoresäilytykseen suunniteltu NOLLA-vetolaatikko. Suurempaan viinikaappiin kuuluu laadukas puinen varustekappa, johon voi sijoittaa viinien käsittelyyn ja nautiskeluun liittyviä tarvikkeita.

Kylmiöpakastimien vakiomallit 100 CFM ja 120 CFM ovat varustettu yhtenäisellä sokkelilla, joilla laitteet yhdistetään toisiinsa. Mikäli haluat sijoittaa laitteet erikseen, tilaa ne yksittäisinä moduuleina (75 CM, 55 CM, 45 FM, 45 VLM), jolloin laitteet varustellaan automaattisesti omilla, erillisillä sokkeleilla. Tilatessasi laitteet kylmiöpakastin-yhdistelmänä toimitukseen sisältyy myös kaappien liitossarja ja runkojen välilista. Koska laitteet ovat aina erilliset, on molemmissa moduuleissa oma sähköliitäntä. Asennus vaatii siis kaksi pistorasiaa.

Valitse vetolaatikoiden määrä ja muut lisävarusteet

Tilatessasi kylmiötä, kylmiöpakastinta tai pakastinta sinun kannattaa tilauksen yhteydessä päättää myös haluamasi vetolaatikoiden määrä. Vetolaatikoita on toki mahdollista asentaa laitteisiin myös jälkikäteen, mutta helpoimmin asia sujuu silloin, kun teemme tämän työn jo tehtaalla.  Voit valita kylmiöön vetolaatikoita maksimissaan kolme, joista yksi voi sijaita kylmiön jääkaappilämpötilassa. Jääkaappilämpötilassa sijaitseva laatikko on nimeltään KYLMÄ-vetolaatikko.

Pakastimeen voit valita NOLLA-vetolaatikoita maksimissaan kaksi. Pakastimeen on mahdollista asentaa tehtaalla valmistusvaiheessa myös jääpalakone. Jääpalakoneen halutessasi muista mainita siitä tilausta tehdessäsi. Ota myös huomioon, että jääpalakone tarvitsee vesiliitännän.

Eri lämpötiloilla olevien vetolaatikoiden lisäksi voit hankkia kylmälaitteeseen muutamia lisävarusteita. Tällaisia lisävarusteita ovat KIRA-säilytinsarja ja KAPPA-juuressäilytin. KIRA-säilytinsarja on suunniteltu pienempien elintarvikkeiden säilytykseen. Säilytinsarja myydään kokonaisuutena. KAPPA-juuressäilytin on tarkoitettu juuresten säilytykseen kylmiössä jääkaappilämpötilassa. KAPPA soveltuu hyvin myös moneen muuhun käyttötarkoitukseen kuten esimerkiksi juomien tai purkkien säilytykseen.

 

KIRA-säilytinsarja on suunniteltu pienempien elintarvikkeiden säilytykseen
KIRA-säilytinsarja
KAPPA-juuressäilytin on tarkoitettu juuresten säilytykseen kylmiössä jääkaappilämpötilassa.
KAPPA-juuressäilytin

Kylmiöiden, pakastimen ja viinikaappien varustelut


Pienet kylmiöt 55 CM ja 75 CM

 • vakiona yksi HEVI-vetolaatikko
 • tehokas LED-valaisimet kylmiön yläosassa luovat laadukkaan ja miellyttävän yleisvalaistuksen
 • 4 täyssyvää lasihyllyä ja yksi pieni lasihylly
 • lisävarusteet:
  • 1–2 HEVI-vetolaatikkoa, joista toinen voi olla KYLMÄ-vetolaatikko
  • mahdollista lisätä 5 lasihyllyä (yhteensä 9 kpl)
  • KIRA-säilytinsarja
  • KAPPA-juureslaatikko
  • lukitus oveen

Suuret kaksioviset kylmiöt 90 CM, 100 CM ja 120 CM

 • vakiona kaksi HEVI-vetolaatikkoa
 • neljä lasihyllyä ja yhtenäiset sisätilat
 • lisävarusteet:
  • KIRA-säilytinsarja
  • KAPPA-juureslaatikko
  • lisälasihyllyt
  • lukitus oviin
  • kaksiovisiin kylmiöihin ei saa lisävarusteena vetolaatikoita

Pakastin

 • tehokas LED-valaisin
 • ylinnä kaksi pakastinhyllyä ylös nostettavilla luukuilla.
 • pakastimen keskiosassa on 3–4 läpinäkyvällä kannella suojattua tukevaa pakastinkoria.
 • NOLLA-vetolaatikko tuoresäilytykseen
 • lisävarusteet:
   • toinen NOLLA-vetolaatikko (yhteensä 2 kpl)
   • lukitus oveen
   • jääpalakone

45VLM Viinikaappi

 • LED-valo
 • tärinävaimennettu kompressori
 • UV-suojattu lasiovi
 • kaksi eri lämpötila-aluetta punaviineille ja valkoviineille
 • tilaavuus n. 70 pulloa
 • pohjalle sijoitettu laadukas puinen varustekappa
 • lisävarusteet:
  • lukitus oveen
  • puuhylly (lisähylly)

50VL Viinikaappi

 • tilavuus n. 25 pulloa
 • kaappi voidaan sijoittaa esim. keittiötason alle
 • kaksi eri korkeutta; 81 cm ja 86 cm
 • Tärinävaimennettu kompressori
 • UV-suojattu ja valaistu
 • lisävarusteet:
  • kansilevy

 

Pohditko vielä Festivon hankintaa? Suunnittele oma Festivosi tuotevalitsimellamme!

Festivon modulaarisuus monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuuksia – lue ammattilaisten vinkit onnistuneeseen keittiöremonttiin

Lahden Puustelli Tomi Hämäläinen
Tomi Hämäläinen.

Keittiöremontti osuu yleensä kohdalle vain kerran tai kaksi elämässä. Ajankohtaiseksi keittiöremontti tulee esimerkiksi silloin, kun jokin kodinkone menee rikki tai on aika vaihtaa kokonaan asuntoa.
– Pääsääntöisesti kimmokkeena keittiön uusimisille on elämäntilanteen muutos, kuten perheenlisäys, asunnonvaihto tai yksinkertaisesti huonokuntoinen keittiö. Uusi keittiö halutaan suunnitella perheen tarpeet ja toiveet huomioiden, Puustelli Lahden kauppias Tomi Hämäläinen sanoo.
Keittiöiden uusiminen ja elämän virstanpylväät kulkevat käsi kädessä.

Vesa Ulmanen.

Lahden Keittiömaailman kauppias Vesa Ulmanen kertoo, että alan sesongit elävät muiden elämänmerkkipaalujen mukaan. Joululahjaksi ostetaan uusi keittiö kotiin tai keväällä uusitaan keittiö, kun kesän kynnyksellä halutaan juhlia uutta ylioppilasta uudessa keittiössä.
– Myös alkuvuosi on selvästi aikaa, jolloin keittiöremontti on mielessä. Se johtunee siitä, että ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa keittiössä joulun pyhien aikaan, Ulmanen sanoo.
Etätyöaikana keittiösuunnittelussa ergonomia on ottanut myös yhä isomman roolin, kun keittiöremontti pohditaan sitä silmällä pitäen, että keittiö toimii välillä toimistonakin.

Lahden Puustellin mallikeittiössä on Festivo-kylmälaitteiden lisäksi keittiösaareke, joka on monelle asiakkaalle nykypäivänä tärkeä, jopa ehdoton vaatimus. ”Keittiösaareke on pidetty ratkaisu, varsinkin kun nykyisin tuuletin on pääsääntöisesti keittotasossa eikä saarekkeen yläpuolelle sijoitettuja tuulettimia tarvita”, Lahden Puustellin kauppias Tomi Hämäläinen kertoo.

Keittiösuunnittelijoiden vinkit keittiöremonttiin

Puustelli

Tomi Hämäläinen:
”Tee toivelista ja laita toiveesi tärkeysjärjestykseen. Usein käy niin, että ihan kaikkia toiveita ei voida toteuttaa, mutta lista auttaa tekemään oikeita valintoja ja ratkaisuja.  Toteuta omat keittiöunelmasi, älä turhaan mieti mitä muut sanovat. Keittiön ilmettä voi päivittää väritrendien mukaan tekstiileillä. Nykyään suositun aamiaiskaapin sijaan voi valita myös avohyllyt ja kaapit. Näin esimerkiksi pienkoneet ovat myös heti käyttövalmiina.”

Vesa Ulmanen:
”Toiminnallisuus ja vastuullisuus ovat ikuisia trendejä, joihin kannattaa panostaa. Ammattitaitoinen keittiösuunnittelija kartoittaa tarpeet ja osaa myös kertoa uusista mahdollisuuksista.
Innokkaille kokeille on tarjolla altaita, joissa mahtuu helposti pesemään uunin pellin ja hienoja telineitä sekä laatikoita yrttien ja mausteiden kasvattamiseen. ”

Lahden Keittiömaailman Vesa Ulmanen suunnitteli tangokuningas Aki Samulin keittiön, johon tuli iso tiskiallas.

Keittiöremontti alkaa suunnittelusta – vältä remonttiväsymys

Keittiöremontin ja keittiön suunnittelu on yllättävän vaikeaa ja valintoja on tehtävä paljon. Ammattilainen auttaa selviytymään ilman, että remonttiväsymys uuvuttaa ennen kuin on päästy edes keittiön altaan tai tasojen valintaan.
– Pelkästään keittiöaltaita on tarjolla kymmeniä erilaisia, siksi keittiöremontin kustannuskin vaihtelee paljon, Hämäläinen sanoo.
Ammattitaitoinen suunnittelija osaa ottaa toiveet huomioon, ja kertoa keittiön toiminnallisuuden kannalta parhaimmat käytännöt.
– Ammattilainen osaa myös kertoa, jos keittiöremontin yhteydessä kannattaakin esimerkiksi maalata katto tai seinät, Ulmanen täydentää.

Keittiöremonttiin vaikuttavat keittiössä:
• pistorasiat ja valaisinratkaisut
• viemäröinti ja vesipiste
• huoneen pohjaratkaisu
• tarvittava kaappi- ja laskutila
• mahdollinen ilmanvaihto
Jokainen asunto on oma yksilönsä, johon ammattilainen osaa ehdottaa parhaat ratkaisut tarpeiden mukaan.

Festivon modulaarisuus monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuudet

Festivon tuotevalitsin auttaa rakentamaan juuri tarpeisiisi sopivan kodin kylmälaitteen.

Festivon edustama arvomaailma on Ulmasen ja Hämäläisen mukaan monelle asiakkaalle hankintojen ohjaava tekijä. Kotimaisuus, vastuullisuus, ruokahävikin vähentäminen ja pitkäikäisyys sekä varaosien saaminen jopa 15 vuotta vanhoihin laitteisiin ovat kodin kylmälaitteiden hankinnassa paljon painavia asioita.

Kun hankkii kodin jääkaapiksi Festivon kylmiön, kodin jääkaappina onkin ammattilaiskäytön tekniikka ja erinomaisten säilytysominaisuuksien kylmiö!

Keittiösuunnittelijoiden näkökulmasta Festivon uudistus, jossa kylmälaitteet voi valita itselleen sopivana kombinaationa, on erittäin tervetullut. Kylmiö ja pakastin voidaan modulaarisuuden ansiosta sijoittaa vaikka kokonaan erihuoneeseen.
– Side-by-side-ratkaisut ovat käteviä, mutta vievät helposti paljon tilaa. Kun pakastiminen voikin sijoittaa, vaikka kodinhoitohuoneeseen, säästyy paljon tilaa, Ulmanen sanoo.
Yksi iso etu modulaarisuudesta on logistiikassa. Aiemmin Festivon hankinnan saattoi estää se, että Festivo olisi pitänyt toimittaa esimerkiksi kerrostaloasuntoon ikkunan kautta nosturin avulla. Nyt pakastimen ja kylmiön kuljetus onnistuu porraskäytävänkin kautta.
– Modulaarisuus mahdollistaa myös suuriin keittiöihin näyttävien kokonaisuuksien rakentamisen, yhdistelmän voi toteuttaa vaikka niin, että mukana on viinikaappi ja yhdistelmä näyttää yhdeltä suurelta laitteelta, Hämäläinen sanoo.

Koko keittiö remonttiin tai vain päivitystä joihinkin osiin

Keittiön remontointi ei aina tarkoita kaiken uusimista vaan jo esimerkiksi tasojen, altaan ja kaapin ovien päivityksellä saa näyttävästi uutta ilmettä kotiin.
Keittiöremontin kimmokkeena voi olla myös kierrättämisen vaikeus nykyisessä keittiössä. Monessa keittiöremontissa yksi tärkeimmistä asioista onkin, että kierrättäminen on remontin jälkeen helppoa ja yksinkertaista.

Keittiöremontti ja keittiösuunnittelun trendit

Keittiö on kodin huoneista paikka, jossa yleensä vietetään makuuhuoneen jälkeen eniten aikaa. Keittiösuunnittelussa näkyvät megatrendit, joissa painottuvat ruoanlaitto kotona, kotimaisuus, vastuullisuus ja yksilöllisyys. Aikaisemmasta blogistamme voit lukea vuoden 2020 keittiötrendeistä tarkemmin.
Sekä Hämäläinen että Ulmanen painottavat, että keittiösuunnittelun alkukohtana ovat aina asiakkaan tarpeet.

– Vaikka muualla näkisi kuinka hienoja ratkaisuja, pitää oman keittiön kohdalla miettiä vain omia tarpeita ja oman kodin tyyliin sopivia ratkaisuja.

Hämäläinen kehottaakin remonttia suunnitellessa ottamaan jo aikaisessa vaiheessa yhteyttä keittiöammattilaiseen. Keittiösuunnittelija tulee kotiin tutustumaan kohteeseen ja keskustelemaan asiakkaan keittiötoiveista ja tarpeista. Suunnittelutapaaminen onnistuu myös verkkopalaverina.

Keittiötrendeissä värit vaihtelevat ja viime vuosina musta keittiö on yleistynyt varsinkin uudiskohteissa. Valtaosa kodin keittiöuudistuksista on kuitenkin jo olemassa olevan keittiön remontteja. Remonttikohteissa suositaan usein valkoista tai murrettua vaaleaa väriä, esim. kashmirista on tullut suosittu väri Hämäläisen mukaan. Vetimissä näkyy taas retro; nupit ja vetimet ovat tulossa takaisin.

– Euroopan keittiötrendit rantautuvat Suomeen muutaman vuoden viiveellä.

Suunnitelmissa keittiöremontti? Inspiroidu Festivon kuvagallerian avulla!

Keittiötrendit vuonna 2020 – muutakin kuin ulkomuoto

Aiemmassa blogikirjoituksessamme kerroimme keittiöremontista, ja Festivo-kylmälaitteiden pitkäikäisyydestä ja muunneltavuudesta. Festivo voi olla seuranasi jopa 20 vuotta. Vaikka kylmälaitteesi pysyykin samana, keittiötrendit vaihtelevat aika-ajoin, ja jo pienillä tuunauksilla saat keittiöösi uutta ilmettä.

Valitsemalla kotimaisia ja laadukkaita materiaaleja keittiösi pysyy trendikkäänä vuodesta toiseen, kotimainen design on aina trendikästä! Mitä tulee keittiötrendien muutoksiin, Festivo on moderni ja kaunis elementti keittiöön, joka sopii monenlaisten tyylien kanssa ja on muunneltavissa tarpeesi mukaan. Keittiötrendit ovat muutakin kuin keittiön ulkonäölliset seikat.

Vastuullisuus ja terveellisyys keittiötrendeinä

Tämän hetken keittiötrendeissä vastuullisuus ja terveellisyys ovat lähtökohtia uuden keittiön suunnittelulle tai vanhan muokkaukselle keittiöremontin yhteydessä. Vastuullisuus on esillä vastuullisen ja ekologisen keittiötoimittajan ja materiaalien valinnassa, keittiön toiminnoiden suunnittelussa sekä kotimaisen suosimisessa. On hienoa, että ympäristön ja luonnon ajatteleminen sekä ekologisten valintojen tärkeys ovat muuttuneet merkityksellisimmiksi suomalaisten valinnoissa. Käy tutustumassa Keittiömaailman kirjoitukseen aiheesta.

 

Ruokahävikki minimiin

Ruokahävikin vähentämiseksi keittiöihin kannattaa suunnitella kuivatuotteille riittävästi tilaa ja noudattaa oikeaoppisia säilytysmenetelmiä. Festivon kylmiöt ja kylmiöpakastimet ovat oivallisia valintoja ruokahävikin torjumiseen kylmätekniikkansa ansiosta. Tasainen kylmyys takaa mahdollisimman pitkän säilyvyyden elintarvikkeille. Lisäksi Festivon eri elintarvikkeille suunnitellut lämpötila-alueet mahdollistavat paitsi optimaaliset säilytysolosuhteet, myös runsaasti tilaa ja järjestystä kylmiöön.

Festivon rosterinen 120CFM kylmiöpakastin
Festivon 120CFM kylmiöpakastimen neljä eri lämpötila-aluetta tarjoavat runsaasti säilytystilaa elintarvikkeille.

Kotimaisen suosiminen

Kotimaisten keittiö- ja kodinkonetoimittajien suosiminen ovat monelle lähtökohta keittiösuunnittelussa, varsinkin nyt kun eletään poikkeuksellisia aikoja, jolloin moni kotimainen valmistaja tarvitsee tukeasi. Keittiöiden ja kodinkoneiden valinta työllistää Suomessa ja minimoi ympäristöhaittoja tuotteiden tullessa läheltä. Kotimaisuuden hyötynä on myös suomalaisten tuotteiden laadun ja valmistusmenetelmien valvonta, että ne vastaavat suosituksia. Sen lisäksi, että keittiön toteuttamisessa halutaan suosia kotimaisia valmistajia, on kotimaisuus kasvava trendi myös ruoassa.

Festivoja valmistava Suomen Kotikylmiö on ainoa kotimainen kylmälaitevalmistaja.  Tehtaallamme ei ole suuria varastoja, vaan Festivot valmistetaan Hollolassa yksilöllisesti tilauskannan mukaan.

Kotimaisuus takaa myös nopean huollon ja varaosat: kotimaisena valmistajan sijaitsemme lähellä asiakkaitamme ja vastaukset kysymyksiin saa aina helposti ja nopeasti. Kylmälaitteidemme valmistuksessa suosimme lähialueiden toimittajia, ja iso osa komponenteista tuleekin sadan kilometrin sääteellä täältä Hollolasta.

 

Ekologisuus ja terveellisyys

Ekologisuus on ollut pinnalla jo useamman vuoden ja ohjaa ihmisten valintoja yhä enemmän. Keittiöiden terveellisyys nousee esiin niin terveellisten elintarvikkeiden käytössä kuin turvallisten keittiömateriaalien valinnassakin. Turvallisten keittiöiden valmistustavat ja materiaalit ovat puhtaita ja myrkyttömiä, jolloin varmistat keittiöösi puhtaan ja terveellisen sisäilman. Käy tutustumassa ekologisiin ja sisäilmatestattuihin Puustelli Miinus -keittiöihin!

Keittiöiden ekologisuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten keittiöremontista aiheutuva materiaalijäte, keittiön elinkaari ja materiaalien ekologisuus. Voisiko vanhoja keittiönrunkoja käyttää uudelleen tai olisivatko keittiön kaapinovet mahdollista tuunata uuteen uskoon? Keittiöt ovat kodin sydämiä, ja niihin halutaan panostaa. Keittiöremonttia ei tehdä joka vuosi uudestaan vaan halutaan kestäviä, pitkän elinkaaren keittiöitä. Panostamalla keittiömateriaaleihin ja laatuun keittiösi on pitkäikäinen kumppani.

Sama pätee myös kodinkoneisiin: valitsemalla laadukkaat ja kestävät laitteet keittiöösi, kestävät ne monia vuosia. Esimerkiksi Festivo voi olla kumppanisi jopa 20 vuotta!

 

Keittiötrendit nyt – pehmeitä, murrettuja sävyjä, puuta ja metallisia yksityiskohtia

Viimevuosina yksi keittiöiden hittitrendeistä on ollut mattamusta. Mattamustaa näkyy lähes kaikkialla keittiössä: työtasoissa ja vetimissä kuin myös hanoissa ja tiskialtaissa. Näyttäisi siltä, että musta on tullut jäädäkseen keittiötrendeihin!

Nyt mustan, harmaan ja valkoisen rinnalle on tullut pehmeitä, murrettuja sävyjä, jotka tuovat keittiöön tietynlaista raikkautta ja elävyyttä. Murrettujen sävyjen rinnalle kontrastia tuovat tänä vuonna erilaiset puulajit, erityisesi tumma pähkinä on kasvattanut suosiotaan. Voit käydä tutustumassa näihin trendeihin Topi-Keittiöiden ”Vuoden 2020 trendit” -kirjoituksessa.

Myös muut luonnonmateriaalit kuten erilaiset kivitasot ovat suosittuja, ja ne luovat yhdessä puun ja murrettujen sävyjen kanssa tunnelmallisen ilmeen. Metalliset yksityiskohdat kuten vetimet, hanat ja altaat ovat pitäneet pintansa ja niitä yhdistetäänkin rohkeasti eri sävyjen sekä puun kanssa. Käy inspiroitumassa Puustellin keittiögallerian upeista keittiökuvista!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Puustelli keittiö (@puustelli) jakama julkaisu

Selkeälinjaisuus ja tehokas tilankäyttö

Tällä hetkellä keittiöissä arvostetaan selkeälinjaisuutta ja tehokasta tilankäyttöä. Samalla kuitenkin keittiöiden yläkaapittomuus on kasvava trendi. Leveillä laatikostoilla luodaan säilytystilaa keittiöön, jolloin keittiön ilme jää keveän ja kutsuvan näköiseksi.

Tilankäyttöä tehostetaan ja säilytystilaa suurennetaan, kuitenkin mahdollisimman huomaamattomasti. Suurilla selkeälinjaisilla laatikostoilla sekä liuku- ja taitto-ovilla saadaan keittiöön runsaasti säilytystilaa ja ilme säilyy yhtenäisenä. Tutustu tarkemmin näihin trendeihin AINA-keittiöiden kirjotuksessa ”Keittiötrendit 2020”.

Tänä keväänä toteutuneessa Festivon mallistouudistuksessa otettiin huomioon yhtenäisyys ja selkeälinjaisuus. Kylmiöidemme vetolaatikot siirtyivät kaikki kylmiön täyskorkeiden ovien taakse, jotta kylmiön etusivusta saatiin yhtenäinen, skandinaaviseen keittiöön entistäkin paremmin sopiva kokonaisuus.

Kuva: Topi-Keittiöt

Suunnittele ja voita keittiöösi trendejä vastaava kylmälaite

Päivitys 28.10.2020: kilpailu on päättynyt 30.9.2020. Voittaja on Riikka Salovaara. Hän valitsi Festivon 120 CFM kylmiöpakastimen.

Käy suunnittelemassa tuotevalitsimellamme unelmiesi kylmälaite, joka sopii täydellisesti juuri sinun keittiöösi. Osallistu samalla kilpailuun, jossa voit voittaa suunnittelemasi kylmälaitteen omaksi. 

Suunnittele #unelmiefestivo ja osallistu kilpailuun 30.9.2020 mennessä!

Käy myös tutustumassa valtakunnallisesti toimiviin jälleenmyyjiimme sekä useisiin pienempiin kodinkone- ja keittiöliikkeisiin.

Pitkäaikainen kumppani keittiöösi: muunneltavuus ja huollettavuus

 

Nykyään keittiöt ovat muutakin kuin vain keittiöitä: niistä halutaan oleskelutiloja, missä on mukava viettää aikaa muutenkin kuin kokkaillessa. Keittiöremonttia suunnitellessa usein ajatellaan, että kaikki on vaihdettava ja uusittava kodinkoneita myöten, koska vanhat laitteet eivät enää sopisi uuteen järjestykseen. Kaikkien kodinkoneidenkin vaihtaminen remontin yhteydessä tulee helposti kalliiksi ja siksi keittiöremontti voi kauhistuttaa monia. Miten olisi, jos kylmälaitteita ei tarvitsisikaan vaihtaa? Festivolla se onnistuu!

Keittiön kylmälaitteet kannattaa valita huolella, sillä varsinkin Festivot ovat pitkäikäisiä kumppaneita keittiöösi – oikein huollettuna Festivo on seuranasi jopa yli 20 vuotta! Uudessa mallistossamme kylmiöiden, kylmiöpakastimien, pakastimien ja viinikaappien muunneltavuus mahdollistaa kylmälaitteen uudelleen sijoittelun käyttötarpeen muuttuessa. Eli jos haluat uusia keittiösi uuteen uskoon, Festivon kylmälaite saadaan pienillä muutoksilla sopimaan keittiöön kuin keittiöön.

Festivon rosterinen kylmiöpakastin Puustellin keittiössä

 

Festivon kodin kylmälaitteiden muunneltavuus

Festivon uudessa mallistossa kylmiöpakastimet rakentuvat toisiinsa liitettävistä moduuleista, joista voidaan rakentaa juuri Sinulle sopiva kylmäkokoonpano käyttökohteesi ja tarpeidesi mukaan. Tämä ominaisuus mahdollistaa myös kylmälaitteen muokkauksen jälkikäteen. Laitteiden keskinäinen järjestys on vaihdettavissa muuttuneiden tarpeiden ja elämäntilanteen mukaan. Myös ovien kätisyys voidaan vaihtaa jälkikäteen, mikä mahdollistaa aina sopivan oven avautumissuunnan. Eli jos teet keittiöremonttia ja järjestys keittiössäsi muuttuu, Festivo mukautuu sen mukana!

Esimerkkejä viinikaapin sisältävistä yhdistelmistä

 

Kotimaisuus nopean huollon ja varaosien takeena

Kaikki Festivon kodin kylmälaitteet valmistetaan yksilöllisesti tilauksien mukaan Hollolassa ja niiden kotimaisuusaste on huikea 80 %. Kotimaisena valmistajana sijaitsemme lähellä Sinua, joten saat meiltä vastauksia kysymyksiisi aina helposti ja nopeasti. Huoltoliikkeitä on yhteensä 50 ympäri Suomea, Helsingistä Rovaniemelle asti.

Kylmälaitteidemme valmistuksessa suosimme lähialueiden toimittajia: viinikaappien hyllyt valmistaa Hollolan Puuosa, kodin kylmälatteiden hyllyt Lahden Lasipalvelu, kylmiöpakastimien ovilokerot Proplasticpartner (ent. Taitomuovi Oy Kausala) ja Mitroplast Oy Hollolalta tulevat pakastimien luukut, korien maskit ja saranat. Kotimaisuuden etuna onkin kattavat ja luotettavat huolto- ja varaosapalvelut. Huollollamme on huikea tekninen tuntemus laitteistamme ja soittamalla saat aina keskustella oikean ihmisen kanssa, ilman automaatin numerovalintoja.

Festivon kylmälaitetehdas Hollolassa

 

Varaosia jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin

Toimivan ja nopean huollon lisäksi meiltä on saatavissa varaosia jopa 20 vuotta vanhoihin kylmälaitteisiin. Festivon kodin kylmälaitteet valmistetaan suurtalouslaitteissa käytettävistä komponenteista, mikä tekee Festivoista kotitalouslaitteita ammattilaitteiden tekniikalla. Tämän vuoksi Festivoiden käyttöikä on pitkä, jopa 15-20 vuotta käyttötavasta riippuen.

Festivon ammattitason kylmätekniikka

 

Suunnittele ja voita oma unelmiesi kylmälaite

Päivitys 28.10.2020: kilpailu on päättynyt 30.9.2020. Voittaja on Riikka Salovaara. Hän valitsi Festivon 120 CFM kylmiöpakastimen.

Sinulla on mahdollisuus voittaa oma luotettava kumppani keittiöösi. Suunnittele sivuillamme olevalla tuotevalitsimella oma unelmiesi Festivo ja osallistu kilpailuun, jossa voit voittaa sen omaksesi. Tuotevalitsimesta on apua myös keittiön suunnitellussa. Voit kokeilla muun muassa erilaisia värivaihtoehtoja ja löytää oman suosikkisi, joka sopii keittiösi värimaailmaan.

Käy rakentamassa unelmiesi kylmälaite ja osallistu kilpailuun 30.9.2020 mennessä!

Ruokatuotteiden oikeaoppinen sijoittelu vähentää ruokahävikkiä

Nyt eletään aikoja, kun moni on vähentänyt ruokakaupassa käyntejä ja ruokaa ostetaan kerralla enemmän. Isompien ruokamäärien säilyttäminen saattaa johtaa siihen, että ruokahävikki kasvaa. Vihannekset paleltuvat pilalle helposti, jos ne säilytetään liian kylmässä. Valmistetut ruoat vetistyvät jääkaapissa ja ne heitetään roskiin. Liha- ja kanatuotteet taas siirretään pakkaseen myöhempää käyttöä varten, ja ne unohtuvat sinne.

Moni varmasti syyllistyy myös siihen, että ruokaostokset sullotaan jääkaappiin sikin sokin sinne missä on sillä hetkellä tilaa. Ruokatuotteiden säilyvyyden kannalta tämä ei ole hyvä ratkaisu. Oikeaoppinen elintarvikkeiden sijoittelu ja jääkaapin siisteys ja järjestys auttavat vähentämään ruokahävikkiä.

Tavanomaisissa jääkaapeissa lämmin ilma nousee ylöspäin, jolloin elintarvikkeiden sijoittelussa on oltava tarkkana. Festivon kylmiöissä taas lamellihöyrystimen tuottaman tasaisen kylmän ansiosta kylmyys pysyy tasaisena koko kylmiössä, jolloin ruokatuotteiden sijoittelu on kylmiön sisällä vapaampaa.

Ruokatuotteet Festivon kylmiössä

Mihin eri ruokatuotteet tulisi sijoittaa ja mikä on oikea lämpötila – vinkkejä elintarvikkeiden säilytykseen

Jokainenhan tietää, että jääkaapissa säilytetään esimerkiksi tuotteet, jotka ovat ruokakaupassakin kylmässä. Maito- ja lihatuotteita ei jätetä lämpimään lojumaan, mutta tiedätkö mihin mikäkin elintarvike tulisi oikeaoppisesti sijoittaa jääkaapissa? Seuraavat vinkit koskevat lähinnä tavanomaisia jääkaappeja, sillä Festivoissa kylmyys jakaantuu tasaisesti kylmiön puolella.

Hedelmien- ja vihannesten säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Pahin virhe mitä hedelmien ja vihannesten (hevi) säilytyksessä voi tehdä, on niiden säilytys liian kylmässä, jolloin ne paleltuvat pilalle helposti. Hevi-tuotteet tuleekin sijoittaa niille tarkoitettuun lokeroon, jossa lämpötila on niille suotuisampi. Useimmille hedelmille- ja vihanneksille normaali jääkaappilämpötila eli noin +4 astetta on sopiva lämpötila. Kuitenkin esimerkiksi kurkku, paprika ja tomaatti paleltuvat herkästi ja siksi ne tuli säilyttää lämpimämmässä.

Festivon kylmiöissä hevi-tuotteille on vakiona oma vetolaatikkonsa, jossa lämpötila asettuu automaattisesti aina viisi astetta kylmiönpuolta lämpimämmäksi.

 

Liha, kala- ja kanatuotteiden säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Lihan, kalan- ja kanan säilyvyys saattaa yllättää. Liha on herkästi pilaantuva elintarvike, joka tulee säilyttää jääkaapissa alle +4 asteessa. Esimerkiksi sianliha säilyy +2–+6 asteessa vain 2–3 vuorokautta ja naudanliha 4–5 vuorokautta. Erityisen tarkkana tulee olla myymälässä jauhetun jauhelihan kanssa, joka säilyy vain yhden vuorokauden. Tuore siipikarja säilyy avaamattomassa pakkauksessa 1–2 vuorokautta pakkauksen viimeisen myyntipäivän jälkeen. Ruokakaupan palvelupisteestä ostettu siipikarja kannattaa kypsentää aina viimeistään seuraavan päivänä.

Kalatuotteiden säilyvyydestä ollaan yleisesti paljon tietoisempia. Jääkaapin +2–+6 lämpötilassa tuore kala säilyy hyvänä vain yhden vuorokauden, savustettu ja hiillostettu kala 1–2 vuorokautta. Kalasäilykkeet kuten lohi- ja tonnikala säilyvät avattuina 1–2 vuorokautta ja sillisäilykkeet 3–4 kuukautta avaamattomana.

Festivon kylmiöissä näille on olemassa oma säilytyspaikkansa: pakastimen alaosassa sijaitseva tuoresäilytysvetolaatikko, joka on niin kutsuttu nollatila. Nollatilassa liha, kala- ja kanatuotteet säilyvät +/- 0 asteen lämpötilassa pidempään.  Jos et vielä omista Festivoa, sijoita liha, kala- ja kanatuotteet jääkaapin kylmimmälle alueelle, joka on usein jääkaapin alaosa.

 

Jääkaapin ja kylmiön ovi

Säilytätkö maitotölkit jääkaapin ovessa – väärin! Oveen sijoitetut elintarvikkeet altistuvat eniten lämpimälle ilmalle joka kerta, kun jääkapin ovi avataan. Siksi jääkaapin, kuten kylmiönkin, oveen tulisi sijoittaa maitotuotteiden sijasta tuotteet, jotka eivät mene pilalle lämmöstä. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi mehut, ketsuppi, maustekastikkeet ja hillot. Myös margariinit ja kananmunat voi säilyttää jääkaapin tai kylmiön ovessa. Kananmunien säilytyksessä on tärkeää tehdä valinta, säilytätkö niitä huoneenlämmössä vai jääkaappikylmässä sillä lämpötilavaihtelut vaikuttavat niiden säilyvyyteen.

Maitotuotteiden säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Maitotuotteet kuten jogurtit, viilit, piimät ja useimmat juustot tulisi säilyttää korkeintaan +8 asteessa. Maito ja kerma vaativat muita maitotuotteita viileämmät (noin +6 asteen) olosuhteet ja siksi niitäkään ei tulisi sijoittaa jääkaapin tai kylmiön oveen, kuten edellä mainitsimme. Sijoita siis maito ja kerma sekä muut maitotuotteet jääkaapissa sisäosan hyllyille.

Tähteiden ja valmisruokien säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Kertaalleen lämmitetyille ja itse valmistetuille ruuille paras paikka on jääkaapin ylähylly. Tämä siksi, koska ylähyllyllä tähteet eivät pääse siirtämään hajua ja makua muihin ruokiin niin herkästi. Lisäksi, jos kylmään laitettava ruoka on vielä hieman lämmintä, ylähyllyllä se ei pääse nostamaan koko jääkaapin lämpötilaa. Myös esimerkiksi valmisruoat voidaan säilyttää ylähyllyillä.

ruokatähteiden säilytys jääkaapissa

Personoi Festivo talouteesi sopivaksi

Festivon uuteen mallistoon on saatavilla lisävarusteita, jotka helpottavat ruokatuotteiden säilytyksen organisointia ja siten ruokahävikkiä. KIRA-säilytyssarjan erikokoiset kannelliset säilytysrasiat ovat suunnattu pienempien elintarvikkeiden säilytykseen ja tuovat järjestystä kylmiöön. Lisäksi juureksille on saatavilla puinen KAPPA-juureslaatikko, joka helpottaa juureksien säilytystä kylmiössä. Juureslaatikko sopii myös oivasti esimerkiksi juomatölkkien säilytykseen.

Lisävarusteiden lisäksi uudessa mallistossa voit valita oman tarpeesi mukaan sopivan määrän vetolaatikoita. Uuden malliston Festivo 55 CM ja 75 CM kylmiöissä vakiona on yksi HEVI-laatikko, jonka lämpötila on +5-astetta korkeampi kuin itse kylmiössä. Voit valita maksimissaan kolme vetolaatikkoa, joista yksi voi sijaita kylmiön puolella ja sopii silloin erinomaisesti juomien säilytykseen. Myös tuoresäilytykseen NOLLA-vetolaatikoiden määrän voit valita yhdestä kahteen.

Sivuillamme voit myös suunnitella juuri sinun keittiöösi ja tarpeeseesi sopivan kylmälaitteen, käy testaamassa Festivon tuotevalitsinta!

 

Mitä muutoksia uusi mallisto toi tullessaan?

Helmikuussa aloitettiin Festivon uuden FK10 Tuotesarjan kylmälaitteiden valmistus asiakkaille. Uudessa mallistossa muutokset koskettavat kylmälaitteiden ulkomuotoa ja muunneltavuutta. FK10 Tuotesarjan kylmiöt ja pakastimet rakentuvat toisiinsa liitettävistä itsenäisistä ja tehokkaista moduuleista, joka tarkoittaa sitä, että voit yhdistää esimerkiksi kylmiön, viinikaapin ja pakastimen yhtenäiseksi laitteeksi. Suurin huomattava muutos kuitenkin oli hedelmä- ja vihanneslaatikon sekä tuoresäilytyslaatikon siirtyminen täyskorkeiden ovien taakse. Näin saatiin kylmälaitteiden etusivuista yhtenäinen, skandinaaviseen keittiöön entistäkin paremmin sopiva kokonaisuus.

Uuden malliston 120CFM kylmiöpakastin, 75CM kylmiö, 45FM pakastin ja 45VLM viinikaappi.
Uuden malliston 120CFM kylmiöpakastin, 75CM kylmiö, 45FM pakastin ja 45VLM viinikaappi.
Vanhan malliston 120CF kylmiöpakastin, 75CFF kylmiö, 45F pakastin ja 45VL viinikaappi.
Vanhan malliston 120CF kylmiöpakastin, 75CFF kylmiö, 45F pakastin ja 45VL viinikaappi.

Kylmätekniikka ei muutu

Kylmälaitteidemme erinomaiseksi todettu kylmätekniikka pysyy täysin ennallaan. Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön jäähdytys säilyy uudessakin mallistossa tehokkaampana, tasaisempana ja nopeampana kuin tavanomaisissa jääkapeissa. Kylmälaitteen sisällä oleva korkea kosteus ja tasainen kylmän jakautuminen ovat edelleen pitämässä huolta elintarvikkeidesi säilyvyydestä!

Yhdistelmän neljä eri lämpötila-aluetta säilyvät myös ennallaan, mutta vetolaatikoiden määrään voi kuluttaja nyt itse vaikuttaa!

 • HEVI-vetolaatikon lämpötila viisi astetta kylmiötä korkeampi
 • NOLLA-vetolaatikko ± 0 astetta
 • Kylmiön lämpötila +2…+7 astetta
 • Pakastimen lämpötila taas -18…-24 astetta

Kylmälaitteiden värivaihtoehdot ovat: runkoväreiksi voit valita harmaan, mustan ja valkoisen. Ovien väriksi voit valita mustan, valkoisen sekä rst-pintaiset ovet.

Vanhan malliston 120CF kylmiöpakastin.
Vanhan malliston 120CF kylmiöpakastin.
Uuden malliston 120CFM kylmiöpakastin.
Uuden malliston 120CFM kylmiöpakastin.

 

HEVI vetolaatikko

Aiemmin hedelmä- ja vihanneslaatikko oli kylmiön oven alapuolella erillisinä kiinteinä vetolaatikoina. Uudessa mallistossa HEVI-vetolaatikko siirtyi kylmiön ovien taakse uuden, yhtenäisen ilmeen saamiseksi. Tämä merkitsee myös sitä, että voit nyt valita oman tarpeesi mukaan sopivan määrän vetolaatikoita. Uuden malliston Festivo 55 CM ja 75 CM kylmiöissä vakiona on yksi HEVI-laatikko, jonka lämpötila on +5-astetta korkeampi kuin itse kylmiössä. Voit valita maksimissaan kolme vetolaatikkoa. Yksi niistä voi olla KYLMÄ-vetolaatikko, joka voi sijaita kylmiölämpötilan puolella. KYLMÄ-vetolaatikko soveltuu oivasti juomien säilytykseen, vetolaatikkoon mahtuu esimerkiksi 40 kappaletta 0,3L juomatölkkejä.

Vanhan malliston hedelmä- ja vihanneslaatikko.
Vanhan malliston hedelmä- ja vihanneslaatikko.
Uuden malliston hedelmä- ja vihanneslaatikko.
Uuden malliston hedelmä- ja vihanneslaatikko.

Tuoresäilytystila eli NOLLA-vetolaatikko

Vanhemmissa kylmiöpakastimissa ja pakastimissa tuoresäilytykseen tarkoitettu vetolaatikko sijaitsi erillisenä pakastimen ovien alapuolella. Uudessa mallistossa NOLLA-vetolaatikko siirtyi pakastimen täyskorkeiden ovien taakse. Uudessa pakastimessa vakiona on yksi lihalle ja kalalle tarkoitettu NOLLA-vetolaatikko. Nyt vetolaatikoita voidaan asentaa 1-2 kpl vaimennetuilla kiskoilla varustettuina, yhden kiinteän sijaan.

Vanhan malliston tuoresäilytystila.
Vanhan malliston tuoresäilytystila.
Uuden malliston tuoresäilytystila.
Uuden malliston tuoresäilytystila.

Festivon viinikaappi ­­ – aina oikea lämpötila viinille

Myös Festivon 70 pullon viinikaapeissa oli aiemmin erillinen vetolaatikko, joka oli tarkoitettu esimerkiksi viinitarvikkeille.

Uudistuneeseen 70 pullon viinikaappiin 45 VLM lisättiin pohjalle erillisen vetolaatikon tilalle vakiovarusteeksi laadukas puinen varustekappa, johon voi sijoittaa viinien käsittelyyn ja nautiskeluun liittyviä tarvikkeita. Lisäksi viinikaappi muuttui täyskorkeaksi. Myös pienempi, keittiötason alle sijoitettava, 25 pullon 50VL Viinikaappi säilyy edelleen Festivon valikoimassa.

Uuden malliston viinikaapin pohjalla oleva varustekappa.
Uuden malliston viinikaapin pohjalla oleva varustekappa.
Festivon malliston 25 pullon 50VL Viinikaappi.
Festivon malliston 25 pullon 50VL Viinikaappi.

Järjestystä tuovat irralliset lisävarusteet

Uusi mallisto toi tullessaan myös kylmiöiden sisälle saatavia irrallisia lisävarusteita. Nyt sinun on mahdollista varustella kylmälaitettasi elämäntilanteesi mukaan kylmiön sisälle järjestystä luovilla laadukkailla lisävarusteilla. Kokonaisuutena myytävä KIRA-säilytyssarja, joka pitää sisällään kannellisilla säilytysrasioita pienempien elintarvikkeiden säilytykseen kylmiössä sekä KAPPA-juureslaatikko, joka on kylmiön jääkaappilämpötilaan sijoitettava juuresten säilytykseen tarkoitettu puinen laatikko.

Uudistuneisiin kylmälaitteisiimme voit tutustua tarkemmin FK10 Tuotesarjan esitteestä!

Testatusti kestävä Festivo takaa laadun ja suuren säilytyskapasiteetin juhlakausille

 

Haluamme Festivon tehtaalta Hollolassa pitää kiinni laadusta ja taata asiakkaillemme toimivan laitteen. Kodin kylmälaitteet valmistetaan tilauskannan mukaan eikä tehtaallamme ei ole suuria varastoja. Kun valmistamme kylmiöt ja kylmiöpakastimet tilauksien mukaan meidän on mahdollista ylläpitää korkea laatu ja jokaisen laittaan yksilöllinen tarkastaminen ennen Festivon toimitusta tehtaalta uuden kotinsa keittiöön.

Juhlakausina kuten lähestyvänä jouluna juhlaruokien säilytys tuottaa päänvaivaa monissa talouksissa eikä olla välttämättä varmoja, missä lämpötilassa mikäkin ruoka ja elintarvike tulisi säilyttää. Myös keittiön jääkaapin säilytyskapasiteetti vai aiheuttaa päänvaivaa. Tätä ongelmaa ei Festivo-kylmiön omistajilla ole: kylmälaitteen sisälle mahtuu suurempikin ruokamäärä ja vaikka kookas kakku helposti. Nappaa blogistamme juhlapöytään herkullisen omena-kinuskinkakun resepti.

Festivon kylmälaitteet koekäytetään ja tarkistetaan ennen asiakkaalle lähetystä

Laadun ylläpitämiseksi ja toimivan laitteen takaamiseksi jokainen kylmälaite koekäytetään tehtaallamme ennen niiden toimitusta uuteen kotiin.

Koekäytön aikana tietokoneohjelma tallentaa kylmälaitteen toimintaa ja lämpötiloja vähintään 3-4 tuntia. Ohjelman lokitietojen perusteella tehdyt lämpötilakäyrät tarkistetaan huolellisesti ja varmistetaan, että laite on saavuttanut asetetun lämpötilan oikeassa ajassa.

Festivon kylmälaitteissa käytettävät komponentit ovat monipuolisesti testattuja ja ammattikäytössäkin hyväksi todettuja. Esimerkiksi kompressorit ovat markkinoiden tunnetuimman valmistajan luotettavia laatutuotteita. Optimaalisen kosteuden ja tasaisen kylmyyden kylmiöihimme luo lamellihöyrystin. Nämä takaavat elintarvikkeiden säilyvyyden.

Festivon kylmälaitteen koekäyttö.
Kuvassa aloitetaan Festivon 75 CF kylmiöpakastimen testausta.

Jouluruokien säilytys Festivossa

Kuinka jouluruoat tulisi säilyttää? Kinkku ja erilaiset joululaatikot kuten lanttulaatikko, perunalaatikko ja porkkanalaatikko vievät kaiken tilan jääkaapissa. Tilanpuute tuottaa päänvaivaa monessa taloudessa jo pelkän kinkun viedessä suuren osan tilasta, jos se edes mahtuu jääkaappiin. Kinkun lisäksi jääkaappiin pitäisi mahtua vielä laatikkoruoat, jälkiruoat ja muut tarjoiltavat.  Juhlakausina huolenaiheena ovat myös leivonnaiset ja jälkiruoat niiden sisältäessä maitotuotteita ja kananmunaa, jotka ovat tunnetusti helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Entä sitten juhlajuomat, mihin ne mahtuvat?

Joulukinkku ja kala: Festivon kylmiöpakastimissa on erikseen tuoresäilytys- eli nollatila liha- kala- ja kanatuotteille, joka on suunniteltu juurikin kylmempää säilytystä vaativille elintarvikkeille. Festivon kylmiöiden jääkaappilämpötilassa kylmiön puolella myöskään kinkku ei pääse kuivumaan niin herkästi kuin perinteisissä jääkaapeissa, koska kylmiöissä on suuri suhteellinen kosteus, joka edesauttaa elintarvikkeiden säilyvyyttä.

Jouluruoka: Joululaatikot, juustot, leivonnaiset, jälkiruoat ja muut joulun herkut säilyvät kylmiön puolella jääkaappilämpötilassa. Kylmiön puolella vallitsee tasainen viileys ja kosteus, joten voit sijoitella nämä täysin vapaasti kylmiön hyllyille.

Joulun hedelmät ja vihannekset: Festivon kylmiöpakastimen alaosan vetolaatikoista toinen on tarkoitettu kosteutta vaativille tuorevihanneksille ja hedelmille. Niin sanotulla heviosastolla hedelmät ja vihannekset säilyvät tuoreina ja raikkaina viemättä tilaa kylmiön puolelta.

Juhlajuomat: Festivon 70 tai 25 pullon viinikaappiin mahtuu oivasti juhlajuomat isommallekin juhlaseurueelle. Viinin säilyvyyden kannalta yksi, tasainen säilytyslämpötila riittää. Isommassa 45 VL viinikaapissamme on kuitenkin kaksi säädettävää lämpötila-aluetta: +9–14-asteinen alue valkoviineille sekä +14–18-asteinen alue punaviineille. Näin ollen viinit ovat valmiiksi tarjoilulämpötilassa. Viinikaapeissa voit säilyttää myös kuohuvat juomat kuten samppanja ja kuohuviini.

Joulukinkku säilyy Festivon kylmiössä suotuisimmassa lämpötilassa.
Isompikin joulukinkku mahtuu hyvin Festivo kylmiöön, joka takaa sille suotuisan säilytyslämpötilan ja –olosuhteet.

Jouluruokien säilytyksessä on oltava tarkkana, sillä ne eivät säily sen paremmin kuin tavallisetkaan ruoat.  Perinteisissä jääkaapeissa lämpötila vaihtelee eri hyllyjen välillä, kun taas Festivon kylmiössä lamellihöyrystin takaa tasaisen viileyden kaikilla kylmiön hyllyillä. Kinkku ja muut liha- ja kalatuotteet tulisi säilyttää jääkaapin viileimmässä osassa, joka on jääkaapeissa useimmiten alimpien hyllyjen takaosassa. Joulun laatikkoruoat säilyvät jääkaapeissa parhaiten keski- tai yläosassa.

Festivon kylmiöissä riittää säilytyskapasiteettia isoihinkin juhliin, juhlaruoat säilyvät niille suotuisimmissa lämpötiloissa ilman suurta pähkäilyä mihin mikäkin ruoka tulisi sijoittaa. Kylmiöihimme mahtuvat niin uunivuoat, jälkiruoat kuin vaikka kokonainen joulukinkku.

Hedelmät ja vihannekset ovat usein ensimmäiset elintarvikkeet, jotka siirretään huoneenlämpöön tilan loppuessa kesken. Näin ei pääse Festivon kylmiöpakastimissa käymään, sillä Festivon alaosan vetolaatikoista toinen on varattu kokonaan tuorevihanneksille ja hedelmille. Festivon kylmiöiden jääkaappilämpötilassa on lamellihöyrystimen ansiosta tasainen kylmyys jokaisella hyllyllä.

Festivon kylmiöpakastin ja viinikaappi yhdistelmä.
Festivon kylmiöpakastimen ja viinikaapin yhdistelmä luo ihanteellisen tilan eri elintarvikkeiden säilytykselle.

Voit lukea lisää erilaisten ruokien säilytyksestä edellisestä blogikirjoituksestamme.

Festivon edut erilaisten ruokien säilytyksessä

Vihannekset ja juurekset ovat suomalaisten keittiöissä eniten pilaantuvia elintarvikkeita, joka johtuu useimmiten niiden sijoittamisesta väärään paikkaan jääkaapissa tai kylmiössä. Tiedät varmasti kuinka helposti vihannekset kuten kurkku paleltuu jääkaapissa ja banaanit tummuvat alta aikayksikön. Erityisesti juhlakausina tila saattaa loppua kesken tavanomaisissa jääkaapeissa ja esimerkiksi leipomusten säilyvyys voi askarruttaa.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta, jotka ovat suunniteltu eri elintarvikkeiden säilytykseen. Festivon kylmiöissä käytettävän lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön jäähdytys on tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa. Kylmyys jakautuu tasaisesti kylmiön sisällä ja tekee elintarvikkeiden säilytyksestä siten helpompaa ja säilytyskapasiteetista mahdollisimman suuren. Festivon kylmiöihin mahtuvat niin uunivuoat kuin täytekakutkin, eikä säilyvyydestä tarvitse olla huolissaan!

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmyys ei jakaudu niin tasaisesti kuin kylmiöissä, ja siksi elintarvikkeiden säilyvyys ei ole yhtä hyvä. Tehokkaan toimintansa ansiosta lamellihöyrystin käy hyvin vähän pakkasen puolella. Se tuottaa korkean suhteellisen kosteuden kaapin sisään, joka edesauttaa elintarvikkeiden säilyvyyttä.

Elintarvikkeiden säilytys Festivon kylmiöissä

Juureksien kuten perunoiden ja porkkanoiden säilytys voi olla hankalaa niiden viedessä tilaa jääkaapin hyllyiltä. Juurekset on säilytettävä kylmiön puolella jääkaappilämpötilassa, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään hyvinä. Festivon kylmiöissä voit säilyttää juurekset niille tarkoitetussa juureskorissa, joka on mahdollista hankkia lisävarusteena kylmiöihin.

Festivon tilavaan kylmiöön saa lisävarusteena juureskorin.
Festivon kylmiössä riittää oivasti tilaa elintarvikkeiden säilytykseen. Kuvassa näkyvillä juureskori, joka kuuluu kylmiön vakiovarustukseen.

Festivon kylmiöpakastimen alaosan vetolaatikoista toinen (oikeanpuoleinen) on tarkoitettu kosteutta vaativille tuorevihanneksille ja hedelmille. Vetolaatikon lämpötila-alue on +8–10 astetta, joka on ihanteellinen lämpötila heviosaston eli hedelmien ja vihannesten osaston elintarvikkeille. Heviosaston lämpötila säätyy automaattisesti kylmiön lämpötilan mukaan noin 5 astetta lämpimämmäksi kuin itse kylmiön puoli.  Vihanneslaatikossa olevan oikean lämpötilan ja kosteuden ansiosta elintarvikkeet säilyvät pidempään tuoreina. Esimerkiksi banaani ja avokado eivät kypsy yhtä nopeasti kuin huoneenlämmössä, jolloin ne säilyvät tuoreina pidempään. Salaattituotteet taas saavat tarvitsemaansa kosteutta, joka pitää salaatinlehdet tuoreina.

Festivon kylmiön vihanneslaatikko tuorevihanneksille ja hedelmille
Kuvassa tuorevihanneksille ja hedelmille tarkoitettu vetolaatikko.

Entä sitten liha, kala ja kana? Esimerkiksi suomalaisten rakastama jauheliha tulisi säilyttää +2 asteen lämpötilassa ja tuore kala vaatii myös 0 – +2 asteen lämpötilan säilyäkseen tuoreena. Monesti nämä tuotteet laitetaan pakkaseen, jos niitä ei ole tarkoitus kypsentää samana tai seuraavan päivänä. Festivon kylmiöpakastimen toinen vetolaatikko on tuoresäilytystila, joka on +0 -asteinen eli niin kutsuttu nollatila. Tuoresäilytystila on kylmempää säilytystä vaativille elintarvikkeille, kuten lihalle, kalalle ja kanalle suunniteltu säilytystila. Säilyttämällä tuotteen nollatilassa esimerkiksi jauheliha ei ala tummumaan keskeltä, ja se saa useamman päivän lisää käyttöikää. Samalla vältyt tuotteiden lyhytaikaiselta pakastamiselta ja kenties kiireessä jauhelihan tai kanan pikasulattamiselta mikrossa.

Festivon tuoresäilytystila lihalle, kalalle ja kanalle.
Festivon tuoresäilytystilaan mahtuvat oivasti liha,- kala,- ja kanatuotteet.

Festivon pakastimet  ovat kapeita ja täyskorkeita, mikä edesauttaa pakasteiden lajittelua. Pakasteet voi lajitella kahden ylösnostettavan luukun hyllyille sekä neljään ulosvedettävään pakastelaatikkoon. Festivon pakastimissa on automaattisulatus, joka helpottaa niiden käyttöä. Pakastusteho on huikea, 18 kg/vrk. Suuren säilytyskapasiteetin ansiosta pakastimeen mahtuvat niin ruokatuotteet kuin herkutteluunkin sopivat elintarvikkeet.

Jos et ole vielä tutustunut Festivon vuonna 2020 helmikuussa tulevaan uuteen mallistoon, käy ihmeessä tutustumassa. Testaa myös tuotevalitsimella miltä unelmiesi kylmälaite näyttäisi!