Life Like Vino: Vastuullisia valintoja arkea parantamaan

Suosittua sisustuspainotteista Instagramin Life Like Vino -sisustustiliä julkaiseva Annamaria halusi keittiöönsä vastuulliset kylmälaitteet. Lahtelainen instabloggaaja sisustaa skandinaavisesti ja nyt uuteen kotiin on valittu Festivon kylmälaitteet. Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan Annamaria kertoo, miksi Festivo oli selvä valinta keittiön kylmälaitteeksi, kun keittiösuunnitelman perustana oli vastuullisuus.

Istahdan autooni ja vaikka tie on jo tuttu, naputtelen määränpään Google Mapsiin. Hieman yli 5 kilometriä ja 8 minuuttia. Se on matka kodiltamme Festivon tehtaalle Hollolan Salpakankaalle. Hymyilyttää – tämä, jos jokin, on todellista lähituotantoa!

Matkaan Festivon tehtaalle jo toista kertaa, tarkoituksena tällä kertaa vierailla tuotannossa ja tutustua valmistukseen tarkemmin. Halusin ehdottomasti varata tälle kunnolla aikaa, sillä vastuullinen tuotanto ja laadukas teknologia olivat niitä tekijöitä, joiden vuoksi halusimme uuteen kotiimme Festivon.

Koko keittiösuunnittelumme perustana oli tehdä vastuullisia valintoja, jotka kestäisivät aikaa sekä laadun että ulkonäön puolesta. Kodinkoneissa tämä tarkoitti, että halusimme panostaa erityisesti niiden pitkäikäisyyteen sekä käytännöllisyyteen. Voisi kuvitella, että vuosia keittiöalalla työskennelleenä olisi selkeää, mitä omalta keittiöltään haluaa. Mutta päinvastoin. Voi veljet, kuinka vaikeaa prosessi lopulta olikaan. Ideoita vilisi vähintään riittävästi ja kaappien värisävy ehti viimeisen vuorokauden aikana vaihtua pariinkin otteeseen… Onneksi suunnittelussa oli apuna ammattitaitoiset kollegat (ja heidän pitkäpinnaiset hermot).

Kylmälaitteet olivat kuitenkin helpoimpia valinnoista. Festivon laatu, vahva kotimaisuusaste sekä höyrystinteknologia olivat keränneet vuolaasti kehuja ja valinta oli siksi ollut jo pitkään selvä. Vain sävy ja sisäosat vaativat hetken pohdintaa. Lopulta päädyimme 120 cm leveään kylmiöpakastimeen valkoisena. Sisälle valitsimme kylmiöosan HEVIKYLMÄ-vetolaatikoilla ja pakastinpuolen NOLLA-ominaisuudella. Lähes 700 litran vetoisuus tulisi takaamaan sen, että meidän nelihenkisen liikkuvan perheen ei tarvitsisi juosta jatkuvasti kaupassa.

Suunnittele oma Festivo

 

Mikä tekee Festivosta vastuullisen valinnan?

Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -merkintä viestii kotimaisuudesta ja ohjaa kuluttajia tekemään suomalaista työtä tukevia valintoja. Merkinnän edellytyksenä on vähintään 50 prosentin kotimaisuusaste, mutta Festivon materiaaleissa ja hankinnoissa kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Vierailulla kuulen, että kotimaisuus on tärkeä arvo ja hankinnoissa priorisoidaan kotimaisuutta kaikissa niissä komponenteissa, joita vain on Suomesta saatavilla. Lahtelaisena sydäntä lämmittää myös kuulla, että paikallisia päijäthämäläisiä toimittajia löytyy ja mm. lasit tulevat Lahden Lasipalvelusta ja lisävarusteena meillekin tuleva kaunis KAPPA-juuressäilytin Hollolan Puuosalta.

Monesti ei vielä osata ajatella, että kodinkoneiden vastuullisuudessa ratkaisevaa on kiinnittää huomiota valmistuksen ja energiankulutuksen lisäksi erityisesti tuotteen elinkaareen. Kun kodinkoneen elinikä on pitkä, syntyy luontoa kuormittavaa jätettä vähemmän. Festivossa tämä on huomioitu ja tärkeimmille teknisille komponenteille, kuten Danfossin kompressorille, luvataan jopa 5 vuoden varaosatakuu. Ei ole siis tuulesta temmattuja tarinoita, kun kuulee Festivon kestäneen perheiden käytössä vuosikymmeniä.

Oli myös huikeaa seurata tehdasvierailun aikana sitä ammattitaitoa, jota näin teknisen tuotteen valmistus vaatii. Aivan lyhyellä perehdytyksellä ei tehtaalle pääse työskentelemään, sillä jokainen vaihe vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta. Laadunvalvonta on korkealla tasolla ja jokainen laite koekäytetään ennen asiakkaalle toimitusta. Vierailun aikana pääsen seuraamaan läheltä Maurin työskentelyä, jolla työvuosia kylmälaitteiden parissa on jo yli 36 vuotta, mikä mieletön ura!

Meille tärkeä vastuullisuustekijä on myös se, että kylmäsäilytyksen 500 litran kapasiteetti mahdollistaa harvemmat kaupassakäyntikerrat. Festivon suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että 75 cm leveille hyllyille mahtuu paljon tavaraa ja sisäosat mahdollistavat sen, ettei tuotteita tarvitse sulloa kerroksittain ja näin mitään ei jää takaosaan unohduksiin. Jo muutamassa kuukaudessa olen huomannut sen, että ”kaapin syövereihin” kadonneet tuotteet ovat jääneet historiaan ja ruokahävikin määrä on lähes olematonta.

Miksi kylmiö jääkaapin sijaan?

Tehtaan lattialla komeilee näyttävä kuparikiemurainen osa, josta lähden heti nappaamaan huomiota herättävän ulkonäön takia kuvaa. Kyykyssä ollessani kuulen, että kyseessä on yksi kylmiön tärkeimmistä komponenteista, lamellihöyrystin. Juuri höyrystin on se kylmäelementti, jonka ansiosta Festivo ei ole jääkaappi, vaan kylmiö.

Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön suhteellinen kosteusprosentti pysyy tasaisempana ja tuotteet kestävät siksi pidempään tuoreina – tämäkin yksi vastuullisuutta lisäävä tekijä. Kotona olen päässyt asiaa jo testaamaan ja todella, vihannekset pysyvät paljon pidempään tuoreina eikä lämpötilavaihteluita ole niin paljon kaapin eri osissa. Taidan jopa hihkaista hurraa, kun kuulen, ettei höyrystimen ansiosta kylmiön takaosaan pääse muodostumaan jäätä. Hyvästit vahingossa jääkaapin takaosaan kiinnittyneet jäähileiset kurkut ja salaatinlehdet – teitä en jää kaipaamaan. Sen sijaan minulle ja uudelle Festivolleni ennustan pitkää yhteistä taivalta.

Suunnittele oman keittiösi kylmälaitteet näppärästi tuotevalitsimella! 

Katso lähin jälleenmyyjäsi