Keittiötrendit 2024 – käytännöllisyyttä, luonnon­materiaaleja ja vahvoja värisävyjä

Kuva: Puustelli

Keittiötrendeissä vastuullisuus ja toiminnallisuudet ovat suosittuja myös vuonna 2024. Näiden lisäksi trendeissä korostuu tilojen esteettisyys sekä käytön helppous.

Käytännöllisyys korostuu keittiösuunnittelussa

Ruoanlaiton lisäksi keittiöt nousevat tulevana vuonna yhä selkeämmin tiloiksi, joissa vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Jotta keittiössä on mukavampi viettää entistäkin enemmän aikaa, vaatii se keittiöltä käytännöllisyyttä sekä selkeyttä.

Kuten viime vuosinakin, saarekkeet ja niemekkeet ovat suosittuja edelleen. Tilan muunneltavuus ja järkevät ratkaisut kiinnostavat ihmisiä, sillä niiden avulla voi tilaa muokata sopimaan juuri sen hetken tarpeeseen. Esimerkiksi liikuteltavat saarekkeet sekä saarekkeisiin integroitava säilytystila ja sen yhteydessä olevat tuolit luovat mahdollisuuden yhdistää ruoanlaiton, ruokailun sekä ajanvieton läheisten kanssa.

Puustellin Trendköket 2024 -tapahtumassa esitelty trendikeittiö, jonka on suunnitellut Stefan Nilsson. Trendikeittiön tarkoituksena on haastaa ja näyttää uusia tarpeita, rohkeita värivalintoja sekä näyttää uusia tapoja hyödyntää keittiötä.

Ruoanlaitosta tulee myös nopeampaa ja helpompaa, kun tietyt raaka-aineet saa kerättyä lähelle valmistuspistettä saarekkeeseen integroitavalla kylmiöllä, kuten Festivon Citycoldilla. Tämä ergonominen ratkaisu helpottaa myös esteetöntä asumista, kun tuotteet ovat helposti saatavilla.

Saarekkeet luovat keittiöön pisteen, jonka ympärillä voi laittaa ruokaa, vaihtaa kuulumiset tai tehdä töitä. Integroitu kylmiö helpottaa myös ruoanlaittoa.

Suunnittele oma Festivo

Mitä muita keittiötrendejä voimme odottaa vuonna 2024?

Lämpimät ja voimakkaat värisävyt

Luonnon inspiroimat värit, kuten vihreä, kasvattavat edelleen suosiotaan sisustuksessa. Vuonna 2024 vihreän ohella käytetään rohkeasti värejä, niin vaaleita kuin tummiakin sävyjä. Värejä yhdistää kuitenkin rauhallisuus sekä lämpö.

Suosittuihin väreihin yhdistyy mallikkaasti mattavärit, kuten mattamusta. Festivo-perheen uusin lisäys, mattamusta pinta vastaa keittiösuunnittelun vaatimuksiin. Nykyään kaikki mustat laitteet lähtevät tuotannosta tällä mattamustalla pinnalla.

Ruskea oli suosittu väri jo viime vuonna.

Esimerkiksi erilaiset ruskean ja viininpunaisen sävyt nostavat suosiotaan vihreän sävyjen ohella. Sinisen eri sävyistä povataan jopa vuoden väriä, mutta liikaa ei kannata tuudittautua vain yhteen vaihtoehtoon.

Luonnonmateriaalit

Luonnonmateriaaleja saa mukaan sisustukseen esimerkiksi asentamalla trendikkään puisen alakaton. Kohde: Talo Sensu / Lohjan Asuntomessut

Lämpimiin värisävyihin täydellisesti yhdistyvät luonnonmateriaalit jatkavat viime vuosien voitokasta kulkuaan keittiötrendeissä myös vuonna 2024. Esimerkiksi erilaiset puu- ja kivimateriaalit sekä marmori ovat suosittuja vaihtoehtoja.

Aiemmin marmori on näyttäytynyt monelle jopa hieman pelottavan materiaalina kestävyytensä takia. Nyt marmorin kaltaisia “herkkiä” materiaaleja valitaan myös keittiöiden pöytätasoihin, sillä kotien ei odoteta enää olevan täydellisiä ja mahdolliset arjen jäljet saavat näkyä.

Luonnonpuuta yhdistellään nyt myös keskenään hyödyntämällä eri puulajien värisävyjä. Lämpimiin puunsävyihin yhdistellään paljon myös kivimateriaaleja.

Lähellä luontoa

Luonnonmateriaalit ovat vain yksi esimerkki tärkeästä trendistä, joka tukee kokonaisvaltaista siirtymää kohti luonnosta inspiraationsa saanutta suunnittelua.

Ulkoilmakeittiöt ja yhteys luontoon vakiinnuttavat paikkaansa suunnittelussa. Suora yhteys keittiöstä ulos nousee yhä tärkeämmäksi elementiksi ja myös sisälle keittiöön halutaan enenevissä määrin viherkasveja.

Teknologia

Ihmisten ympäristötietouden lisääntyessä ja teknologian kehittyessä, uudet ratkaisut tekevät jokapäiväisestä elämästä helpompaa samalla säästäen energiaa.

Festivon kylmiöissä, pakastimissa ja kylmiöpakastimissa suunnittelutyön pohjana on ollut laitteiden kestävyys – laitteet on suunniteltu kestämään vuosikymmeniä. Vastuullisuus on edelleen keittiötrendeissä omana trendinään, mutta on selvää, että lähivuosien aikana vastuullisuus valtavirtaistuu eikä se ole enää trendi vaan itsestäänselvyys ja osa keittiösuunnittelun perusperiaatteita.

Ruokahävikkiä voidaan myös vähentää, sillä Festivon neljä lämpötila-aluetta on suunniteltu erityyppisten ruokatuotteiden tarpeiden mukaan. Näin raaka-aineet voidaan säilyttää niille optimaalisissa lämpötiloissa. Suurtalouskeittiöistä tuttu lamellihöyrystin pitää myös huolen, että koko kaapissa on tasainen kylmyyden ja suhteellisen kosteuden tasapaino, jolloin tuotteet säilyvät pidempään hyvinä.

Citycold kylmäpakkanen
Laatikostoon asennettava Festivo Citycold voidaan sijoittaa myös asunnon muihin huoneisiin keittiön lisäksi.

Ja maailmalla kylmälaitteet eivät jää enää ainoastaan keittiöihin. Laatikostoon asennettavat kylmälaitteet ilmestyvät nyt myös muihin huoneisiin ympäri kotia – niin kotisaleille kuin työ- ja kylpyhuoneisiinkin.

Valaistus

Myös älyvalot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Eikä vähiten niiden energiansäästömahdollisuuksien takia. Älyvalot tuovat myös mukavuutta, turvallisuutta sekä tunnelmallisuutta.

Valot voidaan asettaa sammumaan automaattisesti, kun huoneessa ei ole ketään sekä käynnistymään automaattisesti, kun huoneeseen astutaan. Turvallisuuden tunnetta lisää liiketunnistimella toimivat älylaitteet ja tunnelmallisuutta voidaan lisätä säätämällä valon kirkkautta ja sävyä halutunlaiseksi.

Älyvalot toimivat myös uusimpien valaistustrendien kanssa, sillä aiempaa vähemmän halutaan tutuksi tulleita, rohkeita ja kirkkaita valoja saarekkeiden ja ruokapöytien päälle. Vuonna 2024 keittiön valaistuksen trendeinä ovatkin kerrostaminen ja monipuolisen tunnelma luominen.

Kerroksellisuutta saadaan luotua asentamalla valoja keittiön kaappien alareunoihin sekä seinille niin, että valoa saadaan ohjattua tiettyyn kohteeseen halutulla tavalla.

Oman unelmiesi keittiön suunnittelun avuksi olemme koonneet kattavan kuvagallerian Festivon kylmälaitteista erilaisissa keittiöissä, ja tuotevalitsimellamme suunnittelet juuri tarpeeseesi sopivan kylmiön, pakastimen tai kylmiöpakastimen!

Löydä lähin jälleenmyyjäsi

Jutun lähteinä on käytetty Elle Decor -sisustuslehteä, Architectural Digest -arkkitehtijulkaisua sekä ruokaintoilijoiden Delish -sivuston artikkelia.