Kotimaisten Festivon kylmiöpakastimien vanha ja uusi ulkoasu – Katso kuvat 1970-luvulta moderniin 2022 vuoteen

Vuosikymmenten varrella kylmälaitteet ovat uudistuneet niin ulkoasun kuin ominaisuuksiensakin osalta. Hollolassa kodin kylmälaitteiden valmistus aloitettiin vuonna 1994. Vuosikymmenien aikana Festivon kylmiöpakastimet ovat kehittyneet kauniiksi, skandinaavisiin keittiöihin istuviksi moderneiksi kylmälaitteiksi.

Kylmiöiden ja pakastimien ulkoasun kehittyessä myös kylmälaitteiden tekniikka on mennyt eteenpäin ja energiatehokkuus parantunut vuosien saatossa. Laitteiden kestävyys ja korkea laatu on ollut keskiössä alusta asti: Festivon kylmälaitteet kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä – niin vanhemmat kuin nykyisetkin laitteet.

Festivolle suuri ylpeyden aihe on myös se, että kaikki kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit valmistetaan käsityönä Hollolan tehtaallamme ja Festivo on edelleenkin markkinoiden ainoa kotimainen kodin kylmälaite.

Festivolle reseptejä tekevä ruokablogisti Ella Ristkari-Pohjalainen (Kaviaarista Arkeen) kävi tehdasvierailulla Hollolassa tutustumassa vanhoihin Festivoihin. Katso videolta miltä Festivo on näyttänyt vuosien saatossa!

Kylmiöiden ja pakastimien matka 1970-luvulta vuoteen 2022

Festivon tehtaalla Hollolassa Showroomissa on nähtävillä uusimpia kylmälaitteita, mutta säilöstä löytyy myös vuosikymmeniä vanhoja malleja. Kylmiöiden, pakastimien ja viinikaappien ulkoasu on vaihdellut paljon, mutta laitteiden tilavuus on pysynyt yhtenä ominaisuutena alusta lähtien.

Nykyisten Festivon värivaihtoehtojen valkoisen, mustan ja teräksen sijaan vanhemmissa malleissa väreinä oli maanläheisempiä värejä, kuten sen ajan trendeihin kuului.
Kylmälaitteen vetimet olivat usean vuoden oveen upotettuja malleja.
Materiaalina ovissa ja vetimissä oli pääasiassa muovi. 1970-luvun mallissa materiaali oli metalli.
Tältä näytti Festivon kylmiöpakastin ja viinikaappi vuonna 1988.

Kylmälaitteiden kehittyessä lähemmäs nykyistä mallia värivaihtoehtoihin tulivat valkoisen lisäksi musta ja RST eli ruostumaton teräs. Samalla ulkoasu uudistettiin täysin modernimpaan suuntaan ja hedelmä- ja vihanneslaatikot ja tuotesäilytysvetolaatikot siirtyivät vetolaatikoiksi laitteen alaosaan.

Kylmiöpakastin vuodelta 2007.

Vuonna 2014 kylmälaitteiden ulkonäköä muokattiin moderneihin keittiöihin istuviksi. Muun muassa kylmiön ovien ulkoasu uudistettiin ulko- ja sisäpuolelta ja hygieeniset lasihyllyt tulivat vakiohyllyiksi.

Tältä näytti Festivon 120 CFM kylmiöpakastin ja viinikaappi vuosina 2014–2020.

Helmikuussa 2020 alussa Hollolassa aloitettiin uuden ja nykyisen kylmälaitemalliston valmistus, Festivo FK10 -mallisto. Mallistouudistuksen myötä kylmälaitteiden muokattavuus lisääntyi, ovista tuli täyskorkeat ja runkojen modulaarisuus mahdollistaa uudenlaisen yhdistelyn laitteiden kohdalla.

Vuoden 2020 alusta lähtien Festivon kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit ovat rakentuneet toisiinsa liitettävistä itsenäisistä ja tehokkaista moduuleista ja sisätilat ovat muunneltavissa muun muassa vetolaatikoiden määrällä.

Kylmälaitteen etusivusta tuli yhtenäinen, kun hedelmä- ja vihanneslaatikot sekä tuoresäilytyslaatikot siirtyivät täyskorkeiden ovien taakse.
Nykyisessä mallistossa laitteiden keskinäinen järjestys voidaan valita sekä muuttaa käyttötarpeen mukaan.

Festivo tekee jatkuvasti  tuotekehitystä. Siitä erinomaisena esimerkkinä on vuonna 2022 lanseerattu Citycold kylmäpakkanen, joka on pakkas- ja jääkaappilämpötilan kylmälaite vetolaatikossa.

Citycold kylmäpakkanen on keittiökalusteisiin mitoitettu, työtason alle sijoitettava vetolaatikosto, joka tuo uuden ajatustavan keittiöiden suunnitteluun ja kylmäsäilytykseen.

Citycold on markkinoiden ainoa vetolaatikkomallinen kylmälaite, jossa on samassa kylmälaitteessa sekä jääkaappilämpötila että pakkanen.
Citycold on omiaan pieniin asuntoihin, keittiösaarekkeisiin tai loma-asuntoihin. Suomalaista designia edustava vetolaatikkomallinen kylmälaite on integroitavissa keittiön tason alle.

Festivon yrityshistoria – Festivo-Porkka Group

Kodin kylmälaitteiden historia ulottuu 1960-luvulle asti. Festivoita valmistava Suomen Kotikylmiö perustettiin vuonna 1994. Noin neljä vuotta aiemmin Huurre ja Porkka yhdistyivät ja päättivät luopua kodin kylmälaitteiden valmistuksesta. Suomen Kotikylmiö sai oikeuden käyttää Huurteen ja Porkan vanhoja tuotemerkkejä kymmenen vuotta uuden yrityksen perustamisen jälkeen. Vuonna 2003 tuotemerkin muutos tuli ajankohtaiseksi ja päädyimme käyttämään ainoastaan Festivo-tuotemerkkiä.

Vuoden 2019 lopulla tapahtui viimeisin yrityskauppa, jonka seurauksena Festivo ja Porkka palasivat jälleen yhteen. Festivo Finland Oy osti Porkka Finland Oy:n ja sen tytäryhtiöt Ruotsissa, Norjassa ja Englannissa.

Suunnittele oma Festivo