Kylmiöpakastin vs jääkaappipakastin – tekniikassa suurin ero

Miten kylmiöpakastin eroaa jääkaappipakastimesta?

Tässä kirjoituksessa kerromme, miten kylmiöpakastin eroaa jääkaappipakastimesta, ja mitä etua Festivon kylmiöpakastimen mitoituksesta on keittiösuunnittelussa.

Suomen Kotikylmiö on valmistanut jo 1990-luvulta kodin kylmälaitteita Hollolassa, ja edelleen kysytään, että mihin ne maidot laitetaan, jos ostaa kodin jääkaapiksi kylmiön?

Kylmiössä ja jääkaapissa säilytetään samoja asioita. Kylmiöstä saattaa tulla vielä mieleen se ”mummolasta tuttu valtava kylmäkaappi”, mutta tämä on kaukana totuudesta.

Festivon kotimainen kylmiö on ulkoasultaan kuin perinteinen jääkaappi, mutta kylmiö kätkee sisälleen ruokatuotteiden säilyvyyttä edistävän, suurtalouskeittiöistä tutun ammattilaiskylmätekniikan. Muistathan, että kylmiö ei sisällä pakastinlämpötilaa vaan pakkanen tulee ostaa kaksiovisissa kylmälaitteissa erikseen.

Modulaarinen ratkaisu monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuuksia, 100 ja 120 cm leveät kylmiöpakastimet ovat ikisuosikkeja

Valkoinen 100 cm leveä kaksiovinen kylmiö, rosterinen 120 cm leveä kylmiöpakastin ja musta 75 cm leveä yksiovinen kylmiöpakastin.

Festivon nerokkuus keittiösuunnittelun näkökulmasta on sen modulaarisessa rakenteessa, joka tuo keittiösuunnitteluun paljon mahdollisuuksia.

Kaikkiaan kodin kylmälaitemallistossa on 11 kylmälaitetta. Kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit rakentuvat erillisistä moduuleista, joita voi yhdistää toisiinsa haluamallaan tavalla. Moduulien ansiosta niistä voi rakentaa erilaisia kylmäkokoonpanoja käyttökohteen ja tarpeiden mukaan.

Voit yhdistää kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhtenäiseksi laitteeksi.
Voit yhdistää kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhtenäiseksi laitteeksi. Tutustu Festivo Trioon.

Kylmiöpakastin koostuu kahdesta erillisestä laitteesta: joko 75 cm leveästä kylmiöstä ja 45 cm leveästä pakastimesta (120 CFM) tai 55 cm leveästä kylmiöstä ja pakastimesta (100 CFM). Jokaisen laitteen kätisyyden eli oven avautumissuunnan saa valita itse.

Kylmiöpakastinmalleja on kolme: 120 cm leveä, 100 cm leveä ja 75 cm leveä. Kaikkien laitteiden korkeus on vakio 206 cm, joka on yhdenmukainen useimpien suomalaisten keittiöiden yläkaappilinjojen kanssa.

Tutustu tarkemmin kylmiöpakastinvalikoimaan

Kaksiovisen kylmiöpakastimen vaihtoehtona yksiovinen kylmiöpakastin sekä vetolaatikkomallinen Citycold

Yksiovinen kylmiöpakastin ja Citycold kylmäpakkanen, jonka voi sijoittaa esimerkiksi aamiaiskaapin alapuolelle.
Kuvassa oikealla yksiovinen kylmiöpakastin ja vasemmalla Citycold kylmäpakkanen, jonka voi sijoittaa esimerkiksi aamiaiskaapin alapuolelle.

Kaksiovisen kylmiöpakastimen lisäksi mallistosta löytyy myös vastikään uudistunut 75 cm yksiovinen kylmiöpakastin, jossa automaattisulatteinen pakastin ja NOLLA eli tuoresäilytystila ovat kylmiön alapuolella vetolaatikoina. Myös tämä malli on mukautettavissa käyttäjän tarpeiden mukaan, eli se on saatavilla myös kahdella vetolaatikkopakastimella.

Keittiösuunnitteluun uusia tuulia tuo myös Citycold kylmäpakkanen, joka on keittiökalusteisiin mitoitettu, työtason alle sijoitettava jääkaappi- ja pakkaslämpötilan sisältävä vetolaatikkomallinen kylmälaite.

Katso inspiraatiota keittiökuvagalleriasta

Kylmiöpakastimen poikkeava mitoitus on keittiösuunnittelijan unelma

Kotimainen kylmiöpakastin Sami Jauhojärven keittiössä
Festivon kylmälaitteiden ovet tarvitsevat vähän tilaa auetakseen. Tämä mahdollistaa kylmälaitteiden vapaamman sijoittelun keittiössä. Modulaarisuuden ansiosta voi kylmiön ja pakastimen sijoittaa jopa kokonaan eri puolille keittiötä!

Festivon kylmälaitteen yksi vahvuus on perinteisestä jääkaapista ja jääkaappipakastimesta poikkeava mitoitus.

Markkinoilla on paljon erilaisia side by side -jääkaappipakastimia, joissa ovet vaativat paljon tilaa auetakseen kokonaan. Tämä vaikuttaa automaattisesti keittiön kaapistojen suunnitteluun, kun kylmälaite tarvitsee ympärilleen enemmän tilaa ja sen on oltava sijoitettuna hieman ulos muista keittiökalusteista.

Festivo voidaan asentaa pieneen tilaan. Seinän viereen asennettuna kylmiöpakastimen kuten muidenkin Festivon kodin kylmälaitteiden ovi tarvitsee ainoastaan 35 milliä seinästä tilaa, jotta ovi aukeaa kokonaan ja vetolaatikot mahtuvat ulos.

Festivon oven kätisyyden eli aukeaako kunkin laitteen ovi vasemmalle vai oikealle saa valita tilauksen yhteydessä. Kätisyys on myös mahdollista vaihtaa esim. keittiön uuden järjestyksen myötä.

Laitteiden mitat ovat myös suunniteltu yleisimpien keittiösuunnittelumittojen mukaan siten, että kylmälaitteet istuvat niin leveyden, syvyyden ja korkeutensa puolesta hyvin suomalaisiin keittiöihin vieden mahdollisimman vähän tilaa muusta keittiön säilytys- ja laskutilasta. Festivo voidaan sijoittaa joko vapaasti seisovaksi tai koteloida sivuilta keittiökaapistoon.

Laitteet voidaan sijoitella keittiötilan puolelta toiselle oman keittiön toimintojen mukaan. Laitteen runkoon ja oviin voi myös valita keittiöön sopivimmat värit.

Keittiösuunnittelussa kannattaa tutkia myös mahdollisuus sijoittaa 90 cm leveän side-by-side jääkaappipakastimen paikalle 100 cm kylmiöpakastin. Katso 100 cm leveän kylmiöpakastimen asennusmitat.

Katso jälleenmyyjät

Festivon sisätilat ovat muokattavissa tarpeittesi mukaan

Vetolaatikoiden määrän saa valita tilauksen yhteydessä. Kylmiön puolella voi olla maksimissaan kolme vetolaatikkoa ja tuoresäilytyslaatikoita maksimissaan kaksi pakastimen puolella.

Vetolaatikoiden sijoittelussa laitteiden alaosaan on myös haluttu vaalia suurta jääkaappilämpötilaista säilytystilaa. Hedelmien- ja vihanneksien vetolaatikot sekä tuoresäilytyslaatikko on sijoitettu niin, etteivät ne vie tilaa laitteen sisältä valmiiksi määritellystä kohdasta, toisin kuin perinteisissä jääkaapeissa, joissa nämä säilytyslämpötilat ovat usein jääkaapin puolella.

Festivon kylmälaitteiden muunneltavuus mahdollistaa jokaiseen keittiöön juuri talouden tarpeita vastaavat kylmäsäilytysolosuhteet. Myös laitteiden sisätilat ovat muokattavissa. Festivon yksiovisiin kylmiöihin ja pakastimiin on mahdollista valita tehdasvalmisteisina lisävarusteina lisää vetolaatikoita.

Kylmiön puolelle voi valita yhteensä 1–3 kiinteää vetolaatikkoa ja pakastimen puolelle 1–2 NOLLA-vetolaatikkoa. Yksiovisen kylmiöpakastimen kohdalla voit valita kaksi pakastinlämpötilaista vetolaatikkoa tai pakastin- ja tuoresäilytysvetolaatikon.

Näin malliston monet erikokoiset kylmälaitteet räätälöidään talouden tarpeisiin. Festivon tuotevalitsimella voit kokeilla valitsemaasi kylmälaitteiseen erilaisia kylmäsäilytysratkaisuja ja värejä!

Suunnittele 100 CFM kylmiöpakastin

Suunnittele 120 CFM kylmiöpakastin

Ruokatuotteet säilyvät kylmiössä jääkaappia pidempään – kaiken perusta on kylmätekniikka

Kuvassa Festivon lamellihöyrystin.

Perinteisessä jääkaapissa kylmä tuotetaan takaseinässä sijaitsevan levyhöyrystimen avulla. Festivon kylmiössä sen sijaan kylmätekniikkana toimii laitteen yläosaan sijoitettu lamellihöyrystin. Lamellihöyrystin on suurtalouspuolelta tuttu ja testattu ammattilaistekniikka kylmän tuottamiseen.

Lamellihöyrystin on kooltaan ja tehoiltaan levyhöyrystintä isompi ja tehokkaampi, ja se takaa tasaisen lämpötilan kylmiön sisälle.

Kylmiöpakastin verrattuna jääkaappipakastimeen ruokahävikin kannalta – lämpötila-alueet ja litratilavuus

Ruoka säilyy paremmin kuin jääkaapissa
Kylmiössä ruokatuotteiden sijoittelu on vapaampaa ja ruoka säilyy pidempään parempana.

Kylmiöpakastimen kylmätekniikan mahdollistama ruokatuotteiden vapaampi sijoittelu tekee ruokatuotteiden säilytyksestä helpompaa ja säilytyskapasiteetista suuren. Salaatti säilyy rapsakkana ilman umpinaista pussia, kurkut eivät palellu, hedelmät ja vihannekset säilyvät pidempään tuoreina sekä jo valmistettu ruoka säilyttää mehevyytensä.

Festivot auttavat vähentämään tehokkaasti ruokahävikkiä ruokatuotteiden oikeaoppisien säilytyslämpötilojen ansiosta. Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta erilaisille ruokatyypeille:

  • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7-astetta
  • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5-astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12-astetta)
  • NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
  • tehokas automaattisulatteinen pakastin -18…-24-asteen lämpötilalla.

Lue lisää elintarvikkeiden säilytyksestä kylmiöpakastimessa

Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi: ”Tilavassa kylmiöpakastimessa kaikelle on paikkansa”

Festivon on valinnut moni julkisuudesta tuttu vaikuttaja. Poimimme tähän kirjoitukseen muutamia kohtia kahden eri tunnetun suomalaisen Festivo-kokemuksesta. Lisää kokemuksia kylmälaitteistemme voit lukea täältä.

Ruokatuotteiden säilyvyyden on huomannut myös Sami ”Musti” Jauhojärvi hankittuaan Festivon:

– Kuulostaako yhtään tutulta, että lapselta jää voileipä kesken, kun vatsa yhtäkkiä täyttyy kesken ruokailun? Esimerkiksi aamupalalta jäänyt leipä ei kylmiössä ole iltapalaankaan mennessä muuttunut kuivaksi, nahistuneeksi korpuksi, vaikka sitä ei ole verhottu kelmuun tai muuhun suojaan! Sama tuoreena säilymisen ilmiö pätee myös kasviksiin, sillä nekin säilyvät kylmiössä loistavasti.

Riku Rantala antaa Festivon kylmiöpakastimelle arvosanan 6/5

”Tässä on masiina, joka on yllättävän isossa roolissa omassa arjessani – isommassa kuin vaikkapa televisio”, Riku Rantala sanoo Festivon kylmiöpakastimesta.

Myös toimittaja-juontaja Riku Rantala perheineen valitsi keittiöönsä kotimaisen Festivon kylmiöpakastimen:

Hävikkitorjunta joutui jouluna tositestiin, josta on kyllä pakko antaa täydet pojot. HEVI-vetolaatikoissa hedelmät ja vihannekset ovat säilyneet selvästi paremmin kuin ennen, koska niissä ei ole liian kylmä. Kalamiehenä NOLLA-boksit ovat ykkössuosikkejani. Koska ne ovat jääkaappilämpötilaa kylmempiä, fisuja tulee ensi kertaa säilytettyä niin kuin niitä oikeasti pitää ja esimerkiksi graavit pysyvät mintissä todella hyvin. Riistaa niissä voisi riiputtaa tolkuttoman pitkään.

Festivon kylmiöpakastin on litratilavuudeltaan keskivertoa jääkaappipakastinta suurempi. Festivon 120 cm leveässä kylmiöpakastimessa on lähes 700 litraa kylmäsäilytystilaa ja 100 cm leveässä yli 500 litraa. Kaksiovissa jääkaappipakastimissa (side by side) litratilavuudet voivat olla lähellä Festivoa, mutta jääkaappien säilytystilaa rajoittaa epätasainen kylmyys ja erilainen mitoitus, jolloin säilytyskapasiteetti ei ole niin suuri.

Litratilavuus ei ole ainoa, joka vaikuttaa Festivon säilytyskapasiteettiin, myös laitteiden mitoitus on tehty niin, että esimerkiksi suurimmatkin uunipellit ja tarjoiluastiat mahtuvat kylmiöön.

Ennen tuntui siltä, että poikiemme pohjattomien kitojen vaatimaa sapuska- ja juomamäärää ei saa mahtumaan jääkaappiin ilman raivostuttavaa tetristä. No, enää ei tunnu. 120CFM-mallin ulkomitathan ovat sen perus jääkaappipakastimen 60+60 senttiä, mutta kylmiön tilavuus on isompi kuin yhdistelmissä yleensä, eli 500 litraa. Pakastimen puolella on riittävästi tilaa myös, ja NOLLA-bokseissa säilytän lihat, kalat ja muut kylmempää vaativat, sanoo Riku Rantala.

Kotimainen Festivo on pitkäikäinen valinta– nopeat huollot ja varaosat

Kylmiöpakastimen ja jääkaappipakastimen erot

Erona moniin jääkaappeihin ja pakastimiin on myös huollettavuus. Varaosia löytyy jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin ja huoltoliikkeitä löytyy ympäri Suomen. Ruokahävikin vähentymisen lisäksi myös huollettavuus tekee Festivosta ekologisen valinnan, kun jääkaapin tilalla on pitkäikäinen kylmiöpakastin.

Jokaisessa Hollolassa valmistetussa Festivossa yhdistyvät laadukkaat ja testatut komponentit suurtalouspuolelta sekä täsmällinen suomalainen työnjälki. Festivon kotimaisuusaste onkin huikeat 80 prosenttia!

Lue lisää Festivoiden valmistuksesta