Festivo on suomalaisen käsityön taidonnäyte

 

Suomen Kotikylmiö on valmistanut jo 25 vuoden ajan Festivo-tuotemerkillä kodin kylmälaitteita Hollolassa. Vaikka osa työvaiheista on automatisoitu, vaatii jokainen Festivo paljon käsityötä ja erikoisosaamista. Suomen Kotikylmiö on ainoa kotimainen kodin kylmälaitteiden valmistaja.
Suomalaisen käsityön päivää vietetään 23.10.2019.

Yhden Festivo kylmiöpakastimen valmistaminen vie noin 18 tuntia. Vuoden aikana Hollolan tehtaalla valmistetaan yhteensä noin 7000 kylmälaitteita. Suomen Kotikylmiön valikoimiin kuuluu kodin kylmälaitteiden lisäksi myös ammattikäyttöön tarkoitettuja suurkeittiöiden kylmälaitteita sekä tarjoilukalusteita. Näiden lisäksi valikoimassa on lääkesäilytyslaitteita eli laboratoriojääkaappeja ja lääkejääkaappeja.

Markkinoiden ainoa kotimainen kodin kylmälaite

Ennen kuin Festivo on valmis ja odottaa tehtaalla kuljetusta uuteen kotiinsa, se koekäytetään ja varmistetaan, että laite kylmenee kuten pitää. Kylmälaitetehtaan tuotannossa työskentelee noin 40 tuotantotyöntekijää. Tuotannon lisäksi toimihenkilöitä on kymmenkunta.

Kotimainen Festivo on Avainlippu-tuote, jonka kotimaisuusaste on huikeat 80 prosenttia. Avainlipun voi saada, jos tuote on 50 prosenttisesti kotimainen.

Joitakin kylmälaitteeseen vaadittavia kylmäteknisiä osia tulee Euroopasta, mutta niistäkin jokainen vaatii vielä käsityötä Hollolan tehtaalla. Kylmiöissä kylmää tekevät tekniset komponentit: kompressorit, lauhduttimet, höyrystimet ovat tuontitavaraa, mutta nekin vaativat käsityötä esimerkiksi kupariputkitusten ja liitosten osalta.

Festivon valmistuksessa käytettävä ohutlevytyökone on vuodelta 2007.
Festivon valmistuksessa käytettävä ohutlevytyökone on vuodelta 2007.

Kylmiöitä ja pakastimia valmistetaan tilauskannan mukaan

Palataanpa valmistuksen alkuun. Festivon valmistus alkaa ohutlevyjen työstämisestä. Festivossa käytetty Pelti tulee SSAB:lta (ent. Rautaruukki) Raahesta. Ennen Hollolaan saapumista pelti käy SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla maalattavana. Levyt leikataan ja rei’itetään Finnpower-koneella. Kone on hankittu vuonna 2007 Pohjanmaalla sijaitsevalta tehtaalta.

Hollolan tehtaalla ei ole suuria varastoja, kodin kylmälaitteita valmistetaan tilauskannan mukaan. Jos tilauksia on paljon, siirtyvät levyntyöstökoneen käyttäjät kahteen vuoroon.

Festivon kylmälaiteasentaja Toni hitsaa.
Kylmälaiteasentaja Toni hitsaa.

Kesän aikana tehtaalla on pidempi seisokki, jotta tehtaan kaikki laitteet päästään huoltamaan. Kesään osuu usein ruuhkapiikki töiden osalta, sillä valtaosa koulujen suurtalouskeittiöiden tarjoilukalusteista kuten tarjoiluvaunuista ja jakeluvaunuista valmistetaan kesän aikana. Kokemuksella ja ammattitaidolla myös tästä ruuhka-ajasta selvitään.

Festivon sähköasentaja valmistaa festivon runkoa
Jani on koulutukseltaan sähköasentaja. Tässä valmistuu Festivon runko, joka menee seuraavaksi valuun.
Runkovalussa Festivo saa sisäänsä polyuretaania, joka toimii kaapin eristeenä ja sitoo peltirungon ja muovisisustan yhteen. Valun ajan kaapin sisällä on myös puinen kehikko.
Marko on koulutukseltaan puuseppä. Nykyisessä työssään hän käyttää 12 rullaa maalarinteippiä päivässä.
Jorma on ollut Suomen Kotikylmiöllä töissä noin 30 vuotta. Tässä oviin kiinnitetään tiivisteitä.

Festivon valmistuksen voi jakaa työvaiheisiin:

  • runkovalu
  • pääkokoonpano
  • koneistus ja täyttö
  • sähköturvallisuus
  • koekäyttö
  • lopputarkastus.

Jokaisessa Festivossa on myös lopputarkastuksen aikana mahdollista katsoa, kuka tehtaan työntekijöistä on ollut tekemässä valmista kaappia.

Jokaisessa Festivossa on noin 200 ruuvia. Kaikki käsin ruuvattuja.
Festivon sähköosat syntyvät käsityönä.
Festivon sähköosat syntyvät käsityönä.

Kun laitevalmistajalla on pitkä historia, varaosia löytyy myös iäkkäämpiin laitteisiin.

Jos jokin kuluva osa rikkoontuu, saa Festivon huollosta parhaimmillaan seuraavaksi päiväksi uuden osan vanhan tilalle.

Koska Festivot ovat pitkäikäisiä, on tärkeää muistaa kertoa yhteydenoton yhteydessä oman laitteensa sarjanumero, jotta saa varmasti oikean osan.

Festivon kylmiö viilenee lamellihöyrystimen avulla. Festivo on kylmiö, joka toimii keittiön jääkaappina

Festivo on kylmiö, joka toimii keittiön jääkaappina

Festivo ei ole jääkaappi vaan kylmiö. Ero tulee laitteen viilennystekniikasta. Festivon jääkaappilämpötila syntyy lamellihöyrystimellä, joka sijaitsee kylmiön yläosassa.

Tavanomaisesti jääkaapin viilennys hoituu takaseinän levyhöyrystimellä. Siksi ruoka jäätyy, mikäli sitä säilyttää kiinni jääkaapin takaseinässä.

Festivon jääkaappilämpötilan synnyttävä lamellihöyrystin on kookkaampi kuin levyhöyrystin, joten se tuottaa tehokkaammin ja enemmän kylmää kuin levyhöyrystin.

Lamellihöyrystin jäähdyttää tehokkaammin, tasaisemmin ja nopeammin kuin levyhöyrystin. Kylmiössä on suuri suhteellinen kosteus, joka toimii tehokkaana kylmän johtimena eikä kylmiössä tarvita erillistä puhallinta ohjaamaan kylmää tasaisemmin kaapin sisällä.

Festivo-kylmiöpakastin yhdistelmässä on neljä eri lämpötila-aluetta:

  • Kylmiö (jääkaappilämpötila) +2…+7
  • No frost -pakastin -18…-24
  • Hedelmä- ja vihanneslaatikko +8…+10 (Laatikon lämpötila säätyy automaattisesti kylmiön lämpötilan mukaan noin 5 astetta korkeammaksi)
  • Tuoresäilytyslaatikko esimerkiksi kalalle ja lihalle, ”nollatila” +/- 0

Neljä eri lämpötila-aluetta ruokien säilytykseen pidentävät ruokien käyttöikää ja ehkäisevät ruokahävikkiä.

Mauri pitää huolta, että Festivon takaseinä on siisti, vaikka ei sitä kukaan koskaan näe.
Festivoissa käytetään Danfossin kylmäkompressoreita.
Tuukka kiinnittää Festivon sivuseinää.
Valmis Festivo odottamassa testausta.
Festivon lasihyllyt tulevat läheltä, Lahden Lasipalvelusta. Kari kiinnittää kylmiön hyllyihin listoja.

Suomen Kotikylmiö toimii yhteistyössä lähialueiden yritysten kanssa. Arvovalintana on päätetty käyttää lähialueen toimittajia. Viinikaappien hyllyt valmistaa Hollolan Puuosa, Lahden Lasipalvelu valmistaa kodin kylmän hyllyt, Proplasticpartner (ent. Taitomuovi Oy Kausala) toimittaa kylmiöpakastimien ovilokerot ja Mitroplast Oy Hollolalta tulevat pakastimien luukut, korien maskit ja saranat.

Löydä lähin Festivo-mallipisteesi!