Sami Jauhojärvi: Uuteen totuttelua – miten olemme aiemmin pärjänneet tavallisen kokoisen jääkaapin kanssa

Hiihtouraltaan tuttu menestysurheilija ja TV:stä tuttu Sami ”Musti” Jauhojärvi perheineen valitsi keittiöönsä Festivon kylmiöpakastimen muun muassa sen kotimaisuuden ja suuren säilytystilan vuoksi.

Sami kertoo toisessa blogikirjoituksessaan, miten elo Festivon kanssa on sujunut. Voit seurata Samia Instagramissa @samijauhojarvi .

Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan Sami kertoi omakotitalonsa remontista, sen keittiöstä ja matkalla vastaan sattuneista asioista sekä viisihenkisen perheensä arjesta. Täältä pääset lukemaan keittiöremontista kertovan blogin.

Meillä on takana jo useampia kuukausia yhteiseloa uuden Festivo kylmiöpakastimen kanssa. Ja hyvin on mennyt, vaikka totuttelemista uuteen on näihin ensimmäisiin kuukausiin mahtunutkin! Viime aikoina on toistuvasti tullut mieleen, että miten olemme aiemmin pärjänneet tavallisen kokoisen jääkaapin kanssa! No, kyllä silläkin pärjäsi, mutta kaupassa piti ravata alinomaa, kun kylmäsäilytykseen ei mahtunut kuin parin päivän ruoat kerrallaan. Kylmiöön sen sijaan mahtuu jopa viikon sapuskat meidän 5-henkiselle perheellemme.

Ruokatarvikkeiden asettelu alkoi suunnittelulla ja kokeilulla uuden kylmiöpakastimen kanssa

Ruokatarvikkeiden sijoittelua kävimme stalkkaamassa Festivon kotisivuilta löytyvistä muiden kylmiön käyttäjien kuvista, ja osittain niiden pohjalta hahmottelimme meille optimaalisen tilaratkaisun.

Siirtyminen uuteen tilaratkaisuun on vaatinut hieman kokeilemista ja suunnittelua ruokatarvikkeiden asettelussa. Vaikka tilaa kylmiössä on ruhtinaallisesti enemmän kuin meillä aiemmin oli, niin kysymysmerkkejä ovat aiheuttaneet mm. päivittäisten peruselintarvikkeiden sijoittelu kylmiöön. Minne sijoitamme esimerkiksi maitopurkit, jogurtit, levitteen, juuston ja niin edelleen. Tilan puolesta ne mahtuvat kylmiössä minne vain, mutta sijoittelussa on pitänyt ottaa huomioon myös lasten ulottuvuus, sillä 4-vuotias neitimme laittaa välillä myös omatoimisesti aamu- ja iltapalojaan.

Kylläkin pääsääntöisesti omin lupineen, ja ”kiinni jäädessään” vanhempien ilmeestä voi lukea, että NYYYYYYT TARKASTI, ettei kaikki käteen sattuva ole pitkin lattioita! Onneksi harvemmin ruokatarvikkeet ovat enää lattialle päätyneet, pääasiassa ne löytävät tiensä siististi suuhun. Ja ei, neitokaisellemme ei tuota pienintäkään vaikeutta avata kylmiön isoa ovea, kiitos avaamista helpottavan ja keventävän kahvamekanismin!

Ruokatarvikkeiden sijoittelua kävimme stalkkaamassa Festivon kotisivuilta löytyvistä muiden kylmiön käyttäjien kuvista, ja osittain niiden pohjalta hahmottelimme meille optimaalisen tilaratkaisun. Tällä tavalla meillä ei mennyt ”aikaa hukkaan” erilaisten koejärjestelyiden kanssa. Järjestyksen suhteen selkeyttä kylmiöömme tuovat ahkerassa käytössä olleet kaksi HEVI-laatikkoa. HEVI-laatikoissa esimerkiksi salaatit ja tomaatit eivät rusennu muusiksi muiden tuotteiden alla, eikä kylmiössä muutenkaan tarvitse varoa jääkaapista tuttua ilmiötä, jossa takaseinään osuvat vihannekset jäätyvät pilalle.

Tilavassa kylmiöpakastimessa kaikelle on paikkansa

Yksi merkityksellisimmistä asioista kylmiön tilavuudessa on se, että kaikille ruokatarvikkeille on nyt omat, selkeät paikkansa, jolloin niitä ei tarvitse etsiä sieltä mihin ne milloinkin ovat sattuneet mahtumaan. Kuten vaimo asian ilmaisee; ”talossamme asuu neljä etsijää ja yksi löytäjä”, jolloin kaltaiselleni järjestyksen miehelle, joka ei ole se huushollissamme asuva löytäjä, elämää helpottaa merkittävästi, että tarvikkeet löytyvät juuri sieltä, missä niiden kuuluukin olla. Kylmiön tilavuudesta kertoo sekin, että yhdelle hyllylle mahtuu helposti kolme kattilaa rinnakkain!

Suunnittele oma Festivo 

NOLLA-laatikko vaati totuttelua

Syksyn jahtikauden aikana käytimme nollalaatikkoa myös lihan raakakypsyttämiseen, johon se soveltuu loistavasti tasaisen ja riittävän alhaisen lämpötilansa ansiosta.

Ihmisillä on monesti rutiineja asioiden suhteen, eikä niiden muuttaminen välttämättä tapahdu sormia napsauttamalla. Sen huomasimme pakastimen puolelta löytyvän nollalaatikon käyttämisessä. Vaikka ihastuimmekin heti HEVI-laatikoiden käyttämiseen ja vihannesten sekä hedelmien säilyttämiseen niissä, niin nollalaatikko jäi aluksi vähälle käytölle. NOLLA-laatikossa lämpötila on nollan paikkeilla, jolloin tuore liha ja kala säilyvät siellä hyvinä entistä pidempään. Kaupasta tullessa ei aluksi vain millään meinannut muistaa, että liha- ja kalatarvikkeet voi sijoittaa myös nollalaatikkoon. Vähitellen olemme oppineet hyödyntämään tätä kylmiöpakastimemme loistavaa säilytyslisää. Syksyn jahtikauden aikana käytimme nollalaatikkoa myös lihan raakakypsyttämiseen, johon se soveltuu loistavasti tasaisen ja riittävän alhaisen lämpötilansa ansiosta.

Perheen ruokahävikki on vähentynyt entisestään

Tilavuuden ansiosta ruokatarvikkeet saa hyvin näkyville, jolloin niitä ei myöskään hautaudu toistensa taakse piiloon, ja parasta ennen päiväykset näkee selvästi.

Kylmiön myötä ruokaa on mennyt pilalle vielä aiempaakin vähemmän. Koska kaikille tavaroille on omat paikkansa, laatikkonsa ja hyllynsä, niin jo nopealla kylmiöön vilkaisulla näkee mitä on tarjolla. Tilavuuden ansiosta ruokatarvikkeet saa hyvin näkyville, jolloin niitä ei myöskään hautaudu toistensa taakse piiloon, ja parasta ennen päiväykset näkee selvästi.

Ruokatarvikkeiden säilyvyyden kannalta parasta on kuitenkin kylmiön sisäilman laatu, joka on sopivan kostea ja siten pitää tuoretarvikkeet tuoreena pitkään. Kuulostaako yhtään tutulta, että lapselta jää voileipä kesken, kun vatsa yhtäkkiä täyttyy kesken ruokailun? Esimerkiksi aamupalalta jäänyt leipä ei kylmiössä ole iltapalaankaan mennessä muuttunut kuivaksi, nahistuneeksi korpuksi, vaikka sitä ei ole verhottu kelmuun tai muuhun suojaan!

Enää lasten jämät eivät täten aina päädy minun suuhuni, vaan voivat rauhassa odottaa seuraavaa ateriaa. Sama tuoreena säilymisen ilmiö pätee myös kasviksiin, sillä nekin säilyvät kylmiössä loistavasti. Minulla on jopa tapana aukaista kasvisten ja hedelmien pussit ja kääreet, kun laitan ne HEVI-laatikkoon, jolloin ne säilyvät tuoreina entistäkin paremmin.

Jos olet miettinyt kylmiön hankkimista itsellesi, niin tähän asti kertyneen käyttökokemuksen pohjalta voin vain suositella sitä. Tiesitkö, että Hollolassa valmistettujen Festivo-kylmälaitteiden kotimaisuusaste on hurjat 80 prosenttia! Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laitteiden toimitusajat ovat lyhyet. Muutamien viikkojen toimitusajalla tilauksesta oma, uusi Festivosi on valmis koristamaan keittiötäsi.

Onnistunutta vuotta 2023!

-Musti

Katso lähin jälleenmyyjäsi