Keittiötrendit 2023 – selkeälinjaista, kotimaista ja kestävää

Festivon musta kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelmä Puustellin keittiössä.

Keittiön trendit eivät elä erillään muista sisustuksen tai muiden elämän osa-alueiden trendeistä, vaan ne muokkautuvat ympäröivän maailman mukaan.

Keittiön sisustuksessa ja ratkaisuissa trendit liikkuvat hyvin hitaasti, sillä suomalaiset uusivat keittiönsä noin 15–20 vuoden välein. Käytännöllisinä ihmisinä haluamme, että keittiömme kestää aikaa ja on ennen kaikkea käytännöllinen, monikäyttöinen ja toiminnallisuuksiltaan toimiva ratkaisu, joka toimii kodin keskuksena.

Trendien syklit eivät sisustuksessa ole lyhyitä muutaman kuukauden tai vain vuoden mittaisia pyrähdyksiä kuten muodin trendit, vaan ne kestävät jopa 20 vuotta. Ensin 10 vuotta edelläkävijöiden keittiöissä, sitten ne tulevat osaksi valtavirran keittiösuunnittelua noin kymmeneksi vuodeksi, kunnes hiljalleen hiipuvat pois. Tämän huomaat myös aiemmista keittiötrendeistä kertovista jutuistamme, kuten tästä keittiötrendit 2022 -jutusta.

Keittiösuunnittelussa yhä suurempi merkitys on vastuullisuudella ja kestävyydellä. Festivon kylmiö, pakastin, kylmiöpakastin ja viinikaappi ovat kotimaisia tuotteita, joilla on sekä Avainlippu että Design From Finland -tunnukset. Tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.

Festivot ovat huollettavia kodin kylmälaitteita, jotka kestävät arjessasi pitkään.

Vuoden 2023 keittiötrendeissä korostuvat kestävä kehitys, yksilöllisyys, toiminnallisuus ja luonnonläheiset materiaalit. Tähän artikkeliin olemme poimineet myös pieniä sisustukseen liittyviä trendiseikkoja, joilla saat keittiösi hetkessä trendien aallonharjalle!

Skandinaavisuus ja japandi keittiöissä

Citycold kylmäpakkanen aamiaiskaapissa. Kuvassa kylmäsäilytysvetolaatikko.
Festivon Citycold, kylmäpakkanen vetolaatikossa, on helppo yhdistää osaksi skandinaavista keittiösuunnittelua.

Skandinaavinen sisustustyyli on usein aika minimalistinen, ja se on ollut pitkään läsnä suomalaisessa sisustuksessa: sen selkeälinjaisuus, käytännöllisyys ja luonnonmateriaalien käyttö vetoaa suomalaisiin.
Skandinaavinen keittiö on ajaton ja toimiva valinta, joka tarjoaa rauhallisen ja viihtyisän ympäristön ruuanlaittoon ja yhdessäoloon. Skandinaavisissa keittiöissä säilytystilaa on tarpeeksi ja keittiökalusteissa suositaan selkeälinjaisia ratkaisuja.

Ratkaisuissa suositaan vaaleita sävyjä ja luonnollisia materiaaleja, kuten puuta, kiveä, metallia ja lasia. Keittiön ilmeessä on vaikutteita pohjoismaisesta luonnosta ja valosta, jotka ovat erityisen tärkeä osa skandinaavista estetiikkaa.

Japandi-tyyli taas yhdistää japanilaisen ja skandinaavisen muotoilun ja sisustuksen elementtejä. Tämä tyyli on kasvattanut suosiotaan myös keittiöissä, ja se näkyy esimerkiksi minimalistisena ja luonnonläheisenä sisustuksena, joka yhdistää puuta, betonia ja muita luonnonmateriaaleja.

Japandi-tyylin keittiöissä näkyy vielä skandinaavista tyyliä tiukemman minimalistisuuden lisäksi myös siisteys ja toiminnallisuus, jossa kaikki tarpeellinen on käden ulottuvilla. Keittiöissä käytetään yleensä vaaleita värejä, kuten valkoista, harmaata ja beigeä, ja yksinkertaisia linjoja ja muotoja, jotka korostavat tilan avaruutta.

Keittiön trendivärit ja monokromaattinen keittiö

Novart on sisällyttänyt keittiöihin vaaleita sävyjä kuten tammea, valkoista ja beigeä.kuvateksti: Novart on sisällyttänyt keittiöihin vaaleita sävyjä kuten tammea, valkoista ja beigeä.

Vuoden 2023 keittiöissä nähdään monipuolisesti erilaisia värejä. Valkoisen ylivoima alkaa hiljalleen väistyä ja voimakkaampia värejä otetaan mukaan pintoihin – pastellisävyjä unohtamatta. Keittiöissä uskalletaan käyttää värejäkin: tummanvihreä, sininen, terrakotta ja ruskea ovat keittiöissä näkyviä värejä.

Skandinaavisten valmistajien kohdalla vaaleat, luonnolliset ja maanläheiset sävyt ovat edelleen suosiossa. Esimerkiksi Puustellin keittiöissä korostuvat vaaleanpuhuvat sävyt kuten valkoinen, vaaleanharmaa ja vaaleanruskea. Myös Novart on sisällyttänyt keittiöihin vaaleita sävyjä kuten tammea, valkoista ja beigeä.

Vuonna 2023 muotokieli on pehmeä ja pyöreä. Kuva Novart.

Tummat värit ovat myös yhä pinnalla, musta ja tummaharmaa ovat suosittuja värejä. Esimerkiksi Noblessa käyttää keittiöissään mustaa, harmaata ja tummansinistä. Novartin uusissa malleissa on yhdistetty vaaleita ja tummia sävyjä.

Suosittuja ovat myös yksiväriset keittiöt, joissa käytetään samaa väriä kaapistoissa, lattioissa, seinissä ja jopa vetimissä. Mustissa keittiöissä monokromaattisuus on ollut jo pitkään pinnalla.

Suunnittele oma Festivo 

Sisustuksen trendit keittiöissä, älä unohda näitä

Sisustuspainotteista Instagramin Life Like Vino -sisustustiliä julkaisevan Annamarian keittiössä on nähty viherkasveja jo viime vuonna. Lue lisää Annamarian keittiöstä!

Valaistus

Hyvä valaistus on tärkeää keittiössä, jotta ruoanlaitto onnistuu ja keittiössä on miellyttävä olla. Vuoden 2023 trendeissä korostetaan erilaisia valaistusratkaisuja, kuten upotettuja led-valoja ja kaappien sisävaloja.

Yksilöllisyys

Vuoden 2023 trendeissä keittiöissä korostuu yksilöllisyys ja persoonallisuus. Keittiö suunnitellaan omaan makuun ja tarpeisiin sopivaksi ja valitaan esimerkiksi yksilöllisiä yksityiskohtia, kuten erilaisia vetimiä tai epätavallisia säilytysratkaisuja.

Liesituuletin

Iso trendi on, että liesituuletinta ei enää näy keittiössä, modernit liesituulettimet ovat huomaamattomia elementtejä tasoihin upotettuina. Yhtenä trendinä on myös sijoittaa liesitaso niemekkeeseen tai saarekkeeseen.

Pantry

Amerikkalaisista keittiöistä tuttu pantry (ruokakomero) on yleensä erillinen säilytystila, jossa säilytetään ruokatarvikkeita, astioita ja muita keittiötarvikkeita. Pantryjen koko vaihtelee, mutta pääsääntöisesti pantryt ovat walk in -mallisia.

Niemeke ja saareke

Saarekkeet ja niemekkeet ovat yhä suosittuja, koska ne lisäävät laskutilaa ja toimivat hyvin myös tilanjakajina. Usein niissä on integroitu liesi ja liesituuletin.

Avohyllyt ja kaapit

Bella Table -ruokayhteisön Petra ja Kia Bella Kitchenissä.
Bella Tablen keittiöissä saarekkeeseen on sijoitettu kirjoja. Tutustu Bella Tablen keittiöön täällä!

Avohyllyt ovat trendikkäitä vuonna 2023, sillä ne avaavat keittiötä ja tekevät siitä avaramman näköisen. Keittiöissä nähdään myös yhä enemmän laatikostoja, sillä ne tarjoavat käytännöllisen säilytystilan. Matalat kaapit ovat yleistymässä, sillä ne sopivat paremmin avokeittiöihin ja pieniin tiloihin. Keittiö toimiikin yhä useammin olohuoneen jatkeena.

Viherkasvit

Viherkasvien suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Sen lisäksi, että ne piristävät keittiön ilmettä ne parantavat sisäilman laatua. Keittiöön voikin sijoittaa esimerkiksi yrttejä, kaktuksia tai riippuvia viherkasveja.

Tasot ja välitilat

Keittiön ilmeen muuttaminen ei aina vaadi kaiken laittamista uusiksi. Vaihtamalla tasot tai kaappien välitilat saa nopeasti uutta ilmettä!

Aamiaiskaappi

AINA-keittiöt Oulun suunnittelemassa keittiössä musta Festivon kylmiöpakastin. Kuva: AINA-keittiö.

Kun minimalistisuus ja selkeälinjaisuus ovat tärkeitä asioita keittiösuunnittelussa on selvää, että aamiaiskaappi on yhä suositumpi ratkaisu, kun kaikki leivänpaahtimesta kahvinkeittimeen saa oven taakse piiloon.

Oman unelmiesi keittiön suunnittelun avuksi olemme koonneet kattavan kuvagallerian Festivon kylmälaitteista erilaisissa keittiöissä ja tuotevalitsimellamme suunnittelet juuri tarpeeseesi sopivan kylmiön, pakastimen tai kylmiöpakastimen!

 

Katso lähin jälleenmyyjäsi