Jääkaapin ja pakastimen siivous – näin pidät kylmälaitteesi puhtaana ja raikkaana

Jääkaapin ja kylmiön puhdistus ei ole monenkaan lempipuuhaa, mutta on tärkeää siinä missä muukin kodin siivoaminen. Pyyhitkö usein vain jääkaapin tai kylmiön ulkopuolelta? Puhdista pinnat myös sisältä, jotta kylmälaitteesi pysyy puhtaana ja raikkaana!

Jääkaapissa ja kylmiössä säilytät ruokaa, jota aiot syödä eli jääkaapin ja kylmiön puhdistus olisi hyvä tehdä aina tasaisin väliajoin. Jääkaapin ja kylmiön säännöllinen puhdistus varmistaa hyvän hygienian ja vaikuttaa myös elintarvikkeiden säilyvyyteen ja bakteerien syntyvyyteen.

Puhdista jääkaappi ja kylmiö sisältä kuukausittain

Hyvä aikaväli jääkaapin ja kylmiön puhdistamiselle on noin kerran kuukaudessa ja jääkaapin sulatuksen voi tehdä puolen vuoden tai vuoden välein riippuen käytöstä ja laitteesta. Jääkaapin ja kylmiön puhdistus kannattaa ajoittaa siihen, että kylmälaitteesi on mahdollisimman tyhjänä, eli älä käy ruokakaupassa juuri ennen kylmiön tai jääkaapin pesua!

Jääkaapin ja kylmiön puhdistus kannattaa tehdä ennen ruokakaupassa käyntiä, kun kaappi on tyhjimmillään.

Jääkaapin pikasiivousta varten jääkaappia ei tarvitse sulattaa, vaan voit tyhjentää kaapin purkeista ja purnukoista ja pyyhkiä sisäpinnat haalealla vedellä ja pesuaineella. Kunnollista pesua varten tavanomainen jääkaappi tarvitsee sulatuksen ja tyhjennyksen.

Kun jääkaappi on sulanut niin irrota jääkaapin hyllyt ja laatikot ja pese kaikki huolellisesti. Hyvä vinkki esimerkiksi ovilokeroiden pesuun on käyttää tiskiharjaa, joka menee helposti pieniinkin väleihin!

Hyvä pesuaine jääkaapin ja kylmiön puhdistukseen, ruokasoodalla ja etikalla hajut pois

Pesuaineeksi soveltuu erinomaisesti astianpesuaine ja jos jääkaapissasi tai kylmiössäsi on epämiellyttäviä tuoksuja ja kaipaa raikastusta, käytä pesuaineena esimerkiksi veden ja etikan sekoitusta. Bakteerit poistuvat parhaiten aineilla, joilla on joko hyvin korkea tai matala pH-arvo.

Kotikeittiöstäsi saattaa löytyä esimerkiksi ruokasoodaa, sitruunamehua tai viinietikkaa, jotka soveltuvat erinomaisesti jääkaapin ja kylmiön hajujen poistoon – sekoita jotain näistä pieni tilkka pesuveteen.

Siististä jääkaapista ruoat löytyvät helposti eikä ruokahävikkiä synny niin helposti. Kuvassa Festivon 120 CM kylmiö.

Festivon kylmiön ja pakastimen puhdistus

Festivon kylmiöt ja pakastimet ovat automaattisulatteisia. Sulatustoiminto kytkeytyy päälle aina tarpeen mukaan. Kylmiön puolella sulatuksen aikana kylmiön lämpötila saattaa tilapäisesti kohota muutamia asteita, lämpötila palaa asetteluarvoon aina sulatuksen päätyttyä. Myös pakastimen puolella lämpötila saattaa kohota energiatehokkaan sulatuksen aikana.

Lataa Festivon esite

Näin puhdistat Festivo kylmiön:  

 • Sisäosat olisi hyvä puhdistaa noin kerran kuukaudessa.
 • Puhdistusvettä ei saa päästää säätölaitteisiin tai valaistukseen.
 • Kaikki sisäpinnat, oven tiivistettä lukuun ottamatta voi puhdistaa haalealla vedellä, johon on lisätty hieman astianpesuainetta.
 • Ovilokeron saa pois paikoiltaan puhdistusta varten nostamalla sitä ylöspäin, jolloin lokero vapautuu kiinnikkeistä. Ovilokerot ovat konepesun kestäviä!
 • Voit irrottaa myös HEVI, KYLMÄ ja NOLLA laatikon puhdistusta varten. Katso tähän ohjeet alempana olevasta käyttöohjeesta!
 • Älä käytä hankaavia tai liuottavia pesuaineita!
 • Oven tiiviste tulee puhdistaa pelkällä vedellä.
 • Kuivaa sisätilat ja tiiviste aina pesun jälkeen.
 • Puhdista höyrystinallas kerran vuodessa.
Festivon kylmiön suuren säilytystilan vuoksi elintarvikkeiden säilytys ja kaapin puhdistus on helppoa. Kuvassa Festivo 100 CM kylmiö.

Festivon pakastin on automaattisulatteinen No Frost -pakastin. Silti pakastin tulisi siivota kunnolla kerran vuodessa ja käytännössä tätä siivousta on mahdotonta tehdä laitteen ollessa päällä. Näin ollen myös pakastin suositellaan sulatettavaksi ja siivottavaksi kerran vuodessa.

Näin puhdistat Festivon pakastimen:

 • Sulata ja puhdista pakastinosan sisäosat vähintään kerran vuodessa.

  Festivon pakastimen hyllytasot ja ulosvedettävät lankakorit ovat helppo puhdistaa. Kuvassa Festivo 45 FM pakastin.
 • Puhdista samalla myös laitteen takana olevan lauhdutin.
 • Ota puhdistuksen ajaksi pakasteet pois pakastimesta koreineen ja tyhjennä NOLLA-laatikko tavaroista. Voit siirtää tavarat siksi aikaa kylmiöön tai talvella ulos.
 • Käytä puhdistukseen haaleaa vettä, johon on lisätty hieman astianpesuainetta.
 • Voit asettaa pakastimen pohjalle esimerkiksi pyyhkeen, johon mahdollisesti seiniä pitkin valuva vesi voi imeytyä. Suojaa myös lattia tarvittaessa.
 • Puhdista ja kuivaa pakastin ja NOLLA-laatikko huolellisesti ja käynnistä pakastin uudelleen.

Muista myös imuroida pölyt pakastimen takaa

Festivo kylmälaitteet eivät sinällään kaipaa erillistä vuosihuoltoa, mutta kerran vuoteen nämäkin tuotteet olisi hyvä huoltaa. Lasi- ja muovipintojen peruspuhdistuksen lisäksi samalla on hyvä puhdistaa myös itse koneisto.

Irrota kaatumisenestoruuvi ja vedä laite irti seinästä. Tämän jälkeen poista pöly ja muut epäpuhtaudet kompressoritilasta ja lauhduttimesta imuroimalla ne varovasti pölyimurin harjasuulakkeella. Puhdista samalla kompressorin päällä oleva haihdutusallas.

Katso tarkemmat ohjeet kylmiön ja pakastimen puhdistukseen käyttöohjeesta!

Katso lähin jälleenmyyjäsi