Valkoinen Harmaja: Kokemuksia Festivon kylmiöpakastimesta

Valkoinen Harmaja -sisustusblogia pitävä Suvi Melender-Lågland valitsi viime vuoden puolella uuden kotinsa keittiöön Festivon kylmiöpakastimen, josta hän kirjoitti viime syksynä blogikirjoituksessaan Uusi Koti: Festivo kylmiöpakastin ja ensikurkistus keittiöön.

Suvi oli haaveillut Festivosta jo vuosikaudet ja nyt puolisen vuotta uudessa kodissa asuttuaan Suvi pääsee kertomaan, miten arki on lähtenyt sujumaan Festivon kanssa. Innostus on ollut suurta ja kotimainen Festivo olikin yksi Suvin tärkeimmistä kodinkonehankinnoista.

Lue Suvin uusi blogikirjoitus Kokemuksia Festivo kylmiöpakastimesta Valkoinen Harmaja -blogista. Suvi kysyi myös Instagram-tilillään (@suvim_valkoinenharmaja) seuraajiltaan, mitä he haluaisivat kysyä häneltä Festivosta – Suvi vastaa saamiinsa 11 kysymykseen blogissaan!

”Olemme huomanneet selvästi käytännössä, että Festivossa ruoka todella säilyy normaalia paremmin”

Valkoinen Harmaja -sisustusblogia pitävän Suvi Melender-Låglandin uudessa kodissa on Festivo 100 CFM kylmiöpakastin.

Festivon kylmiöpakastimissa on neljä eri lämpötila-aluetta eri elintarvikkeiden säilytykseen. Kylmiössä oleva tasainen kylmyys ja korkeampi ilmankosteus edesauttaa ruokatuotteiden säilymistä pidempään, jolloin ruokahävikki vähentyy.

Erilaisten elintarvikkeiden sijoittelu oikeille paikoille vaati hiukan opettelua ja muistamista, mutta pian siitä tuli arkipäivää. Ja onneksi ovissa ja seinässä on tarralaput opastamassa elintarvikkeiden optimaalista sijoittamista. Siirtelimme hiukan hyllylevyjä, jotta saimme kaikki ruuat järjestettyä meidän arkeemme sopivalla tavalla.

Lisävarusteilla tarpeisiin vastaava kokonaisuus

Suvin Festivossa on kylmiön puolella kaksi HEVI-vetolaatikkoa ja yksi KYLMÄ-vetolaatikko.

Festivon kylmälaitteisiin saa valita itselleen sopivan määrän lisävarusteena saatavia vetolaatikoita. Vakiovarusteisessa kylmiöpakastimessa on yksi HEVI-vetolaatikko ja yksi NOLLA-vetolaatikko. Suvi valitsi kylmiön puolelle lisävarusteena hedelmille ja vihanneksille yhden HEVI-vetolaatikon lisää sekä KYLMÄ-vetolaatikon, jossa voi säilyttää jääkaappilämpötilassa pidettäviä elintarvikkeita, kuten esimerkiksi maitotuotteita.

Jääkaappilämpötilaa vaativille elintarvikkeille tarkoitettu KYLMÄ-laatikko kylmiön alaosassa on vaatinut ehkä eniten opettelua, sillä sen mieltää vanhasta tottumuksesta HEVI-laatikoksi. HEVI-laatikot ovat meidän kylmiössä sen alapuolella.

”Pakastin-osiossa pidän erityisesti siitä, että valtaosa hyllyistä on ulosvedettäviä”

Pakastimen puolella Suvilla on yksi NOLLA-vetolaatikko tuoresäilytykseen. Kyseinen vetolaatikko on päässyt kovaan käyttöön ja se on osoittautunut käteväksi säilytyspaikaksi liha- ja kalatuotteille. Myös juomat viilentyvät siellä nopeasti.

Pakastimen puolella oleva NOLLA-vetolaatikko on osoittautunut todella näppäräksi! Meille on tullut tavaksi säilyttää tuossa laatikossa nimenomaan lihaa ja kalaa, mutta kyllä sinne ”eksyy” joskus muutama juomatölkkikin viilentymään.

Suvi on pitänyt pakastimessa erityisesti siitä, että suurin osa sen hyllyistä on ulosvedettäviä, koska niistä näkee nopeasti mitä kaikkea pakastimessa on.

Olen saanut Instagramissa monta viestiä tyytyväisiltä Festivon omistajilta ja ymmärrän hyvin, miksi niin moni on ihastunut tähän kotimaiseen kylmiöpakastimeen! Suosittelen siis lämpimästi!”

Käy lukemassa Suvin blogikirjoitus kokonaisuudessaan Valkoinen Harmaja -blogista!

 

Mami Go Go: Laatua ja luksusta keittiössä

Perhe-elämään painottuvaa Mami Go Go -blogia pitävä Minttu Storgårds muutti hetki sitten uuteen kotiin. Muuton yhteydessä tarjoutui erinomainen hetki toteuttaa unelma kauan haaveissa olleesta Festivon kylmiöpakastimesta, kun uuden kodin keittiössä oli vanha ja suurperheelle liian pieni jääkaappi.

Minttu kertoo blogikirjoituksessaan miksi juuri Festivo oli ollut jo pitkään haaveissa ja miten lapsiperhearki on lähtenyt sujumaan esimerkiksi viikoittaisten ruokaostoksien osalta. Koko blogin voit lukea täältä.

Uusi koti ja riemua uudesta kylmälaitteesta – ”Meillä on ihan mahtava jääkaappi!”

Mintun uuteen keittiöön sopi täydellisesti valkoinen Festivon kylmiöpakastin.

Minttu kertoo blogissaan muutosta uuteen kotiin ja niistä ilon hetkistä, kun Festivon kylmiöpakastin asennettiin omaan keittiöön ja kylmälaiteasentajat kurvasivat pois kotipihasta. Minttu oli jo ennestään päässyt tutustumaan Festivoon tuttaviensa luona ja siitä lähtien Festivo oli ollut Mintun haaveissa.

”Olin päässyt ihailemaan kyseistä kaappia aiemmin muutamassa eri kyläpaikassa ja syvästi vaikuttunut sen ominaisuuksista. Mikä tuuri, että uudessa kodissa oli sille juuri täydellinen paikka.”

Festivossa vakuutti erityisesti hyvä suunnittelu, design ja laatu

Festivon kylmälaitteet valmistetaan tilauksesta käsityönä Hollolassa. Festivon ominaisuuksista Mintulle tärkeitä olivat erityisesti kotimainen suunnittelu ja design sekä laadukkuus. Myös se, että Festivon kylmälaitteet voi räätälöidä talouden tarpeisiin sopiviksi, oli Mintun mielestä erinomainen ominaisuus.

”Olin etukäteen vaikuttunut erityisesti Festivo kylmiöpakastimien hyvästä suunnittelusta ja designista sekä tietynlaisesta laadukkuuden tunnusta, jonka aistii heti kun oven avaa. Koska jokaisella kotitaloudella on omanlaisensa tarpeet, ovat kylmiöpakastimetkin muunneltavissa juuri omien tarpeiden mukaan.”

Helpotusta suurperheen arkeen – viikon ruokaostokset voi tehdä nyt kerralla

Mintun perheeseen kuuluu pian neljä lasta ja yksi suurperheen arkea helpottava tekijä on se, että viikon ruokaostokset voi tilata kerralla kotiin.

Mintun perheeseen kuuluu pian neljä lasta. Festivon kylmiöpakastimen yksi vahvuus on sen suuri säilytyskapasiteetti eli viikonkin ruokaostokset mahtuvat helposti kylmään eikä niiden säilyvyydestä tarvitse olla huolissaan. Tämä on paljon helpotusta arkeen tuova asia, kun ruokaostokset voidaan tehdä pidemmäksi aikaa kerrallaan eikä näin ollen tarvitse miettiä kaupassa käyntiä montaa kertaa viikossa.

”Yksi meidän suurperheen arkea kovasti helpottava tekijä on tilata viikon ruokaostokset kerralla kotiin. On helpottavaa ostaa isompi määrä ruokaa ilman, että säilyvyyden osalta tarvitsee olla huolissaan.”

500 litraa kylmäsäilytystilaa ja lisävarusteena lisää tilaa hedelmille ja vihanneksille

Kylmiöpakastin on leveydeltään 100 cm ja täyskorkeiden ovien taakse kätkeytyy 500 litraa kylmäsäilytystilaa.

Minttu valitsi keittiöönsä valkoisen Festivon 100 CFM kylmiöpakastimen. Kylmiöpakastimen kätisyys valittiin lapsiperheen arkea helpottavaksi.

”Halusin siihen keskeltä aukeavat ovet, jolloin sekä kylmiön että pakastimen sisällön voi katsastaa helposti samalla kerralla. Meidän kylmiöpakastin on leveydeltään 100 cm ja se on lisäksi täyskorkea, eli tilaa on ihanan paljon, yli 500 litraa kylmäsäilytystilaa!”

Mintun perheessä syödään paljon hedelmiä ja vihanneksia, joten kylmiöpakastimeen valittiin lisävarusteena yksi HEVI-vetolaatikko. Ruokatuotteiden oikeaoppista sälyttämistä edesauttaa myös pakastimen puolella oleva NOLLA-vetolaatikko, joka on tarkoitettu tuoretuotteille, kuten lihalle, kalalle ja kanalle. Minttu säilyttää NOLLA-laatikossa myös juomia, joka on oiva ratkaisu juomien jäähdyttämiseen jääkylmäksi.

”Lisäksi pakastimen puolelta löytyy 0-asteinen NOLLA-vetolaatikko, jossa säilyvät pidempään muuten helposti pilaantuvat tuoretuotteet, kuten kala. Siellä säilytämme myös juomia. Mikään ei maistu paremmalta, kun jääkylmä kokis, ah!”

Uusi kylmiöpakastin on ilahduttanut koko perhettä

Festivon kylmiöpakastimesta ylettää lapsetkin nappaamaan välipalaa ja hedelmille ja vihanneksille on runsaasti säilytystilaa.

Upean ulkoasunsa lisäksi Festivon ominaisuudet ovat ilahduttaneen niin Minttua kuin lapsiakin. Minttu kertoo blogissaan muun muassa siitä, että nyt lapsetkin ylettävät ottamaan itse jääkaapista välipalaa, pääsevät osallistumaan ruoanlaittoon sekä kauppakassien purkamiseen.

”Viikon ruoat mahtuvat naurettavan helposti sisään ja silti tilaa jää vielä kivasti. Samoin pakkaseen mahtuu ihanan paljon kaikkea, olen suunnitellut täyttäväni sen valmiilla annoksia vielä ennen vauvan syntymää. Rakastan myös, kun pakkasesta ei tarvitse tonkia alimmaisista laatikoista, että mitäs kaikkea sinne on jäänyt jemmaan, vaan hyllyjen ja laatikoiden sisällön näkee heti yhdellä silmäyksellä.”

 

Käy lukemassa Mintun blogikirjoitus kokonaisuudessaan Mami Go Go -blogista!

 

TV:stä tuttu Villa Sammalrinne: Musta kylmiö ja viinikaappi täyttivät odotukset

Sami Liukkonen aloitti mökkiprojektin viime vuoden alussa Padasjoella. Mökinrakentaja.fi -blogissa seurattua rakennusprojektia pääsimme seuraamaan televisiossakin Grand Designs
-ohjelmassa. Voit lukea Samin mietteitä mökkiprojektin alussa Festivosta aiemmassa blogikirjoituksessamme.

Päijät-Hämeessä sijaitsevalle upealle unelmien mökille, Villa Sammalrinteeseen valittiin keittiöön Festivon 75 CM kylmiö sekä 45 VLM viinikaappi. Keittiöön kaivattiin paljon kylmäsäilytystilaa, sillä sienestys, marjastus ja ruonlaitto on lähellä Samin sydäntä. Festivon kylmiössä ruokatuotteet säilyvät tuoreena pidempään, joten kylmiö oli erinomainen valinta mökkikeittiöön – metsän antimet säilyvät siellä paremmin kuin tavanomaisessa jääkaapissa.

Nyt pääsemme lukemaan Samin kokemuksia Festivosta ja kurkkaamaan uuteen keittiöön noin puoli vuotta Villa Sammalrinteen valmistumisen jälkeen.

Voit lukea Samin koko blogikirjoituksen ”Miten keittiön kylmätilaratkaisut ovat toimineet?” Mökinrakentaja-blogista.

”Nyt tiedän jo aika hyvin, miten odotuksissa on onnistuttu”

Villa Sammalrinteen persoonallisessa keittiössä on Festivon musta kylmiö ja viinikaappi.

Reilu vuosi sitten mökkiprojektin alkaessa Samilla oli neljä odotusta Festivon kylmiölle: tilavuus, ruokatuotteiden järjesteltävyys, ruokatuotteiden parempi säilyvyys korkeamman ilmankosteuden ansiosta sekä kylmälaitteiden upea ulkoasu.

Samin suurimpia odotuksia Festivolle oli tilavuus, joka helpottaa ruoan säilytystä ja kokkailua sekä lisää tilaa ja järjestystä ruokatuotteiden säilöntään.

”Meille valittu Festivon kylmiössä on riittänyt tila kaikkiin tarpeisiin. Kaapissa on aina ollut sen verran tilaa, että sinne on helppo laittaa tavaraa ja samoin sieltä saa tarvittavat tavarat pois ilman ylimääräistä tavaroiden siirtelyä. Tätä arvostan todella paljon. Esimerkiksi aterialta yli jääneet ruoat mahtuvat lähes poikkeuksetta kaappiin ruoanvalmistusastioissaan, jolloin ruokia ei tarvitse säilytystilan puutteen takia laittaa erillisiin säilytysrasioihin.”

Kylmiön normaalia korkeampi ilmankosteus yllätti toimivuudellaan

Kylmiössä riittää tilaa ruokatuotteille ja juomille. Kylmiössä yksi hedelmä- ja vihanneslaatikko sekä yksi vetolaatikko kylmiön puolella.

Festivon kylmiön ominaisuuksista kiinnosti erityisesti kosteampi ilma kylmiössä, joka edesauttaa ruokatuotteiden pidempää säilyvyyttä. Paljon kiinnostava kysymys Samilla olikin, että vaikuttaako kylmiön ilmankosteus oikeasti tuoretuotteiden säilymiseen.

”Tähän kyllä sanoisin, että vaikuttaa. Tuntuu, että kylmiössä ruoat säilyvät normaalia kauemmin tuoreen tuntuisina. Kylmiön markkinoinnissa sanotaan, että kylmiössä ilma on tavallista jääkaappia kosteampaa, joka edistää säilymistä. Arkisen puolen vuoden käytön jälkeen sanoisin, että tämä vaikuttaa pitävän paikkansa.”

Sami on huomannut eroa etenkin vihanneksien ja juureksien kohdalla, kun esimerkiksi salaatit eivät nahistu niin nopeasti ja hedelmien kimmoisuus säilyy pidempään.

”Paremman säilyvyyden takia olen myös huomannut vähän laiskistuneeni eli en enää aina peitä ruokia kelmulla tai kansilla, kun heitän ruoan kylmiöön. Ruoat pysyvät kaapissa hyvin seuraavaan päivään ilman, että pinta kuivuu, vaikka kippoa ei aina peitäkään.”

Mustan kylmiön ja viinikaapin ulkoasu täytti myös odotukset – sopii erinomaisesti mökkikeittiöön

Festivon musta kylmiön ja viinikaapin yhdistelmä Villa Sammalrinteen keittiössä.

Keittiösuunnittelussa tärkeänä toiveena oli, että kylmiö ja viinikaappi olisivat hyvän näköiset ja istuisivat kauniisti keittiöön.

”Vaatimuslistan viimeinen kohta oli, että viinikaappi & kylmiö -kokonaisuuden tulisi olla hyvän näköinen. Mielestäni Festivon kokonaisuus on sitä. Tykkään tosi paljon Festivon muotoilusta ja musta väri sopii meidän keittiöön erinomaisen hyvin.”

Sami Jauhojärvi: Uuteen totuttelua – miten olemme aiemmin pärjänneet tavallisen kokoisen jääkaapin kanssa

Hiihtouraltaan tuttu menestysurheilija ja TV:stä tuttu Sami ”Musti” Jauhojärvi perheineen valitsi keittiöönsä Festivon kylmiöpakastimen muun muassa sen kotimaisuuden ja suuren säilytystilan vuoksi.

Sami kertoo toisessa blogikirjoituksessaan, miten elo Festivon kanssa on sujunut. Voit seurata Samia Instagramissa @samijauhojarvi .

Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan Sami kertoi omakotitalonsa remontista, sen keittiöstä ja matkalla vastaan sattuneista asioista sekä viisihenkisen perheensä arjesta. Täältä pääset lukemaan keittiöremontista kertovan blogin.

Meillä on takana jo useampia kuukausia yhteiseloa uuden Festivo kylmiöpakastimen kanssa. Ja hyvin on mennyt, vaikka totuttelemista uuteen on näihin ensimmäisiin kuukausiin mahtunutkin! Viime aikoina on toistuvasti tullut mieleen, että miten olemme aiemmin pärjänneet tavallisen kokoisen jääkaapin kanssa! No, kyllä silläkin pärjäsi, mutta kaupassa piti ravata alinomaa, kun kylmäsäilytykseen ei mahtunut kuin parin päivän ruoat kerrallaan. Kylmiöön sen sijaan mahtuu jopa viikon sapuskat meidän 5-henkiselle perheellemme.

Ruokatarvikkeiden asettelu alkoi suunnittelulla ja kokeilulla uuden kylmiöpakastimen kanssa

Ruokatarvikkeiden sijoittelua kävimme stalkkaamassa Festivon kotisivuilta löytyvistä muiden kylmiön käyttäjien kuvista, ja osittain niiden pohjalta hahmottelimme meille optimaalisen tilaratkaisun.

Siirtyminen uuteen tilaratkaisuun on vaatinut hieman kokeilemista ja suunnittelua ruokatarvikkeiden asettelussa. Vaikka tilaa kylmiössä on ruhtinaallisesti enemmän kuin meillä aiemmin oli, niin kysymysmerkkejä ovat aiheuttaneet mm. päivittäisten peruselintarvikkeiden sijoittelu kylmiöön. Minne sijoitamme esimerkiksi maitopurkit, jogurtit, levitteen, juuston ja niin edelleen. Tilan puolesta ne mahtuvat kylmiössä minne vain, mutta sijoittelussa on pitänyt ottaa huomioon myös lasten ulottuvuus, sillä 4-vuotias neitimme laittaa välillä myös omatoimisesti aamu- ja iltapalojaan.

Kylläkin pääsääntöisesti omin lupineen, ja ”kiinni jäädessään” vanhempien ilmeestä voi lukea, että NYYYYYYT TARKASTI, ettei kaikki käteen sattuva ole pitkin lattioita! Onneksi harvemmin ruokatarvikkeet ovat enää lattialle päätyneet, pääasiassa ne löytävät tiensä siististi suuhun. Ja ei, neitokaisellemme ei tuota pienintäkään vaikeutta avata kylmiön isoa ovea, kiitos avaamista helpottavan ja keventävän kahvamekanismin!

Ruokatarvikkeiden sijoittelua kävimme stalkkaamassa Festivon kotisivuilta löytyvistä muiden kylmiön käyttäjien kuvista, ja osittain niiden pohjalta hahmottelimme meille optimaalisen tilaratkaisun. Tällä tavalla meillä ei mennyt ”aikaa hukkaan” erilaisten koejärjestelyiden kanssa. Järjestyksen suhteen selkeyttä kylmiöömme tuovat ahkerassa käytössä olleet kaksi HEVI-laatikkoa. HEVI-laatikoissa esimerkiksi salaatit ja tomaatit eivät rusennu muusiksi muiden tuotteiden alla, eikä kylmiössä muutenkaan tarvitse varoa jääkaapista tuttua ilmiötä, jossa takaseinään osuvat vihannekset jäätyvät pilalle.

Tilavassa kylmiöpakastimessa kaikelle on paikkansa

Yksi merkityksellisimmistä asioista kylmiön tilavuudessa on se, että kaikille ruokatarvikkeille on nyt omat, selkeät paikkansa, jolloin niitä ei tarvitse etsiä sieltä mihin ne milloinkin ovat sattuneet mahtumaan. Kuten vaimo asian ilmaisee; ”talossamme asuu neljä etsijää ja yksi löytäjä”, jolloin kaltaiselleni järjestyksen miehelle, joka ei ole se huushollissamme asuva löytäjä, elämää helpottaa merkittävästi, että tarvikkeet löytyvät juuri sieltä, missä niiden kuuluukin olla. Kylmiön tilavuudesta kertoo sekin, että yhdelle hyllylle mahtuu helposti kolme kattilaa rinnakkain!

NOLLA-laatikko vaati totuttelua

Syksyn jahtikauden aikana käytimme nollalaatikkoa myös lihan raakakypsyttämiseen, johon se soveltuu loistavasti tasaisen ja riittävän alhaisen lämpötilansa ansiosta.

Ihmisillä on monesti rutiineja asioiden suhteen, eikä niiden muuttaminen välttämättä tapahdu sormia napsauttamalla. Sen huomasimme pakastimen puolelta löytyvän nollalaatikon käyttämisessä. Vaikka ihastuimmekin heti HEVI-laatikoiden käyttämiseen ja vihannesten sekä hedelmien säilyttämiseen niissä, niin nollalaatikko jäi aluksi vähälle käytölle. NOLLA-laatikossa lämpötila on nollan paikkeilla, jolloin tuore liha ja kala säilyvät siellä hyvinä entistä pidempään. Kaupasta tullessa ei aluksi vain millään meinannut muistaa, että liha- ja kalatarvikkeet voi sijoittaa myös nollalaatikkoon. Vähitellen olemme oppineet hyödyntämään tätä kylmiöpakastimemme loistavaa säilytyslisää. Syksyn jahtikauden aikana käytimme nollalaatikkoa myös lihan raakakypsyttämiseen, johon se soveltuu loistavasti tasaisen ja riittävän alhaisen lämpötilansa ansiosta.

Perheen ruokahävikki on vähentynyt entisestään

Tilavuuden ansiosta ruokatarvikkeet saa hyvin näkyville, jolloin niitä ei myöskään hautaudu toistensa taakse piiloon, ja parasta ennen päiväykset näkee selvästi.

Kylmiön myötä ruokaa on mennyt pilalle vielä aiempaakin vähemmän. Koska kaikille tavaroille on omat paikkansa, laatikkonsa ja hyllynsä, niin jo nopealla kylmiöön vilkaisulla näkee mitä on tarjolla. Tilavuuden ansiosta ruokatarvikkeet saa hyvin näkyville, jolloin niitä ei myöskään hautaudu toistensa taakse piiloon, ja parasta ennen päiväykset näkee selvästi.

Ruokatarvikkeiden säilyvyyden kannalta parasta on kuitenkin kylmiön sisäilman laatu, joka on sopivan kostea ja siten pitää tuoretarvikkeet tuoreena pitkään. Kuulostaako yhtään tutulta, että lapselta jää voileipä kesken, kun vatsa yhtäkkiä täyttyy kesken ruokailun? Esimerkiksi aamupalalta jäänyt leipä ei kylmiössä ole iltapalaankaan mennessä muuttunut kuivaksi, nahistuneeksi korpuksi, vaikka sitä ei ole verhottu kelmuun tai muuhun suojaan!

Enää lasten jämät eivät täten aina päädy minun suuhuni, vaan voivat rauhassa odottaa seuraavaa ateriaa. Sama tuoreena säilymisen ilmiö pätee myös kasviksiin, sillä nekin säilyvät kylmiössä loistavasti. Minulla on jopa tapana aukaista kasvisten ja hedelmien pussit ja kääreet, kun laitan ne HEVI-laatikkoon, jolloin ne säilyvät tuoreina entistäkin paremmin.

Jos olet miettinyt kylmiön hankkimista itsellesi, niin tähän asti kertyneen käyttökokemuksen pohjalta voin vain suositella sitä. Tiesitkö, että Hollolassa valmistettujen Festivo-kylmälaitteiden kotimaisuusaste on hurjat 80 prosenttia! Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laitteiden toimitusajat ovat lyhyet. Muutamien viikkojen toimitusajalla tilauksesta oma, uusi Festivosi on valmis koristamaan keittiötäsi.

Onnistunutta vuotta 2023!

-Musti

 

Johanna Koskiranta: Musta kylmiöpakastin Villa Krauman mustaan avokeittiöön

Hellan ja viinilasin välissä -blogia pitävä Johanna Koskiranta valitsi uuden kotinsa, Villa Krauman keittiöön kotimaisen Festivon kylmiöpakastimen. Kylmälaitesuunnitelmissa oli alun perin integroitava jääkaappipakastin, mutta musta Festivon 120 CFM kylmiöpakastin istui mustaan avokeittiöön täydellisesti ja hurmasi ominaisuuksillaan.

Johanna kertoo blogikirjoituksessaan keittiön kylmälaitevalinnasta ja miksi hän päätyi juuri Festivon kylmiöpakastimeen. Koko blogin voit lukea täältä.

Kotimainen kylmiöpakastin valikoitui integroitavan jääkaappipakastimen tilalle

Johannan kodissa keittiö on avoin läpi talon. Siksi jääkaappipakastimen ulkoasulla on suuri merkitys, jotta keittiö näyttää mahdollisimman tyylikkäältä. Siksi alun perin suunnitelmissa oli integroitava jääkaappipakastin, mutta mittailujen tuloksena ei löytynyt sopivaa integroitavaa mallia, joka istuisi täydellisesti keittiökalusteisiin ja tarjoaisi riittävästi kylmäsäilytystilaa.

Intuitioni huusi – “et voi ostaa integroitua, koska parhaimmillaankin se oli 70 litraa pienempi kuin kunnon kokoinen jääkaappi”. 70 litraan mahtuu aika lailla ruokaa, joten jatkoin tutkintalinjalla.”

Kotimainen Festivo oli jo ennestään tuttu edellisestä keittiöostosta, mutta 16 vuoden takaa muistikuvien mukaan Festivo ei olisi sopinut keittiöön tyyliltään. Vuonna 2020 uuden ulkoasun saanut Festivon nykyinen malli näyttikin tyylikkäältä eikä lainkaan vanhojen muistikuvien mukaisilta, ja Johanna päätti, ettei integroitavaa jääkaappipakastinta oteta.

Miksi Festivo? Hollolassa valmistetut tilavat ja aikaa pelkäämättömät kylmälaitteet ihastuttivat

Johanna tilaa kerran viikossa ruokaostokset kotiinsa, joka luo jääkaapille vaatimuksen – kylmäsäilytystilaa on oltava riittävästi. Kerralla koko viikon ruokaostoksien tilaaminen säästää Johannan sanoin aikaa, estää heräteostoksia ja viikon ruoat tulee suunnitelluksi kerralla. Festivon suuri säilytyskapasiteetti olikin yksi tärkeimmistä syistä Johannan keittiön valinnaksi.

Pidin ajatuksesta kotimaisesta Hollolassa valmistetusta laadukkaasta tilavasta kylmiöpakastimesta, joka ei pelkää aikaa, siihen saa varaosia ja se mahduttaa sisäänsä kaikki ruokaostokseni ja pienentää ruokahävikkiä.”

Villa Krauman keittiöön räätälöitiin vihanneksia ajatellen sopiva kylmiöpakastin

Johannan keittiöön valittiin Festivo 120 CFM kylmiöpakastin. Itsestäänselvyytenä Johannalle oli, että vihannekset tarvitsevat paljon tilaa. Niitä kun löytyy aina paljon perheen jääkaapista. Festivon kylmälaitteet voidaan räätälöidä aina tarpeita vastaaviksi ja Johannan kylmiöpakastimeen valittiin HEVI2-vetolaatikot eli kaksi lisävarusteena saatavaa vetolaatikkoa hedelmille ja vihanneksille sekä KYLMÄ-vetolaatikko, jossain voi säilyttää esimerkiksi juomia jääkaappilämpötilassa.

”Meille valittiin 2 HEVI vetolaatikkoa ja niiden päälle matalampi KYLMÄ vetolaatikko, johon mahtuu purkkeja, purnukoita, tölkkejä ja muuta tärkeää. KYLMÄ vetolaatikko on muuten aivan ehdoton ja siihen mahtuu julmetusti tavaraa. Vihanneslaatikot liukuvat kauniisti sisään, eikä niitä tarvitse tönäillä turhia.”

Pakastimen puolella taas tuoresäilytykseen tarkoitettu NOLLA-laatikko oli Johannalle uusi tuttavuus, joka ihastutti ja herätti heti ajatuksia ensi kesään ja kalastukseen.

”NOLLA-laatikko on huikea. Siinä on nimensä mukaisesti nolla-astetta eli siihen laitetaan lihat, kanat ja kalat tai tarpeen vaatiessa nopeasti kylmäksi saatava viinipullo. Voitte kuvitella, miten hyvää tämä laatikko tekee esim. kalan säilyvyydelle tai kesällä grillipihvipinolle.”

Festivon pelkistetty ja tyylikäs ulkonäkö oli täydellinen avokeittiöön

Heti kun Festivon kylmiöpakastin oli paikallaan keittiössä, ei Johanna voinut kuvitellakaan, että integroitavat kylmälaitteet olisivat olleet paremman näköiset. Puolen vuoden käytön jälkeen myös Festivon ominaisuudet ovat todettu lyömättömiksi.

”Onneksi Festivoiden ulkonäkö on nyt juuri oikean pelkistetty ja tyylikäs, joten en voisi kuvitellakaan, että integroidut, olisivat olleet paremman näköiset tässä kokonaisuudessa vai mitä mieltä olette? Tämän lisäksi tilat ja tekniset ominaisuudet on todettu kerrassaan lyömättömiksi puolen vuoden aikana. Voin siis todellakin suositella lämpimästi Festivoa.”

Johanna oli ennen Festivon hankintaa kysellyt Facebook-ryhmästä kokemuksia Festivosta. Yllätyksenä Johanna oli saanut paljon positiivista palautetta Festivosta, mutta puolen vuoden käyttökokemuksen jälkeen tämä ei enää tuntunut ihmeelliseltä.

”En enää yhtään ihmettele miksi Facebook-ryhmässä kysyessäni Festivosta, sain aivan valtavan vastausryöpyn, miten mahtavina niitä pidettiin. Kaikki, jotka ovat kerran ostaneet Festivon, tuntuvat olevan lähes fanaattisia kannattajia ja se kertoo aika paljon.”

Käy lukemassa Johannan blogikirjoitus kokonaisuudessaan Hellan ja viinilasin välissä -blogista ja nappaa samalla herkullinen resepti paahdettuihin rosmariini-hunajasaksanpähkinöihin!

Valkoinen Harmaja: Uusi koti – Festivo kylmiöpakastin ja ensikurkistus keittiöön

Valkoinen Harmaja -sisustusblogia pitävä Suvi Melender-Lågland valitsi uuden kotinsa keittiöön kotimaisen Festivon kylmiöpakastimen. Suvi oli haaveillut Festivosta jo useamman vuoden ja nyt vihdoin uuden kodin rakentamisen yhteydessä tämä oli mahdollista. Festivo osoittautui hyväksi valinnaksi ja siihen oli monia syitä, kuten Festivon ulkonäkö, toiminnallisuus ja kotimaisuus.

Suvi kertoo nyt blogikirjoituksessaan Uusi koti: Festivo kylmiöpakastin ja ensikurkistus keittiöön Festivon valintaperusteita ja esittelee ensimmäistä kertaa vastavalmistunutta keittiötään. Voit seurata Suvin mietteitä ja uuden kodin valmistumista hänen Instagramistaan @suvim_valkoinenharmaja.

Valkoinen Harmaja -blogissa Suvi kertoo sisustamisesta ja uskoo sisustuksen rakentuvan vähitellen vuosien kuluessa huonekalujen ajottomuuden, kestävyyden ja muunneltavuutta arvostaen. Blogissa hän tuo esiin myös arjen pieniä helpotuksia ja hetkiä.

Valkoinen Harmaja -bloggari Suvi Melender-Lågland valitsi keittiöönsä rosterisen Festivon kylmiöpakastimen.

”Visuaalisesti rosterinen Festivo-kylmiöpakastin on täydellinen valinta keittiöön, mutta vaakakupissa painoivat muutkin seikat”

Uutta kotia suunnitellessaan Suvi halusi, että keittiö sopisi tyylillisesti 1800-luvun kivitaloon, mutta ei saisi olla liian maalaisromanttinen. Keittiössä Suvi halusi yhdistää sopivasti arvokkuutta ja raffimpaa rentoa fiilistä, visuaalisissa valinnoissa keittiöön Suvi halusi rosterisia pintoja.

Visuaalisesti rosterinen Festivo-kylmiöpakastin oli täydellinen valinta 1800-luvun kivitalon keittiöön.

”Etenkin Festivon toiminnallisuus oli se seikka, joka sai meidät vakuuttuneeksi”

Festivo oli Suville tuttu jo ennestään hänen siskonsa omakotitalosta ja Festivo-ihastus alkoikin jo vuosia sitten. Visuaalisuuden lisäksi Festivon toiminnallisuus oli ominaisuus, joka teki Festivon valinnan entistä selkeämmäksi kylmälaitteeksi uuteen kotiin. Toiminnallisuudessa lamellihöyrystyminen tuottama tasainen kylmyys ja kosteus tekevät Festivosta perinteistä jääkaappia paremman valinnan.

”Ihastuin Festivo-kylmiöön vuosia sitten, kun siskollani oli sellainen omakotitalossaan. Etenkin Festivon toiminnallisuus oli se seikka, joka sai meidät molemmat, minut ja Mankun, vakuuttuneeksi. Festivo ei ole tavallinen jääkaappi, vaan se on kylmiö. Tämä tarkoittaa sitä, että kylmä ilma jakautuu tasaisesti kaapin sisällä, eikä mikään voi jäätyä seiniin kiinni, kuten jääkaapissa monesti käy. Tasainen kylmä taas edesauttaa sitä, etteivät elintarvikkeet pilaannu niin helposti, mikä vähentää ruokahävikkiä.”

Visuaalisuuden lisäksi Festivon toiminnallisuus teki Festivon valinnan entistä selvemmäksi.

Festivon kylmiöpakastimet on varustettu neljällä eri lämpötila-alueella:

  • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
  • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, lämpötila +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
  • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
  • automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Lisävarusteena Suvi halusi kylmiön puolelle toisen vetolaatikon hedelmille ja vihanneksille sekä jääkaappilämpötilaisen KYLMÄ-vetolaatikon.

”Hedelmille ja vihanneksille on tarkoitettu HEVI-vetolaatikko. Me valitsimme 100 cm leveään kylmiöpakastimeemme kaksi HEVI-laatikkoa sekä yhden KYLMÄ-laatikon. KYLMÄ-laatikko on tarkoitettu esimerkiksi maitotuotteille.”

Suvi valitsi kylmiöpakastimeen HEVI2KYLMÄ varustelun, eli yhteensä kaksi HEVI-vetolaatikkoa ja yhden KYLMÄ-vetolaatikon.

Kotimaiset käsityönä valmistettavat Festivot ovat ihastuttaneet myös Valkoisen Harmajan  someseuraajia

Suvi puhuu blogikirjoituksessaan myös Festivon kotimaisuudesta ja siitä, kuinka jokainen Festivo valmistetaan käsityönä Hollolassa. Myös Festivon pitkäikäisyys suurtalouslaitteiden kylmätekniikan ansiosta on Suvilla mielessä.

”Kun kerroin Instagramissa aikeistamme hankkia Festivon, sain monta yksityisviestiä tyytyväisiltä Festivon omistajilta, jotka suosittelivat Festivoa lämpimästi. Monella viestin lähettäneellä Festivo oli palvellut käytössä jo parisen kymmentä vuotta, ja moni oli valinnut sen uudestaan kotia vaihtaessa.”

Suvi uskoo Festivosta olevan heillekin iloa vuosikauksiksi ja palaa blogissaan myöhemmin myös kylmiöpakastimensa käyttökokemuksiin.

Käy lukemassa Suvin blogikirjoitus kokonaisuudessaan Valkoinen Harmaja -blogista!

Sami Jauhojärvi: Vastavalmistunut omakotitaloremontti ja uusi keittiö kotimaisella kylmiöpakastimella

Hiihtouraltaan tuttu menestysurheilija ja TV:stä tuttu Sami ”Musti” Jauhojärvi perheineen valitsi keittiöönsä Festivon kylmiöpakastimen muun muassa sen kotimaisuuden ja suuren säilytystilan vuoksi.

Sami kertoo nyt blogikirjoituksessaan heinäkuussa valmistuneesta omakotitalonsa remontista, sen keittiöstä ja matkalla vastaan sattuneista asioista sekä viisihenkisen perheensä arjesta. Saamme vielä myöhemmin kuulla, miten Festivo on pärjännyt Samin kotona. Voit seurata Samin mietteitä myös hänen Instagramistaan @samijauhojarvi .

 

Sami ”Musti” Jauhojärvi

Viikko ennen pääsiäistä alkanut omakotitalomme remontti valmistui heinäkuun toisella viikolla, aavistuksen arvioidusta aikataulusta myöhästyneenä. Kirvesmiehen karkea arvio remontin kestosta oli alun perin pari kuukautta, mutta yllättäen valmistuminen venyi lähes kuukaudella. Itse olimme varautuneet noin kahteen ja puoleen kuukauteen, joten loppuremontista jouduimme hieman muuttamaan suunnitelmia mm. asumisjärjestelyiden suhteen. Onneksi meillä on mahtavat naapurit, joilta saimme majoitusapua!

Kotimaisuus tärkeää remontin materiaalivalinnoissa – kotimaisen työn ja tavaran laatu on priimaa

Usein kuulee, että isoissa remonteissa paljastuu luurankoja kaappien takaa, mutta meillä ei onneksi ilmennyt mitään yllättävää rakenteista. Sen myötä remonttisuunnitelmakaan ei muuttunut matkan varrella isommin. Myöskään materiaalien saatavuudessa ei tullut isompia aikataulullisia rajoitteita, koska olimme olleet suhteellisen hyvissä ajoin liikkeellä eri asioiden tilaamisessa.

Remontin suhteen minulla oli muutamia ehdottomuuksia: wc:n peilin pitää olla iso ja hyvin valaistu, tiskipöydässä pitää olla kaksi allasta ja jääkaapin on oltava normaalia isompi. Muiden asioiden suhteen olin sitten selkeästi avoimempi vaikutuksille! Toki, materiaalivalinnoissa ja työssä yksi merkittävimmistä valintaperusteistamme oli kotimaisuus. Itse asiassa aika paljon materiaaleja tuli jopa omasta kunnasta tai lähikunnista; esimerkkeinä keittiö Nastolasta, tiskipöytä Lahdesta, väliovet Vääksystä ja kylmiöpakastin ihan kivenheiton päästä täältä Hollolan Festivolta. Minut on pienestä pitäen kasvatettu siihen, että kotimaisen työn ja tavaran laatu on priimaa. Sen olen kyllä saanut reilun neljänkymmenen elinvuoden aikana jo käytännössäkin kokea ja huomata, laatutuotteet kestävät aikaa. Niiden hankkiminen, jos mikä, on vastuullisuusteko!

Kylmäsäilytystilat yksi tärkeimmistä asioista keittiössä – kylmiön valinta herätti kuitenkin aluksi kummastusta ystävien keskuudessa

Sami Jauhojärvi valitsi keittiöönsä Festivon
Yksi tärkeimmistä asioista keittiömme suunnittelussa oli jo edellä mainitsemani kylmäsäilytystilat.

Perheemme viettää paljon aikaa keittiössä, joten se on aiheesta kotimme sydän. Jo pelkästään keittiömme koko, melkein 30 neliötä, kertoo sen merkityksestä meille! Sen vuoksi halusimme siitä toiminnallisen ja perheemme tarpeita vastaavan.

Kylmiöömme valittiin kaksi HEVI-laatikkoa.

Yksi tärkeimmistä asioista keittiömme suunnittelussa oli jo edellä mainitsemani kylmäsäilytystilat. Viisihenkisen perheemme sapuskat, edes muutamaksi päiväksi, eivät oikein meinaa mahtua tavalliseen jääkaappiin. Tämän lisäksi etenkin syksyisin kylmässä on peruselintarvikkeiden lisäksi riistaa, kalaa, marjoja ja muita luonnon antimia.

Etsiessämme meille riittävän isoa jääkaappia törmäsimme Festivon kylmiöön. Kylmiö on tuttu kapistus anoppilasta, jossa on ollut kylmiö jo yli kolmekymmentä vuotta. Toki, hieman eri näköisenä kuin mitä me ajattelimme omaan keittiöömme tulevaksi, sillä anoppilan kylmiö on juuri sellainen kuin ihmisten mielikuva kylmiöstä on: huone, johon kävellään sisään isosta, metallisesta ovesta. Festivon kylmiöt herättivät kiinnostuksemme jo pelkän elegantin ulkonäkönsä ansiosta. Tutustuttuamme tarkemmin kylmiöpakastimeen, ihastuimme ulkonäön lisäksi sen muunneltavuuteen ja ennen kaikkea tilavuuteen: noin 500 litraa kylmäsäilytystilaa ja 195 litraa pakastintilaa!

Vertailun vuoksi tavallisessa jääkaapissa säilytystilaa on noin 350 litraa, eli lähes neljännes vähemmän. Monet ystävistämme olivat kauhuissaan, kun kuulivat meidän valinneen jääkaapin sijaan kylmiön, sillä he elivät kultaista 80-lukua kylmiön ulkonäön suhteen. Saimme joiltakin jopa ihmetteleviä kysymyksiä siitä, mihin aiomme kylmiön sijoittaa keittiössämme! Muutaman kuvan näkemisen jälkeen valintamme kuitenkin herätti ystävissämme ihastuksen lisäksi jopa orastavaa kateutta asiasta; ”minäkin haluan tuollaisen!”

Huolellista vertailua kylmiöpakastimen ja jääkaappipakastimen välillä – ei enää ruokahävikkiä

Hankintana kylmiöpakastin on merkittävä investointi, joten sitä piti tutkia ja vertailla sen ominaisuuksia huolellisesti jääkaappiin verrattuna. Keittiön suunnitteluun Festivo kylmiöpakastimen valinta ei vaikuttanut, sillä se mahtuu leveyden osalta samankokoiseen aukkoon kuin normaali jääkaappipakastinkin.

Yksi asia joka vertailussa erityisesti kiinnitti huomioni, oli kylmiön HEVI-laatikko eli hedelmien ja vihannesten säilyvyydelle optimaalisen lämpöinen säilytyslaatikko. Meillä syödään todella paljon vihanneksia, jolloin niitä myös on kylmiössä kauppareissun jälkeen paljon. Tästä syystä kylmiöömme valittiin kaksi HEVI-laatikkoa! Kylmiössä ei myöskään tarvitse pelätä, että kylmälle herkemmät tuotteet paleltuvat pilalle osuessaan takaseinään, kuten tavallisessa jääkaapissa monesti käy, kiitos jääkaapista eroavan kylmätekniikan.

Kylmiön tasainen viileys parantaa ruokien säilyvyyttä, jolloin myös hävikki pienenee. Olen aika nuuka tyyppi, ja meillä esimerkiksi lapsilta jäänyt ”hävikkiruoka” päätyy kompostin sijaan valitettavan usein minun vyötäröä paisuttamaan. Vaimoni on soveltava kokki, joka osaa taikoa loistavia aterioita jääkaapin jämistä, joten meillä hävikkiä syntyy kaikkinensa melko vähän. Nyt sitäkin vähää saadaan vähennettyä entisestään, kun riittävän tilan ansiosta ruokatarvikkeet eivät hautaudu toistensa alle tai taakse kätkemään ”parasta ennen”- tai ”viimeinen käyttöpäivä”-merkintöjään!

Festivon ulkonäön lisäksi ihastuimme sen muunneltavuuteen ja ennen kaikkea tilavuuteen: noin 500 litraa kylmäsäilytystilaa ja 195 litraa pakastintilaa!

Keittiösuunnittelu vei oman aikansa – yksi oli kuitenkin selvää: tilavinta mitä seinälle löytyy

Festivon kylmiöpakastimen kokovalinnassa meille oli selvää, että tilavinta mitä seinälle löytyy. Värivalinta kuitenkin mietitty viimeiseen asti. Keittiösuunnittelijamme suunnitteli keittiömme aluksi mustalla kylmiöpakastimella ja hyvältähän se näytti kuvissa. Jäimme kuitenkin vaimoni kanssa miettimään, että tulisiko mustasta laitteesta liian hallitseva osa keittiötämme. Sopisiko valkoinen kylmiöpakastin sittenkin paremmin meille, koska yläkaapitkin ovat valkoiset? Tulisiko keittiöstämme jopa valoisampi valkoisella kylmälaitteella?

Pääsimme vaimon kanssa käymään vierailulla Festivon Hollolan tehtaalla, jossa saimme nähdä vaihe vaiheelta kylmiön valmistuksen. Saimme yhdessä hämmästellä kuinka monta eri työvaihetta kylmiön valmistukseen liittyy, ja kuinka tarkkaa laadunvalvontaa prosessin eri vaiheissa noudatetaan. Todellisten huippuosaajien ja ammattilaisten taidonnäyte kaikkinensa!

Emme tietenkään malttaneet olla kysymättä kylmiön valmistajilta kumman värisen kylmiön he meille valitsisivat! Ja sieltä se vastaus sitten tuli, laitteiden viimeistelystä vastaavalta työntekijältä: ”Valkoinen, ehdottomasti!”. Kesken tehdasvierailun lähetin keittiösuunnittelijalle viestin, että piirtäisi meille keittiökuvat vielä valkoisella Festivolla. Ja semmoinenhan meiltä nyt sitten löytyy.

Tehdasvierailu Festivon tehtaalla Hollolassa.

Festivo pääsee näyttämään kyntensä syksyn marjastus- ja metsästyskaudella

Marjastus- ja metsästyskausi on käynnissä ja kalojakin voi jo kohta pyytää talvea varten. Koska kaikkea poimittua tai saaliksi saatua ei aina ehdi perhearjessa saman tien valmistamaan ruoaksi tai laittaa pakastimeen, niin nyt loppukesän ja syksyn myötä Festivomme pääsee näyttämään kyntensä tilavuutensa suhteen. Nollalaatikko erityisesti on mielenkiintoinen, uusi tuttavuus. Kirjoittelen syksymmällä perheemme kokemuksia kylmiöpakastimen käytöstä ja käyttöönotosta. Alkuvaikutelma ainakin on, että laitteen tuotekuvaus ei ole ollut pelkkää markkinointijargonia!

-Musti

Life Like Vino: Vastuullisia valintoja arkea parantamaan

Suosittua sisustuspainotteista Instagramin Life Like Vino -sisustustiliä julkaiseva Annamaria halusi keittiöönsä vastuulliset kylmälaitteet. Lahtelainen instabloggaaja sisustaa skandinaavisesti ja nyt uuteen kotiin on valittu Festivon kylmälaitteet. Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan Annamaria kertoo, miksi Festivo oli selvä valinta keittiön kylmälaitteeksi, kun keittiösuunnitelman perustana oli vastuullisuus.

Istahdan autooni ja vaikka tie on jo tuttu, naputtelen määränpään Google Mapsiin. Hieman yli 5 kilometriä ja 8 minuuttia. Se on matka kodiltamme Festivon tehtaalle Hollolan Salpakankaalle. Hymyilyttää – tämä, jos jokin, on todellista lähituotantoa!

Matkaan Festivon tehtaalle jo toista kertaa, tarkoituksena tällä kertaa vierailla tuotannossa ja tutustua valmistukseen tarkemmin. Halusin ehdottomasti varata tälle kunnolla aikaa, sillä vastuullinen tuotanto ja laadukas teknologia olivat niitä tekijöitä, joiden vuoksi halusimme uuteen kotiimme Festivon.

Koko keittiösuunnittelumme perustana oli tehdä vastuullisia valintoja, jotka kestäisivät aikaa sekä laadun että ulkonäön puolesta. Kodinkoneissa tämä tarkoitti, että halusimme panostaa erityisesti niiden pitkäikäisyyteen sekä käytännöllisyyteen. Voisi kuvitella, että vuosia keittiöalalla työskennelleenä olisi selkeää, mitä omalta keittiöltään haluaa. Mutta päinvastoin. Voi veljet, kuinka vaikeaa prosessi lopulta olikaan. Ideoita vilisi vähintään riittävästi ja kaappien värisävy ehti viimeisen vuorokauden aikana vaihtua pariinkin otteeseen… Onneksi suunnittelussa oli apuna ammattitaitoiset kollegat (ja heidän pitkäpinnaiset hermot).

Kylmälaitteet olivat kuitenkin helpoimpia valinnoista. Festivon laatu, vahva kotimaisuusaste sekä höyrystinteknologia olivat keränneet vuolaasti kehuja ja valinta oli siksi ollut jo pitkään selvä. Vain sävy ja sisäosat vaativat hetken pohdintaa. Lopulta päädyimme 120 cm leveään kylmiöpakastimeen valkoisena. Sisälle valitsimme kylmiöosan HEVIKYLMÄ-vetolaatikoilla ja pakastinpuolen NOLLA-ominaisuudella. Lähes 700 litran vetoisuus tulisi takaamaan sen, että meidän nelihenkisen liikkuvan perheen ei tarvitsisi juosta jatkuvasti kaupassa.

 

Mikä tekee Festivosta vastuullisen valinnan?

Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -merkintä viestii kotimaisuudesta ja ohjaa kuluttajia tekemään suomalaista työtä tukevia valintoja. Merkinnän edellytyksenä on vähintään 50 prosentin kotimaisuusaste, mutta Festivon materiaaleissa ja hankinnoissa kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Vierailulla kuulen, että kotimaisuus on tärkeä arvo ja hankinnoissa priorisoidaan kotimaisuutta kaikissa niissä komponenteissa, joita vain on Suomesta saatavilla. Lahtelaisena sydäntä lämmittää myös kuulla, että paikallisia päijäthämäläisiä toimittajia löytyy ja mm. lasit tulevat Lahden Lasipalvelusta ja lisävarusteena meillekin tuleva kaunis KAPPA-juuressäilytin Hollolan Puuosalta.

Monesti ei vielä osata ajatella, että kodinkoneiden vastuullisuudessa ratkaisevaa on kiinnittää huomiota valmistuksen ja energiankulutuksen lisäksi erityisesti tuotteen elinkaareen. Kun kodinkoneen elinikä on pitkä, syntyy luontoa kuormittavaa jätettä vähemmän. Festivossa tämä on huomioitu ja tärkeimmille teknisille komponenteille, kuten Danfossin kompressorille, luvataan jopa 5 vuoden varaosatakuu. Ei ole siis tuulesta temmattuja tarinoita, kun kuulee Festivon kestäneen perheiden käytössä vuosikymmeniä.

Oli myös huikeaa seurata tehdasvierailun aikana sitä ammattitaitoa, jota näin teknisen tuotteen valmistus vaatii. Aivan lyhyellä perehdytyksellä ei tehtaalle pääse työskentelemään, sillä jokainen vaihe vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta. Laadunvalvonta on korkealla tasolla ja jokainen laite koekäytetään ennen asiakkaalle toimitusta. Vierailun aikana pääsen seuraamaan läheltä Maurin työskentelyä, jolla työvuosia kylmälaitteiden parissa on jo yli 36 vuotta, mikä mieletön ura!

Meille tärkeä vastuullisuustekijä on myös se, että kylmäsäilytyksen 500 litran kapasiteetti mahdollistaa harvemmat kaupassakäyntikerrat. Festivon suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että 75 cm leveille hyllyille mahtuu paljon tavaraa ja sisäosat mahdollistavat sen, ettei tuotteita tarvitse sulloa kerroksittain ja näin mitään ei jää takaosaan unohduksiin. Jo muutamassa kuukaudessa olen huomannut sen, että ”kaapin syövereihin” kadonneet tuotteet ovat jääneet historiaan ja ruokahävikin määrä on lähes olematonta.

Miksi kylmiö jääkaapin sijaan?

Tehtaan lattialla komeilee näyttävä kuparikiemurainen osa, josta lähden heti nappaamaan huomiota herättävän ulkonäön takia kuvaa. Kyykyssä ollessani kuulen, että kyseessä on yksi kylmiön tärkeimmistä komponenteista, lamellihöyrystin. Juuri höyrystin on se kylmäelementti, jonka ansiosta Festivo ei ole jääkaappi, vaan kylmiö.

Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön suhteellinen kosteusprosentti pysyy tasaisempana ja tuotteet kestävät siksi pidempään tuoreina – tämäkin yksi vastuullisuutta lisäävä tekijä. Kotona olen päässyt asiaa jo testaamaan ja todella, vihannekset pysyvät paljon pidempään tuoreina eikä lämpötilavaihteluita ole niin paljon kaapin eri osissa. Taidan jopa hihkaista hurraa, kun kuulen, ettei höyrystimen ansiosta kylmiön takaosaan pääse muodostumaan jäätä. Hyvästit vahingossa jääkaapin takaosaan kiinnittyneet jäähileiset kurkut ja salaatinlehdet – teitä en jää kaipaamaan. Sen sijaan minulle ja uudelle Festivolleni ennustan pitkää yhteistä taivalta.

Suunnittele oman keittiösi kylmälaitteet näppärästi tuotevalitsimella! 

Bloggaaja ja podcast-juontaja Kirsikka Simberg toteutti keittiöremontin ja valitsi Festivon

Simberg on todella innoissaan Festivon tilavuudesta.

Monista projekteistaan tunnettu bloggaaja, suunnittelija ja podcast-juontaja Kirsikka Simberg kertoo Musla-blogissaan keittiöremontin tuloksesta ja asioista, jotka ovat parasta Festivossa. Musla-blogin lisäksi erilaisista luovista projekteista tutulla Simbergillä on suosittu Tuplakääk-podcast Enni Koistisen kanssa. Podcast käsittelee viihdemaailmaa ja julkkiksia.
Kirsikka Simberg päätyi valitsemaan Festivon keittöönsä sisustusarkkitehtinsa ehdotuksesta.

Festivoon ei jää jääkaapista tuttua ”muumiosektoria”

Simbergin kylmiö (75 cm) on osa 120 CFM -kylmiöpakastinyhdistelmää. Blogissaan Simberg listaa Festivon parhaita puolia, joista yksi on tilavuus.
– Se on todella tilava, mutta suunniteltu jotenkin niin, ettei hyllyt ole pimeitä ja vaikealla tavalla syviä. Tiedättekö, kun jääkaappien takarivin tuotteet helposti vaan katoaa sinne taakse ja muumioituu kun niitä ei nää? En osaa sanoa, miten Festivo on osattu toteuttaa niin, että sen hyllyille mahtuu kokonainen uunin pelti, mutta samalla niin ettei sinne jää sitä muumiosektoria, vaan kaikki on ulottuvilla ja valossa.

Kylmiön ominaisuudet erottuvat jääkaapista edukseen

Jokaisessa Festivossa on kolme eri lämpötila-aluetta. HEVI-vetolaatikot on optimoitu hedelmien ja kasvisten säilyttämiseen.

Myös Festivon varaosien saatavuus saa Kirsikalta kehuja, sillä varaosia löytyy jopa yli 20 vuotta vanhoihin laitteisiin.
– Se on upeeta. Vierailin tehtaalla viime talvena ja oli tosi kiinnostavaa nähdä, miten kylmiöitä rakennetaan.
Simberg hehkuttaa myös kylmiön ominaisuuksia verrattuna jääkaappiin.
– Festivon korkea ilmankosteus ja optimoidut säilytyslämpötilat takaavat ruuan erinomaisen säilyvyyden. Tätäkin on vähän vaikea selittää, mutta ihan oikeasti esimerkiksi mansikat ja mustikat, jotka tavallisessa jääkaapissa pilaantuvat melko nopeasti pysyvät kylmiössä freeseinä huomattavasti pidempään.

Lue Simbergin blogista mitä ajatuksia hänellä on ollut jääkaapeista ennen kuin Festivo tuli keittiöön!

Bella Tablen keittiösuunnitelman lähtökohta oli kotimainen Festivo Trio

Bella Table -ruokayhteisöstä ja viikoittaisista podcasteistaan tutut Kia Arpia ja Petra Wettenranta valitsivat Bella Kitcheniin kotimaisen Festivo Trion eli kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelmän. Bella Table on Kian ja Petran perustama ruokayhteisö, joka kokoaan yhteen kokit kaiken tasoisista keittiöistä rakastamaan ruokaa ja kaikkea ruokaan liittyvää. Bella Kitchenissä tullaan kuvaamaan muun muassa Bellojen ruokasisältöjä. Elintarvikkeita rakastava ja huolella säilyttävä kylmälaite oli siis tärkeässä osassa keittiösuunnittelua.

Bellat kertovat blogikirjoituksessaan ”Festivo & Bella Kitchen” miten Festivo valikoitui keittiön kylmälaitteeksi ja Hollolan tehdaskierrokselta opittuja asioita, kuten kylmiön ja jääkaapin eroja.

Voit seurata Bella Tablen ruokafiilistelyä muun muassa heidän Instagram-sivultaan @bella.table.

Bella Table -ruokayhteisön Petra ja Kia Bella Kitchenissä.
Bella Table -ruokayhteisön Petra ja Kia Bella Kitchenissä. Kuva: Bella Table.

Tuttu Festivo Trio oli ensimmäinen Bella Kitchenin keittiösuunnitelmaan piirretty asia

Festivon kylmälaitteet olivat jo ennestään Belloille tuttuja, sillä Petralla Festivon kylmiöpakastin löytyy jo mökkikeittiöstä ja Kialle Festivo oli tuttu isovanhempien luota. Kia kertoo, kuinka isovanhempien kylmiössä säilytettiin aina suuria kiisselikulhoja ja jouluisin kylmiö kätki sisälleen koko suvun jouluherkut, nolla-vetolaatikossa oli aina vaarin kanssa kalastettuja kaloja.

Jo ennestään tutun Festivon kotimaisuus ja muut tärkeimmät ominaisuudet vaikuttivat kylmälaitteen valintaan:

”Kotimaisuus, vastuullisuus, ruokahävikin vähentäminen ja pitkäikäisyys sekä varaosien saaminen jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin ovat Festivon tärkeimpiä ominaisuuksia ja arvoja kylmälaitteiden valmistukselle. Festivon laitetrio oli ensimmäinen asia, joka piirrettiin Bella Keittiön pohjaan.”

Kuvassa Bella Kitchenissä oleva rosterinen Festivo Trio -kokonaisuus, joka koostuu 75cm leveästä kylmiöstä, 195 litran pakastimesta ja 70 pullon vetoisesta viinikaapista. Kokonaisleveys 165 cm. Kuva: Bella Table.

Omiin tarpeisiin sopivan kylmälaitteen suunnittelumahdollisuus herätti kiinnostuksen

Innostusta keittiösuunnittelussa herätti erityisesti se, että he pääsivät rakentamaan tuotevalitsimella oman kylmiökokonaisuuden. Myös laitteiden suuri säilytyskapasiteetti oli tärkeä valintakriteeri.

”Kaappi varusteltiin meidän tarpeisiin sopivaksi. Halusimme paljon säilytystilaa vihanneksille ja hedelmille ja kylmiöön lisättiin myös toinen HEVI-laatikko. Nämä laatikot ovat n. +5 astetta lämpimämpiä kuin kylmiö. Näiden lisäksi tuli kolmas vetolaatikko, jossa on sama lämpötila kuin kylmiössä.”

 

Bella Kitchenin kylmiöstä löytyy yhden HEVI-vetolaatikon lisäksi lisävarusteena saatava toinen HEVI-vetolaatikko sekä KYLMÄ-vetolaatikko jääkaappilämpötilaan. Kuva: Bella Table.

Bellat valitsivat pakastimeen lisävarusteena saatavan, toisen NOLLA-vetolaatikon tuoreena säilytettäville elintarvikkeille, jotta tilaa riittää isompaankin tarpeeseen. 75 pullon viinikaappi herätti myös ihastusta, sillä kaapista löytyy muun muassa kaksi eri lämpötila-aluetta erilaisille viineille sekä puinen laatikko viinitarvikkeille

”45 cm leveään automaattisulatteiseen pakastimeen valittiin kaksi NOLLA-vetolaatikkoa, jotka ovat ± 0-asteisia eli täydellisiä tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten kalalle, lihalle ja kanalle. Täyskorkea 70-pullon vetoinen viinikaappi on viinin säilytykseen suunniteltu eli se on oikeastaan moderni viinikellari.”

Bellojen pakastimeen lisättiin lisävarusteena toinen NOLLA-vetolaatikko tuoreena säilytettäville elintarvikkeille. 75 pullon viinikaappiin mahtuu niin puna- kuin valkoviinitkin pitkälle ajalle. Kuva: Bella Table.
Bellojen tarpeiden mukaa varustettu rosterinen Festivo Trio Bella Kitchenissä. Kuva: Bella Table.

Paljon opittua asiaa Festivosta – kylmiön ja jääkaapin erot

Kia ja Petra kertovat blogissaan myös kylmiön ja jääkaapin eroista.

”Kylmiön ja jääkaapin suurin ero löytyy tekniikasta. Tavallisessa jääkaapissa kylmä tuotetaan jääkaapin takaseinässä olevasta levyhöyrystimestä. Festivo kylmiössä kylmä tuotetaan laitteen yläosassa olevasta lamellihöyrystimestä.”

Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiössä jäähdytys on tasaisempi, tehokkaampi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa. Kylmiön sisällä on täten tasainen kylmyys ja optimaalinen kosteus erilaisille elintarvikkeille eikä tuotteiden sijoittelussa tarvitse miettiä mikä on millekin oikea säilytyspaikka. Elintarvikkeet myös säilyvät kylmiössä pidempään. Kia ja Petra ovat myös huomanneet kylmiön hyödyt:

”Käyttäjälle näkyvin ero on siinä, ettei Festivon seiniin saa mitään jäätymään, vaikka kuinka yrittäisi. Tasainen kylmä taas edesauttaa sitä, etteivät elintarvikkeet pilaannu niin helposti ja näin ollen saadaan hävikkiä pienennettyä, tai jopa poistettua.”

Bella Table Kia vierailulla Hollolan tehtaalla. Kuva: Bella Table.

Bella Tablen Kia vieraili Festivon tehtaalla Hollolassa – kotimaisuus ja pitkäikäisyys ihastuttaa

Kaikki Festivon kodin kylmälaitteet eli kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit valmistetaan käsityönä Hollolan tehtaalla, niin myös Bellojen Festivo Trio. Kia kävi vierailemassa tehtaallamme tutustumassa kylmälaitteiden valmistukseen.

”Kävelin tehtaalla aivan ällistyneenä siitä käsityön ja työvaiheiden määrästä mitä meidänkin kylmälaitteisiin on mennyt. Osa työvaiheista on automatisoitu, mutta jokainen Festivo vaatii paljon käsin tehtävää erikoisosaamista.”

Festivoiden pitkäikäisyys ja huollettavuus olivat myös Belloille kotimaisten tuotteiden suosijoina erittäin tärkeää.

”Festivot ovat pitkäikäisiä kumppaneita ja oikein huollettuna käyttöikä on käyttäjästä riippuen 15–25 vuotta. Rakenteen vuoksi saranoiden, luukkujen ja vetimien lisäksi myös kylmän komponentit ovat vaihdettavia ja Festivon huollosta saa varaosia jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin.”

Käy lukemassa Kian ja Petran blogikirjoitus kokonaisuudessaan Bella Tablen -verkkosivuilta! Blogissa paljon kuvia Hollolan tehdaskierrokselta!

Kuvia Kian vierailulta Festivon tehtaalta Hollolasta. Kuva: Bella Table.