Valkoinen Harmaja: Uusi koti – Festivo kylmiöpakastin ja ensikurkistus keittiöön

Valkoinen Harmaja -sisustusblogia pitävä Suvi Melender-Lågland valitsi uuden kotinsa keittiöön kotimaisen Festivon kylmiöpakastimen. Suvi oli haaveillut Festivosta jo useamman vuoden ja nyt vihdoin uuden kodin rakentamisen yhteydessä tämä oli mahdollista. Festivo osoittautui hyväksi valinnaksi ja siihen oli monia syitä, kuten Festivon ulkonäkö, toiminnallisuus ja kotimaisuus.

Suvi kertoo nyt blogikirjoituksessaan Uusi koti: Festivo kylmiöpakastin ja ensikurkistus keittiöön Festivon valintaperusteita ja esittelee ensimmäistä kertaa vastavalmistunutta keittiötään. Voit seurata Suvin mietteitä ja uuden kodin valmistumista hänen Instagramistaan @suvim_valkoinenharmaja.

Valkoinen Harmaja -blogissa Suvi kertoo sisustamisesta ja uskoo sisustuksen rakentuvan vähitellen vuosien kuluessa huonekalujen ajottomuuden, kestävyyden ja muunneltavuutta arvostaen. Blogissa hän tuo esiin myös arjen pieniä helpotuksia ja hetkiä.

Valkoinen Harmaja -bloggari Suvi Melender-Lågland valitsi keittiöönsä rosterisen Festivon kylmiöpakastimen.

”Visuaalisesti rosterinen Festivo-kylmiöpakastin on täydellinen valinta keittiöön, mutta vaakakupissa painoivat muutkin seikat”

Uutta kotia suunnitellessaan Suvi halusi, että keittiö sopisi tyylillisesti 1800-luvun kivitaloon, mutta ei saisi olla liian maalaisromanttinen. Keittiössä Suvi halusi yhdistää sopivasti arvokkuutta ja raffimpaa rentoa fiilistä, visuaalisissa valinnoissa keittiöön Suvi halusi rosterisia pintoja.

Visuaalisesti rosterinen Festivo-kylmiöpakastin oli täydellinen valinta 1800-luvun kivitalon keittiöön.

”Etenkin Festivon toiminnallisuus oli se seikka, joka sai meidät vakuuttuneeksi”

Festivo oli Suville tuttu jo ennestään hänen siskonsa omakotitalosta ja Festivo-ihastus alkoikin jo vuosia sitten. Visuaalisuuden lisäksi Festivon toiminnallisuus oli ominaisuus, joka teki Festivon valinnan entistä selkeämmäksi kylmälaitteeksi uuteen kotiin. Toiminnallisuudessa lamellihöyrystyminen tuottama tasainen kylmyys ja kosteus tekevät Festivosta perinteistä jääkaappia paremman valinnan.

”Ihastuin Festivo-kylmiöön vuosia sitten, kun siskollani oli sellainen omakotitalossaan. Etenkin Festivon toiminnallisuus oli se seikka, joka sai meidät molemmat, minut ja Mankun, vakuuttuneeksi. Festivo ei ole tavallinen jääkaappi, vaan se on kylmiö. Tämä tarkoittaa sitä, että kylmä ilma jakautuu tasaisesti kaapin sisällä, eikä mikään voi jäätyä seiniin kiinni, kuten jääkaapissa monesti käy. Tasainen kylmä taas edesauttaa sitä, etteivät elintarvikkeet pilaannu niin helposti, mikä vähentää ruokahävikkiä.”

Visuaalisuuden lisäksi Festivon toiminnallisuus teki Festivon valinnan entistä selvemmäksi.

Festivon kylmiöpakastimet on varustettu neljällä eri lämpötila-alueella:

  • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7 astetta
  • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, lämpötila +5 astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12 astetta)
  • NOLLA-vetolaatikko (± 0 asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
  • automaattisulatteinen pakastin -18…-24 asteen lämpötilalla.

Lisävarusteena Suvi halusi kylmiön puolelle toisen vetolaatikon hedelmille ja vihanneksille sekä jääkaappilämpötilaisen KYLMÄ-vetolaatikon.

”Hedelmille ja vihanneksille on tarkoitettu HEVI-vetolaatikko. Me valitsimme 100 cm leveään kylmiöpakastimeemme kaksi HEVI-laatikkoa sekä yhden KYLMÄ-laatikon. KYLMÄ-laatikko on tarkoitettu esimerkiksi maitotuotteille.”

Suvi valitsi kylmiöpakastimeen HEVI2KYLMÄ varustelun, eli yhteensä kaksi HEVI-vetolaatikkoa ja yhden KYLMÄ-vetolaatikon.

Kotimaiset käsityönä valmistettavat Festivot ovat ihastuttaneet myös Valkoisen Harmajan  someseuraajia

Suvi puhuu blogikirjoituksessaan myös Festivon kotimaisuudesta ja siitä, kuinka jokainen Festivo valmistetaan käsityönä Hollolassa. Myös Festivon pitkäikäisyys suurtalouslaitteiden kylmätekniikan ansiosta on Suvilla mielessä.

”Kun kerroin Instagramissa aikeistamme hankkia Festivon, sain monta yksityisviestiä tyytyväisiltä Festivon omistajilta, jotka suosittelivat Festivoa lämpimästi. Monella viestin lähettäneellä Festivo oli palvellut käytössä jo parisen kymmentä vuotta, ja moni oli valinnut sen uudestaan kotia vaihtaessa.”

Suvi uskoo Festivosta olevan heillekin iloa vuosikauksiksi ja palaa blogissaan myöhemmin myös kylmiöpakastimensa käyttökokemuksiin.

Käy lukemassa Suvin blogikirjoitus kokonaisuudessaan Valkoinen Harmaja -blogista!

Sami Jauhojärvi: Vastavalmistunut omakotitaloremontti ja uusi keittiö kotimaisella kylmiöpakastimella

Hiihtouraltaan tuttu menestysurheilija ja TV:stä tuttu Sami ”Musti” Jauhojärvi perheineen valitsi keittiöönsä Festivon kylmiöpakastimen muun muassa sen kotimaisuuden ja suuren säilytystilan vuoksi.

Sami kertoo nyt blogikirjoituksessaan heinäkuussa valmistuneesta omakotitalonsa remontista, sen keittiöstä ja matkalla vastaan sattuneista asioista sekä viisihenkisen perheensä arjesta. Saamme vielä myöhemmin kuulla, miten Festivo on pärjännyt Samin kotona. Voit seurata Samin mietteitä myös hänen Instagramistaan @samijauhojarvi .

 

Sami ”Musti” Jauhojärvi

Viikko ennen pääsiäistä alkanut omakotitalomme remontti valmistui heinäkuun toisella viikolla, aavistuksen arvioidusta aikataulusta myöhästyneenä. Kirvesmiehen karkea arvio remontin kestosta oli alun perin pari kuukautta, mutta yllättäen valmistuminen venyi lähes kuukaudella. Itse olimme varautuneet noin kahteen ja puoleen kuukauteen, joten loppuremontista jouduimme hieman muuttamaan suunnitelmia mm. asumisjärjestelyiden suhteen. Onneksi meillä on mahtavat naapurit, joilta saimme majoitusapua!

Kotimaisuus tärkeää remontin materiaalivalinnoissa – kotimaisen työn ja tavaran laatu on priimaa

Usein kuulee, että isoissa remonteissa paljastuu luurankoja kaappien takaa, mutta meillä ei onneksi ilmennyt mitään yllättävää rakenteista. Sen myötä remonttisuunnitelmakaan ei muuttunut matkan varrella isommin. Myöskään materiaalien saatavuudessa ei tullut isompia aikataulullisia rajoitteita, koska olimme olleet suhteellisen hyvissä ajoin liikkeellä eri asioiden tilaamisessa.

Remontin suhteen minulla oli muutamia ehdottomuuksia: wc:n peilin pitää olla iso ja hyvin valaistu, tiskipöydässä pitää olla kaksi allasta ja jääkaapin on oltava normaalia isompi. Muiden asioiden suhteen olin sitten selkeästi avoimempi vaikutuksille! Toki, materiaalivalinnoissa ja työssä yksi merkittävimmistä valintaperusteistamme oli kotimaisuus. Itse asiassa aika paljon materiaaleja tuli jopa omasta kunnasta tai lähikunnista; esimerkkeinä keittiö Nastolasta, tiskipöytä Lahdesta, väliovet Vääksystä ja kylmiöpakastin ihan kivenheiton päästä täältä Hollolan Festivolta. Minut on pienestä pitäen kasvatettu siihen, että kotimaisen työn ja tavaran laatu on priimaa. Sen olen kyllä saanut reilun neljänkymmenen elinvuoden aikana jo käytännössäkin kokea ja huomata, laatutuotteet kestävät aikaa. Niiden hankkiminen, jos mikä, on vastuullisuusteko!

Kylmäsäilytystilat yksi tärkeimmistä asioista keittiössä – kylmiön valinta herätti kuitenkin aluksi kummastusta ystävien keskuudessa

Sami Jauhojärvi valitsi keittiöönsä Festivon
Yksi tärkeimmistä asioista keittiömme suunnittelussa oli jo edellä mainitsemani kylmäsäilytystilat.

Perheemme viettää paljon aikaa keittiössä, joten se on aiheesta kotimme sydän. Jo pelkästään keittiömme koko, melkein 30 neliötä, kertoo sen merkityksestä meille! Sen vuoksi halusimme siitä toiminnallisen ja perheemme tarpeita vastaavan.

Kylmiöömme valittiin kaksi HEVI-laatikkoa.

Yksi tärkeimmistä asioista keittiömme suunnittelussa oli jo edellä mainitsemani kylmäsäilytystilat. Viisihenkisen perheemme sapuskat, edes muutamaksi päiväksi, eivät oikein meinaa mahtua tavalliseen jääkaappiin. Tämän lisäksi etenkin syksyisin kylmässä on peruselintarvikkeiden lisäksi riistaa, kalaa, marjoja ja muita luonnon antimia.

Etsiessämme meille riittävän isoa jääkaappia törmäsimme Festivon kylmiöön. Kylmiö on tuttu kapistus anoppilasta, jossa on ollut kylmiö jo yli kolmekymmentä vuotta. Toki, hieman eri näköisenä kuin mitä me ajattelimme omaan keittiöömme tulevaksi, sillä anoppilan kylmiö on juuri sellainen kuin ihmisten mielikuva kylmiöstä on: huone, johon kävellään sisään isosta, metallisesta ovesta. Festivon kylmiöt herättivät kiinnostuksemme jo pelkän elegantin ulkonäkönsä ansiosta. Tutustuttuamme tarkemmin kylmiöpakastimeen, ihastuimme ulkonäön lisäksi sen muunneltavuuteen ja ennen kaikkea tilavuuteen: noin 500 litraa kylmäsäilytystilaa ja 195 litraa pakastintilaa!

Vertailun vuoksi tavallisessa jääkaapissa säilytystilaa on noin 350 litraa, eli lähes neljännes vähemmän. Monet ystävistämme olivat kauhuissaan, kun kuulivat meidän valinneen jääkaapin sijaan kylmiön, sillä he elivät kultaista 80-lukua kylmiön ulkonäön suhteen. Saimme joiltakin jopa ihmetteleviä kysymyksiä siitä, mihin aiomme kylmiön sijoittaa keittiössämme! Muutaman kuvan näkemisen jälkeen valintamme kuitenkin herätti ystävissämme ihastuksen lisäksi jopa orastavaa kateutta asiasta; ”minäkin haluan tuollaisen!”

Huolellista vertailua kylmiöpakastimen ja jääkaappipakastimen välillä – ei enää ruokahävikkiä

Hankintana kylmiöpakastin on merkittävä investointi, joten sitä piti tutkia ja vertailla sen ominaisuuksia huolellisesti jääkaappiin verrattuna. Keittiön suunnitteluun Festivo kylmiöpakastimen valinta ei vaikuttanut, sillä se mahtuu leveyden osalta samankokoiseen aukkoon kuin normaali jääkaappipakastinkin.

Yksi asia joka vertailussa erityisesti kiinnitti huomioni, oli kylmiön HEVI-laatikko eli hedelmien ja vihannesten säilyvyydelle optimaalisen lämpöinen säilytyslaatikko. Meillä syödään todella paljon vihanneksia, jolloin niitä myös on kylmiössä kauppareissun jälkeen paljon. Tästä syystä kylmiöömme valittiin kaksi HEVI-laatikkoa! Kylmiössä ei myöskään tarvitse pelätä, että kylmälle herkemmät tuotteet paleltuvat pilalle osuessaan takaseinään, kuten tavallisessa jääkaapissa monesti käy, kiitos jääkaapista eroavan kylmätekniikan.

Kylmiön tasainen viileys parantaa ruokien säilyvyyttä, jolloin myös hävikki pienenee. Olen aika nuuka tyyppi, ja meillä esimerkiksi lapsilta jäänyt ”hävikkiruoka” päätyy kompostin sijaan valitettavan usein minun vyötäröä paisuttamaan. Vaimoni on soveltava kokki, joka osaa taikoa loistavia aterioita jääkaapin jämistä, joten meillä hävikkiä syntyy kaikkinensa melko vähän. Nyt sitäkin vähää saadaan vähennettyä entisestään, kun riittävän tilan ansiosta ruokatarvikkeet eivät hautaudu toistensa alle tai taakse kätkemään ”parasta ennen”- tai ”viimeinen käyttöpäivä”-merkintöjään!

Festivon ulkonäön lisäksi ihastuimme sen muunneltavuuteen ja ennen kaikkea tilavuuteen: noin 500 litraa kylmäsäilytystilaa ja 195 litraa pakastintilaa!

Keittiösuunnittelu vei oman aikansa – yksi oli kuitenkin selvää: tilavinta mitä seinälle löytyy

Festivon kylmiöpakastimen kokovalinnassa meille oli selvää, että tilavinta mitä seinälle löytyy. Värivalinta kuitenkin mietitty viimeiseen asti. Keittiösuunnittelijamme suunnitteli keittiömme aluksi mustalla kylmiöpakastimella ja hyvältähän se näytti kuvissa. Jäimme kuitenkin vaimoni kanssa miettimään, että tulisiko mustasta laitteesta liian hallitseva osa keittiötämme. Sopisiko valkoinen kylmiöpakastin sittenkin paremmin meille, koska yläkaapitkin ovat valkoiset? Tulisiko keittiöstämme jopa valoisampi valkoisella kylmälaitteella?

Pääsimme vaimon kanssa käymään vierailulla Festivon Hollolan tehtaalla, jossa saimme nähdä vaihe vaiheelta kylmiön valmistuksen. Saimme yhdessä hämmästellä kuinka monta eri työvaihetta kylmiön valmistukseen liittyy, ja kuinka tarkkaa laadunvalvontaa prosessin eri vaiheissa noudatetaan. Todellisten huippuosaajien ja ammattilaisten taidonnäyte kaikkinensa!

Emme tietenkään malttaneet olla kysymättä kylmiön valmistajilta kumman värisen kylmiön he meille valitsisivat! Ja sieltä se vastaus sitten tuli, laitteiden viimeistelystä vastaavalta työntekijältä: ”Valkoinen, ehdottomasti!”. Kesken tehdasvierailun lähetin keittiösuunnittelijalle viestin, että piirtäisi meille keittiökuvat vielä valkoisella Festivolla. Ja semmoinenhan meiltä nyt sitten löytyy.

Tehdasvierailu Festivon tehtaalla Hollolassa.

Festivo pääsee näyttämään kyntensä syksyn marjastus- ja metsästyskaudella

Marjastus- ja metsästyskausi on käynnissä ja kalojakin voi jo kohta pyytää talvea varten. Koska kaikkea poimittua tai saaliksi saatua ei aina ehdi perhearjessa saman tien valmistamaan ruoaksi tai laittaa pakastimeen, niin nyt loppukesän ja syksyn myötä Festivomme pääsee näyttämään kyntensä tilavuutensa suhteen. Nollalaatikko erityisesti on mielenkiintoinen, uusi tuttavuus. Kirjoittelen syksymmällä perheemme kokemuksia kylmiöpakastimen käytöstä ja käyttöönotosta. Alkuvaikutelma ainakin on, että laitteen tuotekuvaus ei ole ollut pelkkää markkinointijargonia!

-Musti

Life Like Vino: Vastuullisia valintoja arkea parantamaan

Suosittua sisustuspainotteista Instagramin Life Like Vino -sisustustiliä julkaiseva Annamaria halusi keittiöönsä vastuulliset kylmälaitteet. Lahtelainen instabloggaaja sisustaa skandinaavisesti ja nyt uuteen kotiin on valittu Festivon kylmälaitteet. Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan Annamaria kertoo, miksi Festivo oli selvä valinta keittiön kylmälaitteeksi, kun keittiösuunnitelman perustana oli vastuullisuus.

Istahdan autooni ja vaikka tie on jo tuttu, naputtelen määränpään Google Mapsiin. Hieman yli 5 kilometriä ja 8 minuuttia. Se on matka kodiltamme Festivon tehtaalle Hollolan Salpakankaalle. Hymyilyttää – tämä, jos jokin, on todellista lähituotantoa!

Matkaan Festivon tehtaalle jo toista kertaa, tarkoituksena tällä kertaa vierailla tuotannossa ja tutustua valmistukseen tarkemmin. Halusin ehdottomasti varata tälle kunnolla aikaa, sillä vastuullinen tuotanto ja laadukas teknologia olivat niitä tekijöitä, joiden vuoksi halusimme uuteen kotiimme Festivon.

Koko keittiösuunnittelumme perustana oli tehdä vastuullisia valintoja, jotka kestäisivät aikaa sekä laadun että ulkonäön puolesta. Kodinkoneissa tämä tarkoitti, että halusimme panostaa erityisesti niiden pitkäikäisyyteen sekä käytännöllisyyteen. Voisi kuvitella, että vuosia keittiöalalla työskennelleenä olisi selkeää, mitä omalta keittiöltään haluaa. Mutta päinvastoin. Voi veljet, kuinka vaikeaa prosessi lopulta olikaan. Ideoita vilisi vähintään riittävästi ja kaappien värisävy ehti viimeisen vuorokauden aikana vaihtua pariinkin otteeseen… Onneksi suunnittelussa oli apuna ammattitaitoiset kollegat (ja heidän pitkäpinnaiset hermot).

Kylmälaitteet olivat kuitenkin helpoimpia valinnoista. Festivon laatu, vahva kotimaisuusaste sekä höyrystinteknologia olivat keränneet vuolaasti kehuja ja valinta oli siksi ollut jo pitkään selvä. Vain sävy ja sisäosat vaativat hetken pohdintaa. Lopulta päädyimme 120 cm leveään kylmiöpakastimeen valkoisena. Sisälle valitsimme kylmiöosan HEVIKYLMÄ-vetolaatikoilla ja pakastinpuolen NOLLA-ominaisuudella. Lähes 700 litran vetoisuus tulisi takaamaan sen, että meidän nelihenkisen liikkuvan perheen ei tarvitsisi juosta jatkuvasti kaupassa.

 

Mikä tekee Festivosta vastuullisen valinnan?

Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -merkintä viestii kotimaisuudesta ja ohjaa kuluttajia tekemään suomalaista työtä tukevia valintoja. Merkinnän edellytyksenä on vähintään 50 prosentin kotimaisuusaste, mutta Festivon materiaaleissa ja hankinnoissa kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Vierailulla kuulen, että kotimaisuus on tärkeä arvo ja hankinnoissa priorisoidaan kotimaisuutta kaikissa niissä komponenteissa, joita vain on Suomesta saatavilla. Lahtelaisena sydäntä lämmittää myös kuulla, että paikallisia päijäthämäläisiä toimittajia löytyy ja mm. lasit tulevat Lahden Lasipalvelusta ja lisävarusteena meillekin tuleva kaunis KAPPA-juuressäilytin Hollolan Puuosalta.

Monesti ei vielä osata ajatella, että kodinkoneiden vastuullisuudessa ratkaisevaa on kiinnittää huomiota valmistuksen ja energiankulutuksen lisäksi erityisesti tuotteen elinkaareen. Kun kodinkoneen elinikä on pitkä, syntyy luontoa kuormittavaa jätettä vähemmän. Festivossa tämä on huomioitu ja tärkeimmille teknisille komponenteille, kuten Danfossin kompressorille, luvataan jopa 5 vuoden varaosatakuu. Ei ole siis tuulesta temmattuja tarinoita, kun kuulee Festivon kestäneen perheiden käytössä vuosikymmeniä.

Oli myös huikeaa seurata tehdasvierailun aikana sitä ammattitaitoa, jota näin teknisen tuotteen valmistus vaatii. Aivan lyhyellä perehdytyksellä ei tehtaalle pääse työskentelemään, sillä jokainen vaihe vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta. Laadunvalvonta on korkealla tasolla ja jokainen laite koekäytetään ennen asiakkaalle toimitusta. Vierailun aikana pääsen seuraamaan läheltä Maurin työskentelyä, jolla työvuosia kylmälaitteiden parissa on jo yli 36 vuotta, mikä mieletön ura!

Meille tärkeä vastuullisuustekijä on myös se, että kylmäsäilytyksen 500 litran kapasiteetti mahdollistaa harvemmat kaupassakäyntikerrat. Festivon suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että 75 cm leveille hyllyille mahtuu paljon tavaraa ja sisäosat mahdollistavat sen, ettei tuotteita tarvitse sulloa kerroksittain ja näin mitään ei jää takaosaan unohduksiin. Jo muutamassa kuukaudessa olen huomannut sen, että ”kaapin syövereihin” kadonneet tuotteet ovat jääneet historiaan ja ruokahävikin määrä on lähes olematonta.

Miksi kylmiö jääkaapin sijaan?

Tehtaan lattialla komeilee näyttävä kuparikiemurainen osa, josta lähden heti nappaamaan huomiota herättävän ulkonäön takia kuvaa. Kyykyssä ollessani kuulen, että kyseessä on yksi kylmiön tärkeimmistä komponenteista, lamellihöyrystin. Juuri höyrystin on se kylmäelementti, jonka ansiosta Festivo ei ole jääkaappi, vaan kylmiö.

Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiön suhteellinen kosteusprosentti pysyy tasaisempana ja tuotteet kestävät siksi pidempään tuoreina – tämäkin yksi vastuullisuutta lisäävä tekijä. Kotona olen päässyt asiaa jo testaamaan ja todella, vihannekset pysyvät paljon pidempään tuoreina eikä lämpötilavaihteluita ole niin paljon kaapin eri osissa. Taidan jopa hihkaista hurraa, kun kuulen, ettei höyrystimen ansiosta kylmiön takaosaan pääse muodostumaan jäätä. Hyvästit vahingossa jääkaapin takaosaan kiinnittyneet jäähileiset kurkut ja salaatinlehdet – teitä en jää kaipaamaan. Sen sijaan minulle ja uudelle Festivolleni ennustan pitkää yhteistä taivalta.

Suunnittele oman keittiösi kylmälaitteet näppärästi tuotevalitsimella! 

Bloggaaja ja podcast-juontaja Kirsikka Simberg toteutti keittiöremontin ja valitsi Festivon

Simberg on todella innoissaan Festivon tilavuudesta.

Monista projekteistaan tunnettu bloggaaja, suunnittelija ja podcast-juontaja Kirsikka Simberg kertoo Musla-blogissaan keittiöremontin tuloksesta ja asioista, jotka ovat parasta Festivossa. Musla-blogin lisäksi erilaisista luovista projekteista tutulla Simbergillä on suosittu Tuplakääk-podcast Enni Koistisen kanssa. Podcast käsittelee viihdemaailmaa ja julkkiksia.
Kirsikka Simberg päätyi valitsemaan Festivon keittöönsä sisustusarkkitehtinsa ehdotuksesta.

Festivoon ei jää jääkaapista tuttua ”muumiosektoria”

Simbergin kylmiö (75 cm) on osa 120 CFM -kylmiöpakastinyhdistelmää. Blogissaan Simberg listaa Festivon parhaita puolia, joista yksi on tilavuus.
– Se on todella tilava, mutta suunniteltu jotenkin niin, ettei hyllyt ole pimeitä ja vaikealla tavalla syviä. Tiedättekö, kun jääkaappien takarivin tuotteet helposti vaan katoaa sinne taakse ja muumioituu kun niitä ei nää? En osaa sanoa, miten Festivo on osattu toteuttaa niin, että sen hyllyille mahtuu kokonainen uunin pelti, mutta samalla niin ettei sinne jää sitä muumiosektoria, vaan kaikki on ulottuvilla ja valossa.

Kylmiön ominaisuudet erottuvat jääkaapista edukseen

Jokaisessa Festivossa on kolme eri lämpötila-aluetta. HEVI-vetolaatikot on optimoitu hedelmien ja kasvisten säilyttämiseen.

Myös Festivon varaosien saatavuus saa Kirsikalta kehuja, sillä varaosia löytyy jopa yli 20 vuotta vanhoihin laitteisiin.
– Se on upeeta. Vierailin tehtaalla viime talvena ja oli tosi kiinnostavaa nähdä, miten kylmiöitä rakennetaan.
Simberg hehkuttaa myös kylmiön ominaisuuksia verrattuna jääkaappiin.
– Festivon korkea ilmankosteus ja optimoidut säilytyslämpötilat takaavat ruuan erinomaisen säilyvyyden. Tätäkin on vähän vaikea selittää, mutta ihan oikeasti esimerkiksi mansikat ja mustikat, jotka tavallisessa jääkaapissa pilaantuvat melko nopeasti pysyvät kylmiössä freeseinä huomattavasti pidempään.

Lue Simbergin blogista mitä ajatuksia hänellä on ollut jääkaapeista ennen kuin Festivo tuli keittiöön!

Bella Tablen keittiösuunnitelman lähtökohta oli kotimainen Festivo Trio

Bella Table -ruokayhteisöstä ja viikoittaisista podcasteistaan tutut Kia Arpia ja Petra Wettenranta valitsivat Bella Kitcheniin kotimaisen Festivo Trion eli kylmiön, pakastimen ja viinikaapin yhdistelmän. Bella Table on Kian ja Petran perustama ruokayhteisö, joka kokoaan yhteen kokit kaiken tasoisista keittiöistä rakastamaan ruokaa ja kaikkea ruokaan liittyvää. Bella Kitchenissä tullaan kuvaamaan muun muassa Bellojen ruokasisältöjä. Elintarvikkeita rakastava ja huolella säilyttävä kylmälaite oli siis tärkeässä osassa keittiösuunnittelua.

Bellat kertovat blogikirjoituksessaan ”Festivo & Bella Kitchen” miten Festivo valikoitui keittiön kylmälaitteeksi ja Hollolan tehdaskierrokselta opittuja asioita, kuten kylmiön ja jääkaapin eroja.

Voit seurata Bella Tablen ruokafiilistelyä muun muassa heidän Instagram-sivultaan @bella.table.

Bella Table -ruokayhteisön Petra ja Kia Bella Kitchenissä.
Bella Table -ruokayhteisön Petra ja Kia Bella Kitchenissä. Kuva: Bella Table.

Tuttu Festivo Trio oli ensimmäinen Bella Kitchenin keittiösuunnitelmaan piirretty asia

Festivon kylmälaitteet olivat jo ennestään Belloille tuttuja, sillä Petralla Festivon kylmiöpakastin löytyy jo mökkikeittiöstä ja Kialle Festivo oli tuttu isovanhempien luota. Kia kertoo, kuinka isovanhempien kylmiössä säilytettiin aina suuria kiisselikulhoja ja jouluisin kylmiö kätki sisälleen koko suvun jouluherkut, nolla-vetolaatikossa oli aina vaarin kanssa kalastettuja kaloja.

Jo ennestään tutun Festivon kotimaisuus ja muut tärkeimmät ominaisuudet vaikuttivat kylmälaitteen valintaan:

”Kotimaisuus, vastuullisuus, ruokahävikin vähentäminen ja pitkäikäisyys sekä varaosien saaminen jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin ovat Festivon tärkeimpiä ominaisuuksia ja arvoja kylmälaitteiden valmistukselle. Festivon laitetrio oli ensimmäinen asia, joka piirrettiin Bella Keittiön pohjaan.”

Kuvassa Bella Kitchenissä oleva rosterinen Festivo Trio -kokonaisuus, joka koostuu 75cm leveästä kylmiöstä, 195 litran pakastimesta ja 70 pullon vetoisesta viinikaapista. Kokonaisleveys 165 cm. Kuva: Bella Table.

Omiin tarpeisiin sopivan kylmälaitteen suunnittelumahdollisuus herätti kiinnostuksen

Innostusta keittiösuunnittelussa herätti erityisesti se, että he pääsivät rakentamaan tuotevalitsimella oman kylmiökokonaisuuden. Myös laitteiden suuri säilytyskapasiteetti oli tärkeä valintakriteeri.

”Kaappi varusteltiin meidän tarpeisiin sopivaksi. Halusimme paljon säilytystilaa vihanneksille ja hedelmille ja kylmiöön lisättiin myös toinen HEVI-laatikko. Nämä laatikot ovat n. +5 astetta lämpimämpiä kuin kylmiö. Näiden lisäksi tuli kolmas vetolaatikko, jossa on sama lämpötila kuin kylmiössä.”

 

Bella Kitchenin kylmiöstä löytyy yhden HEVI-vetolaatikon lisäksi lisävarusteena saatava toinen HEVI-vetolaatikko sekä KYLMÄ-vetolaatikko jääkaappilämpötilaan. Kuva: Bella Table.

Bellat valitsivat pakastimeen lisävarusteena saatavan, toisen NOLLA-vetolaatikon tuoreena säilytettäville elintarvikkeille, jotta tilaa riittää isompaankin tarpeeseen. 75 pullon viinikaappi herätti myös ihastusta, sillä kaapista löytyy muun muassa kaksi eri lämpötila-aluetta erilaisille viineille sekä puinen laatikko viinitarvikkeille

”45 cm leveään automaattisulatteiseen pakastimeen valittiin kaksi NOLLA-vetolaatikkoa, jotka ovat ± 0-asteisia eli täydellisiä tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten kalalle, lihalle ja kanalle. Täyskorkea 70-pullon vetoinen viinikaappi on viinin säilytykseen suunniteltu eli se on oikeastaan moderni viinikellari.”

Bellojen pakastimeen lisättiin lisävarusteena toinen NOLLA-vetolaatikko tuoreena säilytettäville elintarvikkeille. 75 pullon viinikaappiin mahtuu niin puna- kuin valkoviinitkin pitkälle ajalle. Kuva: Bella Table.
Bellojen tarpeiden mukaa varustettu rosterinen Festivo Trio Bella Kitchenissä. Kuva: Bella Table.

Paljon opittua asiaa Festivosta – kylmiön ja jääkaapin erot

Kia ja Petra kertovat blogissaan myös kylmiön ja jääkaapin eroista.

”Kylmiön ja jääkaapin suurin ero löytyy tekniikasta. Tavallisessa jääkaapissa kylmä tuotetaan jääkaapin takaseinässä olevasta levyhöyrystimestä. Festivo kylmiössä kylmä tuotetaan laitteen yläosassa olevasta lamellihöyrystimestä.”

Lamellihöyrystimen ansiosta kylmiössä jäähdytys on tasaisempi, tehokkaampi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa. Kylmiön sisällä on täten tasainen kylmyys ja optimaalinen kosteus erilaisille elintarvikkeille eikä tuotteiden sijoittelussa tarvitse miettiä mikä on millekin oikea säilytyspaikka. Elintarvikkeet myös säilyvät kylmiössä pidempään. Kia ja Petra ovat myös huomanneet kylmiön hyödyt:

”Käyttäjälle näkyvin ero on siinä, ettei Festivon seiniin saa mitään jäätymään, vaikka kuinka yrittäisi. Tasainen kylmä taas edesauttaa sitä, etteivät elintarvikkeet pilaannu niin helposti ja näin ollen saadaan hävikkiä pienennettyä, tai jopa poistettua.”

Bella Table Kia vierailulla Hollolan tehtaalla. Kuva: Bella Table.

Bella Tablen Kia vieraili Festivon tehtaalla Hollolassa – kotimaisuus ja pitkäikäisyys ihastuttaa

Kaikki Festivon kodin kylmälaitteet eli kylmiöt, pakastimet ja viinikaapit valmistetaan käsityönä Hollolan tehtaalla, niin myös Bellojen Festivo Trio. Kia kävi vierailemassa tehtaallamme tutustumassa kylmälaitteiden valmistukseen.

”Kävelin tehtaalla aivan ällistyneenä siitä käsityön ja työvaiheiden määrästä mitä meidänkin kylmälaitteisiin on mennyt. Osa työvaiheista on automatisoitu, mutta jokainen Festivo vaatii paljon käsin tehtävää erikoisosaamista.”

Festivoiden pitkäikäisyys ja huollettavuus olivat myös Belloille kotimaisten tuotteiden suosijoina erittäin tärkeää.

”Festivot ovat pitkäikäisiä kumppaneita ja oikein huollettuna käyttöikä on käyttäjästä riippuen 15–25 vuotta. Rakenteen vuoksi saranoiden, luukkujen ja vetimien lisäksi myös kylmän komponentit ovat vaihdettavia ja Festivon huollosta saa varaosia jopa 20 vuotta vanhoihin laitteisiin.”

Käy lukemassa Kian ja Petran blogikirjoitus kokonaisuudessaan Bella Tablen -verkkosivuilta! Blogissa paljon kuvia Hollolan tehdaskierrokselta!

Kuvia Kian vierailulta Festivon tehtaalta Hollolasta. Kuva: Bella Table.

 

Sijoituskirjailija Merja Mähkä: Kylmiöhurmos eli miksi valitsimme Festivon

Iltalehden kolumnistinakin tunnettu sijoituskirjailija ja yrittäjä Merja Mähkä valitsi keittiöönsä Festivon 55 CM kylmiön keittiön uusimisen yhteydessä. Kodinkoneliikkeessä Merjan silmään pisti  Festivon kylmiö ja sen Design From Finland -merkki. Siitä alkoi Merjan ja Festivon rakkaustarina.

Merja kertoo nyt blogikirjoituksessaan miten hänen ja Festivon tarina alkoi ja millaisia kokemuksia uusi kylmiö on tuonnut. Voit seurata Merjan mietteitä myös hänen Instagramistaan @merjamahka.

Flirttailu kodinkoneliikkeessä kehittyi alkuhuumasta ihanaksi kylmiösuhteeksi. Festivo pitää hyvää huolta ruosta ja sitä kautta meidän koko perheestä.

Festivo imaisee helposti sisään nelihenkisen perheen viikon ruoat, mutta mahtuu silti hyvin pieneen keittiöön. Kuva: Paula Virta

Muistan ensikohtaamisen Festivon kanssa kuin eilisen päivän. Olin vauvan kanssa matkalla hakemaan esikoista koulusta. Poikkesimme Hämeentiellä perinteiseen kivijalkakodinkoneliikkeeseen, jossa myyjät tuntevat tuotteet. Menin silmäilemään jääkaappeja. Sitten kohtasimme. Hän oli valkoinen ja muhkea. (Meillä on nyt siro ja teräksinen, mutta siitä kohta lisää.) Sisällä oli kaunis puukori. (Meillä on nyt juuri sellainen). Korin vieressä oli kyltti: Design from Finland. ”Mikä tämä oikein on?” kysyin myyjältä. ”Se on Festivo. Se on aivan omaa luokkaansa”, myyjä sanoi. Niin minä ja Festivo, Suomen Hollolasta, tapasimme.

Keittiöremontin suunnittelu

Teen Instagramiin sisältöä sijoittamisesta ja rahasta, en juuri muusta. Festivossa jokin kuitenkin soitti sieluni kieliä niin, että halusin jakaa siitä kuvan storyssä. Tiedän nyt, että se oli kohtalo.

Postattua kuvaa seurasi hurja määrä viestejä, joissa kerrottiin, että

a.) Festivo on paras hankinta ikinä

b.) Festivosta luopuminen on suurin virhe ikinä

c.) minun on pakko hankkia Festivo.

C:n toki tiesin sydämessäni itsekin.

Meidän keittiöremontti oli tuona keväisenä päivänä vielä ihan suunnitteluasteella. Vaihtoehdot sen suhteen olivat kuitenkin hyvin rajalliset, sillä halusin säilyttää keittiön alkuperäisen sata vuotta vanhan pohjan. Se tarkoitti, ettei palvelijanhuoneen ja keittiön välistä seinää purettaisi – olohuoneeseen avautuvan avokeittiön rakentamisesta puhumattakaan.Vanha pohja saneli siis ehdot remontille. Ne olivat todella tiukat: keittiössä ei ole yhtään ehjää seinää.

Keittiössä on ovet kolmeen suuntaan, neljännellä seinällä on ikkuna. Kuva: Paula Virta

Päädyimme sisustusarkkitehti Laura Räihän kanssa siihen, että kaapit sijoitetaan vanhoille paikoilleen. Jääkaapille se tarkoitti yksinäistä sijoitusta nurkkaan, tosin nurkka sentään vaihtui. Minua vähän mietitytti, miten jääkaappi toimisi irtokaappina (vapaasti seisovana). Olen yleensä nähnyt sen kuvissa integroituna ja vielä sellaisena amerikkalaisen kokoisena muhkeana versiona.  Meille ei mahtuisi keittiöön kuin jääkaappi (oikeasti kylmiö, siitä lisää kohta). Pienen irtopakastimen sijoitimme piiloon palvelijanhuoneen kaappiin.

Lopputulos: Rosterinen Festivo on minusta kaunis, eleetön ja iätön, vaikka se nököttääkin yksinään kulmassa. Se on minusta ihan täydellinen meidän keittiöön.

Mitä tarkoittaa, että Festivo on kylmiö?

Jääkaapin ulkonäköä tärkeämpää on toki se, miten se säilyttää ruoan. Vaikka myyjä ensikohtaamisellamme kertoi, että Festivossa ruoka säilyy paremmin, minun oli vaikea uskoa, että tässä olisi niin suurta eroa. Olin väärässä.

Festivo on nyt ollut meillä käytössä muutaman kuukauden, ja kyllä sitä eroa vain on. Tätä on vaikea selittää, mutta ruoka tosiaan säilyy tosi freesinä. Ajattele vaikka paprikaa. Se pysyy juuri sellaisena pirskahtavan rapsakkana, ihan kuin se olisi juuri tuotu hyvin hoidetun supermarketin hevi-osastolta kotiin. Itse asiassa en muista, että meiltä olisi mennyt mitään ruokaa roskiin tänä aikana, mikä on melkoinen saavutus meille.

Festivon kylmiöön saa lisävarusteena puisen juureskapan.
Festivoon saa lisävarusteena tämän ihanan puukorin. Siitä piti tulla äidin suklaa- ja homejuustojemma, mutta äiti tuli jyrätyksi. Nyt siellä säilytetään leipää. Kuva: Paula Virta

Ruoan säilyminen liittyy siihen, että Festivo on KYLMIÖ. Se siis käyttää eri tekniikkaa kuin jääkaapit. Voit lukea tekniikasta enemmän täältä, mutta yritän tiivistää eron tähän:

Tavallinen jääkaappi: Kylmä tuotetaan jääkaapin takaseinässä olevasta levyhöyrystimestä.

Festivo: Kylmiössä kylmä tuotetaan laitteen yläosassa olevasta lamellihöyrystimestä.

Lamellihöyrystin on kooltaan ja tehoiltaan levyhöyrystintä isompi ja tehokkaampi.

Tavallinen jääkaappi: Puhallin johtaa kylmää eri puolille jääkaappia. Jossain on kuivaa ja jossain märempää.

Festivo: Kylmiössä on sisällä hyvin kosteaa – tasaisesti! Sen suhteellinen kohteus on 90 %, eli se on tasolla, jolla Pete Parkkosen sanoin kohta sataa. Tämä magic kosteus siirtää kylmän tasaisesti ympäri kaappia, eikä puhallinta tarvinta.

Lopputulos: Kylmiössä on tasaisempi lämpötila, jonka ansiosta ruoka säilyy paremmin.

Korkea kosteusprosentti ei kuitenkaan tarkoita, että kosteutta näkisi. Meidän Festivossa mikään ei valu tai litise, vaikka perheenjäseneni harrastavat avatun jääkaapin edessä mietiskelyä enemmän kuin toivoisin,

Festivo lapsiperheessä

Lopulta kaikkein tärkein hankintaperuste Festivolle oli se, että sinne saa mahtumaan paljon ruokaa. Perheessä on erilaisia ruokavalioita, ja sen takia meillä on kaapissa jos jonkinlaista säilytysrasiaa täynnä eilisen jämiä.

Meille tulee jääkaappiin myös kerralla paljon ruokaa. Olemme autoton perhe, joten ruoat (myös loputtomien etäpäivien lounaita varten) tilataan kerran viikossa verkkokaupasta. Kun ne tulevat, ne pitää saada sullottua jääkaappiin. Tässä ei ole mitään ongelmaa. Festivo imaisee kaiken, vaikka meidän malli on kapein mahdollinen, eli 55 senttiä leveä.

Yhteinen taipaleemme Festivon kanssa on siis alkanut ruusuisesti, kuten paraskin avioliitto. Uskon kuitenkin vahvasti, että suhteemme tulee vain syvenemään entisestään. Olen kuullut lyyrisiä ihasteluita Festivon huollosta, joten jos suhteemme vaatii jossain vaiheessa sellaista, on kiva tietää, että sekin onnistuu.

Mökki- ja rakennusbloggari valitsi mökilleen Festivon kylmiön ja viinikaapin – Esittelyssä Villa Sammalrinne

Mökkirakentaja.fi -blogia kirjoittavalla Sami Liukkosella on Päijät-Hämeessä luonnontilainen tontti metsän keskellä, johon on rakentumassa unelmien mökki, Villa Sammalrinne. Unelmien mökki tarvitsee myös unelmien keittiön, joka palvelee sienestyksestä, marjastuksesta ja ruoanlaitosta kiinnostunutta Samia.

Keittiöremontin suunnittelu alkoi kylmälaitteiden valinnalla. Uusi keittiö oli tulossa mökille ja innokkaana luonnonantimien hyödyntäjänä ja ruoanlaittajana kylmälaitteen valinta oli tietysti tärkeimpiä asioita. Säilönnän lisäksi kylmälaitteissa tulisi siis olla riittävästi tilaa päivittäiseen käyttöön ruokatarvikkeille ja juomille. Tämän vuoksi Samille päivänselvä valinta oli Festivon 75 CM kylmiö ja kylmiön rinnalle 45 VLM viinikaappi.

Keittiön rakennusta ja Festivoiden saapumista odotetaan jo innolla. Voit lukea Samin blogikirjotuksesta ”Keittiön suunnittelu käynnistyi kylmälaitteiden valinnalla” asioita, joita on otettu huomioon kylmälaitteen vallinnassa mökkikeittiöön.

Villa Sammalrinteen keittiöstä havainnekuva, jonka on tehnyt projektin pääsuunnittelija, arkkitehti Jaana Helli.

Kylmiön 500 litran säilytystila ilahduttaa

Festivon kylmiössä erityisesti ilahdutti sen 500 litran säilytystila, sillä varsinkin syksyisin kylmäsäilytystilalle on tarvetta. Syksyisin jääkaappiin pitää mahtua muun muassa puolukoita, suolasieniä sekä erilaisia mehuja ja hilloja. Kesäisin taas tarvitaan runsaasti säilöntätilaa itse tehdyille suolakurkuille, joita kylmiöön tuleekin Samin mukaan toistakymmentä. Myös Festivon kylmiön muunneltavuus toi mahdollisuuksia säilytyskapasiteetin valintaan.

”Nyt meillä on ollut käytössä vain kodin korkea jääkaappi, joten mökin uuden Festivon myötä säilöntätilaa tulee huomattavasti lisää. On myös mahtavaa, että tulevaisuudessa jääkaappi ei ole aina syksyn alussa ääriään myöten täynnä.”

Hedelmä- ja vihanneslaatikoiden määrät valittiin huolella

Kylmiön muokkaaminen omiin tarpeisiin oli helppoa, sillä Sami kävi tutustumassa Festivoon Hollolan tehtaalla. Kahden HEVI-laatikon sijaan todettiin, että yksi vetolaatikko on riittävä sen säilytystilan vuoksi.

”Hedelmä- ja vihanneslaatikko on meillä yleensä aina täynnä, joten kaksi laatikkoa kuulosti houkuttelevasta. Onneksi kävimme vielä tarkemmin tutustumassa kylmiöön paikan päällä, koska tajusimme, että jo se yksi laatikko on selvästi isompi kuin nykyisen jääkaappimme hedelmä- ja vihanneslaatikko.”

”Vaihdoimme toisen hedelmä- ja vihanneslaatikon tilalle ulosvedettävän kylmälaatikon. Kylmälaatikko on täydellisen kokoinen esimerkiksi juomatölkkien säilytykseen. Ulosvedettävästä laatikosta juomien ottaminen on helppoa ja kaappi pysyy hyvässä järjestyksessä.”

Kun toista HEVI-laatikkoa ei tarvinnutkaan ja jotain extraa oli kiva saada, jäi erinomaisesti tilaa jääkaappilämpötilaiselle ulosvedettävälle KYLMÄ-vetolaatikolle.

”Kylmälaatikko on täydellisen kokoinen esimerkiksi juomatölkkien säilytykseen. Ulosvedettävästä laatikosta juomien ottaminen on helppoa ja kaappi pysyy hyvässä järjestyksessä.”

Kylmiöön tulee alin hevi-laatikko ja sen yläpuolelle kylmä-laatikko.

 

Viinikaappi ihastutti ulkonäöllään ja valikoitui kylmiön rinnalle keittiöön

Festivon täyskorkea 45 VLM viinikaappi oli säilytyskapasiteetiltaan ehkä turhankin tilava Samin tarpeisiin, mutta kylmiön ja viinikaapin yhdistelmä oli keittiöön niin hieno ja täydellisesti istuva ratkaisu, ettei sitä voinut jättää ottamatta. Väriksi molempiin laitteisiin valikoitui musta, joka oli tyyliltään juuri sopiva uuteen keittiöön.

”Festivolla olisi ollut tarjolla myös matalampi viinikaappi, joka olisi kokonsa puolesta ollut meille sopivamman kokoinen, mutta visuaalisesti korkea kaappi kylmiön kyljessä tuntui kuitenkin paljon houkuttelevammalta ratkaisulta.”

Lue Mökkirakentaja-blogista Samin koko blogikirjoitus, jossa hän kertoo kylmälaitteen valinnasta ja suurimmista odotuksistaan kylmäsäilytystiloille. Käy samalla tutustumassa tähän Villa Sammalrinteen mökkiprojektiin ja jää myös kuulolle, sillä saamme kuluvan vuoden aikana kuulla lisää tästä mielenkiintoisesta projektista!

Festivon viinikaappi ja kylmiö sijoitetaan Villa Sammalrinteen keittiöön vierekkäin.

Vastavalmistuneen hirsikodin keittiön valinnat ylittivät odotukset

Hanne Bräysyn kesällä 2020 aloitettu taloprojekti valmistui loppuvuodesta 2021. Hanne perheineen on päässyt nyt asumaan uudessa loppuelämän hirsikodissaan neljän kuukauden ajan. Aiemmissa blogikirjoituksissaan Hanne kertoi rakennusprojektistaan ja toisessa kirjoituksessaan valmiista hirsikodistaan. Nyt kolmannessa blogikirjoituksessaan Hanne avaa tuntemuksiaan taloprojektista, arjen sujuvuudesta uudessa kodissa ja miten Festivon kylmiöpakastin on palvellut Hannen perhettä. 

Neljä kuukautta olemme nyt asustaneet uutta kotia. Muuton yhteydessä ei vielä tajunnut, kuinka raskas rakennusaika oli ollut. Kun keittiö oli lokakuun puolessa välissä saatu valmiiksi, iski väsymys. Seuraavina viikkoina vapaa-aika kului pääosin leväten. Joululomalla puuseppäpuolisoni otti projektikseen saada saunan valmiiksi. Loppiaisena pääsimmekin ensimmäistä kertaa uuden saunan löylyihin. Saunan valmistuttua kotimme on sisältä valmis.

Keittiösuunnittelua ohjasivat arjen sujuminen, visuaalisuus ja valintojen pitkäikäisyys

Kotia suunnitellessamme suunnittelun lähtökohtina olivat arjen sujuminen, visuaalisuus ja valintojen pitkäikäisyys. Pitkäikäisyyteen ei neljän kuukauden asumisen jälkeen vielä pysty ottamaan kantaa, mutta arjen sujumisen kannalta kokemuksia on kertynyt. Niin keittiössä kuin muissakin arjessa paljon käytössä olevissa tiloissa, kuten kodinhoitohuoneessa ja eteisen vaatehuoneessa, tilat ovat osoittautuneet toimiviksi.

Keittiön suunnittelun lähtökohtana ollut Festivo on osoittautunut suositusten veroiseksi.

Keittiötä suunnitellessamme useampikin kysyi mustien kaappien puhtaanapidosta. Olemme melko tarkkoja siisteyden suhteen, ja itseäkin mietitytti, näkyykö mustissa pinnoissa sormenjäljet kuinka hyvin. Nyt voi kuitenkin sanoa jo varmasti, että sormenjäljet eivät Nanoksi Fotonit -pinnoitteella käsitellyissä vetimissä näy.

Rasva- ja likatahrat näkyvät, mutta ne saa näppärästi pyyhkäistyä mikrokuituliinalla ja tarvittaessa voi suihkauttaa pesuainetta vähän liinaan. Mikrokuituliinalla Festivon mustasta, kiiltävästä pinnasta sormenjäljet lähtevät myös näppärästi pois. Eli puhtaanapidon suhteen mustat pinnat eivät ole arjessa haasteita aiheuttaneet.

Keittiössä on tärkeää, että säilytystilaa on ruhtinaallisesti

Olemme varsin pedantteja luonteeltamme. Tämä näkyy puhtaanapidon lisäksi siinä, että tavaroilla pitää olla kodissa omat paikkansa. Säilytystilaa pitää olla riittävästi, jotta jokaisella tavaralla on paikka, johon se käytön jälkeen palautetaan, ja tasoille ei kerry tavaroita.

Keittiössä säilytystilaa on ruhtinaallisesti. Korkeimpiin yläkaappeihin on sijoitettu tavarat, joita tarvitaan harvakseltaan. Käden ulottuvilla on kaikki päivittäin käytössä olevat tavarat. Festivon kylmiössä on hyvin tilaa.

Joka kauppareissulla hankittaville, kylmäsäilytystä vaativille tuotteille muodostui nopeasti oma paikkansa. Parasta on, että kylmiöön jää tämän jälkeen vielä runsaasti tilaa valmiiden ruokien ja muiden tuotteiden säilyttämiseen. Pikkujouluaikaan annosjälkiruuat ja kakku mahtuivat hyvin leveille hyllyille. Neljän kuukauden aikana ei ole tullut vastaan tilannetta, että kylmiö kävisi pieneksi.

Festivon kylmiössä on hyvin tilaa. Joka kauppareissulla hankittaville, kylmäsäilytystä vaativille tuotteille on muodostunut nopeasti oma paikkansa.

Myös erillinen hevi-laatikko ja pakastimen alimmainen nolla-laatikko ovat osoittautuneet toimiviksi. Hevi-laatikossa kurkut eivät ole jäätyneet ja banaanit eivät ole mustuneet, kun lämpötila on muutaman asteen kylmiötä lämpimämpi. Kevään tullessa toivon, että hedelmien säilyttäminen hevi-laatikossa minimoi myös banaanikärpästen ilmaantumisen.

Pakastin on hoitanut tehtävänsä moitteetta. Äänestä kuulee, kun automaattinen sulatustoiminto on hetken käynnissä estäen jään muodostumisen pakastimeen.

Festivon sijainti on osoittautunut täydelliseksi keittiön oikeassa reunassa! Sieltä saa hyvin nostettua tarvittavat ruokatavarat vieressä olevalle tasolle.

Keittiö osoittautunut toiminnoiltaan täydelliseksi

Paperilla keittiötä katsellessa mietimme, ovatko eri toiminnot liian kaukana toisistaan. Käytössä tämä pelko on osoittautunut aiheettomaksi. Festivon sijainti on aivan täydellinen keittiön oikeassa reunassa! Sieltä saa hyvin nostettua tarvittavat ruokatavarat vieressä olevalle tasolle. Samoin kauppakassien purkaminen käy näppärästi, kun kuiva-aineet ovat kylmiön vierestä alkaen muutamassa yläkaapissa. Uunin ja mikron sijainti aivan vasemmassa reunassa vapauttaa lieden edustan ja muun työskentelytilan käyttöön.

Neljän kuukauden asumisen jälkeen arjen sujumisen kannalta kokemuksia on jo ehtinyt kertymään. Keittiö on osoittautunut toiminnoiltaan täydelliseksi.

Arjen sujumisen kannalta keittiön toiminnoilla on suuri merkitys. Keittiön suunnittelun lähtökohtana ollut Festivo on osoittautunut suositusten veroiseksi. Voi vain todeta, että olemme olleet keittiöömme enemmän kuin tyytyväisiä!

Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa @huippurakennustehtava.

”Festivo, miksi juuri se?” – Uimari Matti Mattsson kertoo

Vuoden urheilija 2021 ja Tokion olympialaisten pronssimitalisti, uimari Matti Mattsson kirjoittaa, miksi keittiöremontin yhteydessä keittiöön valittiin Festivon kylmiöpakastin. Kuva: Mattssonin kotialbumi.

Palataan nyt ihan aluksi viime kesään ja tarkemmin ottaen torstaihin 29. heinäkuuta 2021 kello 5 aamulla Suomen aikaa. Olin juuri hetki sitten lyönyt käteni altaan päätyyn kolmantena olympialaisten 200 m rintauinnissa. Tästä alkoikin elämäni kiireisin syksy. Viikon ehdin lomailla, kun alkoi kaikki mediatilaisuudet ja haastattelut. Tietäisittepä vain, kuinka monta palaa mitalikakkua söin. Kaiken tämän lisäksi päätimme tehdä keittiöremontin pitkäaikaisen yhteistyökumppanini Puustellin kanssa. Tuli aika miettiä kodinkoneita ja vaimoni ehdotti Festivon kylmiötä ja pakastinta. Meillä on kohtalaisen pitkä kokemus Festivon kylmiöstä, sillä meillä on mökillä kyseinen laite. Eihän sitä sitten kauan tarvinnut miettiä, sillä tiesimme laitteen toimivan erinomaisesti.

Keittiöremontin myötä keittiöstä tuli vaalea ja kontrastiksi valittiin musta Festivo

Matti Mattsson on 197 cm pitkä. Festivon kylmiöpakastin on 206 cm korkea. Kuva: Mattssonin kotialbumi.

Keittiö saatiin suunniteltua. Vaalean värinen siksi, että ikkunat ovat pohjoiseen ja luonnonvaloa tulee kohtalaisen vähän. Halusimme kuitenkin kontrastia kodinkoneista ja siksi valitsimmekin mustat koneet. Tai no rehellisyyden nimissä minulla nyt ei niinkään löydy silmää sisustukselle, mutta onneksi vaimo oli mukana tässä projektissa. Joka tapauksessa Festivon musta kylmiöpakastin sopi täydellisesti meidän uuteen keittiöömme. Se on ulkonäöltään todella tyylikäs ja sopii erityisesti skandinaaviseen sisustukseemme. Ulkonäöltään Festivo on selkeälinjainen ja kaunis. Juuri sellainen mitä meidän perheessä arvostetaan.

Tilava Festivo vähentää kauppareissuja

Lehmää ei sinne sisälle ei sentään mahdu, mutta maitoa kyllä senkin edestä! Kylmiön tilavuus on 700 litraa.

Perheemme on nelihenkinen. Välillä tuntuu siltä, että takapihalla saisi olla oma lypsylehmä, ettei maitoa tarvitsisi kantaa joka päivä kaupasta litratolkulla. No, Festivostahan löytyi tähänkin ratkaisu. Lehmää ei sinne sisälle ei sentään mahdu, mutta maitoa kyllä senkin edestä. Päädyimme ottamaan 120 CFM kylmiöpakastimen, jossa on tilaa melkein 700 litraa! Siis aivan älyttömän iso. Maitoa ja jugurttia mahtuu kaappiin ihan hulluja määriä, mikä tarkoittaa taas sitä, että minä selviän vähän vähemmillä kauppareissuilla.

Kylmiön suuren tilavuuden ja helpon muokattavuuden vuoksi sinne mahtuu hyvin myös eri muotoiset ja kokoiset purkit.

Minulla on keliakia, minkä vuoksi meillä tehdään yleensä kaksi ruokaa, gluteeniton ja ”tavallinen”. Tämän vuoksi meillä on myös useampi muovipurkki jääkapissa. Yhdessä gluteeniton, toisessa gluteenia, laktoositonta, laktoosia listaa voisi jatkaa loputtomiin. You name it, we got it! Festivon suuren koon ja helpon muokattavuuden vuoksi sinne mahtuu hyvin myös eri muotoiset ja kokoiset purkit.

Kylmiöpakastimen sisäosien muokattavuus vaikutti valintaan

NOLLA-laatikko helpottaa lihan ja kalan säilyttämistä.

Tiesittekö muuten, että Festivon pakastimen puolelta löytyy NOLLA-laatikot. Tai meillä niitä on vain yksi, Sinne menee meillä säilytykseen lihat ja kalat. Joita muuten niitäkin saa kaupasta raahata useamman kilon kerrallaan.

Mistä päästäänkin yhteen pääsyistä miksi me päädyttiin juuri Festivoon. Sitä saa halutessaan muokata omien tarpeidensa mukaan. Vakiona kylmiön puolella on yksi HEVI-laatikko. Halutessasi näitä vetolaatikoita voi maksimissaan olla kolme. Pakastimen puolella on vakiona yksi NOLLA-vetolaatikko, mutta niitäkin saa toisen lisävarusteena. Kuten jo aiemmin mainitsin meidän pakastimen puolelta löytyy yksi NOLLA-laatikko. Jääkaapissa meillä on kaksi HEVI-vetolaatikkoa. Huippua!

Kotimaisessa Festivossa on ripaus porilaisuutta

Minun urallani yksi hienoimmista asioista on ollut se, että saan ylpeydellä kantaa Suomen lippua ja edustaa maatani maailmalla. Erityisen ylpeä olen aina ollut kotikaupungistani Porista. Sen lisäksi, että Festivo on Suomessa valmistettu ja sen kotimaisuusaste on 80 prosenttia, mikä hienointa, sen pakastimessa käytettävät lankakorit on valmistanut porilainen perheyritys Lanka ja Muovi Oy! Voiko kylmiöpakastin tästä enää parantua? No jos minulta kysytään niin ei voi!

Matti Mattsson

Mattsson on Porin uimaseuraa edustava suomalainen uimari ja olympiamitalisti. Hänet valittiin vuoden 2021 vuoden urheilijaksi. Tokion olympialaisissa 2021 hän saavutti olympiapronssia ja paransi Suomen-ennätysaikaansa 200 metrin rintauinnissa.

Oman kotimaisen kylmälaitteesi voit suunnitella tuotevalitsimellamme!

Loppuelämän hirsikoti valmistui vuodessa – keittiö kodin sydän

Hanne Bräysy aloitti kesällä 2020 perheensä kanssa loppuelämän hirsikodin rakentamisen Pohjois-Pohjanmaalle. Ensimmäisessä blogikirjoituksessaan ”Festivo osaksi loppuelämän kotia” Hanne kertoi rakennusprojektin ja uuden keittiön etenemisestä ja syistä, miksi päätyi Festivon kylmiöpakastimeen. Nyt Hanne kertoo kirjoituksessaan valmistuneesta hirsikodistaan.
Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa
@huippurakennustehtava.

Hirsitalo puolen hehtaarin peltotontilla Pohjois-Pohjanmaalla.

Helmikuun alun paukkupakkasista ja lumipyryistä kesän helteiden kautta sateisiin syyssäihin. Raksallamme koettiin 29 viikon aikana, hirsirungon pystytyksen ja muuton välissä, koko säiden repertuaari. Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna saimme kuitenkin muuttaa kauniissa syyssäässä uuteen kotiin.

Jos ovat säätilat vaihdelleet rakennusprojektin aikana, niin toki myös itse rakennusprojektissa on ollut niin hyviä kuin hiukan haastavampiakin hetkiä. Odotukset ovat kovat, kun rakennetaan loppuelämän kotia. Pääosin koko rakennusprojektimme eteni joutuisasti, aikataulun ja suunnitelmien mukaisesti.

Meille oli alusta lähtien selvää, että keskeneräiseen taloon emme muuta. Ne kuuluisat listat on oltava paikoillaan, kun tavarat kannamme sisälle. Hiukan tästä jouduimme lopulta joustamaan. Syysflunssan ja tavarantoimitusten viivästysten vuoksi osa omina töinä tehtävistä kalusteovista puuttui muuton aikaan. Sauna oli ja on edelleen lauteita vaille.

Keittiö suunniteltiin ja rakennettiin alusta lähtien omin voimin

Omana työnä tehtävistä osuuksista keittiö on ollut kokonaisuudessaan suurin ja aikaa vievin kokonaisuus. Keittiö on kodissamme sekä sijainniltaan ja toiminnoiltaan kotimme sydän. Mieheni suunnitteli ja mitoitti sen alusta lähtien itse. Valmistus ja asennus oli myös mieheni ja hänen puuseppä-isänsä työsarkaa. Mieheni jäi juhannuksesta lomalle ja ajatus oli, että kotimme kiintokalusteet tehdään tuon viiden viikon aikana pääosin valmiiksi. No, reunalistoituskone päätti toisin.

Väliseinäupotus, johon keittiökalusteet rakennettiin omin voimin Hannen miehen ja puuseppä-isän kanssa.

Valmistelut alkoivat hyvin: kaikki kalusteita varten tarvittavat levyt, pinnoitteet, helat ja muut tarvikkeet saatiin tilattua ja toimitukset tulivat myös ajallaan. Sitten suunnitelmasta toteutukseen. Kun runkolevyt on paloiteltu, levyn reunaan liimataan reunanauha. Reunalistoituskone vain päätti tässä vaiheessa lakata kokonaan toimimasta. Ensin yritettiin omin ja oman tuttavapiirin voimin paikallistaa vika ja saada kone toimimaan. Kun tämä ei onnistunut, alkoi oikean osan metsästäminen. Kyseessä on vanha kone, joten osaa ei niin vain löytynytkään. Lopulta tarvittava osa löytyi Italiasta. Ja oli vieläpä viimeinen valmistajankin varastossa.

Verstaalla valmistuivat niin kalusterungot kuin muutkin keittiöön tarvittavat elementit.

Kun kalusteiden valmistus tyssäsi heti alkuunsa ja pääsi jatkumaan vasta yli kolmen viikon päästä, mieheni viiden viikon kesäloma lähenteli jo loppuaan. Tässä kohti oli tehtävä päätös, että kalusterunkojen valmistaminen jää miehen isän tehtäväksi. Työarjen keskellä ilta- ja viikonloppuhommina kaikkia kalusteita ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia saada tehtyä.

Festivon kylmiöpakastin toimitettiin suoraan Hannen uuteen kotiin.

Visuaalisesti selkeä ja moderni musta keittiö

Elokuun loppupuolella, kun lattiat oli talossa saatu paikoilleen, päästiin asentamaan kalusteita. Seuraavien viikkojen aikana keittiön väliseinäupotukseen sujahtivat keittiön alakaappien rungot, yläkaappien rungot, kivitaso, välitilalevy ja lopulta myös kodinkoneet. Koko keittiön suunnittelun lähtökohta, yli kaksimetrinen Festivon 120 CFM kylmiöpakastin asettui omalle paikalleen kuin hansikas käteen.

Festivon 120 CFM oli keittiösuunnittelun lähtökohta.
Festivon 120 CFM oli keittiösuunnittelun lähtökohta.

Pari viikkoa muuton jälkeen kaikki kaappien ovet ja laatikoiden etusarjat löysivät myös paikkansa ja musta keittiömme oli kokonaisuudessaan valmis. Jos haimme visuaalisuudeltaan selkeää ja modernia keittiötä, niin sen myös saimme. Valkoisten seinien ympäröimänä musta keittiö on tyylikkään linjakas. Festivon korkeuden ansiosta keittiön yläkaappien linja jatkuu yhtenevänä väliovien sekä isojen ikkunoiden kanssa.

Valkoisten seinien ympäröimänä musta keittiö on tyylikkään linjakas.
Valkoisten seinien ympäröimänä musta keittiö on tyylikkään linjakas.

Uusi koti kaiken vaivan arvoinen

Ensi talven pakkasista ja tuiskuista saamme nauttia uudessa kodissamme, leivinuunin lämmössä. Koko rakennusprojektimme suunnittelusta muuttoon oli varsin nopea, vain hiukan yli vuoden kestävä rutistus. Vaikka vastoinkäymiset ja viivästykset siinä hetkessä hiukan lannistivatkin, niin kyllä uusi koti kokonaisuudessaan on kaiken vaivan arvoinen. Alkavaan juhlakauteen on hyvä suunnata toimivan keittiön ja tilavan Festivon kylmälaitteiden kanssa.

 

Jää kuulolle, sillä pääsemme kuulemaan alkuvuodesta Hannen ja hänen perheensä kokemuksia Festivon kylmiöpakastimesta ja miten arki on lähtenyt sujumaan uudessa upeassa kodissa!