Festivon viinikaappi täytti viiniasiantuntijan pitkän vaadelistan

Modernia viinikellaria vastaavat Festivon viinikaapit täyttivät viiniasiantuntija Anniina Schreinerin pitkän vaatimuslistan.

– Keittiömme on melko pieni, joten oli tärkeää löytää viinikaappi, joka olisi oikean kokoinen. Kaapin piti silti olla tarpeeksi tilava, laadukas ja tarpeeksi hiljainen.

Muita tärkeitä asioita Schreinerille olivat tärisemätön koneisto ja kaksi eri lämpötila-aluetta. Myös UV-valolta suojaava ovi on tärkeä, sillä ikkuna on lähellä viinikaappia ja auringonvalo voi pilata viinin.

– Värilläkin oli väliä, meille valkoinen sopi parhaiten.

Viiniasiantuntija valitsi keittiöönsä näppärän neljäkymmentäviisi senttiä leveän ja reilu pari metriä korkean viinikaapin Festivon mallistosta.

WineandBeyond.fi-bloggaaja, viiniasiantuntija Anniina Schreiner on WSET 3 Advanced -tutkinnon suorittanut viiniasiantuntija, jonka erityisosaamista ovat eurooppalaiset viinit.  Schreiner on myös Suomen Sommelierit ry:n jäsen.

Viinikaappi turvaa viinin säilymisen

Viinin säilymiseen vaikuttavat monet asiat, Schreinerin mukaan tärkeimmät niistä ovat tasainen viileähkö lämpötila, suoja valolta ja tärinältä sekä säilytyspaikan sopiva kosteus. Näihin vaateisiin täytyy viinikaapin vastata.

– Tavallinen jääkaappi ei sovellu hyvin viinin pidempiaikaiseen säilytykseen, sillä se on yleensä turhan kylmä, ilma voi olla liian kuivaa ja tyypillisesti koneistotkin ovat liian täriseviä.

Schreiner huomauttaa, että viinin nauttimisen kannalta viinikaapin tärkein tehtävä on pitää viini sopivassa nauttimislämpötilassa.

– Valkoviinit ovat yleensä parhaimmillaan viileämpinä kuin punaviinit, joten on etu, jos viinikaapissa on kaksi erikseen säädettävää lämpötila-aluetta.

Festivon viinikaapissa yläosan voi säätää valkoviineille sopivaan tarjoilulämpötilaan (+8..+14˚C) ja kaapin alaosan punaviineille sopivaksi (+13..18˚C).

Festivo on markkinoiden ainoa kotimainen viinikaappien valmistaja

Lasiovellisesta viinikaapista näkee näppärästi, mitä viinejä on kotona vielä jäljellä. Kuvassa vasemmalla Anniina Schreiner ja oikealla Festivo-Porkka Groupin markkinointipäällikkö Noora Englund.

Schreinerille myös viinikaapin kotimaisuus oli tärkeää, sillä hänelle oli ilo tukea suomalaista työtä.

– Festivon viinikaapit suunnitellaan erityisesti viinien säilytykseen. Voisikin sanoa, että se on “moderni viinikellari”, mutta kätevästi omassa keittiössä.  Esimerkiksi ilmankiertoon kaapin sisällä on kiinnitetty erityistä huomiota, niin että sisälämpötila pysyy tasaisena kaapin eri osissa. Tällöin viinienkään lämpötila ei pääse heittelehtimään.

Schreiner halusi avonaisen viinikaapin eikä umpinaista, vaikka umpinaisessa viinikaapissa viini on parhaiten suojattuna valolta. Viini on herkkä valolle ja erityisesti UV-säteilylle.

– Onneksi Festivon kaapeissa on UV-suojattua lasia ja viinit ovat turvassa. Kaapin sisäpuolella valaisee puolestaan LED-valo, joka ei lähetä viinejä häiritsevää uv-säteilyä.

Lue Wine and Beyond -blogista, mitä kaikkea viiniasiantuntija mietti ennen kuin päätyi Festivon viinikaappiin!