Ruokatuotteiden oikeaoppinen sijoittelu vähentää ruokahävikkiä

Nyt eletään aikoja, kun moni on vähentänyt ruokakaupassa käyntejä ja ruokaa ostetaan kerralla enemmän. Isompien ruokamäärien säilyttäminen saattaa johtaa siihen, että ruokahävikki kasvaa. Vihannekset paleltuvat pilalle helposti, jos ne säilytetään liian kylmässä. Valmistetut ruoat vetistyvät jääkaapissa ja ne heitetään roskiin. Liha- ja kanatuotteet taas siirretään pakkaseen myöhempää käyttöä varten, ja ne unohtuvat sinne.

Moni varmasti syyllistyy myös siihen, että ruokaostokset sullotaan jääkaappiin sikin sokin sinne missä on sillä hetkellä tilaa. Ruokatuotteiden säilyvyyden kannalta tämä ei ole hyvä ratkaisu. Oikeaoppinen elintarvikkeiden sijoittelu ja jääkaapin siisteys ja järjestys auttavat vähentämään ruokahävikkiä.

Tavanomaisissa jääkaapeissa lämmin ilma nousee ylöspäin, jolloin elintarvikkeiden sijoittelussa on oltava tarkkana. Festivon kylmiöissä taas lamellihöyrystimen tuottaman tasaisen kylmän ansiosta kylmyys pysyy tasaisena koko kylmiössä, jolloin ruokatuotteiden sijoittelu on kylmiön sisällä vapaampaa.

Ruokatuotteet Festivon kylmiössä

Mihin eri ruokatuotteet tulisi sijoittaa ja mikä on oikea lämpötila – vinkkejä elintarvikkeiden säilytykseen

Jokainenhan tietää, että jääkaapissa säilytetään esimerkiksi tuotteet, jotka ovat ruokakaupassakin kylmässä. Maito- ja lihatuotteita ei jätetä lämpimään lojumaan, mutta tiedätkö mihin mikäkin elintarvike tulisi oikeaoppisesti sijoittaa jääkaapissa? Seuraavat vinkit koskevat lähinnä tavanomaisia jääkaappeja, sillä Festivoissa kylmyys jakaantuu tasaisesti kylmiön puolella.

Hedelmien- ja vihannesten säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Pahin virhe mitä hedelmien ja vihannesten (hevi) säilytyksessä voi tehdä, on niiden säilytys liian kylmässä, jolloin ne paleltuvat pilalle helposti. Hevi-tuotteet tuleekin sijoittaa niille tarkoitettuun lokeroon, jossa lämpötila on niille suotuisampi. Useimmille hedelmille- ja vihanneksille normaali jääkaappilämpötila eli noin +4 astetta on sopiva lämpötila. Kuitenkin esimerkiksi kurkku, paprika ja tomaatti paleltuvat herkästi ja siksi ne tuli säilyttää lämpimämmässä.

Festivon kylmiöissä hevi-tuotteille on vakiona oma vetolaatikkonsa, jossa lämpötila asettuu automaattisesti aina viisi astetta kylmiönpuolta lämpimämmäksi.

 

Liha, kala- ja kanatuotteiden säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Lihan, kalan- ja kanan säilyvyys saattaa yllättää. Liha on herkästi pilaantuva elintarvike, joka tulee säilyttää jääkaapissa alle +4 asteessa. Esimerkiksi sianliha säilyy +2–+6 asteessa vain 2–3 vuorokautta ja naudanliha 4–5 vuorokautta. Erityisen tarkkana tulee olla myymälässä jauhetun jauhelihan kanssa, joka säilyy vain yhden vuorokauden. Tuore siipikarja säilyy avaamattomassa pakkauksessa 1–2 vuorokautta pakkauksen viimeisen myyntipäivän jälkeen. Ruokakaupan palvelupisteestä ostettu siipikarja kannattaa kypsentää aina viimeistään seuraavan päivänä.

Kalatuotteiden säilyvyydestä ollaan yleisesti paljon tietoisempia. Jääkaapin +2–+6 lämpötilassa tuore kala säilyy hyvänä vain yhden vuorokauden, savustettu ja hiillostettu kala 1–2 vuorokautta. Kalasäilykkeet kuten lohi- ja tonnikala säilyvät avattuina 1–2 vuorokautta ja sillisäilykkeet 3–4 kuukautta avaamattomana.

Festivon kylmiöissä näille on olemassa oma säilytyspaikkansa: pakastimen alaosassa sijaitseva tuoresäilytysvetolaatikko, joka on niin kutsuttu nollatila. Nollatilassa liha, kala- ja kanatuotteet säilyvät +/- 0 asteen lämpötilassa pidempään.  Jos et vielä omista Festivoa, sijoita liha, kala- ja kanatuotteet jääkaapin kylmimmälle alueelle, joka on usein jääkaapin alaosa.

 

Jääkaapin ja kylmiön ovi

Säilytätkö maitotölkit jääkaapin ovessa – väärin! Oveen sijoitetut elintarvikkeet altistuvat eniten lämpimälle ilmalle joka kerta, kun jääkapin ovi avataan. Siksi jääkaapin, kuten kylmiönkin, oveen tulisi sijoittaa maitotuotteiden sijasta tuotteet, jotka eivät mene pilalle lämmöstä. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi mehut, ketsuppi, maustekastikkeet ja hillot. Myös margariinit ja kananmunat voi säilyttää jääkaapin tai kylmiön ovessa. Kananmunien säilytyksessä on tärkeää tehdä valinta, säilytätkö niitä huoneenlämmössä vai jääkaappikylmässä sillä lämpötilavaihtelut vaikuttavat niiden säilyvyyteen.

Maitotuotteiden säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Maitotuotteet kuten jogurtit, viilit, piimät ja useimmat juustot tulisi säilyttää korkeintaan +8 asteessa. Maito ja kerma vaativat muita maitotuotteita viileämmät (noin +6 asteen) olosuhteet ja siksi niitäkään ei tulisi sijoittaa jääkaapin tai kylmiön oveen, kuten edellä mainitsimme. Sijoita siis maito ja kerma sekä muut maitotuotteet jääkaapissa sisäosan hyllyille.

Tähteiden ja valmisruokien säilytys jääkaapissa ja kylmiössä

Kertaalleen lämmitetyille ja itse valmistetuille ruuille paras paikka on jääkaapin ylähylly. Tämä siksi, koska ylähyllyllä tähteet eivät pääse siirtämään hajua ja makua muihin ruokiin niin herkästi. Lisäksi, jos kylmään laitettava ruoka on vielä hieman lämmintä, ylähyllyllä se ei pääse nostamaan koko jääkaapin lämpötilaa. Myös esimerkiksi valmisruoat voidaan säilyttää ylähyllyillä.

ruokatähteiden säilytys jääkaapissa

Personoi Festivo talouteesi sopivaksi

Festivon uuteen mallistoon on saatavilla lisävarusteita, jotka helpottavat ruokatuotteiden säilytyksen organisointia ja siten ruokahävikkiä. KIRA-säilytyssarjan erikokoiset kannelliset säilytysrasiat ovat suunnattu pienempien elintarvikkeiden säilytykseen ja tuovat järjestystä kylmiöön. Lisäksi juureksille on saatavilla puinen KAPPA-juureslaatikko, joka helpottaa juureksien säilytystä kylmiössä. Juureslaatikko sopii myös oivasti esimerkiksi juomatölkkien säilytykseen.

Lisävarusteiden lisäksi uudessa mallistossa voit valita oman tarpeesi mukaan sopivan määrän vetolaatikoita. Uuden malliston Festivo 55 CM ja 75 CM kylmiöissä vakiona on yksi HEVI-laatikko, jonka lämpötila on +5-astetta korkeampi kuin itse kylmiössä. Voit valita maksimissaan kolme vetolaatikkoa, joista yksi voi sijaita kylmiön puolella ja sopii silloin erinomaisesti juomien säilytykseen. Myös tuoresäilytykseen NOLLA-vetolaatikoiden määrän voit valita yhdestä kahteen.

Sivuillamme voit myös suunnitella juuri sinun keittiöösi ja tarpeeseesi sopivan kylmälaitteen, käy testaamassa Festivon tuotevalitsinta!