Sami Jauhojärvi: Vastavalmistunut omakotitaloremontti ja uusi keittiö kotimaisella kylmiöpakastimella

Hiihtouraltaan tuttu menestysurheilija ja TV:stä tuttu Sami ”Musti” Jauhojärvi perheineen valitsi keittiöönsä Festivon kylmiöpakastimen muun muassa sen kotimaisuuden ja suuren säilytystilan vuoksi.

Sami kertoo nyt blogikirjoituksessaan heinäkuussa valmistuneesta omakotitalonsa remontista, sen keittiöstä ja matkalla vastaan sattuneista asioista sekä viisihenkisen perheensä arjesta. Saamme vielä myöhemmin kuulla, miten Festivo on pärjännyt Samin kotona. Voit seurata Samin mietteitä myös hänen Instagramistaan @samijauhojarvi .

 

Sami ”Musti” Jauhojärvi

Viikko ennen pääsiäistä alkanut omakotitalomme remontti valmistui heinäkuun toisella viikolla, aavistuksen arvioidusta aikataulusta myöhästyneenä. Kirvesmiehen karkea arvio remontin kestosta oli alun perin pari kuukautta, mutta yllättäen valmistuminen venyi lähes kuukaudella. Itse olimme varautuneet noin kahteen ja puoleen kuukauteen, joten loppuremontista jouduimme hieman muuttamaan suunnitelmia mm. asumisjärjestelyiden suhteen. Onneksi meillä on mahtavat naapurit, joilta saimme majoitusapua!

Kotimaisuus tärkeää remontin materiaalivalinnoissa – kotimaisen työn ja tavaran laatu on priimaa

Usein kuulee, että isoissa remonteissa paljastuu luurankoja kaappien takaa, mutta meillä ei onneksi ilmennyt mitään yllättävää rakenteista. Sen myötä remonttisuunnitelmakaan ei muuttunut matkan varrella isommin. Myöskään materiaalien saatavuudessa ei tullut isompia aikataulullisia rajoitteita, koska olimme olleet suhteellisen hyvissä ajoin liikkeellä eri asioiden tilaamisessa.

Remontin suhteen minulla oli muutamia ehdottomuuksia: wc:n peilin pitää olla iso ja hyvin valaistu, tiskipöydässä pitää olla kaksi allasta ja jääkaapin on oltava normaalia isompi. Muiden asioiden suhteen olin sitten selkeästi avoimempi vaikutuksille! Toki, materiaalivalinnoissa ja työssä yksi merkittävimmistä valintaperusteistamme oli kotimaisuus. Itse asiassa aika paljon materiaaleja tuli jopa omasta kunnasta tai lähikunnista; esimerkkeinä keittiö Nastolasta, tiskipöytä Lahdesta, väliovet Vääksystä ja kylmiöpakastin ihan kivenheiton päästä täältä Hollolan Festivolta. Minut on pienestä pitäen kasvatettu siihen, että kotimaisen työn ja tavaran laatu on priimaa. Sen olen kyllä saanut reilun neljänkymmenen elinvuoden aikana jo käytännössäkin kokea ja huomata, laatutuotteet kestävät aikaa. Niiden hankkiminen, jos mikä, on vastuullisuusteko!

Kylmäsäilytystilat yksi tärkeimmistä asioista keittiössä – kylmiön valinta herätti kuitenkin aluksi kummastusta ystävien keskuudessa

Sami Jauhojärvi valitsi keittiöönsä Festivon
Yksi tärkeimmistä asioista keittiömme suunnittelussa oli jo edellä mainitsemani kylmäsäilytystilat.

Perheemme viettää paljon aikaa keittiössä, joten se on aiheesta kotimme sydän. Jo pelkästään keittiömme koko, melkein 30 neliötä, kertoo sen merkityksestä meille! Sen vuoksi halusimme siitä toiminnallisen ja perheemme tarpeita vastaavan.

Kylmiöömme valittiin kaksi HEVI-laatikkoa.

Yksi tärkeimmistä asioista keittiömme suunnittelussa oli jo edellä mainitsemani kylmäsäilytystilat. Viisihenkisen perheemme sapuskat, edes muutamaksi päiväksi, eivät oikein meinaa mahtua tavalliseen jääkaappiin. Tämän lisäksi etenkin syksyisin kylmässä on peruselintarvikkeiden lisäksi riistaa, kalaa, marjoja ja muita luonnon antimia.

Etsiessämme meille riittävän isoa jääkaappia törmäsimme Festivon kylmiöön. Kylmiö on tuttu kapistus anoppilasta, jossa on ollut kylmiö jo yli kolmekymmentä vuotta. Toki, hieman eri näköisenä kuin mitä me ajattelimme omaan keittiöömme tulevaksi, sillä anoppilan kylmiö on juuri sellainen kuin ihmisten mielikuva kylmiöstä on: huone, johon kävellään sisään isosta, metallisesta ovesta. Festivon kylmiöt herättivät kiinnostuksemme jo pelkän elegantin ulkonäkönsä ansiosta. Tutustuttuamme tarkemmin kylmiöpakastimeen, ihastuimme ulkonäön lisäksi sen muunneltavuuteen ja ennen kaikkea tilavuuteen: noin 500 litraa kylmäsäilytystilaa ja 195 litraa pakastintilaa!

Vertailun vuoksi tavallisessa jääkaapissa säilytystilaa on noin 350 litraa, eli lähes neljännes vähemmän. Monet ystävistämme olivat kauhuissaan, kun kuulivat meidän valinneen jääkaapin sijaan kylmiön, sillä he elivät kultaista 80-lukua kylmiön ulkonäön suhteen. Saimme joiltakin jopa ihmetteleviä kysymyksiä siitä, mihin aiomme kylmiön sijoittaa keittiössämme! Muutaman kuvan näkemisen jälkeen valintamme kuitenkin herätti ystävissämme ihastuksen lisäksi jopa orastavaa kateutta asiasta; ”minäkin haluan tuollaisen!”

Suunnittele oma Festivo 

Huolellista vertailua kylmiöpakastimen ja jääkaappipakastimen välillä – ei enää ruokahävikkiä

Hankintana kylmiöpakastin on merkittävä investointi, joten sitä piti tutkia ja vertailla sen ominaisuuksia huolellisesti jääkaappiin verrattuna. Keittiön suunnitteluun Festivo kylmiöpakastimen valinta ei vaikuttanut, sillä se mahtuu leveyden osalta samankokoiseen aukkoon kuin normaali jääkaappipakastinkin.

Yksi asia joka vertailussa erityisesti kiinnitti huomioni, oli kylmiön HEVI-laatikko eli hedelmien ja vihannesten säilyvyydelle optimaalisen lämpöinen säilytyslaatikko. Meillä syödään todella paljon vihanneksia, jolloin niitä myös on kylmiössä kauppareissun jälkeen paljon. Tästä syystä kylmiöömme valittiin kaksi HEVI-laatikkoa! Kylmiössä ei myöskään tarvitse pelätä, että kylmälle herkemmät tuotteet paleltuvat pilalle osuessaan takaseinään, kuten tavallisessa jääkaapissa monesti käy, kiitos jääkaapista eroavan kylmätekniikan.

Kylmiön tasainen viileys parantaa ruokien säilyvyyttä, jolloin myös hävikki pienenee. Olen aika nuuka tyyppi, ja meillä esimerkiksi lapsilta jäänyt ”hävikkiruoka” päätyy kompostin sijaan valitettavan usein minun vyötäröä paisuttamaan. Vaimoni on soveltava kokki, joka osaa taikoa loistavia aterioita jääkaapin jämistä, joten meillä hävikkiä syntyy kaikkinensa melko vähän. Nyt sitäkin vähää saadaan vähennettyä entisestään, kun riittävän tilan ansiosta ruokatarvikkeet eivät hautaudu toistensa alle tai taakse kätkemään ”parasta ennen”- tai ”viimeinen käyttöpäivä”-merkintöjään!

Festivon ulkonäön lisäksi ihastuimme sen muunneltavuuteen ja ennen kaikkea tilavuuteen: noin 500 litraa kylmäsäilytystilaa ja 195 litraa pakastintilaa!

Keittiösuunnittelu vei oman aikansa – yksi oli kuitenkin selvää: tilavinta mitä seinälle löytyy

Festivon kylmiöpakastimen kokovalinnassa meille oli selvää, että tilavinta mitä seinälle löytyy. Värivalinta kuitenkin mietitty viimeiseen asti. Keittiösuunnittelijamme suunnitteli keittiömme aluksi mustalla kylmiöpakastimella ja hyvältähän se näytti kuvissa. Jäimme kuitenkin vaimoni kanssa miettimään, että tulisiko mustasta laitteesta liian hallitseva osa keittiötämme. Sopisiko valkoinen kylmiöpakastin sittenkin paremmin meille, koska yläkaapitkin ovat valkoiset? Tulisiko keittiöstämme jopa valoisampi valkoisella kylmälaitteella?

Pääsimme vaimon kanssa käymään vierailulla Festivon Hollolan tehtaalla, jossa saimme nähdä vaihe vaiheelta kylmiön valmistuksen. Saimme yhdessä hämmästellä kuinka monta eri työvaihetta kylmiön valmistukseen liittyy, ja kuinka tarkkaa laadunvalvontaa prosessin eri vaiheissa noudatetaan. Todellisten huippuosaajien ja ammattilaisten taidonnäyte kaikkinensa!

Emme tietenkään malttaneet olla kysymättä kylmiön valmistajilta kumman värisen kylmiön he meille valitsisivat! Ja sieltä se vastaus sitten tuli, laitteiden viimeistelystä vastaavalta työntekijältä: ”Valkoinen, ehdottomasti!”. Kesken tehdasvierailun lähetin keittiösuunnittelijalle viestin, että piirtäisi meille keittiökuvat vielä valkoisella Festivolla. Ja semmoinenhan meiltä nyt sitten löytyy.

Tehdasvierailu Festivon tehtaalla Hollolassa.

Festivo pääsee näyttämään kyntensä syksyn marjastus- ja metsästyskaudella

Marjastus- ja metsästyskausi on käynnissä ja kalojakin voi jo kohta pyytää talvea varten. Koska kaikkea poimittua tai saaliksi saatua ei aina ehdi perhearjessa saman tien valmistamaan ruoaksi tai laittaa pakastimeen, niin nyt loppukesän ja syksyn myötä Festivomme pääsee näyttämään kyntensä tilavuutensa suhteen. Nollalaatikko erityisesti on mielenkiintoinen, uusi tuttavuus. Kirjoittelen syksymmällä perheemme kokemuksia kylmiöpakastimen käytöstä ja käyttöönotosta. Alkuvaikutelma ainakin on, että laitteen tuotekuvaus ei ole ollut pelkkää markkinointijargonia!

-Musti

Katso lähin jälleenmyyjäsi