Festivon suosituimmat reseptit 2021 ja ruokatrendit vuodelle 2022

Kotimaisia kylmiöitä ja pakastimia valmistavan Festivon verkkosivuilla on vuodesta 2019 julkaistu säännöllisesti ruokareseptejä. Tähän artikkeliin olemme koonneet vuoden 2021 eniten kiinnostaneet reseptit ja luomme myös katsauksen vuoden 2022 ruokatrendeihin!

Reseptien takana on Kaviaarista Arkeen -ruokablogisti Ella Ristkari-Pohjalainen. Suosituin resepti vuonna 2021 oli omena-kinuskikakku.

– Omena-kinuskikakun suosio ei itse asiassa yllätä, sillä erilaisten kerroskakkujen suosio on nousussa. Myös ruokaohjelmissa on ollut paljon kakkujen tekeminen esillä.

Sämpylöiden suosio ei yllätä ahkeraa ruoanlaittajaa. Toisiksi suosituin resepti oli nimittäin Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylät.

– Teen itse joka etätyöaamun piristykseksi yön yli -sämpylöitä. Kun työmatkoihin ei mene aikaa on arjessa enemmän aikaa pienelle luksukselle, joka syntyy vaikka tuoreilla sämpylöillä.

Ruokatrendeissä vuonna 2022 keskiössä kasviruoka ja vegaanit valinnat, myös perunamaito on tulossa

ella ristkari-pohjalainen
Ella Ristkari-Pohjalainen on Kaviaarista arkeen -ruokablogisti.

Ristkari-Pohjalaisen mukaan lähiaikoina kasvisruoka ja vegaanisuus kasvattavat entisestään suosiotaan. Esimerkiksi vanhoista ruokaklassikoista laaditaan nyt innolla erilaisia kasvis- ja vegaaniversioita.

– Esimerkiksi kalakeiton korvaava savutofusta tehty keitto on näkynyt paljon ruokatileillä. Toki tammikuussa vaikuttaa jonkin verran myös vegaanihaaste, mutta kaikkiaan kasvisruoan suosio lisääntyy koko ajan. Se on myös helppo tapa osallistua ilmastotalkoisiin.

Videoihin perustuvan sosiaalisen median alustan, TikTokin merkitys ruokatrendien luojana on kiistämätön ja tänä vuonna sen merkitys tulee entisestään kasvamaan. TikTokin merkityksestä ruokatrendien luojana ja vuoden 2022 ruokatrendeistä kertovassa artikkelissaan kodinkonevalmistaja Liebherr listaa tuoreessa artikkelissaan ruokatrendeihin mukaan esimerkiksi perunamaidon. Perunamaito on uusi vegaaninen vaihtoehto soija-, manteli- ja kauramaidon rinnalle. Ruotsissa on markkinoille jo tuotu ensimmäinen perunamaito Dug-tuotemerkillä. Kyseessä on hyvin ympäristöystävällinen tuote, sillä perunamaidon tuottamiseen tarvitaan 56 kertaa vähemmän vettä kuin mantelimaidon tuottamiseen.

Sitrushedelmissä uutena tulokkaana on yuzu, joka on Aasiassa viljelty mandariinin kokoinen hapokas sitrushedelmä. Esimerkiksi Hartwall on tuonut jo markkinoille Hartwall Jaffa Juizy Sitruuna Yuzu -virvoitusjuoman.

Auringonkukansiementen käyttö tulee lisääntymään ja runsastumaan valtavasti.
Lisäksi klassikkojälkiruokien suosio kasvaa esimerkiksi hyytelöt tekevät paluutaan ja erilaiset triflet lisäävät suosiotaan jälkiruokapöydässä. Festivon suosituimmista resepteistä löytyykin jo yksi trifle. Trifle kasataan kerroksittain kulhoon tai lasiin ja täytteenä ovat kermavaahto, keksit ja hedelmät tai marjat.

Kaviaarista Arkeen -ruokatilin löydät verkkosivujen lisäksi Instagramista ja Facebookista.

Vuoden 2021 suosituimmat reseptit Festivon sivuilla:

1. Omena-kinuskikakku

Festivon omena-kinuskikakku resepti

Festivon kerroskakkureseptissä omena-kinuskikakkuun on käytetty kuutioituja omenia ja omenasosetta, jotka tuovat raikkautta makealle kinuskille. Yhdistettynä mascarpone-kermavaahtoon ja mehevään kakkupohjaan herkullinen makuelämys on taattu. Festivon omena-kinuskikakku sopii oivasti aikuisempaan makuun ja juhlapöytien tähdeksi!

2. Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylät

Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylätSuurikin taikinakulho mahtuu hyvin tilavaan Festivoon. Aamuisin, jos ei ole viikonloppu tai loma, on harvemmin vain aikaa tehdä sämpylätaikina ja vielä kohottaa sämpyläpullaset moneen kertaan kunnon kuohkeuden takaamiseksi.

Arkiaamun sämpylät saat helposti ja nopeasti kohottamalla ne yön yli jääkaapissa tai kylmiössä. Kylmäkohotus takaa vaivattomat, uunituoreet ja pehmoiset aamiaissämpylät. Etenkin, kun sämpylätaikina kohoaa yön juuri oikeanlämpöisessä ja tiiviissäFestivo-kylmiössä!

3. Suussa sulavat sapakset

Sapakset ovat suomalainen versio ulkomailta tutuista tapaksista. Festivon sapaksissa maistuvatkin suomalaiset maut lanttu, poro ja lohi yhdistettynä herkullisiin komponentteihin.

Loppuvuosi on loistavaa sapas-aikaa, sillä nämä makupalat sopivat oivasti esimerkiksi itsenäisyyspäivän tai joulun juhlien pikkusuolaisiksi tarjoiltaviksi tai alkupaloiksi.

4. Savulohi-pastasalaatti

Savulohi-pastasalaatti juhlien alkuruoaksi

Savulohta, salaattisekoitusta, kurkkua ja punasipulia sisältävä pastasalaatti maistuu varmasti niin juhlien alkuruokana kuin lounaallakin! Täyteläinen kastike syntyy majoneesista, ranskankermasta, parmesaanista, valkosipulinkynnestä, dijon-sinapista ja sitruunanmehusta.

Mikä parasta, voit valmistaa salaatin jo edellisenä päivänä sekoitusta vaille valmiiksi! Valmistele ainekset säilytysrasioihin ja nosta yön ylitse kylmiöön. Jos keittiöstäsi löytyy Festivo, ainekset säilyvät erinomaisesti useammankin päivän esivalmisteltuina. Hyödynnä myös NOLLA-vetolaatikkoa, joka on optimaalinen säilytyspaikka kalatuotteille.

5. Pääsiäislohi

Festivo pääsiäislohen ainekset

Festivon pääsiäislohi on maustettu tuoreilla yrteillä, sitruunalla, punasipulilla sekä valkoviinillä. Pääsiäislohen tarjoiluun uutta potkua tuo wasabi-rucolakastike, joka valmistuu nopeasti kalan ollessa uunissa. Wasabi-rucolakastikkeessa sekoitetaan ranskankerma, villirucola, wasabi ja hunaja keskenään, mistä syntyy herkullinen lisuke lohen kanssa tarjoiltavaksi.

6. Sienilasagne

Lasagne on koko perheelle maistuva arkiruoka, josta riittää kerralla herkuteltavaa isommallekin joukolle. Festivon lasagne on tehty sienisesonkia ajatellen maukkaista metsän antimista: sienistä.

Voit käyttää reseptissä oman maun mukaan erilaisia metsäsieniä joko metsästä tai kaupasta haettuina. Lisäpotkua reseptiin saat käyttämällä sienien lisäksi esimerkiksi kantarellin makuista tuorejuustoa!

7. Sitruunainen-briossipiiras – VIDEO

Kuohkean pehmeät briossileivokset ovat kahvipöydästä tuttuja runsaasti voita, kananmunia ja maitoa sisältäviä hiivataikinaleivoksia. Ranskalaisesta keittiöstä alkunsa saaneista briosseista löytyy monenlaisia versioita, joko pullana tai leipänä.

Festivon sitruunainen briossipiiras valmistetaan nimensä mukaisesti piiraan muotoon, tästä saat kahvipöytääsi uudenlaisen version!

8. Omenainen karjalanpaisti

Tarjoa karjalanpaisti esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Karjalanpaisti on suomalaista ruokaa parhaimmillaan ja sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Festivon reseptissä karjalanpaisti on höystetty omenasiiderillä sekä tuoreilla omenoilla, jotka tuovat uutta twistiä tähän perinneruokaan.

Karjalanpaisti vaatii oman hetkensä uunissa hautuakseen suussasulavan meheväksi, voit nopeuttaa ruoanvalmistusta valmistelemalla ainekset jo edellisenä päivänä kylmiöön valmiiksi.

9. Festivon glögi-trifle

Vadelma-glögihyytelöä, mascarpone-glögimoussea ja kanelikinuskia.Perinteisesti triflet kasataan kerroksittain kulhoon tai lasiin ja täytteenä ovat kermavaahto, keksit ja hedelmät tai marjat.

Festivon glögi-triflen voi tarjoilla perinteisellä tavalla korkeassa kulhossa tai laakealla tarjoiluastialla. Voit myös käyttää omaa mielikuvitustasi tarjoiluastian valinnassa ja luoda omanlaisesi triflen! Makuina Festivon triflessä ovat joulun hengen mukaisesti vadelma-glögihyytelö, mascarpone-glögimousse sekä kanelikinuski.

Juhlapäivän valmisteluja helpottaaksesi voit esivalmistaa triflen hyytelön jo edellisenä päivänä valmiiksi tarjoiluastiaan. Festivon kylmiöissä etuina juhlakausina on niiden suuri tilavuus, juhlatarjoilut (kuten korkea tai suuren laakean astian trifle) mahtuvat vaivatta kylmiön hyllyille.

10. Sadonkorjuukeitto

Festivon sadunkorjuukeitossa maistuvat muun muassa porkkana, ruusukaali ja purjo yhdistettynä maukkaaseen kasvisliemeen ja tuorejuustoon. Raikas yrttilisuke tarjoiluun tuo halutessa lisämakua sadonkorjuukeitolle.

Kaikki Festivon sivuilla julkaistut reseptit löydät täältä!