| Helppo

Resepti: suussa sulavat sapakset

Sapakset ovat suomalainen versio ulkomailta tutuista tapaksista. Festivon sapaksissa maistuvatkin suomalaiset maut lanttu, poro ja lohi yhdistettynä herkullisiin komponentteihin.

Loppuvuosi on loistavaa sapas-aikaa, sillä nämä makupalat sopivat oivasti esimerkiksi itsenäisyyspäivän tai joulun juhlien pikkusuolaisiksi tarjoiltaviksi tai alkupaloiksi.

Ainesosat

Lanttu-leipäjuustopalat

(n. 30 kpl)

1 iso lanttu kuorittuna (n. 700 g)
1 keltasipuli kuorittuna
1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
5 kananmunaa
1/2 ruukkua lehtipersiljaa hienonnettuna
(oliivi)öljyä
suolaa, pippuria
n. 300 g leipäjuustoa

Poropalat

(n. 30kpl)

100 g kylmäsavuporoa hienonnettuna
200 g ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
0,5 dl pieniä cocktail-kurkkuja hienonnettuna
suolaa, pippuria
4 isoa rieskaa tai ohutta leipää

Lohilusikat

(n. 30 kpl)

200 g valutettua kermaviiliä
100 g smetanaa (ei kevyt)
100 g tuorejuustoa
1/2 nippua tilliä hienonnettuna
suolaa, pippuria
1 sitruuna
n. 200 g lämminsavulohta
koristeeksi tilliä
tarjoiluun (jälkiruoka)lusikoita

Valmistusohje

Lanttu-leipäjuustopalat

  • Viipaloi sipuli ja lanttu ohuiksi viipaleiksi (mandoliinilla tai yleiskoneella). Kuullota sipuleita ja lanttua pannulla reilussa öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta pysyvät vielä muodossaan.
  • Vatkaa kananmunat, persilja ja mausteet sekaisin. Valuta lanttu-sipuli-seoksesta liika öljy ja sekoita kanamunaseokseen. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uuninkestävälle pannulle tai vuokaan n. 1 cm kerrokseksi. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 15 min.
  • Anna jäähtyä kokonaan ja ota pienellä pyöreällä muotilla lanttupaistoksesta ja leipäjuustosta samankokoisia paloja (esim. snapsilasi toimii tässä) ja seivästä cocktailtikkuun: alle lanttupaistospala ja päälle leipäjuustopala (jos leipäjuusto on kovin paksua, halkaise kiekot). Säilytä peitettynä viileässä, ota n. 10 min ennen tarjoilua huoneenlämpöön.

Lanttu-leipäjuustopalat sapas-tarjoiluun

Poropalat

  • Sekoita täytteen ainekset keskenään. Jaa kahteen osaan ja levitä tasaisesti kahdelle rieskalle. Paina täyttämättömät rieskat täytteen päälle, kääri kelmuun ja anna vetäytyä viileässä.
  • Leikkaa vetäytyneet rieskat pieniksi neliöiksi ja paina cocktailtikku kahden neliöpalan läpi. Säilytä viileässä peitettynä ennen tarjoilua.

Poropalat sapas-tarjoiluun

Lohilusikat

  • Valuta kermaviiliä yön yli esimerkiksi suodatinpussissa.
  • Vaahdota smetana, tuorejuusto ja kermaviili. Lisää tilli ja mausta. Laita pursotinpussiin vetäytymään viileään.
  • Sipaise lusikkaa sitruunaviipaleella, pursota päälle smetana–kermaviilitahnaa, laita tämän päälle pala savulohta ja koristele tillillä.
  • Laita lusikat tarjottimelle, säilytä viileässä ennen tarjoilua.

Lohilusikat sapas-tarjoiluun

 

Yhdistä kaikki sapakset kauniisti tarjoiluastialle ja nauti!

Tapakset Suomi-teemalla

Vinkki

✔ Jos sinulla ei ole sopivia lusikoita, voit tarjoilla alkupalat myös ruisnappien päältä. Annoskoko vaikuttaa niiden määrään.

Festivon sapakset ovat Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa.