| Keskitaso

Resepti: Festivon sitruunainen briossipiiras

Kuohkean pehmeät briossileivokset ovat kahvipöydästä tuttuja runsaasti voita, kananmunia ja maitoa sisältäviä hiivataikinaleivoksia. Ranskalaisesta keittiöstä alkunsa saaneista briosseista löytyy monenlaisia versioita, joko pullana tai leipänä.

Festivon sitruunainen briossipiiras valmistetaan nimensä mukaisesti piiraan muotoon, tästä saat kahvipöytääsi uudenlaisen version!

Ainesosat

7 g kuivahiivaa (1 pss)
2 rkl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl hienosokeria
0,5 tl suolaa
3 kananmunaa
175 g voita
(öljyä)

Täyte

3 kananmunan keltuaista
0,5 dl hienosokeria
1 sitruunan raastettu kuori
125 g ranskankermaa

pinnalle ennen paistoa:

2 rkl hienosokeria
1 rkl voita, pieninä nokareina

Valmistusohje

  • Anna voin lämmitä huoneenlämpöiseksi (tai lämmitä voi varovasti esim. mikrossa). Voin pitää olla pehmeää, mutta se ei saa olla sulanutta/juoksevaa.
  • Vatkaa kananmunien rakenne rikki pienessä kulhossa. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja.
  • Laita maito, kananmunat, sokeri, ja suola yleiskoneen kulhoon, sekoita. Lisää jauhot joihin kuivahiiva on sekoitettu sekä loput jauhot (voit halutessasi säästää puolisen desiä myöhemmin lisättäväksi).
  • Vaivaa taikinaa taikinakoukulla 5 minuutin ajan. Lisää pehmeä voi (ja säästämäsi loppujauhot) ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Taikinan voi tehdä myös käsin, katso siihen vinkit lopusta.
  • Taikina on tässä vaiheessa tarkoituksellisesti hyvin pehmeää. Anna taikinan levätä ja kohota huoneenlämmössä 2 tuntia ja siirrä taikina sen jälkeen öljyllä sipaistuun kulhoon, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin lepäämään yön yli.
  • Ota seuraavana päivänä taikina viileästä, kaulitse se pyöreän irtopohjavuoan (Ø 24 cm) kokoiseksi (tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen). Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja levitä taikina vuon pohjalle ja reunoille. Koita levittää taikina vuokaan venyttämättä sitä enää kaulinnan jälkeen, venytys saa taikinan kutistumaan taas kasaan enemmän. Anna taikinan levätä vuoassa 30 min.

Täyte

  • Vatkaa kananmunankeltuaiset, sokeri ja sitruunan kuoriraaste kuohkeaksi, lisää lopuksi ranskankerma pienissä erissä.
  • Kaada täyte vuokaan pohjan päälle, ripottele päälle hienosokeri ja sen päälle voi pieninä nokareina.
  • Paista piirasta 175 asteessa 25–35 min. Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista. Tarjoile piiras huoneenlämpöisenä, mutta säilytä viileässä.

Briossipiiras tuo kahvipöytään uudenlaisen tarjoiltavan.

Vinkit

  • Jos teet taikinan käsin, tuplaa vaivaamiseen käytetty aika molemmissa vaiheissa.
  • Voit lisätä piiraaseen tuoreita marjoja tai karamellisoituja hedelmäviipaleita! Lisää ne pohjan päälle ennen täytteen kaatamista. Huomioi, että paistoaika voi pidentyä hiukan, jos lisäät marjoja tai hedelmiä.

Festivon sitruunainen briossipiiras on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa Kaviaaristaarkeen.