| Keskitaso

Resepti: omenainen karjalanpaisti

Karjalanpaisti on suomalaista ruokaa parhaimmillaan ja sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Festivon reseptissä karjalanpaisti on höystetty omenasiiderillä sekä tuoreilla omenoilla, jotka tuovat uutta twistiä tähän perinneruokaan.

Karjalanpaisti vaatii oman hetkensä uunissa hautuakseen suussasulavan meheväksi, voit nopeuttaa ruoanvalmistusta valmistelemalla ainekset jo edellisenä päivänä kylmiöön valmiiksi.

Ainesosat

  • 700 g karjalanpaistilihaa
  • 1 dl öljyä
  • 2 tl kuivattua rosmariinia
  • mustapippuria rouhittuna

 

  • 700 g erilaisia juureksia (esim. porkkana, lanttu, palsternakka)
  • 700 g (suippo)kaalia
  • 3–5 kotimaista omenaa
  • 2 keltasipulia
  • 4–5 dl kuivaa omenasiideriä
  • 3 laakerinlehteä
  • 8–10 dl lihalientä
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa, öljyä, voita

Valmistusohje

  • Nopeuta padan valmistusta esivalmistelemalla ainekset edellisenä päivänä. Laita karjalanpaistilihat yhdessä öljyn, rosmariinin ja mustapippurin kanssa pussiin kylmiöön marinoitumaan. Pese, kuori ja kuutioi juurekset ja sipuli isohkoiksi paloiksi. Lohko omenat ja pieni kaali. Laita ainekset omiin rasioihinsa viileään odottamaan.

  • Ota seuraavana päivänä liha ajoissa huoneenlämpöön. Ruskista liha öljyssä ja voissa uuninkestävässä padassa. Lisää juurekset ja sipulit, kuullota hetki. Lisää omenat, kaali ja omenasiideri. Kuumenna, kuullota ja anna siiderin kiehua, kunnes kaali menee hiukan kasaan (n. 5–10min.)

Ruskista liha öljyssä ja voissa uuninkestävässä padassa. Lisää juurekset ja sipulit, kuullota hetki. Lisää omenat, kaali ja omenasiideri.

  • Lisää laakerinlehdet, mausta suolalla, lisää lihalientä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta 175 asteiseen uuniin 1,5 h ajaksi, kannella peitettynä.
  • Sekoita kermaan vehnäjauhot, lisää seos pataan koko ajan sekoittaen ja nosta takaisin uuniin 15–30min ajaksi, kunnes liemi on halutun paksuista ja liha pysyy vielä koossa, mutta on mureaa.

Sekoita kermaan vehnäjauhot, lisää seos pataan koko ajan sekoittaen ja nosta takaisin uuniin.

Tarkista suola ja tarjoa esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Tarjoa karjalanpaisti esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Omenainen karjalanpaisti gluteenittomana ja maidottomana

✔ Voit halutessasi vaihtaa vehnäjauhot maizenaan, jos haluat ruoasta gluteenittoman. Jos jätät suurusteen kokonaan pois, jää kastike liemimäisemmäksi.

✔ Jos haluat ruoasta maidottoman, jätä voi pois lihan ruskistamisen aikana ja korvaa kerma kasviskermavalmisteella.

Festivon omenainen lihapata on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa.

Jälkiruokavinkit

Testaa jälkiruoaksi makeaa omenaista kinuskikakkua tai suolaisen jälkiruoan ystävänä rapeapohjaista sienipiirakkaa.