| Keskitaso

Resepti: sienilasagne

Lasagne on koko perheelle maistuva arkiruoka, josta riittää kerralla herkuteltavaa isommallekin joukolle. Festivon lasagne on tehty sienisesonkia ajatellen maukkaista metsän antimista: sienistä.

Voit käyttää reseptissä oman maun mukaan erilaisia metsäsieniä joko metsästä tai kaupasta haettuina. Lisäpotkua reseptiin saat käyttämällä sienien lisäksi esimerkiksi kantarellin makuista tuorejuustoa!

 

Ainesosat

  • 500 g erilaisia (metsä)sieniä
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 pieni punasipuli hienonnettuna
  • oliiviöljyä
  • tuoreita salvian lehtiä ja tuoretta timjamia
  • 3 rkl voita
  • 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • suolaa, mustapippuria
  • n. 400 g lasagnelevyjä

MAITO-KERMAKASTIKE

  • 4 dl kermaa
  • 4 dl maitoa
  • 250 g mascarponea tai sienillä maustettua tuorejuustoa (esim. kantarelli)
  • 70–100 g tuoretta (baby)pinaattia
  • suolaa, pippuria
  • 50 g pecorinoa raastettuna
  • 200 g mozzarella-raastetta
  • 2 palloa tuoretta mozzarellaa

Valmistusohje

  • Ruskista puhdistetut sienet kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Älä pilko sieniä pieneksi hakkelukseksi, vaan jätä ne tunnistettavaan muotoon.
  • Lisää joukkoon sipulit ja yrtit, kuullota hetki. Lisää valkoviini, kiehauta ja lisää voi. Käännä liesi pois päältä ja sekoittele joukkoon voi. Näin muodostuu emulsiomainen kastike peittämään sienet (huom. lopputulos on kuivan näköinen, kastiketta on tarkoitus olla vain sen verran, että se peittää- ja tarttuu sienien pintaan). Mausta.

Ruskista puhdistetut sienet kuumalla pannulla oliiviöljyssä

  • Kuumenna kattilassa kerma ja maito. Lisää joukkoon käyttämäsi mascarpone tai tuorejuusto (jos käytät miedompia sieniä, voit korostaa makua valitsemalla sienillä maustetun tuorejuuston), kuumenna sekoitellen, kunnes juusto sulaa. Lisää kevyesti hienonnettu pinaatti ja mausta.
  • Yhdistä juustoraasteet.
  • Kokoa lasagne isoon vuokaan: aloita pienellä määrällä sieniä, valuta päälle kastiketta ja ripottele päälle juustoraasteseosta. Lado päälle lasagnelevyjä. Jatka samalla tavalla muut kerrokset, laita yhteen kerrokseen myös toinen viipaleiksi leikattu tuore mozzarella. Viimeiseksi kerrokseksi laita pastalevyjä: riko ne pieniksi paloiksi ja peitä niillä lasagnen pinta.

Kokoa lasagne isoon vuokaan

  • Levitä päälle toinen paloiksi viipaloitu tuore mozzarella ja loppu kerma-maitokastike. Peitä lasagne foliolla ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 60 min. Poista folio, nosta uunin lämpötila 200 asteeseen, laita grillivastukset päälle ja paista lasagneen rapea pinta (5–10min).

Peitä lasagne foliolla

Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Anna lasagnen vetäytyä hetki ja tarjoile!

✔ Kastike on valkokastiketta juoksevampaa, ohjeen mukainen määrä kuivapastalevyjä imee ylimääräisen nesteen kypsyessään ja lopputulos on mehevä (ja hyvin koostumuksensa säilyttävä).

✔ Jos valmistat lasagnen edellisenä päivänä: paista lasagne folion alla kypsäksi, jäähdytä nopeasti ja nosta viileään hyvin peitettynä. Seuraavana päivänä lämmitä lasagne uunissa ja rapeuta lopuksi pinta grillivastusten alla.

Festivon sienilasagnen resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa.