13–21 h | Helppo

Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylät

Aamuisin, jos ei ole viikonloppu tai loma, on harvemmin vain aikaa tehdä sämpylätaikina ja vielä kohottaa sämpyläpullaset moneen kertaan kunnon kuohkeuden takaamiseksi. Tai viikonloppuisin haluaa vain nauttia pitkistä rauhallisista aamuista.

Aamiaissämpylät saat helposti ja nopeasti kohottamalla ne yön yli jääkaapissa tai kylmiössä. Kylmäkohotus takaa vaivattomat, uunituoreet ja pehmoiset aamiaissämpylät. Etenkin, kun sämpylätaikina kohoaa yön juuri oikeanlämpöisessä ja tiiviissä Festivo-kylmiössä! Suurikin taikinakulho mahtuu hyvin tilavaan Festivoon.

”Ei vaivaa” -kylmäkohotussämpylöiden resepti (10–18 kpl)

VINKKI! Voit myös valmistaa sämpylät tai kierteet täysin paistovalmiiksi edellisenä päivänä kylmään: Anna tällöin taikinan kohota sekoittamisen jälkeen huoneenlämmössä noin 1 tunnin ajan, leivo se sämpylöiksi/pestokierteiksi, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin/kylmiöön yöksi. Aamulla voit nostaa pellin huoneenlämpöön siksi aikaa, kun odotat uunin lämpeämistä ja voitelun jälkeen paistaa leipomukset suoraan.

Suunnittele oma Festivo

Ainesosat

1 rkl siirappia tai hunajaa
3,75 dl maitoa
2 kanamunaa
50 g voita sulatettuna
1 tl suolaa
8–9 dl vehnäjauhoja
1 pss (7 g) kuivahiivaa
VOITELUUN Oliiviöljyä tai voisulaa

JOS TEET KIERRESÄMPYLÖITÄ
175 g pestoa
150 g voimakasta juustoraastetta

Valmistusohje

  • Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita ensin joukkoon vain 7 dl jauhoja.
  • Sekoita kosteat aineet hyvin keskenään haarukan avulla, lisää voisula jäähtyneenä.
  • Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään. Älä vaivaa vaan sekoita esim. puulusikan avulla vain sen verran, että seos muistuttaa paksua/jäykkää muffinitaikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi.
  • Peitä taikina kelmulla ja nosta kylmiöön/jääkaappiin 12–20 tunniksi kohoamaan.
  • Leivo kylmiössä kohonnut taikina sämpylöiksi, anna kohota uunin lämpeämisen ajan, voitele ja paista 200 C asteessa 10–18 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.

Kierresämpylät

  • Anna taikinan kohota yön yli aiemman ohjeen mukaan kylmiössä. Kaulitse taikina levyksi, levitä levylle pesto ja juustoraaste. Rullaa levy ja leikkaa kiekoiksi.
  • Aseta kiekot uunipellille tai vuokaan leivinpaperin päälle lähekkäin niin, että ne kohotessa tarttuvat kiinni toisiinsa.
  • Anna kohota uunin lämpiämisen ajan, voitele ja paista 200 C asteessa uunin alatasolla 20–40 minuuttia riippuen kiekkojen koosta ja vuoasta. Peitä pinta tarvittaessa foliolla, ettei se tummu liikaa.

Resepti aamiaissämpylöihin ja kierresämpylöihin pestolla

Festivon sämpylöiden resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurat Instagramissa @kaviaarista_arkeen ja Facebookissa Kaviaarista Arkeen.