| Helppo

Resepti: Festivon sadonkorjuukeitto

Festivon sadonkorjuukeitossa maistuvat muun muassa porkkana, ruusukaali ja purjo yhdistettynä maukkaaseen kasvisliemeen ja tuorejuustoon. Raikas yrttilisuke tarjoiluun tuo halutessa lisämakua sadonkorjuukeitolle.

Ainesosat

(noin kuudelle ruokailijalle)

1 iso purjo (tai 1 pientä)
2–3 porkkanaa
1 pieni lanttu
200 g ruusukaaleja
(4–6 perunaa)
1 iso (kelta)sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
0,8–1,25 l kasvislientä (tai vettä)
1 dl kermaa
200 g voimakasta sulatejuustoa
suolaa, pippuria
kuullottamiseen oliiviöljyä (+voita)

Raikas yrttilisuke

1 ruukku lehtipersiljaa
40–50 g parmesaania tai pecorinoa
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Valmistusohje

 • Pese ja kuori (tarvittaessa) kasvikset ja juurekset. Muista halkaista purjo ja huuhdella se hyvin, jotta sen väleihin ei jää multaa tai hiekkaa.
 • Leikkaa purjo ohuehkoiksi viipaleiksi. Leikkaa sipuli isommiksi veneiksi. Hienonna valkosipuli hienoksi tai leikkaa ohuiksi viipaleiksi (oman maun mukaan).
 • Kuutioi lanttu isohkoiksi nopiksi. Leikkaa porkkana epäsymmetrisiksi, mutta samankokoisiksi paloiksi (erilaiset muodot tekevät keitosta mielenkiintoisemman, mutta muista pitää palat samankokoisina). Tämä onnistuu kääntämällä porkkanaa aina yhden palan leikkaamisen jälkeen, jolloin kulmien muoto muuttuu, mutta palat pysyvät samankokoisina.
 • Puolita ruusukaalit (ihan pienet voi jättää myös kokonaisiksi). Halutessasi valmistele mukaan myös perunoita.
 • Tähän asti ruoan voi valmistella etukäteen, laita kasvikset hyvin suojattuna viileään odottamaan.
 • Aloita keiton valmistus kuullottamalla öljyssä (ja voissa) purjoja ja sipuleita pehmeäksi ja läpikuultavaksi. Lisää loppuvaiheessa mukaan myös valkosipuli.
 • Seuraavaksi lisää lanttu ja porkkana. Perunat ja ruusukaalin voi lisätä jo nyt tai vasta nesteen lisäämisen jälkeen. Ruusukaalien lisääminen alkuvaiheessa mahdollistaa niiden kypsymisen aivan pehmeäksi, jos pidät niistä napakampina, lisää ne vasta hetken päästä.

 • Mausta kasvikset kevyesti suolalla ja pippurilla, lisää sen jälkeen kasvisliemi (tai vesi) ja kuumenna kiehuvaksi. Jos haluat enemmän lientä keittoon, käytä enemmän nestettä, jos taas haluat paksumman liemen lopulliseen ruokaan, pidä nesteen määrä sellaisena, että kasvikset vain juuri ja juuri peittyvät.
 • Anna keiton kiehua hiljalleen niin kauan, että kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä, lisää sitten mukaan kerma ja sulatejuusto nokareina. Sekoittele ja anna juuston sulaa keiton joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa (muista, että yrttilisuke tuo myös lisämakua keittoon).

Raikas yrttilisuke

 • Keiton valmistuksen aikana voit valmistaa raikkaan yrttilisukkeen (tämänkin voit tehdä myös etukäteen ja säilyttää tiiviissä astiassa viileässä tarjoiluhetkeen asti).
 • Hienonna lehtipersilja ja raasta juusto hienoksi raasteeksi. Sekoita nämä yhteen sitruunakuoriraasteen kanssa.

Tarjoile keitto yrttilisukkeen kera niin, että jokainen saa annostella sitä oman maun mukaan keittoon ja sekoittaa sen annoksensa joukkoon.

Vinkit

✔ Tässä keitossa voi juureksia ja kasviksia vaihdella satokauden ja maun mukaan. Juustoisen, täyteläisen liemen maun takaa hyvä kuullotus alussa ja keittoon lisättävä yrttilisuke tuo siihen ihanaa raikkautta ja piristää syksyistä makumaailmaa.

✔Huomioi juuresten koossa niiden kypsymisaika: lanttu vaatii hiukan pidemmän kypsymisajan kuin porkkana, joten se kannattaa jättää hiukan pienemmiksi paloiksi. Peruna taas kypsyy näistä nopeimmin, joten jos et halua jättää sitä kovin isoksi, lisää se silloin vasta kiehuvaan nesteeseen (muut juurekset alkavat kypsymään jo hetken kuullotuksen aikana). Tässä keitossa purjon ja sipulin onkin tarkoitus olla aivan pehmeäksi hautunutta ja makeaa.

✔Jos yrttilisuketta jää yli, käytä se muiden ruokien piristäjänä, toimii ihanasti myös salaateissa!

Festivon sadonkorjuukeitto on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa Kaviaaristaarkeen