Hävikkiviikko starttaa – vaikuttajien kokemuksia Festivosta ja ruokahävikistä

Hävikkiviikkoa vietetään 12.–18.9.2022. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Kuluttaja-lehden kampanja kannustaa tunnistamaan ruokahävikin syntymisen syitä ja miettimään keinoja, joiden avulla voisimme vähentää hävikkiä arjessamme.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden ruokaa menee roskiin keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Ruokahävikin pienentäminen säästää rahan lisäksi myös ympäristöä!

Kylmiön ainutlaatuinen tekniikka auttaa vähentämään ruokahävikkiä

Festivot auttavat vähentämään tehokkaasti ruokahävikkiä ruokatuotteiden oikeaoppisien säilytyslämpötilojen ansiosta. Myös ammattilaistekniikka, lamellihöyrystin takaa nopean jäähdytyksen ja tasaisen lämpötilan.

Kokosimme tähän blogiin Festivon yhteistyökumppaneiden kokemuksia Festivon vaikutuksesta ruokahävikkiin.

Blogikirjoituksessa kokemuksistaan kertovat sijoituskirjailija Merja Mähkä, tv-toimittaja Riku Rantala, Bella Table -ruokayhteisön Kia ja Petra, podcastaaja ja bloggaaja Kirsikka Simberg ja olympiavoittaja Sami ”Musti” Jauhojärvi.

Merja Mähkä: ”En muista, että meiltä olisi mennyt mitään ruokaa roskiin tänä aikana”

Lue koko kirjoitus: Kylmiöhurmos eli miksi valitsimme Festivon

”Jääkaapin ulkonäköä tärkeämpää on toki se, miten se säilyttää ruoan. Vaikka myyjä ensikohtaamisellamme kertoi, että Festivossa ruoka säilyy paremmin, minun oli vaikea uskoa, että tässä olisi niin suurta eroa. Olin väärässä.

Festivo on nyt ollut meillä käytössä muutaman kuukauden, ja kyllä sitä eroa vain on. Tätä on vaikea selittää, mutta ruoka tosiaan säilyy tosi freesinä. Ajattele vaikka paprikaa. Se pysyy juuri sellaisena pirskahtavan rapsakkana, ihan kuin se olisi juuri tuotu hyvin hoidetun supermarketin hevi-osastolta kotiin. Itse asiassa en muista, että meiltä olisi mennyt mitään ruokaa roskiin tänä aikana, mikä on melkoinen saavutus meille.”

Riku Rantala: ”HEVI-vetolaatikoissa hedelmät ja vihannekset ovat säilyneet selvästi paremmin kuin ennen, koska niissä ei ole liian kylmä”

Lue koko kirjoitus: ”Arvosana Festivolle puolen vuoden käytön jälkeen on 6/5”

”Hävikkitorjunta joutui jouluna tositestiin, josta on kyllä pakko antaa täydet pojot. Festivon jäähdytyssysteemi perustuu lamellihöyrystimeen, minkä ansiosta kylmiö jäähtyy nopeammin ja antaa tasaisemman lämpötilan kuin perusjääkaappi.

HEVI-vetolaatikoissa hedelmät ja vihannekset ovat säilyneet selvästi paremmin kuin ennen, koska niissä ei ole liian kylmä.

Kalamiehenä NOLLA-boksit ovat ykkössuosikkejani. Koska ne ovat jääkaappilämpötilaa kylmempiä, fisuja tulee ensi kertaa säilytettyä niin kuin niitä oikeasti pitää ja esimerkiksi graavit pysyvät mintissä todella hyvin. Riistaa niissä voisi riiputtaa tolkuttoman pitkään.”

Bella Table: ”Tasainen kylmä edesauttaa, etteivät elintarvikkeet pilaannu helposti ja näin ollen saadaan hävikkiä pienennettyä tai jopa poistettua”

Lue koko kirjoitus: Bella Tablen keittiösuunnitelman lähtökohta oli kotimainen Festivo Trio

”Kylmiön ja jääkaapin suurin ero löytyy tekniikasta. Tavallisessa jääkaapissa kylmä tuotetaan jääkaapin takaseinässä olevasta levyhöyrystimestä. Festivo kylmiössä kylmä tuotetaan laitteen yläosassa olevasta lamellihöyrystimestä.

Käyttäjälle näkyvin ero on siinä, ettei Festivon seiniin saa mitään jäätymään, vaikka kuinka yrittäisi. Tasainen kylmä taas edesauttaa sitä, etteivät elintarvikkeet pilaannu niin helposti ja näin ollen saadaan hävikkiä pienennettyä, tai jopa poistettua.”

Kirsikka Simberg: ”Festivoon ei jää jääkaapista tuttua ”muumiosektoria”

Lue Simbergin kirjoituksesta: ”Bloggaaja ja podcast-juontaja Kirsikka Simberg toteutti keittiöremontin ja valitsi Festivon

Simbergin kylmiö (75 cm) on osa 120 CFM -kylmiöpakastinyhdistelmää.

”Se on todella tilava, mutta suunniteltu jotenkin niin, ettei hyllyt ole pimeitä ja vaikealla tavalla syviä. Tiedättekö, kun jääkaappien takarivin tuotteet helposti vaan katoaa sinne taakse ja muumioituu kun niitä ei nää? En osaa sanoa, miten Festivo on osattu toteuttaa niin, että sen hyllyille mahtuu kokonainen uunin pelti, mutta samalla niin ettei sinne jää sitä muumiosektoria, vaan kaikki on ulottuvilla ja valossa.”

Sami Jauhojärvi: ”Kylmiön tasainen viileys parantaa ruokien säilyvyyttä, jolloin myös hävikki pienenee.”

Lue Samin kirjoitus: ” Vastavalmistunut omakotitaloremontti ja uusi keittiö kotimaisella kylmiöpakastimella”

”Kylmiön tasainen viileys parantaa ruokien säilyvyyttä, jolloin myös hävikki pienenee. Olen aika nuuka tyyppi, ja meillä esimerkiksi lapsilta jäänyt ”hävikkiruoka” päätyy kompostin sijaan valitettavan usein minun vyötäröäni paisuttamaan.

Vaimoni on soveltava kokki, joka osaa taikoa loistavia aterioita jääkaapin jämistä, joten meillä hävikkiä syntyy kaikkinensa melko vähän.

Nyt sitäkin vähää saadaan vähennettyä entisestään, kun riittävän tilan ansiosta ruokatarvikkeet eivät hautaudu toistensa alle tai taakse kätkemään ”parasta ennen”- tai ”viimeinen käyttöpäivä”-merkintöjään!”

Kaikki vaikuttajien kokemukset Festivon kylmiöistä, pakastimista ja viinikaapeista löydät Vaikuttajayhteistyöt-sivulta.

Katso lähin jälleenmyyjäsi