Sijoituskirjailija Merja Mähkä: Kylmiöhurmos eli miksi valitsimme Festivon

Iltalehden kolumnistinakin tunnettu sijoituskirjailija ja yrittäjä Merja Mähkä valitsi keittiöönsä Festivon 55 CM kylmiön keittiön uusimisen yhteydessä. Kodinkoneliikkeessä Merjan silmään pisti  Festivon kylmiö ja sen Design From Finland -merkki. Siitä alkoi Merjan ja Festivon rakkaustarina.

Merja kertoo nyt blogikirjoituksessaan miten hänen ja Festivon tarina alkoi ja millaisia kokemuksia uusi kylmiö on tuonnut. Voit seurata Merjan mietteitä myös hänen Instagramistaan @merjamahka.

Flirttailu kodinkoneliikkeessä kehittyi alkuhuumasta ihanaksi kylmiösuhteeksi. Festivo pitää hyvää huolta ruoasta ja sitä kautta meidän koko perheestä.

Festivo imaisee helposti sisään nelihenkisen perheen viikon ruoat, mutta mahtuu silti hyvin pieneen keittiöön. Kuva: Paula Virta

Muistan ensikohtaamisen Festivon kanssa kuin eilisen päivän. Olin vauvan kanssa matkalla hakemaan esikoista koulusta. Poikkesimme Hämeentiellä perinteiseen kivijalkakodinkoneliikkeeseen, jossa myyjät tuntevat tuotteet. Menin silmäilemään jääkaappeja. Sitten kohtasimme. Hän oli valkoinen ja muhkea. (Meillä on nyt siro ja teräksinen, mutta siitä kohta lisää.) Sisällä oli kaunis puukori. (Meillä on nyt juuri sellainen). Korin vieressä oli kyltti: Design from Finland. ”Mikä tämä oikein on?” kysyin myyjältä. ”Se on Festivo. Se on aivan omaa luokkaansa”, myyjä sanoi. Niin minä ja Festivo, Suomen Hollolasta, tapasimme.

Keittiöremontin suunnittelu

Teen Instagramiin sisältöä sijoittamisesta ja rahasta, en juuri muusta. Festivossa jokin kuitenkin soitti sieluni kieliä niin, että halusin jakaa siitä kuvan storyssä. Tiedän nyt, että se oli kohtalo.

Postattua kuvaa seurasi hurja määrä viestejä, joissa kerrottiin, että

a.) Festivo on paras hankinta ikinä

b.) Festivosta luopuminen on suurin virhe ikinä

c.) minun on pakko hankkia Festivo.

C:n toki tiesin sydämessäni itsekin.

Meidän keittiöremontti oli tuona keväisenä päivänä vielä ihan suunnitteluasteella. Vaihtoehdot sen suhteen olivat kuitenkin hyvin rajalliset, sillä halusin säilyttää keittiön alkuperäisen sata vuotta vanhan pohjan. Se tarkoitti, ettei palvelijanhuoneen ja keittiön välistä seinää purettaisi – olohuoneeseen avautuvan avokeittiön rakentamisesta puhumattakaan.Vanha pohja saneli siis ehdot remontille. Ne olivat todella tiukat: keittiössä ei ole yhtään ehjää seinää.

Keittiössä on ovet kolmeen suuntaan, neljännellä seinällä on ikkuna. Kuva: Paula Virta

Päädyimme sisustusarkkitehti Laura Räihän kanssa siihen, että kaapit sijoitetaan vanhoille paikoilleen. Jääkaapille se tarkoitti yksinäistä sijoitusta nurkkaan, tosin nurkka sentään vaihtui. Minua vähän mietitytti, miten jääkaappi toimisi irtokaappina (vapaasti seisovana). Olen yleensä nähnyt sen kuvissa integroituna ja vielä sellaisena amerikkalaisen kokoisena muhkeana versiona.  Meille ei mahtuisi keittiöön kuin jääkaappi (oikeasti kylmiö, siitä lisää kohta). Pienen irtopakastimen sijoitimme piiloon palvelijanhuoneen kaappiin.

Lopputulos: Rosterinen Festivo on minusta kaunis, eleetön ja iätön, vaikka se nököttääkin yksinään kulmassa. Se on minusta ihan täydellinen meidän keittiöön.

Suunnittele oma Festivo

Mitä tarkoittaa, että Festivo on kylmiö?

Jääkaapin ulkonäköä tärkeämpää on toki se, miten se säilyttää ruoan. Vaikka myyjä ensikohtaamisellamme kertoi, että Festivossa ruoka säilyy paremmin, minun oli vaikea uskoa, että tässä olisi niin suurta eroa. Olin väärässä.

Festivo on nyt ollut meillä käytössä muutaman kuukauden, ja kyllä sitä eroa vain on. Tätä on vaikea selittää, mutta ruoka tosiaan säilyy tosi freesinä. Ajattele vaikka paprikaa. Se pysyy juuri sellaisena pirskahtavan rapsakkana, ihan kuin se olisi juuri tuotu hyvin hoidetun supermarketin hevi-osastolta kotiin. Itse asiassa en muista, että meiltä olisi mennyt mitään ruokaa roskiin tänä aikana, mikä on melkoinen saavutus meille.

Festivon kylmiöön saa lisävarusteena puisen juureskapan.
Festivoon saa lisävarusteena tämän ihanan puukorin. Siitä piti tulla äidin suklaa- ja homejuustojemma, mutta äiti tuli jyrätyksi. Nyt siellä säilytetään leipää. Kuva: Paula Virta

Ruoan säilyminen liittyy siihen, että Festivo on KYLMIÖ. Se siis käyttää eri tekniikkaa kuin jääkaapit. Voit lukea tekniikasta enemmän täältä, mutta yritän tiivistää eron tähän:

Tavallinen jääkaappi: Kylmä tuotetaan jääkaapin takaseinässä olevasta levyhöyrystimestä.

Festivo: Kylmiössä kylmä tuotetaan laitteen yläosassa olevasta lamellihöyrystimestä.

Lamellihöyrystin on kooltaan ja tehoiltaan levyhöyrystintä isompi ja tehokkaampi.

Tavallinen jääkaappi: Puhallin johtaa kylmää eri puolille jääkaappia. Jossain on kuivaa ja jossain märempää.

Festivo: Kylmiössä on sisällä hyvin kosteaa – tasaisesti! Sen suhteellinen kohteus on 90 %, eli se on tasolla, jolla Pete Parkkosen sanoin kohta sataa. Tämä magic kosteus siirtää kylmän tasaisesti ympäri kaappia, eikä puhallinta tarvinta.

Lopputulos: Kylmiössä on tasaisempi lämpötila, jonka ansiosta ruoka säilyy paremmin.

Korkea kosteusprosentti ei kuitenkaan tarkoita, että kosteutta näkisi. Meidän Festivossa mikään ei valu tai litise, vaikka perheenjäseneni harrastavat avatun jääkaapin edessä mietiskelyä enemmän kuin toivoisin,

Festivo lapsiperheessä

Lopulta kaikkein tärkein hankintaperuste Festivolle oli se, että sinne saa mahtumaan paljon ruokaa. Perheessä on erilaisia ruokavalioita, ja sen takia meillä on kaapissa jos jonkinlaista säilytysrasiaa täynnä eilisen jämiä.

Meille tulee jääkaappiin myös kerralla paljon ruokaa. Olemme autoton perhe, joten ruoat (myös loputtomien etäpäivien lounaita varten) tilataan kerran viikossa verkkokaupasta. Kun ne tulevat, ne pitää saada sullottua jääkaappiin. Tässä ei ole mitään ongelmaa. Festivo imaisee kaiken, vaikka meidän malli on kapein mahdollinen, eli 55 senttiä leveä.

Yhteinen taipaleemme Festivon kanssa on siis alkanut ruusuisesti, kuten paraskin avioliitto. Uskon kuitenkin vahvasti, että suhteemme tulee vain syvenemään entisestään. Olen kuullut lyyrisiä ihasteluita Festivon huollosta, joten jos suhteemme vaatii jossain vaiheessa sellaista, on kiva tietää, että sekin onnistuu.

Katso lähin jälleenmyyjäsi