Riku Rantala: ”Arvosana Festivolle puolen vuoden käytön jälkeen on 6/5”

Toimittaja Riku Rantala perheineen hankki viime vuonna uuteen kotiinsa Festivon 120 CFM -kylmiöpakastimen. Puoli vuotta on kulunut Festivon kanssa ja nyt Rantala listaa käyttökokemuksensa Festivon ominaisuuksista.

Riku Rantala kertoo käyttökokemuksensa Festivosta.

Rempat on rempattu – muutamaa lakisääteistä jalkalistaa lukuunottamatta. Nehän jokainen itseään säästävä remontteeraaja jättää useaksi vuodeksi odottamaan hetkellistä inspiraatiota.

Joka tapauksessa: olen ehtinyt puolisen vuotta rampata uudella Festivo-jääkaap… siis kylmiöpakastimella. On siis käyttöraportin aika!

Perusasiat alkuun kertauksena niille, jotka eivät edellistä blogimerkintääni ole lukeneet. Valintakriteerini keittiörempan jälkeiseksi sapuskansäilytyssysteemiksi olivat:

  • kestävyys, koska edellinenkin jääkaappi oli kestänyt 40 vuotta
  • kotimaisuus, koska laatu, korona ja suomalainen työ
  • huollettavuus, koska kertakäyttökulutusta ei maailma kaipaa yhtään lisää
  • hävikintorjunta, koska tärkeä osa ilmastokriisin vastaista taistelua
  • koko, koska viiden hengen perheessä ahmatteja
  • ulkonäkö, koska viiden hengen perheessä myös esteetikkoja

No, täyttikö Festivo 120CFM -kylmiöpakastin kriteerit?

Kestävyys

Puolen vuoden mittausaika ei tietenkään riitä vuosikausien kestävyysarviointiin, mutta yleinen laatutuntuma on ilman muuta hintansa väärti. Jämäkkyys ilahduttaa. Ovet kahvoineen tuovat mieleen tasavallan presidentin luodinkestävän edustus-Mersun, jota pääsin 1990-luvulla ahtaajana Sörkan satamassa ajamaan ulos laivasta. Vetolaatikot ovat tukevaa muovia, kuten myös ovilokerot ja pakastinosan luukut.

Kotimaisuus

Asia ei ole puolessa vuodessa heikentynyt, päin vastoin – kylmiöpakastimen kotimaisuusaste on 80 prosenttia. Etenkin koronakurimuksen aikana tuntuu hyvältä, että keittiön paraatipaikalla jököttää avainlipputuote. Pakastimien lankakorit Porista, tiivisteet Vaasasta, muoviosat Hollolasta ja Kausalasta, teräslevyt Raahesta ja Hämeenlinnasta, lasihyllyt Lahdesta ja – ilman haisevia liimoja koottu –juureskori Joensuusta…

Huollettavuus

Puolessa vuodessa ei huoltotoimille ole ollut tarvetta. Mutta etenkin pandemian (ja Suezin kanavan tukkineen Ever Given -konttilaivan) myötä julkisuudessa on paljon puhuttu erilaisista toimitusvaikeuksista. Festivon hyväksi puhuu sekin, että varaosat ovat suurelta osin kotimaisia joten niitä ei tarvitse rahdata esimerkiksi Kiinasta. Ja 50 huoltoliikkeen on luvattu palvelevan ympäri Härmää. Homman pitäisi siis toimia.

Hävikintorjunta

Hävikkitorjunta joutui jouluna tositestiin, josta on kyllä pakko antaa täydet pojot. Festivon jäähdytyssysteemi perustuu lamellihöyrystimeen, minkä ansiosta kylmiö jäähtyy nopeammin ja antaa tasaisemman lämpötilan kuin perusjääkaappi. HEVI-vetolaatikoissa hedelmät ja vihannekset ovat säilyneet selvästi paremmin kuin ennen, koska niissä ei ole liian kylmä. Kalamiehenä NOLLA-boksit ovat ykkössuosikkejani. Koska ne ovat jääkaappilämpötilaa kylmempiä, fisuja tulee ensi kertaa säilytettyä niinkuin niitä oikeasti pitää ja esimerkiksi graavit pysyvät mintissä todella hyvin. Riistaa niissä voisi riiputtaa tolkuttoman pitkään.

Kalamiehenä Festivon NOLLA-boksit ovat Riku Rantalan suosikkeja.

Koko

Ennen tuntui siltä, että poikiemme pohjattomien kitojen vaatimaa sapuska- ja juomamäärää ei saa mahtumaan jääkaappiin ilman raivostuttavaa tetristä. No, enää ei tunnu. 120CFM-mallin ulkomitathan ovat sen perus jääkaappi-pakastimen 60+60 senttiä, mutta kylmiön tilavuus on isompi kuin yhdistelmissä yleensä, eli 500 litraa. Pakastimen puolella on riittävästi tilaa myös, ja NOLLA-bokseissa säilytän lihat, kalat ja muut kylmempää vaativat.

Suunnittele oma Festivo 

Riku Rantalan kotiin valikoitui Festivon 120 CFM -kylmiöpakastin.

Riemastuttavin yksityiskohta: KYLMÄ-vetolaatikkoon mahtuu tasan 49 tölkkiä olutta (330 cl)! Jos tilaa olisi ollut keittiössä enemmän, olisi lisävarusteena saatava viinikaappi vielä houkutellut…

Festivoon mahtuvat Riku Rantalan perheen juomat.

Ulkonäkö

Itsehän en ymmärrä esteettisistä asioista juuri mitään, mutta ymmärrän Suomi-designin muotokielen kansainvälisen menestyksen ja Festivo solahtaa siihen kategoriaan kuten pitääkin. Musta runko ja ovet sopivat meikäläisten kyökkiin väreiltään, eikä pahemmin ole sormenjäljetkään pistäneet silmään.

Summa summarum: tässä on masiina, joka on yllättävän isossa roolissa omassa arjessani – isommassa kuin vaikkapa televisio. Kaikki viittaa siihen, että tätä konetta ei kuitenkaan ole tarvis päivittää samaan tahtiin kuin digitalisoitunutta kotielektroniikkaa. Uskon vakaasti, että olen tyytyväinen tähän kotimaiseen hankintaani vielä vuosienkin päästä!

Riku Rantala

Rantala on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hänen tunnetuimpia ohjelmiaan ovat matkailu-ohjelma Madventures ja Ylellä pyörivä Docventures.

Katso lähin jälleenmyyjäsi

Festivo osaksi loppuelämän kotia

Hanne Bräysy rakentaa perheensä kanssa loppuelämän hirsikotia Pohjois-Pohjanmaalle. Keittiöön on valittu kotimainen Festivo kylmiöpakastin. Kolmessa blogikirjoituksessa Hanne kertoo rakennusprojektin ja uuden keittiön etenemisestä. Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa @huippurakennustehtava

Kesällä 2020 se starttasi, projekti haaveidemme hirsikodista. Mummulan maista meille lohkottiin puolen hehtaarin pääosin peltotontti pienellä metsäkaistaleella. Lapsemme ovat viides sukupolvi, joka noita samoja mantuja pääsevät tulevaisuudessa kulkemaan. Raksalla ollaan nyt siinä vaiheessa, että sekä talon että autotallin rungot ovat pystyssä ja talon puolella on lattia juuri valettu. Syksyllä on tarkoitus päästä muuttamaan uuteen, loppuelämämme kotiin.

Hanne Bräysyn / @huippurakennustehtava hirsitalo ja peltotontti.

Suunnittelun lähtökohtina arjen sujuvuus, valintojen pitkäikäisyys ja kestävyys

Kun aloimme taloamme suunnittelemaan, varsin pian suunnittelun lähtökohdiksi nousivat arjen sujuvuus, valintojen pitkäikäisyys ja kestävyys. Talomme rakentuu pääosin avaimet käteen -periaatteella paikallisin voimin.

Hirret ja muut puuosat toimittaa oululainen hirsifirma. Pystytyksestä ja rakentamisesta vastaa alusta loppuun toinen oululainen yritys.

Puolisoni on koulutukseltaan puuseppä ja muotoilija. Vaikka hän nykyisin työskenteleekin muissa tehtävissä, puusepän töistä hänellä on kokemusta 20 vuoden ajalta. Tämän vuoksi puusepän työt, kuten kaikkien kiintokalusteiden suunnittelu ja valmistus, on meidän itsemme vastuulla. Suurimpana ja arjessa näkyvimpänä näistä on totta kai keittiö.

Hanne Bräysy / @huippurakennustehtava hirsitalo

Keittiön suunnittelua ohjasivat laadukkaat valinnat ja visuaalisuus

Keittiötä suunnitellessa olemme halunneet ottaa huomioon arjen sujuvuuden ja laadukkaiden valintojen lisäksi myös visuaalisuuden. Kotimme sydän tulee olemaan oleskelutilat, joissa toiseen päähän asettuu keittiö ja toiseen olohuone.

Korkeimmillaan yli 4,5 metrin huonekorkeus ja isot etelään suuntautuvat ikkunat luovat avaran ja valoisan tilan. Sisätiloissa värimaailma tulee olemaan pääosin vaalea ja mustaa käytetään tehosteena.

Kokomusta keittiö

Koska haluamme kokomustan keittiön, kodinkoneiden tulee myös olla mustat tai integroidut.

Festivon mustarunkoinen, mustilla ovilla oleva kylmiöpakastin on tyylikkään linjakas ja tulee sopimaan hyvin moderniin keittiöömme.

Keittiön mitoitus rakentuu Festivon ympärille

Kun mieheni alkoi suunnitella keittiön kalusteita, kodinkoneiden valinta oli edessä jo varhaisessa vaiheessa. Erityisesti kylmäkalusteiden mitoitus vaikuttaa koko keittiön mitoitukseen. Visuaalisesti yhtenäisten linjojen löytyminen on ollut tärkeä osa keittiömme suunnittelua.

Festivon yli kahden metrin korkeus sopii hyvin kalusteiden korkeusmitoituksen kanssa yksiin.Voikin sanoa, että koko keittiömme mitoitus rakentuu Festivon ympärille. Festivon korkeus on myös yhteneväinen väliovien ja oleskelutilamme korkeiden ikkunoiden kanssa.

Pelkän ulkonäön ja saati korkeuden takia emme Festivon 120 cm leveää kylmiöpakastinta kuitenkaan ole valinneet. Suosimme mielellämme kotimaista ja mikäpä on suosiessa, kun saamme vielä monipuolisen, tarpeitamme vastaavan tuotteen.

 

Kaikelle oma paikkansa, hedelmät viihtyvät Festivossa

Hanne Bräysyn / @huippurakennustehtava keittiösuunnitelma rakentui Festivon ympärille.
Uutta kotia suunnitellessa olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että kaikilla tavaroille tulee oma paikkansa. Festivon myötä ylimääräiset työtason nurkissa ja alakaapeissa piilossa olevat hedelmät pääsevät säilytykseen niille tarkoitettuun, jääkaappilämpötilaa hiukan lämpimämpään vetolaatikkoon.

Kylmäkalusteiden käytettävyyttä parantaa, se että Festivossa kylmiön ja pakastimen sijoittumisen ja kätisyydet voi valita, tuote kun valmistetaan tilauksesta Hollolan tehtaalla. Meillä kylmälaitteet tulevat olemaan aivan L-muotoisen keittiömme oikeassa reunassa.

Kylmiö asettuu meillä vasemmalle ja pakastin oikealle ja molemmat avautuvat oikeakätisenä. Tällöin on näppärä nostaa tavarat vieressä olevalla tasolle.

Kylmiö on Festivossa myös tilava!

Kun maaliskuussa juhlimme esikoisen synttäreitä ja tuskastelin miten kakun saa mahtumaan jääkaappiin – tätä ongelmaa en usko tulevaisuudessa olevan.

Rakenna oma Festivosi tuotevalitsimellamme!

Riku Rantala: ”Valitsin kotimaisen Festivon, koska maailma kaipaa oikeasti kestäviä koneita”

Toimittaja, Madventures- ja Docventures -ohjelmista tutuksi tullut Riku Rantala perheineen valitsi keittiöönsä kotimaisen Festivon kylmiöpakastimen. Muutto uuteen kotiin ja sen remontoiminen toivat tarpeen myös uudelle kylmälaitteelle, viisihenkisenä perheenä Rantalat päätyivät isoimpaan Festivoon, 120CFM-malliin. Kahdessa blogikirjoituksessaan Riku kertoo muun muassa kylmälaitteen valintaan vaikuttaneista tekijöistä ja käyttökokemuksestaan.

Muutettiin perheen kanssa uuteen kotiin. Tai siis vanhaan. Kaikki talossa oli alkuperäistä 40 vuoden takaa, jääkaappia myöten.

Ennen keittiöremonttia hämmästelin, että 40-vuotias jääkaappi tosiaan toimi yhä. Sen energiatehokkuus ja turvallisuus kuitenkin mietityttivät, joten se sai siirtyä täysinpalvelleena Kivikon kierrätysasemalle.

Asia jäi kuitenkin mietityttämään: tehdäänkö missään enää kodinkoneita, jotka kestäisivät pitkään? Mieleen tuli vuoden 2010 palkittu dokkari Hehkulamppuhuijaus (The Light Bulb Conspiracy), joka teki tunnetuksi ns. suunnitellun vanhenemisen ilmiön. Jotkut kulutustuotteiden valmistajat tosiaan ovat jo pitkään suunnitelleet tuotteensa niin, että ne menettävät käyttökelpoisuutensa ennen kuin niiden käyttöikä on oikeasti täyttynyt – saadakseen lisää myyntiä.

Maapallo ei tosiaan kaipaa lainkaan lisää kertakäyttökulutusta, joten päätin potkia haitallista suuntausta vastaan ja ryhdyin googlaamaan.

Löysin kotimaisen laitteen nimeltä Festivo. En ollut koskaan kuullutkaan koko merkistä.

Ei jääkaappeja vaan kylmiöpakastimia

Festivo ei oikeastaan tee jääkaappeja, vaan kylmiöpakastimia. Samapa tuo: minua kiinnosti ennen kaikkea se, että kone on hyvä arjessa ja KESTÄÄ.

Pian löysin ilahduttavia tiedonjyviä: Festivo on avainlipputuote, jonka kotimaisuusaste on hyvin korkea: 80%. Suomen Kotikylmiö Oy:n tehtaan lähialueelta tulee suurin osa laitteen komponenteista: hyllyt Lahdesta, ovilokerot Kausalasta, pakastimien luukut Hollolasta…

Huoltoasioissa lupaavat, että puhelimeen vastaa aina oikea ihminen, ja valtuutettuja huoltoliikkeitä on yli 50 ympäri Suomea. Kotimaiset komponentit takaavat, että osien saatavuus on hyvä.

Tällä perusteella – ja lukuisia positiivisia käyttäjäkokemuksia googlattuani – oli helppo tehdä hankintapäätös. Näinä aikoina on tärkeää suosia kotimaista työtä ja valmistusta aina, kun se on mahdollista. Maailman vähiten epäonnistuneen valtion elinehto ovat hyvät suomalaisia yritykset, ja niiden elinehto tietenkin ovat tyytyväiset asiakkaat.

Hinta tietysti hieman mietitytti (kuten monesti kun kysymyksessä on kotimainen tuote tai palvelu), mutta sitten ajattelin sitä vanhaa jääkaappia: nyt haetaan konetta, joka kestää vähintään sen 20 vuotta. Halvalla semmoista ei saa, mutta halpa voi tulla pitkässä juoksussa kalliimmaksi.

Millaisen kylmiöpakastimen sitten valitsisimme? Valinta oli lopulta helppo, sillä Festivon sivuilla voi testailla erilaisia kombinaatioita omaan kyökkiin.

Viisihenkisenä perheenä päädyimme isoimpaan, 120CFM-malliin – etenkin kun innokkaasti jalkapalloilevat kolme poikaamme syövät kuin hevoset ja minä myös.

120CFM on 120 senttiä leveä eli yhteensä samanlevyinen kuin suomalaiskodeissa yleinen 60-senttisen jääkaapin ja 60-senttisen pakastinkaapin kombo. Festivon laitteessa 75 cm leveä kylmiöosa on kuitenkin todella tilava, 500 litraa.

Suunnitteluohjelmalla selvisi sellainenkin bonus, että Festivoon saa erilliset säilytyslaatikot hedelmille ja vihanneksille. Ne vaativat normaalia jääkaappilämpötilaa korkeampaa säilytyslämpötilaa. Tuoreelle kalalle ja lihalle oli vielä erilliset NOLLA-boksit pakastimen yhteydessä: niissä lämpötila on nollassa asteessa, mikä takaa säilyvyyden merkittävästi paremmin kuin normikaapeissa.

Turhaan ruokahävikkiin puuttuminen on ilmastomielessäkin tärkeää, joten tällaisen innovoinnin soisi yleistyvän muuallakin maailmassa.

Festivon tilavuus on huikea

Rempan edetessä ja laitteen kotiinkuljetusta odotellessa kävi ilmi, että myös mestarillamme on kotona Festivon vanhempi malli. Hän varoitti vehkeen ”painavan ihan perkeleesti” ja kehotti värväämään kivitalon kokoisia kantajia.

Todellisuudessa uusi Festivo ei ole mahdottoman painava, vaan se nykyisin kuljetetaan kahdessa osassa. Kone saatiin helposti paikalleen.

Ensimmäinen käyttökokemus oli hämmästys: perusvehkeitä korkeampana Festivon tilavuus oli huikea. Jopa vanhan pakastimemme koko sisältö sujahti ongelmitta sisään uuteen, vaikka pakastinosan leveys on pienempi ja nolla-boksit vievät osan pakastustilasta.

Siinä se nyt nököttää ja näyttää hyvältä. Oma suosikkini ensimmäisen kolmen viikon ajalta on KYLMÄ-boksi, johon mahtuu erinomainen valikoima juomia. Oluen pitää olla oikeasti kylmää. Kippis suomalaiselle työlle – seuraava raportti on luvassa muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen!

Riku Rantala

Riku Rantala on toimittaja, jonka tunnetuimpia ohjelmia ovat Madventures- ja Docventures.

”Kaunis, laadukas ja käytännöllinen kylmälaite” – vaikuttajien kokemuksia Festivosta

Festivon kanssa kaupallisessa yhteistyössä on viimeisen vuoden aikana ollut monia sosiaalisen median taitureita. Festivon kodin kylmälaitemallistoa on tuotu tänä vuonna esiin pääpainotteisesti Instagramissa useamman vaikuttajan voimin. Mukana vaikuttamassa ovat olleet @mungoanna, @mmarj00, @maiju_saw ja @sannainspiredbylove. Kaikki Festivon herkulliset reseptit on tuottanut ruokablogisti @kaviaarista_arkeen, kenen kanssa yhteistyö on jatkunut jo kohta vuoden.

Parin vuoden takaa Festivon eduista voit käydä lukemassa Anne Melenderin Festivo arjessa -blogikirjoituksesta ja Aitoa arkiruokaa -blogista Festivo – parempaa kylmäsäilytystä -blogikirjotuksesta.

Kokemuksia Festivosta – tehtaalta ja keittiöstä

Mungolife-blogisti Anna Pastak (@mungoanna) suunnitteli keittiöremonttia ja Festivot kiinnittivät Annan huomion kotimaisuudellaan. Parhaiten kylmälaitteidemme ominaisuudet tulevat esiin käytössä, ja siksi oli mahtavaa, että saimme Annan yhteistyöhön kanssamme.

”Oli iloni saada Festivo mukaan yhteistyökumppaniksi, koska meidän AINA-keittiömme piirrokset Festivon mukaan lähtivät eteenpäin jo ennen ensimmäistäkään yhteydenottoa Festivon suuntaan. Tämä nimittäin on aidosti tuote, josta en voisi olla enemmän iloinen, ja jota haluan tuoda mielelläni omalta osaltani näkyviin”, Anna kuvailee yhteistyön alkua blogissaan.

Festivon säilytyskapasiteetti tuli hyvin heti selväksi: ”Kun Festivo oli paikallaan, mä kävin kaupassa ostamassa viikon ruoat ja tyhjensin tuon syvyyksiin kaikki väliaikajääkaapissa olleet soossit ja purkit. Raahasin kotiin kolme kassillista ruokia ja juomia ja marjoja vielä lisäksi. Laitoin ne kaikki paikalleen ja mua alkoi naurattaa. Kylmiömme näytti puolityhjältä.”

Anna kuvailee blogissaan Festivoa: ”Jos mun pitäisi kiteyttää meidän Festivon kylmiöpakastin, kiteyttäisin sen seuraaviin sanoihin: Laadukas, kotimainen, ekologinen, kaunis ja älyttömän käytännöllinen.”

Voit käydä lukemassa Annan Mungolife-blogista viimevuodelta olevan blogikirjoituksen Festivosta ja huomioiduista ominaisuuksista. Anna kävi vierailulla  tehtaallamme Hollolassa. Myös vierailusta voit lukea Annan kattavasta blogikirjoituksesta.

 

”Minimalistinen, viimeistelty ja yksinkertaisen tyylikäs”

Keittiöremonttia oli tekemässä myös Maiju Saha (@maiju_saw).

”Haluan kestävää, haluan laatua, haluan hyvin suunniteltua, sekä omalla ostokäyttäytymiselläni tukea yrityksiä, jotka valmistavat tuotteitaan näillä ehdoin”, Maiju kuvailee blogissaan hankintapäätöksen taustoja.

Festivon kotimaisuus, kestävyys, hyvä suunnittelu ja laatu olivat kylmälaitteen hankinnassa avaintekijöitä. Niinpä tänä keväänä Festivon uuden malliston tullessa myyntiin Maijun keittiöön muutti Festivon 75 CM Kylmiö ja 45 FM Pakastin.

Maiju kuvailee Festivon ulkonäköä: ”Se on minimalistinen, viimeistelty ja yksinkertaisen tyylikäs. Valitsimme meille rosteriset laitteet, koska minusta niistä syntyy hyvä kontrasti meidän “maalaishenkiselle” keittiölle eikä rosteri menee koskaan kokonaan pois. Kylmää metallia ja lämmintä puuta. Yksinkertaista ja runsasta. Pidän näistä yhdistelmistä.”

Käy lukemassa Maijun sanat keittiöremontista ja Festivosta hänen Festivot tulivat taloon -blogikirjoituksestaan.

 

”Kotimainen työn laatu, tyylikäs ulkoasu sekä hävikkiä minimoivat ominaisuudet tekevät päätöksestä helpon: yksi on jo valittu”

Hollolassa tehtaallamme tutustumassa Festivoiden valmistukseen ja ominaisuuksiin Annan ja Maijun lisäksi kävi myös Sanna Pänkäläinen (@sannainspiredbylove) Sannan perheellä oli haaveissa uuden asunnon hankinta tai mahdollisesti keittiöremontti, ja siksi oli oiva paikka päästä tutustumaan kotimaisiin ja laadukkaisiin kylmälaitteisiin – onhan keittiö kodin sydän!

”Tehdasvierailun jälkeen pohdin, miten ihminen voi olla näin innoissaan yhdestä kylmälaitteesta! Tämä Festivon kylmiö-pakastinyhdistelmä tulee varmasti olemaan meidän seuraavan kodin keittiössä, kunhan niin pitkälle päästään”, Sanna hehkuttaa blogissaan.

Voit lukea Sannan kokemukset Festivosta Kun yksi on jo valittu: Festivo kylmälaitteet -blogikirjoituksesta.

 

Festivon herkulliset reseptit – mistä ne tulevat?

Aloitimme viime loppukesästä yhteistyön ruokablogisti Ella Ristkari-Pohjalaisen (@kaviaarista_arkeen) kanssa, joka tuottaa reseptejä aktiivisesti Instagramiinsa. Meille Ella on tuottanut jo yhteensä 11 herkullista reseptiä jälkiruoista pääruokiin. Reseptit löydät meidän reseptit-sivultamme ja Ellan somepostauksiin resepteistä voit tutustua hänen Instagram-sivuiltaan.

 

Suunnittele oma Festivosi

Päivitys 28.10.2020: kilpailu on päättynyt 30.9.2020. Voittaja on Riikka Salovaara. Hän valitsi Festivon 120 CFM kylmiöpakastimen.

Onko kodissasi suunnitteilla keittiöremontti? Tai haluaisitko muuten vaihtaa kotisi kylmälaitteet suomalaiseen designiin? Tutustu Tuotevalitsimeen, jonka avulla suunnittelet keittiöösi ja tarpeisiisi sopivan kodin kylmälaitteen! Jos osallistut 30.9.2020 mennessä, voit voittaa suunnitelman omaksesi.