Riku Rantala: ”Valitsin kotimaisen Festivon, koska maailma kaipaa oikeasti kestäviä koneita”

Toimittaja, Madventures- ja Docventures -ohjelmista tutuksi tullut Riku Rantala perheineen valitsi keittiöönsä kotimaisen Festivon kylmiöpakastimen. Muutto uuteen kotiin ja sen remontoiminen toivat tarpeen myös uudelle kylmälaitteelle, viisihenkisenä perheenä Rantalat päätyivät isoimpaan Festivoon, 120CFM-malliin. Kahdessa blogikirjoituksessaan Riku kertoo muun muassa kylmälaitteen valintaan vaikuttaneista tekijöistä ja käyttökokemuksestaan.

Muutettiin perheen kanssa uuteen kotiin. Tai siis vanhaan. Kaikki talossa oli alkuperäistä 40 vuoden takaa, jääkaappia myöten.

Ennen keittiöremonttia hämmästelin, että 40-vuotias jääkaappi tosiaan toimi yhä. Sen energiatehokkuus ja turvallisuus kuitenkin mietityttivät, joten se sai siirtyä täysinpalvelleena Kivikon kierrätysasemalle.

Asia jäi kuitenkin mietityttämään: tehdäänkö missään enää kodinkoneita, jotka kestäisivät pitkään? Mieleen tuli vuoden 2010 palkittu dokkari Hehkulamppuhuijaus (The Light Bulb Conspiracy), joka teki tunnetuksi ns. suunnitellun vanhenemisen ilmiön. Jotkut kulutustuotteiden valmistajat tosiaan ovat jo pitkään suunnitelleet tuotteensa niin, että ne menettävät käyttökelpoisuutensa ennen kuin niiden käyttöikä on oikeasti täyttynyt – saadakseen lisää myyntiä.

Maapallo ei tosiaan kaipaa lainkaan lisää kertakäyttökulutusta, joten päätin potkia haitallista suuntausta vastaan ja ryhdyin googlaamaan.

Löysin kotimaisen laitteen nimeltä Festivo. En ollut koskaan kuullutkaan koko merkistä.

Ei jääkaappeja vaan kylmiöpakastimia

Festivo ei oikeastaan tee jääkaappeja, vaan kylmiöpakastimia. Samapa tuo: minua kiinnosti ennen kaikkea se, että kone on hyvä arjessa ja KESTÄÄ.

Pian löysin ilahduttavia tiedonjyviä: Festivo on avainlipputuote, jonka kotimaisuusaste on hyvin korkea: 80%. Suomen Kotikylmiö Oy:n tehtaan lähialueelta tulee suurin osa laitteen komponenteista: hyllyt Lahdesta, ovilokerot Kausalasta, pakastimien luukut Hollolasta…

Huoltoasioissa lupaavat, että puhelimeen vastaa aina oikea ihminen, ja valtuutettuja huoltoliikkeitä on yli 50 ympäri Suomea. Kotimaiset komponentit takaavat, että osien saatavuus on hyvä.

Tällä perusteella – ja lukuisia positiivisia käyttäjäkokemuksia googlattuani – oli helppo tehdä hankintapäätös. Näinä aikoina on tärkeää suosia kotimaista työtä ja valmistusta aina, kun se on mahdollista. Maailman vähiten epäonnistuneen valtion elinehto ovat hyvät suomalaisia yritykset, ja niiden elinehto tietenkin ovat tyytyväiset asiakkaat.

Hinta tietysti hieman mietitytti (kuten monesti kun kysymyksessä on kotimainen tuote tai palvelu), mutta sitten ajattelin sitä vanhaa jääkaappia: nyt haetaan konetta, joka kestää vähintään sen 20 vuotta. Halvalla semmoista ei saa, mutta halpa voi tulla pitkässä juoksussa kalliimmaksi.

Millaisen kylmiöpakastimen sitten valitsisimme? Valinta oli lopulta helppo, sillä Festivon sivuilla voi testailla erilaisia kombinaatioita omaan kyökkiin.

Viisihenkisenä perheenä päädyimme isoimpaan, 120CFM-malliin – etenkin kun innokkaasti jalkapalloilevat kolme poikaamme syövät kuin hevoset ja minä myös.

120CFM on 120 senttiä leveä eli yhteensä samanlevyinen kuin suomalaiskodeissa yleinen 60-senttisen jääkaapin ja 60-senttisen pakastinkaapin kombo. Festivon laitteessa 75 cm leveä kylmiöosa on kuitenkin todella tilava, 500 litraa.

Suunnitteluohjelmalla selvisi sellainenkin bonus, että Festivoon saa erilliset säilytyslaatikot hedelmille ja vihanneksille. Ne vaativat normaalia jääkaappilämpötilaa korkeampaa säilytyslämpötilaa. Tuoreelle kalalle ja lihalle oli vielä erilliset NOLLA-boksit pakastimen yhteydessä: niissä lämpötila on nollassa asteessa, mikä takaa säilyvyyden merkittävästi paremmin kuin normikaapeissa.

Turhaan ruokahävikkiin puuttuminen on ilmastomielessäkin tärkeää, joten tällaisen innovoinnin soisi yleistyvän muuallakin maailmassa.

Festivon tilavuus on huikea

Rempan edetessä ja laitteen kotiinkuljetusta odotellessa kävi ilmi, että myös mestarillamme on kotona Festivon vanhempi malli. Hän varoitti vehkeen ”painavan ihan perkeleesti” ja kehotti värväämään kivitalon kokoisia kantajia.

Todellisuudessa uusi Festivo ei ole mahdottoman painava, vaan se nykyisin kuljetetaan kahdessa osassa. Kone saatiin helposti paikalleen.

Ensimmäinen käyttökokemus oli hämmästys: perusvehkeitä korkeampana Festivon tilavuus oli huikea. Jopa vanhan pakastimemme koko sisältö sujahti ongelmitta sisään uuteen, vaikka pakastinosan leveys on pienempi ja nolla-boksit vievät osan pakastustilasta.

Siinä se nyt nököttää ja näyttää hyvältä. Oma suosikkini ensimmäisen kolmen viikon ajalta on KYLMÄ-boksi, johon mahtuu erinomainen valikoima juomia. Oluen pitää olla oikeasti kylmää. Kippis suomalaiselle työlle – seuraava raportti on luvassa muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen!

Riku Rantala

Riku Rantala on toimittaja, jonka tunnetuimpia ohjelmia ovat Madventures- ja Docventures.