Vastavalmistuneen hirsikodin keittiön valinnat ylittivät odotukset

Hanne Bräysyn kesällä 2020 aloitettu taloprojekti valmistui loppuvuodesta 2021. Hanne perheineen on päässyt nyt asumaan uudessa loppuelämän hirsikodissaan neljän kuukauden ajan. Aiemmissa blogikirjoituksissaan Hanne kertoi rakennusprojektistaan ja toisessa kirjoituksessaan valmiista hirsikodistaan. Nyt kolmannessa blogikirjoituksessaan Hanne avaa tuntemuksiaan taloprojektista, arjen sujuvuudesta uudessa kodissa ja miten Festivon kylmiöpakastin on palvellut Hannen perhettä. 

Neljä kuukautta olemme nyt asustaneet uutta kotia. Muuton yhteydessä ei vielä tajunnut, kuinka raskas rakennusaika oli ollut. Kun keittiö oli lokakuun puolessa välissä saatu valmiiksi, iski väsymys. Seuraavina viikkoina vapaa-aika kului pääosin leväten. Joululomalla puuseppäpuolisoni otti projektikseen saada saunan valmiiksi. Loppiaisena pääsimmekin ensimmäistä kertaa uuden saunan löylyihin. Saunan valmistuttua kotimme on sisältä valmis.

Keittiösuunnittelua ohjasivat arjen sujuminen, visuaalisuus ja valintojen pitkäikäisyys

Kotia suunnitellessamme suunnittelun lähtökohtina olivat arjen sujuminen, visuaalisuus ja valintojen pitkäikäisyys. Pitkäikäisyyteen ei neljän kuukauden asumisen jälkeen vielä pysty ottamaan kantaa, mutta arjen sujumisen kannalta kokemuksia on kertynyt. Niin keittiössä kuin muissakin arjessa paljon käytössä olevissa tiloissa, kuten kodinhoitohuoneessa ja eteisen vaatehuoneessa, tilat ovat osoittautuneet toimiviksi.

Keittiön suunnittelun lähtökohtana ollut Festivo on osoittautunut suositusten veroiseksi.

Keittiötä suunnitellessamme useampikin kysyi mustien kaappien puhtaanapidosta. Olemme melko tarkkoja siisteyden suhteen, ja itseäkin mietitytti, näkyykö mustissa pinnoissa sormenjäljet kuinka hyvin. Nyt voi kuitenkin sanoa jo varmasti, että sormenjäljet eivät Nanoksi Fotonit -pinnoitteella käsitellyissä vetimissä näy.

Rasva- ja likatahrat näkyvät, mutta ne saa näppärästi pyyhkäistyä mikrokuituliinalla ja tarvittaessa voi suihkauttaa pesuainetta vähän liinaan. Mikrokuituliinalla Festivon mustasta, kiiltävästä pinnasta sormenjäljet lähtevät myös näppärästi pois. Eli puhtaanapidon suhteen mustat pinnat eivät ole arjessa haasteita aiheuttaneet.

Keittiössä on tärkeää, että säilytystilaa on ruhtinaallisesti

Olemme varsin pedantteja luonteeltamme. Tämä näkyy puhtaanapidon lisäksi siinä, että tavaroilla pitää olla kodissa omat paikkansa. Säilytystilaa pitää olla riittävästi, jotta jokaisella tavaralla on paikka, johon se käytön jälkeen palautetaan, ja tasoille ei kerry tavaroita.

Keittiössä säilytystilaa on ruhtinaallisesti. Korkeimpiin yläkaappeihin on sijoitettu tavarat, joita tarvitaan harvakseltaan. Käden ulottuvilla on kaikki päivittäin käytössä olevat tavarat. Festivon kylmiössä on hyvin tilaa.

Joka kauppareissulla hankittaville, kylmäsäilytystä vaativille tuotteille muodostui nopeasti oma paikkansa. Parasta on, että kylmiöön jää tämän jälkeen vielä runsaasti tilaa valmiiden ruokien ja muiden tuotteiden säilyttämiseen. Pikkujouluaikaan annosjälkiruuat ja kakku mahtuivat hyvin leveille hyllyille. Neljän kuukauden aikana ei ole tullut vastaan tilannetta, että kylmiö kävisi pieneksi.

Festivon kylmiössä on hyvin tilaa. Joka kauppareissulla hankittaville, kylmäsäilytystä vaativille tuotteille on muodostunut nopeasti oma paikkansa.

Myös erillinen hevi-laatikko ja pakastimen alimmainen nolla-laatikko ovat osoittautuneet toimiviksi. Hevi-laatikossa kurkut eivät ole jäätyneet ja banaanit eivät ole mustuneet, kun lämpötila on muutaman asteen kylmiötä lämpimämpi. Kevään tullessa toivon, että hedelmien säilyttäminen hevi-laatikossa minimoi myös banaanikärpästen ilmaantumisen.

Pakastin on hoitanut tehtävänsä moitteetta. Äänestä kuulee, kun automaattinen sulatustoiminto on hetken käynnissä estäen jään muodostumisen pakastimeen.

Festivon sijainti on osoittautunut täydelliseksi keittiön oikeassa reunassa! Sieltä saa hyvin nostettua tarvittavat ruokatavarat vieressä olevalle tasolle.

Keittiö osoittautunut toiminnoiltaan täydelliseksi

Paperilla keittiötä katsellessa mietimme, ovatko eri toiminnot liian kaukana toisistaan. Käytössä tämä pelko on osoittautunut aiheettomaksi. Festivon sijainti on aivan täydellinen keittiön oikeassa reunassa! Sieltä saa hyvin nostettua tarvittavat ruokatavarat vieressä olevalle tasolle. Samoin kauppakassien purkaminen käy näppärästi, kun kuiva-aineet ovat kylmiön vierestä alkaen muutamassa yläkaapissa. Uunin ja mikron sijainti aivan vasemmassa reunassa vapauttaa lieden edustan ja muun työskentelytilan käyttöön.

Neljän kuukauden asumisen jälkeen arjen sujumisen kannalta kokemuksia on jo ehtinyt kertymään. Keittiö on osoittautunut toiminnoiltaan täydelliseksi.

Arjen sujumisen kannalta keittiön toiminnoilla on suuri merkitys. Keittiön suunnittelun lähtökohtana ollut Festivo on osoittautunut suositusten veroiseksi. Voi vain todeta, että olemme olleet keittiöömme enemmän kuin tyytyväisiä!

Hannen rakennusprojektia voi seurata myös Hannen Instagramissa @huippurakennustehtava.