Hävikkiviikko pysäyttää arvostamaan ruokaa: ”Kylmiön myötä ruokaa on mennyt pilalle vielä aiempaakin vähemmän”

Kaikkein kallein ruokaostos on jääkaapista suoraan biojätteeseen päätyvä elintarvike. Ruokahävikki on turhaa jätettä, jonka synty olisi voitu välttää. Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, mutta hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa.

Ruokahävikin voi ehkäistä ennakoimalla tai valmistamalla ja säilyttämällä ruoka toisin.

Syyskuussa vietetään Hävikkiviikkoa 11.–17.9.2023, joka on Kuluttajaliiton koordinoima viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.

Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %), toiseksi eniten hedelmistä (16 %).

Suomi on sitoutunut puolittamaan elintarvikejätteen määrän vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on asetettu EU:n tasolla. Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa tavoitteen saavuttamiseen! Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkinut kotitalouksien ruokahävikkiä. Ruokahävikkiä syntyy keskimäärin noin 25 kiloa ja elintarvikejätettä yhteensä 50–60 kiloa henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä puhutaan keskimäärin satojen eurojen vuotuisista kustannuksista.

Kylmiö verrattuna jääkaappiin ruokahävikin kannalta

Mami Go Go -äitibloggarin suurperheen arki helpottuu, kun viikon ruokaostokset voi tilata kerralla kotiin. ”On helpottavaa ostaa isompi määrä ruokaa ilman, että säilyvyyden osalta tarvitsee olla huolissaan”, Minttu Storgård kirjoittaa.

Kotimainen Festivo auttaa vähentämään tehokkaasti ruokahävikkiä. Kun valitsee kodin jääkaapiksi Festivo-kylmiön, jossa on neljä eri lämpötila-aluetta, säilyvät ruoat pidempään, koska niitä on mahdollista säilyttää oikeassa lämpötilassa.

Suurtalouspuolelta tuttu ja testattu ammattilaistekniikka, lamellihöyrystin, muodostaa kylmiöön elintarvikkeiden säilymisen kannalta optimaalisen kosteuden ja tasaisen kylmyyden. Perinteisessä jääkaapissa kylmä tuotetaan takaseinässä sijaitsevan levyhöyrystimen avulla. Kylmiössä kylmätekniikasta vastaa laitteen yläosaan sijoitettu lamellihöyrystin. Lamellihöyrystin on kooltaan ja tehoiltaan levyhöyrystintä isompi ja tehokkaampi, ja se takaa tasaisen lämpötilan kylmiön sisälle.

Lamellihöyrystimen ansiosta myös kylmiön sisällä oleva suhteellinen kosteus säilyy korkeana. Kosteuden tehtävä taas on toimia ns. kylmän johtimena kaapin sisällä. Näiden ominaisuuksien ansiosta ruoka yksinkertaisesti säilyy kylmiössä tuoreena pidempään! Yksi käytännön ero on, ettei kylmiön seiniin saa elintarvikkeita jäätymään, vaikka kuinka yrittäisi.

Kokemukset Festivosta kertovat ruokahävikin vähentyneen

Sami Jauhojärvi kiittelee Festivon kylmiöpakastimen tilavuutta. ”Tilavuuden ansiosta ruokatarvikkeet saa hyvin näkyville, jolloin niitä ei myöskään hautaudu toistensa taakse piiloon, ja parasta ennen päiväykset näkee selvästi.”

Festivon omistajien palautteissa korostuu tyytyväisyys ruokahävikin vähentymiseen. Maastohiihdon kilpauraltaan tunnettu Sami ”Musti” Jauhojärven nelihenkiseen lapsiperheeseen hankittiin viime vuonna Festivon kylmiöpakastin:

Ruokatarvikkeiden säilyvyyden kannalta parasta on kuitenkin kylmiön sisäilman laatu, joka on sopivan kostea ja siten pitää tuoretarvikkeet tuoreena pitkään. Kuulostaako yhtään tutulta, että lapselta jää voileipä kesken, kun vatsa yhtäkkiä täyttyy kesken ruokailun? Esimerkiksi aamupalalta jäänyt leipä ei kylmiössä ole iltapalaankaan mennessä muuttunut kuivaksi, nahistuneeksi korpuksi, vaikka sitä ei ole verhottu kelmuun tai muuhun suojaan!

Myös hedelmien ja vihannesten säilyminen kylmiössä saa kiitosta:

HEVI-laatikoissa esimerkiksi salaatit ja tomaatit eivät rusennu muusiksi muiden tuotteiden alla, eikä kylmiössä muutenkaan tarvitse varoa jääkaapista tuttua ilmiötä, jossa takaseinään osuvat vihannekset jäätyvät pilalle.
Samin kokemuksia Festivosta pääset lukemaan aiemmasta blogikirjoituksesta.

Myös Festivon Facebook-kanavalla Festivon kylmiöpakastimen omistava Timo on kommentoinut hankintaansa:

Festivon kylmiöpakastin on ollut reilut kymmenen vuotta keittiössä, enkä kyllä mistään hinnasta vaihtaisi pois. Säilytystilaa on ruhtinaallisesti ja mikä parasta eri lämpötiloja vaativille elintarvikkeille löytyy aina sopiva lokero. Tämänkin tuotteen kohdalla pitää paikkansa lause: Köyhällä ei ole varaa halpaan. Sähkönkulutus on ollut todella pientä ja haaskuuseen menneen elintarvikkeiden määrä todella olematonta!

Myös Mökinrakentaja.fi-blogissaan mökkiprojektistaan kirjoittanut Sami Liukkonen vakuuttui kylmiön ruoan säilyttämisominaisuuksista. Liukkosen mökkiprojektia rakennusprojektia pääsimme seuraamaan televisiossakin Grand Designs -ohjelmassa.

– Tuntuu, että kylmiössä ruoat säilyvät normaalia kauemmin tuoreen tuntuisina. Kylmiön markkinoinnissa sanotaan, että kylmiössä ilma on tavallista jääkaappia kosteampaa, joka edistää säilymistä. Arkisen puolen vuoden käytön jälkeen sanoisin, että tämä vaikuttaa pitävän paikkansa.”

Sami on huomannut eroa etenkin vihanneksien ja juureksien kohdalla, kun esimerkiksi salaatit eivät nahistu niin nopeasti ja hedelmien kimmoisuus säilyy pidempään.

– Paremman säilyvyyden takia olen myös huomannut vähän laiskistuneeni eli en enää aina peitä ruokia kelmulla tai kansilla, kun heitän ruoan kylmiöön. Ruoat pysyvät kaapissa hyvin seuraavaan päivään ilman, että pinta kuivuu, vaikka kippoa ei aina peitäkään.”

Suunnittele oma Festivo

Ruokahävikissä lihalla suurin ilmastovaikutus

Luonnonvarakeskus vinkkaa, että erityinen huomio kannattaa kiinnittää lihatuotteiden ja -ruokien poisheittoon, vaikka se tuntuisikin määrällisesti pieneltä. Keskeinen tulos oli lihavalmisteiden merkittävä osuus ruokahävikin ilmastovaikutuksista.

Kotitalouksien ruokahävikistä lihaa ja lihatuotteita oli tyypillisesti noin 10 prosenttia, mutta kokonaishävikin ilmastovaikutuksesta lihan osuus oli 35–46 prosenttia.

Festivo no frost -pakastimessa onkin liha- ja kalaruokia varten erityinen NOLLA-vetolaatikko tuoresäilytykseen.

Tuoresäilytykseen suunnitellussa NOLLA-vetolaatikossa (± 0-asteinen) liha-, kala, -ja kanatuotteet säilyvät tuoreena pidempään ja niille saadaan pidempi käyttöikä.

Kotimaista osaamista jo parikymmentä vuotta

Festivo on Avainlippu-tuote. Ostaessasi Festivon, ostat myös työtä Suomeen.

Suomen Kotikylmiö Oy on valmistanut Festivo-tuotemerkillä kodin kylmälaitteita jo vuodesta 1994 lähtien. Valmistuksen pitkän historian ansiosta jopa 20 vuotta vanhoihin kylmälaitteisiin on edelleen saatavilla varaosia.

Kaikissa Festivo kylmälaitteissa on käytössä ympäristöystävälliset kylmäaineet sekä energiatehokkaat ja pitkäikäiset led-valaisimet.

Katso lähin jälleenmyyjäsi