Jääkaapissa säilytettävien elintarvikkeiden säilyvyysajat ja Festivon edut ruokien säilytyksessä

Elintarvikkeiden oikeat säilyvyysajat ovat paljon puhuttavia aiheita ja moni varmasti miettii arjessaan, kuinka kauan vaikkapa jauheliha, kanatuotteet ja maitovalmisteet säilyvät jääkaapissa, miksi kurkut paleltuvat tai miksi salaatti nahistuu nopeasti. Elintarvikkeet oikeaoppisesti säilyttämällä oikeissa lämpötiloissa pidentävät niiden käyttöikää ja pois heitettävän ruoan määrä vähenee, kun elintarvikkeet säilyvät pidempään tuoreina ja hyvinä. Kukkaro kiittää ja ruokahävikki vähenee!

Ruokatuotteiden säilyvyysajat saattavat yllättää, sillä esimerkiksi tuoreena ostettavat liha- kala- ja kanatuotteet säilyvät käyttökelpoisina yleensä enintään seuraavaan päivään.

Kokosimme blogikirjoitukseemme erilaisten elintarvikkeiden säilyvyysaikoja ja vinkkejä niiden säilytykseen.

Lähteenä on käytetty Ruokaviraston, Ruokatieto.fi -sivun sekä Marttojen tietoja elintarvikkeiden säilyvyysajoista sekä niiden säilytyksestä.

Parasta ennen- ja viimeisen käyttöpäivän erot

Parasta ennen -päivä kertoo päivän, johon asti elintarvike säilyttää ominaisuutensa, jos se on säilytetty oikein. Parasta ennen päiväyksen ylittäneet elintarvikkeet eivät ole käyttökelvottomia, vaan niitä voidaan edelleen syödä, kunhan tarkastaa laadun aistinvaraisesti.

Elintarvikkeissa, joissa on mainittu viimeinen käyttöpäivä, tarkoittaa se sitä päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei ole enää turvallista syödä eikä sitä myydä enää.

Kalatuotteiden säilyvyys ja säilytys

Kalatiskeiltä tai muista vastaavista paikoista ostettu tuore kala säilyy jääkaappilämpötilassa vain yhden päivän ajan. Pakkauksissa myytävät kalatuotteet säilyvät niiden merkattuun viimeiseen käyttöpäivään asti. Tuoreet kalatuotteet kannattaakin osta saamana päivänä, kun aiot valmistaa sen, aikaisintaan edellisenä päivänä valmistuksesta.

Tunnistat tuoreen kalan raikkaasta tuoksusta, kirkkaista silmistä ja punakoista kiduksista sekä kiinteästä lihasta ja ruotojen napakkuudesta.

Miten kala säilötään jääkaapissa? Normaaleissa jääkaapeissa kala kannattaa säilyttää matalimmassa lämpötilassa eli alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä lämpötila on tasainen koko kylmiötilassa, joten säilöntäpaikalla ei ole väliä. Festivon pakastimessa sen sijaan on tuoresäilytykseen suunniteltu NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen), jossa kalatuotteet säilyvät optimaalisessa lämpötilassa normaalia pidempään.

Lihan säilyvyys ja säilytys

Lihatuotteiden säilyvyydessä on paljon eroja ja niiden käytössä tulee olla tarkkana – viimeisen käyttöpäivän merkinnän jälkeen lihatuotteita ei tule enää käyttää. Kuinka kauan sitten liha säilyy jääkaapissa? Tuore liha säilyy jääkaapissa 1–5 vuorokauden ajan tai sen viimeiseen käyttöpäivään asti. Pakkaamaton tuore liha kannattaa käyttää noin päivän kuluessa sen hankinnasta. Pakkaamaton jauheliha tulisi käyttää saman päivän aikana! Käyttökelpoisen lihan tunnistat sen raikkaasta tuoksusta ja kirkkaasta väristä.

Jääkaapissa lihatuotteet kannattaa säilyttää kuten kalatkin: alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä kylmiölämpötilassa tai pakastimen puolella tuoresäilytyslaatikossa.

Kanatuotteiden säilyvyys ja säilytys

Tuore siipikarja eli esimerkiksi broilerit ja kanafileet säilyvät avaamattomassa pakkauksessa 1–2 vuorokautta niiden ostosta tai niiden viimeiseen käyttöpäivään asti. Tuoreena ostetut kanatuotteet kannattaa siis valmistaa joko samana tai seuraavana päivänä niiden ostosta. Käyttökelpoiset kanatuotteet tunnistat siitä, että liha on ehjää, vaaleaa ja tuoksuu raikkaalta.

Kanatuotteet kannattaa säilyttää jääkapissa kuten muutkin lihatuotteet eli jääkaapin alimmalla hyllyllä. Festivon kylmiössä kylmiölämpötilassa tai pakastimen puolella tuoresäilytyslaatikossa.

Maidon ja hapanmaitotuotteiden säilyvyys

Kuinka kauan maito säilyy? Avattuna pastöroimaton maito säilyy jääkaapissa noin neljän vuorokauden ajan. Maitotölkkejä ei oikeaoppisesti tulisi säilyttää jääkaapin ovessa, sillä ovessa maito altistuu lämpötilan vaihtelulle suuremmin kuin hyllyllä. Tunnistat pilaantuneen maidon happamasta hajusta ja mausta sekä kokkareisesta rakenteesta.

Hapanmaitotuotteet kuten piimät, jogurtit, viilit ja maitorahkat säilyvät avattuina jääkaapissa noin viikon ajan. Hapanmaitotuotteet säilyvät usein pitkään niiden parasta ennen -päiväyksenkin jälkeen. Tunnistat pilaantuneen hapanmaitotuotteen pilaantuneesta hajusta tai homeesta.

Kananmunien säilyvyys ja säilytys

Kananmunien parasta ennen -päiväys merkitään 28 päivän päähän muninnasta. Usein kananmunat säilyvät tätäkin pidempään.

Kananmunat jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Kananmunat voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa, lämpötilan vaihtelua kannattaa välttää eli päätä ostaessasi kummalla tavalla haluat säilyttää kananmunat. Samasta syystä kananmunia ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa.

Pilaantuneet kananmunat tunnistaa helposti niiden voimakkaasta pilaantuneesta hajusta.

Juureksien säilytys

Juurekset kuten perunat, porkkanat ja punajuuret suositellaan säilytettävän perinteissä kylmäkellarissa, jos sellainen on saatavilla. Kylmäkellari on paras paikka juureksien säilytykseen, sillä siellä on pimeää ja sopiva kosteus, juureksien säilytyksessä on tärkeää, että ne säilyvät kosteutensa. Jos säilytät juureksia jääkaapissa, sijoita ne jääkaappilämpötilaan, älä hedelmä- ja vihanneslaatikkoon!

Festivon kylmiössä juurekset säilyvät kuten kylmäkellarissa, sillä Festivot vastaavat olosuhteiltaan vanhan ajan kylmäkellaria. Juureksien säilönnässä tulee muistaa, että esimerkiksi perunat tulee säilyttää kylmiön puolella. Jos säilytät niitä pidemmän aikaa kylmiön hedelmä- ja vihanneslaatikossa alkavat ne itämään.

Kasviksien ja hedelmien säilytys jääkaapissa

Eri kasviksien ja hedelmien ihanteelliset säilytyslämpötilat vaihtelevat. Jääkaappilämpötilaan eli +2 -+5 asteeseen soveltuvat esimerkiksi salaatit, sipulit, kaalit, pinaatti ja perunat ja hedelmistä sitrushedelmät, omenat, rypäleet ja kirsikat.

Lämpimämpää säilytystä eli +10 -+14 astetta kaipaavat kurkku, tomaatti ja paprika sekä hedelmistä ananas, mango, papaija ja melonit. Banaanit säilyvät huoneenlämmössä, mutta voit pitää ne hedelmille ja vihanneksille tarkoitetulla kylmäosastolla jääkaapissa.

Hedelmien ja vihanneksien säilyvyyden kannalta tavanomaisissa jääkapeissa suositellaan pidettävän ne muovipusseissa, kalvoissa tai rasioissa, jotta hedelmien ja vihanneksien kosteus ei haihdu. Festivon kylmiössä HEVI-vetolaatikossa voit säilyttää hevi-tuotteet ilman pakkauksiakin.

Festivon kylmiöpakastimen neljä eri lämpötila-aluetta elintarvikkeiden oikeaoppiseen säilyttämiseen

Festivon kylmiöpakastimessa neljä eri lämpötila-aluetta tarjoavat suuren säilytyskapasiteetin ja oikeaoppiset lämpötilat ruokatuotteille. Ruokatuotteiden oikeaoppisien säilytyslämpötilojen ansiosta myös ruokahävikki pienenee elintarvikkeiden säilyessä pidempään. Voit lukea tarkemmin lämpötila-alueista, Festivon eduista ja ruokien säilytyslämpötiloista aiemmasta blogikirjoituksestamme ”Festivon edut erilaisten ruokien säilytyksessä”.

Lämpötila-alueiden lisäksi ruokatuotteiden säilyvyyttä edistää suurtalouskeittiöissäkin käytettävä lamellihöyrystin, joka tuottaa Festivon kylmiöön tasaisen kylmyyden ja kosteuden. Tasaisen kylmyyden ansiosta esimerkiksi ruokatuotteiden sijoittelu jääkaappilämpötilassa on vapaata ja kosteus puolestaan edistää ruokatuotteiden säilyvyyttä. Lamellihöyrystimen tuomat hyödyt nähdään esimerkiksi siinä, että salaatti säilyy rapsakkana ilman umpinaista pussia, kurkut eivät palellu, hedelmät ja vihannekset säilyvät pidempään sekä jo valmistettu ruoka säilyttää mehevyytensä.

Neljä eri lämpötila-aluetta:

  • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7-astetta
  • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5-astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12-astetta)
  • NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
  • tehokas automaattisulatteinen pakastin -18…-24-asteen lämpötilalla.

Suunnittele oma Festivo

Ruokien tarjoilussa huomioon otettavat seikat

Ruokavirasto kertoo ohjeeksi, että tarjoile kuuma ruoka kuumana ja kylmä kylmänä. Kuumat ja lämpimät ruoat tulee tarjoilla aina mahdollisimman pian niiden kypsentämisen jälkeen tai pitää ruoka kuumana sen tarjoiluun asti. Silloin kun tarjoilu ei ole mahdollista heti, kannattaa ruoka jäähdyttää ja kuumentaa uudelleen tarjoiltavaksi. Ylijäävää ruokaa ei tule laittaa jääkaappiin liian lämpimänä vaan jäähdyttää nopeasti ja säilöä sitten. Kylmänä tarjoiltavat ruoat taas kannattaa nostaa pöytään juuri ennen niiden syömistä.

Ruokavirasto ohjeistaa, että tarjoilusta ylijääneet huoneenlämmössä lämmenneet elintarvikkeet tulee hävittää eikä jäähdyttää ja tarjoilla uudelleen. Kun ruokia on säilytetty pitkään Ruokaviraston mainitsemassa vaaravyöhykelämpötilassa (+6 — +60 °C), ruokiin on voinut muodostua bakteerien aiheuttamia myrkkyjä, jotka eivät tuhoudu ruokien uudelleen kuumentaessakaan.

Katso lähin jälleenmyyjäsi