Vähennä ruokahävikkiä säilyttämällä ruokatuotteet oikein

Suomessa vietetään hävikkiviikkoa 13.–19.9.2021. Hävikkiviikon tarkoitus on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa ja eniten nimenomaan kotitalouksissa.

Hävikkiviikon sivujen mukaan Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain yli 100 miljoona kiloa ruokaa roskiin, henkilö kohden keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa eli noin sadan euron edestä. Ruokahävikki on roskiin päätynyttä, alun perin syömäkelpoista ruokaa, jonka synnyn olisi voinut välttää ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Vähennä ruokahävikkiä säilyttämällä ruoat oikeissa lämpötiloissa

Vuosittain ruokahävikki aiheuttaa kotitalouksissa noin 100–125 euron menetyksen.

Kotona ruokahävikin vähentämiseen lähtökohtana on tietysti suunnitelmallisuus ruokakaupassa, osta vain sen verran ruokaa kuin tarvitset ja tulee syödyksi. Kun palaat ruokaostoksilta ja purat ostokset jääkaappiin, tulisi kiinnittää huomiota mihin sijoitat minkäkin ruokatuotteen jääkaapissasi. Ruokatuotteiden säilytyksessä on paljon eroja, toiset elintarvikkeet ovat lämmölle herkkiä ja toiset herkkiä taas liian kylmälle.

Muun muassa hedelmät ja vihannekset kuten banaani, kurkku ja salaatti ovat herkkiä ruokatuotteita ja paleltuvat helposti sijoitettuna liian kylmään. Maitotuotteet (esim. juusto) pilaantuvat liian lämpimässä eikä avattua kermaa enää uskalleta käyttää parin päivän päästä.

Liha- ja kanatuotteet siirretään pakkaseen odottelemaan, jos ne joskus muistaisi valmistaa ja kalatuotteet heitetään roskiin, jos niitä ei ole ehtinyt valmistaa vuorokauden sisällä niiden ostosta.

Elintarvikkeiden säilyvyyttä saakin edistettyä säilyttämällä ne oikeissa lämpötiloissa niille suunnatuilla paikoilla jääkaapissa! Useimmista jääkaapeista löytyy nykyään eri lämpötila-alueita helpottamaan elintarvikkeiden sijoittelua.

Voit käydä lukemassa aiemmasta blogikirjoituksestamme erilaisten ruokatuotteiden säilytyspaikoista tästä.

Festivon kylmätekniikka ja lämpötila-alueet – kylmiöpakastin vähentää ruokahävikkiä

Festivon kylmiöpakastimessa neljä eri lämpötila-aluetta tarjoavat suuren säilytyskapasiteetin ja oikeaoppiset lämpötilat ruokatuotteille.

Festivot auttavat vähentämään tehokkaasti ruokahävikkiä ruokatuotteiden oikeaoppisien säilytyslämpötilojen ansiosta. Festivon kylmiöpakastimissa on huomioitu erilaisten ruokatuotteiden tarpeet neljällä eri lämpötila-alueella:

  • jääkaappilämpötilainen kylmiö +2…+7-astetta
  • hedelmille- ja vihanneksille HEVI-vetolaatikko, jonka lämpötila on +5-astetta kylmiötä korkeampi (n. +7…+12-astetta)
  • NOLLA-vetolaatikko (± 0-asteinen) tuoresäilytystä vaativille elintarvikkeille kuten lihalle, kanalle ja kalalle
  • tehokas automaattisulatteinen pakastin -18…-24-asteen lämpötilalla.

Eri lämpötila-alueiden lisäksi Festivoissa ruokahävikkiä vastaan on suurtalouspuolelta tuttu kylmätekniikka, lamellihöyrystin. Lamellihöyrystymisen ansiosta kylmiössä jääkaappilämpötilassa vallitsee tasainen kylmyys ja koko kaapissa ruokatuotteiden säilyvyyttä edistävä suhteellinen kosteus; esimerkiksi salaatit eivät vetisty eivätkä juustot kuivu reunoilta niin herkästi.

Korkean ilmankosteuden ja tasaisen kylmyyden ansiosta ruokatuotteiden sijoittelu on vapaata, jolloin niiden säilytys on helpompaa ja säilytyskapasiteetti kaapin sisällä on mahdollisimman suuri. Festivoon mahtuvat niin suuret uunivuoat, kattilat kuin jopa uunipeltikin.

Käy lukemassa lisää Festivon eduista erilaisten ruokien säilytyksestä täältä!