Vinkit viinien säilyttämiseen – Festivon viinikaappi kuin laadukas viinikellari

Viinien säilytyksessä on olemassa muutamia perussääntöjä, vaikka viinit kuten muutkin alkoholijuomat säilyvät pääasiassa hyvin kotioloissa. Viinien säilytyksessä perussääntöihin kuuluvat pimeys, tasainen ja optimaalinen lämpötila, ilmankosteus sekä tärinätön varastointi. Myös hajut voivat vaikuttaa niiden imeytyessä luonnonkorkin läpi viiniin. Siksi viinikaapit ovat paras vaihtoehto viinien säilytykseen. Festivon viinikaapeissa on huomioitu kaikki viinien säilytykseen olennaisimmat seikat, 70 pullon 45 VLM Viinikaappi on omaisuuksiltaan kuin laadukas viinikellari!

Paras lämpötila viinien säilytykseen on 10–15 asteen lämpötila hieman viinistä riippuen. Pitää myös muistaa, etteivät kaikki viinit parane vanhetessaan, vaikka sanonta niin kuuluukin! Todennäköisemmin mitä edullisempi viini (alle 15 euroa) on kyseessä, sitä nopeammin sen maku vain huononee ajan kanssa. Tiesitkö, että luonnonkorkilliset viinipullot – lukuun ottamatta kuohuviinejä – tulisi säilyttää vaakatasossa, jotta viini koskettaa jatkuvasti korkkia estäen luonnonkorkin kuivumisen ja ilman pääsemisen kostetukseen viinin kanssa?

Miten säilytät viinisi oikein?

Festivo 45 VLM -viinikaappiin mahtuu 70 pulloa viiiniä

Eniten hallaa viinien säilyvyyteen tekevät auringonvalo sekä liian lämmin tai liian kylmä säilytyslämpötila. Niin oudolta kuin se kuulostaakin, viinit ovat herkkiä auringonvalolle ja UV-säteille, siksi säilytyspaikan tulisi olla joko suojattu UV-säteiltä tai olla kokonaan valoa läpäisemätön. Sen sijaan oikea valon lähde on lämpöä tuottamaton LED-valo, silloin valo ei vaikuta säilytyslämpötilaan.

Optimaalinen lämpötila viineille on tasainen ja yleisesti ottaen 10–15 asteen välillä. Tarkempi säilytyslämpötila valkoviineille on 6–8 asteen välillä ja punaviineille 13–15 asteen välillä. Lämpötilavaihtelut vaikuttavat viinien makuun sekä koostumukseen, olipa kyseessä sitten lyhyempi kuin pidemmänkin aikavälin lämpötilamuutos. Pyri siis siihen, että viinin ostaessasi säilytät sen sille tarkoitetussa paikassa.

Säilytyslämpötilat vaikuttavat viinien kypsymiseen. Mitä lämpimämpi viinin säilytyslämpötila on, sitä nopeammin viini kypsyy ja sen maku muuttuu usein liian hedelmäiseksi ja hapot katoavat, jolloin viinin rakenne muuttuu. Vastaavasti liian kylmä lämpötila hidastaa kypsymistä ja viinin hedelmäinen maku saattaa laimeta ja maku vääristyy.

Ilmankosteudella on merkitystä viinien säilytyksessä, jos kyseessä on luonnonkorkillinen pullo. Jos säilytyspaikan ilmankosteus on liian kuiva, haihduttaa korkki silloin nestettä. Liian kosteassa taas korkin päälle voi muodostua hometta, joka voi vaikuttaa viinin makuun. Ihanteellisin ilmankosteus viineille on 50–70 prosenttia.

Tärinä on ajan myötä yksi suurimmista asioista, joka vaikuttaa viinin säilyvyyteen. Tärinä vaikuttaa viinin kehittymiseen ja siksi tärinävaimennettu varastointi on varsinkin pidempään säilöttäville viineille erittäin tärkeä ominaisuus.

Säilytä ja viilennä viinisi niille suotuisimmissa olosuhteissa – Festivon viinikaapit

Kaikki yllä olevat seikat viinien säilytykseen on otettu huomioon Festivon viinikaappeja suunniteltaessa. Erityisesti korkeammassa, 70 pullon viinikaapissa on huomioitu viininharrastajat erilaisilla ominaisuuksilla. Kyseinen kaappi ei olekaan vain lasiovellinen kylmäkaappi, vaan ominaisuuksiltaan kuin moderni viinikellari. Viinikaapissa on

  • eri lämpötila-alueet puna- ja valkoviinille
  • LED-valaistus
  • UV-säteiltä suojattu lasiovi
  • tärinävaimennus.

Myös pienemmästä noin 25 pullon viinikaapista löytyvät kaikki tärkeät ominaisuudet viinien säilytykseen.

Erityisen tärkeänä ominaisuutena suuremmassa, 70 pullon viinikaapissa on tasainen sisälämpötila, jolloin viinien omat lämpötilat eivät pääse vaihtelemaan! Kaapissa on kaksi säädettävää lämpötila-aluetta erilaisille viineille, punaviineille neljä alinta hyllyä ja valkoviineille kolme ylintä hyllyä. Lisäksi kaapin pohjalla hyllyjen alapuolella on puinen laatikko (KAPPA), jossa voit säilyttää viinitarvikkeesi tai esimerkiksi pystyssä säilytettäviä pulloja.

Tutustu tarkemmin Festivon viinikaappeihin!

Iso viinikaappi AINA-keittiössä ja pieni viinikaappi Puustellin keittiössä

Vinkit viinien tarjoiluun – tarjoilulämpötilat

Oikeat tarjoilulämpötilat ovat tärkeässä roolissa viinien kanssa, sillä ne vaikuttavat oleellisesti viinin aromiin ja makuun! Tarjoilulämpötiloilla on samankaltaiset vaikutukset juomaan kuin niiden säilytyslämpötiloillakin.  Liian lämpimästä viinistä puuttuvat hapokkuus ja hedelmäisyys ja liian kylmänä tarjoiltuna viinistä katoavat maku ja aromi. Nyrkkisääntöjä viinien tarjoilussa on usein, että mitä makeampi viini on kyseessä, sitä viileämpänä se kannattaa tarjoilla ja taas mitä täyteläisempi viini on kyseessä, sitä korkeampi tarjoilulämpötila. Alla sopivat lämpötilat perusviineille:

  • punaviinit 16–18 asteisena tai nuoremmat ja kevyemmät punaviinit n. 12–14 asteisina
  • nuoret ja kevyet valko- sekä roseeviinit 14–16 asteisena, kuivat ja kuivahkot 10–12 asteisina ja makeat ja makeahkot 8–10 asteisina
  • kuohuviinit 6–8 asteessa.
  • alkoholittomat viinit hyvin viilennettynä 8–10 asteisina.

Tässä artikkelissa on käytetty lähteenä Alkon ja Viinimaan sivuja, joista löydät paljon muitakin vinkkejä viinin säilytykseen ja tarjoiluun.

Voita kotiisi ominaisuuksiltaan modernia viinikellaria vastaava kotimainen viinikaappi

Kilpailu päättynyt 30.11.2021

Kotimainen viinikaappi

Minkä värinen viinikaappi sopisi keittiöösi? Musta, valkoinen vai trendikäs RST? Käy vastaamassa kysymykseen 30.11.2021 mennessä ja voit voittaa 50 VL -viinikaapin!

Osallistu tästä!