| Helppo

Resepti: koko perheen chili sin carne (vegaaninen)

Festivon chili sin carne on vegaaninen versio tutusta mausteisesta texmex-ruoasta chili con carnesta. Chili sin carne on helppo, nopea ja maukas arkiruoka, josta riittää useammallekin syöjälle ja mikä parasta, maku vain paranee seuraavina päivinä valmistuksesta.

Tässä tuhdissa ja maukkaassa meksikolaishenkisessä reseptissä on käytetty tuoreita vihanneksia ja juureksia, kikherneitä ja kidneypapuja sekä tomaattimurskaa. Voit tuunata reseptiä korvaamalla osan aineksista esimerkiksi tavallista ranskankermalla ja lisätä juustoraastetta. Jos korvaat aineksia, ruoka ei enää ole vegaaninen.

Tarjoile chili sin carne riisin kanssa tai syö sellaisenaan leipäpalojen kanssa!

Ainesosat

(6–10 annosta (riippuen siitä tarjoillaanko ruoan kanssa riisiä)

2 keltasipulia

4–5 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

2 paprikaa (ei vihreä)

2 tl oreganoa

2–3 tl jeeraa (juustokuminaa)

1–2 tl kuivattua chiliä (tai maun mukaan)

1 dl tomaattipyreetä

n. 5 dl kasvislientä

0,25 dl soijakastiketta (tummaa)

500 g tomaattimurskaa

1 tetra kikherneitä (380/230 g )

1 tetra kidneypapuja (380/230 g )

oliiviöljyä, suolaa

lisäksi leipää viipaleina (hiukan kuivahtanut leipä sopii hyvin!)

tarjoiluun ja viimeistelyyn tuoretta korianteria, vegaanista ranskankermaa, riisiä

Valmistusohje

  • Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi porkkana ja paprika pieniksi paloiksi. Valuta ja huuhtele kikherneet ja pavut.
  • Kuullota sipuleita öljyssä. Lisää pehmenneiden sipuleiden joukkoon kuivamausteet, anna paahtua hetki (mausteiden paahtaminen on tärkeää). Lisää tomaattipyre, porkkanat ja paprikat, paahda hetki. Lisää noin puolet kasvisliemestä. Anna kiehua hiljalleen noin 10 min. Seos on paksua; sekoittele välillä ja lisää lientä, jos seos kuivuu liikaa.
  • Lisää tomaattimurska, soijakastike ja loppu liemi. Anna hautua liedellä tai uunissa vähintään 30 min. (Mitä pidempään sen parempi). Sekoittele välillä ja lisää lientä/vettä, jos tarpeen. Tarkista lopuksi suola.
  • Hautumisen jälkeen jäähdytä pata nopeasti ja siirrä viileään odottamaan. Jos valmistat saman päivän ateriaksi, jätä viilennys väliin.
  • Lisää padan päälle lomittain leipäviipaleet pystyyn (työnnä leipäviipaleita kasvischilin sekaan, jotta ne pysyvät pystyssä). Valele leipäviipaleet oliiviöljyllä. Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja anna lämmetä ja leipäviipaleiden paahtua (jos pata on jo valmiiksi lämmintä, voit käyttää grillivastuksia).
  • Jos nostat ruoan suoraan viileästä, nosta se kylmään uuniin ja anna lämmetä uunin mukana. Lisää leipäviipaleet vasta kun ruoka on lämmennyt suurimmaksi osaksi.

Viimeistele tuoreella korianterilla ja tarjoile ruoka (vegaanisen) ranskankerman ja riisin kera.

Tarjoile chili sin carne yhdessä riisin ja ranskankerman kera.

VINKIT

  • Voit tehdä padan ensin liedellä ja siirtää uuninkestävään vuokaan, jos sinulla ei ole uuniin sopivaa isoa kasaria.
  • Voit lisätä pataan myös muita haudutukseen sopivia kasviksia, mausteiden määrää kannattaa myös maistella omaan suuhun sopivaksi. Mukaan voi lisätä esimerkiksi 2 tl savupaprikaa, tulista tai makeaa.
  • Jos ruoan ei tarvitse olla vegaaninen, voit tarjoilla sen kanssa tavallista ranskankermaa, myös juustoraaste sopii tämän kanssa hyvin. Pata sopii syötäväksi myös ilman riisiä.
  • Tämä ruoka vain paranee odottelulla, voit huoletta valmistaa sen viikonloppuna valmiiksi odottamaan arki-iltaa!

Festivon chili chin carne on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa Kaviaaristaarkeen.