| Keskitaso

Resepti: Festivon paistettu mokkajuustokakku

Paistetussa mokkajuustokakussa maistuvat klassinen kahvin ja suklaan yhdistelmä. Makunsa kakku saa kahvista, fariinisokerista ja suklaasta. Täyteläinen mokkajuustokakku on erinomainen tarjoiltava kevään ja kesän juhliin tuomaan piristystä täytekakkujen rinnalle. Voit myös tuunata kakkua oman maun mukaan reseptin lopussa olevien vinkkien avulla.

Paistetut juustokakut ovat parhaimmillaan vasta seuraavina päivinä valmistuksesta, joten täyteläisimmän maun saat, kun valmistat kakun jo edellisenä päivänä valmiiksi kylmiöön. Festivon tilavassa kylmiössä kakut voi säilyttää millä tahansa hyllyllä jääkaappilämpötilassa – myös ilman kupua!

Ainesosat

Pohja

200 g suklaakeksejä
50–65 g voita sulatettuna

Täyte

500 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 kananmunankeltuainen
3–4 tl pikakahvia + 1,5 rkl kuumaa vettä
50 g rouhittua suklaata

Suklaakuorrutus

1,75 dl kuohukermaa
175 g tummaa suklaata (vähintään 50 %)
(Tummaa kaakaojauhetta koristeluun, ei välttämätön)

Valmistusohje

Pohja

  • Valmistele irtopohjavuoka (20 cm). Vuoraa pohja leivinpaperilla ja kääri vuoan ympärille ulkopuolelle foliota (tämä pitää lämpötilan tasaisena paiston aikana, voit myös paistaa kakun vesihauteessa, mutta pelkkä folion kääriminen vuoan ympärille on usein riittävää).
  • Aja pohjan keksit sileäksi yleiskoneessa tai tiiviin pussin sisällä esimerkiksi kaulimen avulla. Sekoita joukkoon voisula. Painele seos vuoan pohjalle ja hiukan ylös reunoille.

Täyte

  • Täytettä varten laita kulhoon tuorejuusto, fariinisokeri, vaniljasokeri, vehnäjauho ja kerma. Sekoita tasaiseksi yleiskoneen tai käsisähkövatkaimen avulla. Lisää kananmunat ja keltuainen yksitellen, välissä hyvin sekoittaen.
  • Lisää lopuksi kuumaan veteen sekoitettu pikakahvi (riippuen siitä kuinka vahvan kahvin maun haluat, säädä pikakahvijauheen määrää). Viimeisenä sekoita massan joukkoon käsin suklaarouhe.
  • Kaada taikinamassa pohjan päälle vuokaan ja paista 160 asteessa uunin alatasolla 1,15h – 1,30h. Tarkista tunnin kohdalla miltä kypsyminen näyttää ja jatka paistamista sen mukaan.

  • Kun kakku on kokonaan hyytynyt, mutta keskusta vuokaa liikuttaessa edelleen liikkuu (ei siis ole täysin jähmeä), sammuta uuni, jätä kakku uuniin ja uunin luukku raolleen.
  • Kun uuni on jäähtynyt, siirrä kakku jäähtymään vielä hetkeksi huoneenlämpöön ja nosta sitten viileään noin tunniksi ennen kuorruttamista.

Kuorrutus

  • Kuorrutusta varten rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja kaada se suklaarouheen päälle. Anna seoksen seistä muutama minuutti ja sekoita se sen jälkeen tasaiseksi.
  • Kaada kuorrutus jäähtyneen kakun päälle, kun kakku on vielä vuoassa. Nosta kakku takaisin viileään ja anna sen tekeytyä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.

Tarjoilu

  • Tarjoilua varte irrota kakku vuoasta. Säilytä kakku viileässä, mutta nosta se hetki ennen tarjoilua huoneenlämpöön (noin 15 minuuttia), silloin se on parhaimmillaan. Koristele kakku halutessasi tummalla kaakaojauheella.

Vinkit

✔ Halutessasi voit maustaa kuorrutuksen aikuiseen makuun 1–2 rkl kahvilikööriä tai konjakkia. Muista että tällöin kakku ei sovi lasten syötäväksi.

✔ Voit korvata pohjan suklaakekseistä osan miedommilla kaurakekseillä, jos haluat miedomman suklaan maun.

✔ Voit puolittaa kakun kuorrutteen määrän, jolloin sitä tulee ohuempi kerros ja kakusta vähemmän makea.

✔ Jos käytät isompaa vuokaa kuin ohjeessa mainittu (20 cm), saatat joutua kertomaan pohjan ohjeen x1,5 ja myös paistoaika lyhenee tällöin, kun kakusta tulee matalampi.

Festivon mokkajuustokakun resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa Kaviaarista arkeen.