| Keskitaso

Resepti: Festivon pääsiäisen uuniperunabuffet

Festivon uuniperunat koverretaan ja täytetään uudelleen: näin saat ne pysymään mehevinä, vaikka valmistaisit ne tarjoilua varten jo edellisenä päivänä!

Nämä perunat onnistuvat helposti myös vegaanisina, tuplaa vain tofutäytteen määrä ja vaihda maitopohjaiset tuotteet kasviversioihin. Tai jos kalatäyte ei ole makuusi, tee jotain muuta! Vaihda halutessasi kastikkeen yrtti basilikaan ja korvaa kala tai tofu aurinkokuivatuilla tomaateilla ja fetalla.

 

Ainesosat

Uuniperunat 

8–9 kpl isohkoja uuniperunoita (esim. Rosamunda)
1 dl (kasvi)maitoa
30–40 g voita tai margariinia sulatettuna
(0,5 dl voimakasta juustoraastetta)
1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa, pippuria, oliiviöljyä

Täytekastike

350 g smetanaa tai kasvipohjaista vastaavaa valmistetta
1 nippu tilliä hienonnettuna
1 sitruuna
1 pieni prk kapriksia valutettuna
suolaa, pippuria

Lisukkeet

1 pkt kylmäsavutofua
300–350 g kylmäsavustettua lohta

 

 

Valmistusohje

Uuniperunat

  • Pese perunat hyvin ja hiero ne kevyesti oliiviöljyllä ja mausta kevyesti suolalla.
  • Pistele perunoiden pinta haarukalla. Laita perunat ritilän päälle ja ritilä uunipellin päälle (suojaa pelti halutessasi leivinpaperilla).
  • Nosta 200 asteiseen uuniin (tasalämpö) ja paista noin 50–60 minuuttia perunoiden koosta riippuen.
  • Anna jäähtyä hetki niin, että pystyt käsittelemään perunoita.
  • Leikkaa perunoiden päältä viipale pois ja koverra perunoiden sisus lusikalla isoon kulhoon. Lisää maito ja voisula ja sekoita sähkövatkaimen avulla (tai käsin) kuohkeaksi. Sekoita joukkoon yrtit ja halutessasi myös juustoraastetta (osan siitä voit jättää myöhemmäksi).
  • Maista ja mausta täyte maun mukaan. Lusikoi täyte takaisin perunoiden sisään. Täytteen saa laittaa perunoihin tiiviisti ja peruna saa olla kukkuralleen täytetty (täytettä ei tulisi jäädä paljon yli). Ylijääneen täytteen voi syödä sellaisenaan.

Tähän asti voit valmistella perunat valmiiksi edeltävänä päivänä, peitä perunat hyvin ja nosta viileään odottamaan.

Täytekastike ja lisukkeet

Valmistele täytteet myös edellisenä päivänä.

  • Sekoita kastikkeen ainekset, jätä tillistä noin puolet seuraavaan päivään viimeistelyyn.
  • Mausta kastike sitruunamehulla ja raastetulla sitruunalla. Lisää kapriksia maun mukaan, jätä osa tarjoiluun. Peitä hyvin ja nosta viileään.
  • Laita kylmäsavutofu puhtaan keittiöliinan sisään ja painon alle noin 15 minuutiksi. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja murenna siihen painon alla ollut tofu, paahda kuivalla pannulla rapeaksi.
  • Anna jäähtyä ennen siirtämistä säilytysastiaan ja viileään. Paloittele myös savukala valmiiksi tiiviiseen astiaan ja nosta viileään.

Tarjoilu

  • Seuraavana päivänä tarjoilua varten lämmitä perunat 200 asteisessa uunissa. Jos otat perunat suoraan viileästä nosta ne kylmään uuniin ja anna lämmetä uunin kanssa.
  • Valuta perunoiden pintaan hiukan oliiviöljyä ennen lämmittämistä. Kun perunat ja täyte on lämmennyt, voit lisätä halutessasi hiukan juustoraastetta niiden päälle ja laittaa myös grillivastukset hetkeksi, niin saat myös kuoret rapeammaksi.
  • Tofun voi halutessaan lämmittää kuivalla pannulla tai uunissa.
  • Tarjoile perunat halkaisemalla ne ja laittamalla niiden sisään hiukan kastiketta. Nosta muut täytteet pöytään ja anna vieraiden kasata omat perunansa. Voit myös täyttää perunat valmiiksi. Muista lisätä tarjoilua varten säästetty tilli ja kaprikset myös pöytään!

Vinkki

✔Voit myös lämmittää perunat heti täyttämisen jälkeen, jos tarjoat ne saman tien. Nosta ne silloin suoraan lämpimään uuniin.

Festivon uuniperunoiden resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa Kaviaarista arkeen