| Helppo

Resepti: Festivon paahtovanukas

Festivon paahtovanukas (Crème caramel) on klassinen ihanan kermainen jälkiruoka, johon on helppo yhdistää raikkaita marjoja oman maun mukaan. Täyteläisen vanukkaan valmistukseen tarvitset vain muutaman ainesosan! Vanukkaan kruunaa makean paahteinen karamellikastike.

Paahtovanukkaan voi valmistaa jo edellisenä päivänä kylmään valmiiksi ja kumota sitten tarjoiluhetkellä lautaselle. Tarjoile paahtovanukas sellaisenaan tai tuoreiden marjojen kera.

Ainesosat

Karamelli

1,75 dl hienosokeria
0,6 dl vettä (4 rkl)

Vanukas

4 kananmunaa
1 tlk maitotiivistettä (300 ml tölkkejä, makeaa)
3 dl maitoa (ei kevyt)
0,5 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun

Marjoja esim. mansikoita

Valmistusohje

Valmista ensin karamelli

  • Laita sokeri korkeareunaiseen kasariin tai kattilaan ja kaada vesi sokerin päälle. Älä sekoita. Anna sen kuumentua kiehuvaksi hitaasti (pidä lieden lämpötila keskitasolla) ja tarkkaile koko ajan.
  • Kun seos alkaa muuttua kullanruskeaksi (tähän menee 8–12 minuuttia), heilauta pannua niin, että seos liikkuu ja odota, että karamelli tummuu hiukan lisää. Nosta pannu liedeltä ja kaada se yhteen uuninkestävään astiaan tai pieniin uuninkestäviin annosvuokiin. Karamellin tulisi peittää koko pohja: kallistele astiaa, jotta saat sen leviämään.
  • Ole varovainen, paahdettu sokeri on polttavan kuumaa. Jätä sivuun odottamaan.

Valmista sitten vanukas

  • Sekoita kananmunat, maitotiiviste ja maito sekä vaniljasokeri blenderissä tai yleiskoneessa tasaiseksi. Kaada vanukas jäähtyneen karamellin päälle.
  • Kypsennä vanukas vesihauteessa nostamalla vanukasvuoka/vuoat isompaan korkeareunaiseen uunivuokaan ja kaada siihen kuumaa vettä sen verran, että vesi ylettää vanukasvuoan/vuokien puoleen väliin.
  • Kypsennä 160 asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Tarkista vanukkaan kypsyys 40 minuutin kohdalla: heiluttele vuokaa varovasti ja jos vanukkaan pinta aaltoilee, se ei ole vielä valmis. Voit myös kokeilla terävällä veitsellä vanukkaan keskeltä kypsyyttä: veitseen ei saisi jäädä isoja määriä vanukasta, kun sen vetää ylös.
  • Kun vanukas on kypsää, nosta se uunista ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi vesihauteessa.
  • Jäähtymisen jälkeen ota vanukas vesihauteesta ja nosta se viileään vähintään 3 tunnin ajaksi, mieluiten yön yli, jos teet vain yhden suuren vanukkaan.

Vanukkaan tarjoilu

  • Tarjoilua varten kumoa vanukas tarjoilulautaselle: irrota vanukas terävällä veitsellä vuoan reunoista, aseta tarjoilulautanen vuoan päälle ja käännä vuoka ympäri. Vanukas irtoaa vuoasta ja karamelli jää sen päälle. Tarvittaessa kopauta vuokaa kevyesti.
  • Tarjoile sellaisenaan tai tuoreiden marjojen kera.

Vinkit vanukkaan valmistukseen

  • Varo ylikypsentämästä vanukasta. Kun kokeilet vanukkaan kypsyyttä, sen tulisi edelleen olla hiukan liikkuvaa – kuin kiinteää hyytelöä, kun sen nostaa ulos uunista.
  • Helpoin tapa estää veden joutumista vanukkaaseen vesihauteen teon aikana on nostaa vuoka uuniin ilman vettä ja kaataa kuuma vesi vuoan ympärille sen ollessa jo uunissa.
  • Karamellin saa onnistumaan varmimmin käyttämällä erittäin hienoa hienosokeria.

Festivon paahtovanukkaan resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen, Facebookissa Kaviaarista arkeen sekä TikTokissa @kaviaarista_arkeen

Suunnittele oma Festivo