| Helppo

Resepti: Festivon lobiopata

Kokeile makumatkaa georgialaiseen keittiöön Festivon lobiopadan parissa! Lobio on georgialainen pataruoka, jonka pääraaka-aineena on pavut. Pavuista valmistettu, täyteläinen pataruoka saa makunsa muun muassa sipulista, korianterista, basilikasta ja tomaattipyreestä. Saksanpähkinät tuovat ruokaan tekstuuria ja herkullista lisämakua.

Viimeistele annos tuoreella korianterilla tai lehtipersiljalla ja nauti sellaisenaan tai osana ateriakokonaisuutta. Lobiopata on helppo valmistaa ja sopii erinomaisesti myös vegaaniseen ruokavalioon.

Pata kestää hyvin pakastamista ja uudelleen lämmitystä. Lamellihöyrystimen tekniikan ja sijainnin ansiosta Festivon kylmiössä ruoat säilyvät tavallista pidempään mehukkaina.  Tilavuutensa ansiosta Festivon hyllyille mahtuu suurempikin pataruoka vaivatta.

Ainesosat

2–3 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli pieneksi kuutioituna
suolaa, mustapippuria
3–5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl jauhettua korianteria
1 tl kuivattua basilikaa
1 laakerinlehti (kuivattu)
2 tlk kidneypapuja valutettuna ja huuhdeltuna
60–75 g saksanpähkinöitä hienoksi hienonnettuna
1–2 rkl balsamicoa
1 rkl tomaattipyrettä
0,5–1 rkl tummaa siirappia tai tummaa sokeria
2–3 dl vettä
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa viimeistelyyn

Valmistusohje

  • Kuullota sipuli pehmeäksi ja kullanruskeaksi öljyssä isossa kasarissa. Lisää sipulin joukkoon ripaus suolaa, joka estää sen liiallista ruskistumista ja pidä liesi keskilämmöllä. Sekoittele välillä.
  • Lisää valkosipuli ja kuivamausteet ja anna niiden kuullottua tuoksuvaksi.
  • Lisää puolet pavuista ja murskaa ne esim. perunansurvimella pannussa, kunnes suurin osa niistä on hajonnut. Lisää loput pavut ja saksanpähkinät, balsamico, tomaattipyree, siirappi ja vesi. Sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi.
  • Kun pata on kuumentunut poreilevaksi, madalla lämpöä ja peitä kasari kokonaan tai osittain kannella ja anna sen hautua 15–25 minuuttia. Sekoittele välillä ja tarkkaile nesteen määrää, lisää vettä tarvittaessa.
  • Maista ja mausta lisää maun mukaan. Viimeistele pata tuoreella korianterilla ja tarjoa rapeakuorisen leivän tai riisin kera sellaisenaan tai osana isompaa ateriaa.

Haluatko riittävästi tilaa isojen pataruokien säilytykseen? Hanki Festivon kylmiöpakastin äläkä murehdi enää jaakaappikylmästä säilytystilasta!

Katso lähin jälleenmyyjäsi

Vinkit lobiopadan valmistukseen ja tarjoiluun

  • Pata kestää hyvin pakastamista ja uudelleen lämmitystä.
  • Voit lisätä tulisuutta käyttämällä kuivattua chiliä.
  • Voit tehdä tämän ruoan myös muista isoista pavuista tai yhdistää kidneypapujen kanssa osan esim. valkoisia papuja.
  • Perinteinen lobiopata maustetaan Khmeli suneli -mausteseoksella, joka sisältää hiukan vaihdellen useita erilaisia kuivattuja mausteita: korianteria, laakerinlehtiä, tilliä, pippuria, sarviapilaa, minttua, basilikaa. Tätä mausteseosta voi löytää Georgian alueiden ruokatarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista.

Festivon lobipadan resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen, Facebookissa Kaviaarista arkeen sekä TikTokissa @kaviaarista_arkeen