| Helppo

Resepti: Festivon täytetty antipasto-eväsleipä

Festivon täytetty antipasto-eväsleipä on erinomainen makuelämys kesäherkuksi niin piknikille, grillijuhlien tarjoiltavaksi kuin vaikkapa lounaaksi. Antipasto-eväsleivän täytteenä on paahdettuja paprikoita, punasipulia, tomaattia, basilikaa, mozzarellaa sekä kinkkua ja marinoitua munakoisoa. Saat reseptistä helposti myös kasvisruokaversion jättämällä kinkun pois!

Valmista antipasto-eväsleipä jo edellisenä päivänä valmiiksi ja nosta yön ylitse jääkaappiin tai kylmiöön tekeytymään. Seuraavaan päivänä leikkaa leipä kolmion muotoisiksi paloiksi, tarjoile ja ihastu makuun! Antipasto-eväsleipä sopii myös grillaukseen!

Ainesosat

1 iso vaalea (kovakuorinen) pyöreä leipä
3–5 rkl oliiviöljyä

Täyte

1 prk paahdettuja paprikoita (säilyke, paprikoiden paino n. 350 g)
1 pieni punasipuli ohuesti viipaloituna
2/3 basilikan lehtiä ruukusta
1–1,5 dl oliiveja viipaloituna
(2 rkl pieniä kapriksia)
2 palloa tuoretta mozzarellaa siivutettuina
3–4 ohueksi viipaloitua kypsää tomaattia
200 g hyvää kokolihakinkkua tai grillattua marinoitua munakoisoa kts. vinkit
suola, pippuri

Valmistusohje

  • Leikkaa leivästä kansi ja koverra leipä tarkasti (myös kansi), mutta varo rikkomasta leivän kantta. Hyödynnä leivän sisus esimerkiksi paahtamalla krutongeiksi tai tekemällä panzanella-leipäsalaattia.
  • Sivele leivän sisäpuoli oliiviöljyllä.

  • Aloita leivän täyttäminen paprikoilla (valuta ne hyvin). Aseta paprikoita kerros leivänpohjalle. Kaikkia täytteitä tulee kaksi kerrosta paitsi kinkkua/munakoisoa, joten älä käytä kaikkia kerralla.
  • Seuraavaksi sipulia ja basilikaa sekä oliiveja (ja kapriksia) tasaisesti. Alimpien kerroksien kanssa varmista, että täytteet menevät reunoihin asti, ei tyhjä koloja.

  • Seuraavaksi mozzarella ja tomaatti. Mausta nämä suolalla ja pippurilla kevyesti.
  • Keskimmäinen kerros on kinkkua tai munakoisoa (voit myös käyttää molempia) ja tämän päälle kasataan aiemmat kerrokset päinvastaisessa järjestyksessä niin, että päällimmäiseksi ennen kantta tulee paprika. Leipä tulee todella täyteen ja niin on tarkoituskin: tiiviisti täytetty leipä pysyy paremmin koossa.

  • Paina leivän kansi tiukasti takaisin täytteiden päälle.
  • Kääri leipä huolellisesti kelmuun ja nosta kevyen painon alle viileään tekeytymään yön yli.
  • Seuraavana päivänä leivän voi tarjota suoraan viileästä ja leikata kolmioiksi. Leivän voi myös grillata; poista kelmu ja kääri leipä folioon ja nosta hetkeksi grilliin paahtumaan!

Täytetty leipä kesäherkutteluun.

Vinkit

✔ Kasvisversion grillattua munakoisoa saa myös valmiina säilykkeenä ja sen sijaan sopii mainiosti myös aurinkokuivatut tomaatit. Myös muut marinoidut kasvikset käyvät hyvin, katso kauppojen palvelutiskien valikoima!

✔ Marinoinut munakoisot on helppo tehdä myös itse! Grillaa tai paahda uunissa viipaloitua munakoisoa (pyöräytä viipaleet ensin öljyssä). Nosta viipaleet suoraan kuumina marinadiseokseen: 0,5 dl oliiviöljyä, ½–1 sitruunan mehu, 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna, 0,5–1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersilja), suolaa, pippuria (marinadin ohje riittää yhdelle munakoisolle). Munakoisot säilyvät viileässä muutaman päivän ja ne kannattaakin tehdä päivää ennen käyttöä maustumaan.

✔Jos täytteitä jää yli, yhdistä ne yhdessä paahdetun sisuksen kanssa panzanella-leipäsalaatiksi!

Festivon antipasto-eväsleivän resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata Instagramissa @kaviaarista_arkeen sekä Facebookissa Kaviaarista arkeen.

Katso lähin Festivo-jälleenmyyjäsi