Lahden Vuorikadun Gastropub Mylly on lahtelaisessa ravintolamaailmassa harvinaisuus, sillä ravintolan omistavat keittiömestarit Arto Lattu ja Markku Ojala. Keittiömestareiden pyörittämät ravintolat ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle, Lahdessa vain Roux-ravintola on Gastropub Myllyn lisäksi keittiömestarivetoinen.

Myös Myllyn konsepti on poikkeuksellinen yhdistelmä ravintolaa, pubia ja baaria. Lattu kuvailee ruokaa rehelliseksi ja paikan tyyliä rennoksi.
– Kaikki lähtee raaka-aineista. Lista voi vaihtua nopeastikin, koska laadimme sen raaka-aineiden ehdoilla.

Vuoden 2020 pahimman koronakriisin keskellä perustettu ravintola on löytänyt asiakkaansa rehellisellä ja konstailettomalla ruoallaan. Facebookissa Mylly on kerännyt puolentoista vuoden aikana yli 80 arvostelua, joiden keskiarvo on täydet viisi tähteä.
Asiakkaat kehuvat ravintolan ilmapiiriä ja maistuvaa ruokaa:
”Ei ollut sopivaa kasvisruokaa listalla, niin kehittelivät lennosta semmoisen. Mahtava palvelu, maittava annos ja sopuisa hinta.”
”Todella hyvä, asiantunteva ja mukava palvelu. Ruoka 5/5. Viihtyisät tilat.”
”Erinomainen ruoka, runsas valikoima juomia ja rento ilmapiiri. Ystävällinen palvelu yhdistettynä kivaan sisäpihaan tekee paikasta muista erottuvan ja ainutlaatuisen.
Kannattaa käydä syömässä ja nauttimassa runsaasta juomavalikoimasta.”
Asiakaspaikkoja ravintolassa sisällä on 120 ja katetulle terassille mahtuu 100 asiakasta lisää.
Viinivalikoima perustuu ruokalistaan

Gastropub Myllyn viinivalikoimassa on keskitytty edullisuuteen. Latun mukaan katteet haetaan euromääräisesti per pullo.
– Ajatuksena ei ole säilyttää viiniä vaan myydä sitä.
Nyt ravintolassa on kolme Festivon 50 VL viinikaappia, joista jokaiseen mahtuu 25 pulloa viiniä. Kun kaappeja on kolme, saadaan puna- ja valkoviinit tarjoiltua asiakkaalle oikeassa tarjoilulämpötilassa.
– Sommelier Henri Pelkonen valitsee ravintolamme viinit sen perusteella, mitä ruokalistallamme on.
Latun mukaan yksi tärkeä syy siihen, että Myllyyn valittiin kolme Festivon viinikaappia on paikallisuus ja kotimaisen tuotannon tukeminen.
– Tekemisessämme painotamme paikallisuutta raaka-aineista lähtien.

Voit lukea lisää viinien säilyttämisestä ja Festivon viinikaapeista aiemmasta blogikirjoituksestamme, alla kuitenkin pääsäännöt oikeille lämpötiloille viinin säilytyksessä.
Viinien säilyttämisessä oikealla lämpötilalla on merkitystä. Sopivat lämpötilat ovat:
- punaviinit 16–18 asteisena tai nuoremmat ja kevyemmät punaviinit n. 12–14 asteisina
- nuoret ja kevyet valko- sekä roseeviinit 14–16 asteisena, kuivat ja kuivahkot 10–12 asteisina ja makeat ja makeahkot 8–10 asteisina
- kuohuviinit 6–8 asteessa.
- alkoholittomat viinit hyvin viilennettynä 8–10 asteisina.