Jääkaapin oudot äänet

Miksi yksi jääkaappi pitää enemmän ääntä kuin toinen? Mistä äänet syntyvät ja tarkoittaako se aina, että jääkaappi on rikki tai siinä on vika? Kaikki kylmälaitteet pitävät aina ääntä ja se on normaalia. Useinkaan kyse ei ole laiteviasta vaan ääni on seurausta tavallisesta kylmäteknisestä toiminnosta.

Kun kotiin saapuu uusi kylmälaite kiinnittyy huomio usein ensimmäisenä laitteen käyttöääneen. Laitteesta kuuluu naksahduksia, kuplintaa ja paukahduksia. Kyseessä ovat usein aivan normaalit laitteen toimintaan kuuluvat äänet, eikä syytä välittömään huoleen ole mikäli laite säilyttää asetetun lämpötilan normaalisti.

Festivo kylmälaitteissa on kaksi kompressoria, kylmälle ja pakastimelle omansa. Kompressorit käyvät säännöllisesti, pitäen kuitenkin välillä taukoja. Tauon pituuteen vaikuttavat muun muassa se miten paljon laitetta käytetään sekä ympäröivä lämpötila. Pieniä paukahduksia saattaa kuulua laitteen käynnistyessä sillä metalliosat lämpölaajenevat.

Kylmälaitteen koneistossa kiertää kylmäainetta. Kylmäaineen kiertäminen saattaa aiheuttaa korina- ja kuplintaääntä. Voimakkaimmat kylmäaineesta johtuvat äänet ovat laitteen käynnistysvaiheessa, kun kylmäaine lähtee kiertämään putkistossa. Nykyisissä Festivoissa käytetään ympäristöystävällisempää kylmäainetta, joka aiheuttaa noin 10 desibeliä voimakkaamman äänen kuin ennen vuotta 1995 valmistetut, freoni-pohjaista kylmäainetta käyttäneet Festivot.

Jos kylmälaite rämisee kovasti, se voi johtua virheellisestä sijoitusasennosta. Varmista että laitteen ympärillä on riittävästi tyhjää tilaa eikä se osu esimerkiksi ympärillä oleviin seinämiin. Laitteen jalkojen säätäminen saattaa myös auttaa resonoiviin ääniin. Festivon laitteissa kylmätekniikka sijaitsee takaosassa. Mikäli siis resonointiääntä kuuluu, vedä laite ulos paikoiltaan ja säädä varovasti takaosan komponentteja. Samalla saat myös näppärästi imuroitua laitteen takaosan!

Kesäaikaan tapahtuu laitteiden ylikuumenemisia ja niistä johtuvia rikkoja. Mikäli kylmälaitteestasi kuuluu jatkuvaa tai merkittävästi muuttunutta ääntä voi laitteessa olla vika. Otathan silloin aina yhteyttä Festivon huoltoon!

Katso lisää

Festivo-huollon yhteystiedot >

Kaikki kodin kylmälaitteet >