Viiniasiantuntija, sommelier Anniina Schreiner valitsi aiemmin tänä vuonna keittiöönsä valkoisen Festivon 45 VLM viinikaapin. Viinejä rakastavan WineandBeyond.fi-bloggaajan vaatimuslista oli pitkä täydelliselle viinikaapille, viinikaapin tuli olla oikean kokoinen, tilava, laadukas ja hiljainen sekä koneiston tuli olla tärisemätön ja viineille olla kaksi eri lämpötila-aluetta. Myös UV-valolta suojaaja ovi oli tärkeimpiä kriteerejä.
Schreiner on WSET 3 Advanced -tutkinnon suorittanut viiniasiantuntija, jonka erityisosaamista ovat eurooppalaiset viinit. Schreiner on myös Suomen Sommelierit ry:n jäsen.
Schreiner kertoi aiemmassa blogikirjoituksessaan ”Viinin oma kaappi” viinikaapin hankinnasta ja miten yhteiselo Festivon viinikaapin kanssa lähti käyntiin. Nyt tuoreessa blogikirjoituksessa Anniina kertoo tarkemmin viinien oikeaoppisesta säilytyksestä ja miten Festivon viinikaappi palvellut viiniasiantuntijaa.
Festivon kotimaisessa viinikaapissa viinit säilyvät oikeissa lämpötiloissa – ei enää liian kylmää tai lämmintä viiniä
Schreiner kertoo blogissaan viinien monenlaisista elementeistä. Tärkeimmiksi elementeiksi Schreiner listaa viinin hedelmällisyyden, hapokkuuden, mahdollisen makeuden ja punaviineissä tanniinin. Näihin elementteihin vaikuttaa viinin oikea tarjoilulämpötila. Schreiner kertoo, että liian viileässä punaviinissä hapokkuus ja tanniinisuus korostuvat. Tämä tekee punaviinin mausta karvaan. Liian viileä valkoviini taas voi maistua liian hapokkaalta.
Liian lämpimässä punaviinissä puolestaan maussa saattaa korostua liikaa alkoholi, joka luo polttavan tunteen kurkkuun. Schreiner kertoo, että myös liian lämpimän punaviinin hedelmällisyys kääntyy helposti hillomaiseksi ja myös mahdollinen makeus saattaa korostua liikaa.
– En varmasti ole ainoa viinin ystävä, jonka mielestä olisi mahtavaa, että viinin voisi nauttia aina sille optimaalisessa lämpötilassa. Niinpä suunnitellessamme keittiöremonttia haaveilin, että keittiöön mahtuisi kunnon viinikaappi. Visioin mielessäni, kuinka hienoa olisi ottaa viinikaapista pullo valkkaria tai punaviiniä juuri sopivan lämpöisenä. Lisäksi viinikaapissa voisi säilyttää viinejä pidempään, vuosiakin.
Schreinerin uudistetun keittiön koko asetti haasteita viinikaapin hankintaan. Festivon täyskorkea 45 cm leveä viinikaappi osoittautui täydellisen kokoiseksi.
– Valkoinen kaappi sujahti keittiöön kuin se olisi aina ollut siinä. Kapasiteettia löytyy noin 70 viinipullolle, ja kaksi eri lämpötila-aluetta mahdollistavat sen, että ruoalle kuin ruoalle löytyy nyt oikean lämpöinen viini. Ja ovikin on UV-suojattu, joka on tärkeää koska viinikaappi sijaitse lähellä ikkunaa.
Festivon viinikaappi kuin moderni viinikellari kätevästi omassa keittiössä
Tutustu Festivon viinikaappeihin
Ruokapöydässä viineillä on suuri merkitys, erilaiset viinit sopivat eri ruokatyypeille ja tukevat toistensa aromeja. Schreiner kertoo blogissaan valitsevansa usein viinin ensin ja sen jälkeen siihen sopivan ruoan, tämä kertoo todellisesta rakkaudesta viiniin. Festivon viinikaapin UV-suojattu lasiovi sopii tähänkin erinomaisesti – näet ovesta koko viinikattauksesi. Säädettävien lämpötilojen ansiosta Festivon viinikaapissa viinit ovat myös valmiiksi tarjoilulämpötilassa.
– Kiinnostavaa kyllä, viinien pitkäaikainen säilytyslämpötila on hyvin lähellä niiden optimaalista nauttimislämpötilaa. Näin ollen keittiössä oleva viinikaappi palvelee sekä pitämällä viinit loistavassa tarjoilulämpötilassa, että säilyttämällä ne optimaalisissa olosuhteissa.
– Festivon omien sanojen mukaan viinikaappi on kuin ”moderni viinikellari, mutta kätevästi omassa keittiössä”. Näin muutaman kuukauden kokemuksella allekirjoitan tämän.