Donitsit sopivat niin arkeen kuin juhlaankin tarjoiltavaksi ja maistuvat lähes takuuvarmasti perheen pienimmillekin. Festivon yön yli donitsit ovat koristeltu tomusokerilla, mutta halutessasi voit kuorruttaa donitsit esimerkiksi suklaalla, kinuskilla tai muulla makealla kuorrutteella.

| Helppo

Resepti: Yön yli kohotettavat donitsit

Nämä donitsit esivalmistetaan jo edellisenä päivänä paistoa ja koristelua vaille valmiiksi. Nosta pellit tiiviisti kelmulla peitettyinä yöksi kylmiöön tai jääkaappiin ja uppopaista seuraavana päivänä. Festivon isoimpaan kylmiöön uunipellilliset donitseja mahtuvat mainiosti odottelemaan paistoa. Tästä reseptistä ei myöskään ruokahävikkiä synny, sillä donitsien reikäpaloista paistetaan pieniä munkkipalloja!

HUOM! Donitsitaikina ei ole erityisen makea, koska tässä reseptissä ne kuorrutetaan reilulla määrällä tomusokerilla. Jos haluat kuorruttaa donitsit esimerkiksi tummalla suklaalla tai muulla vähemmän makealla kuorrutteella, voit lisätä huoletta taikinan sokerimäärää 0,25 dl.

Ainesosat

YÖN YLI KOHOTETTAVAT DONITSIT

(n. 25 kpl + saman verran donitsien rei’istä munkkipalloja)

  • 5 dl maitoa
  • 1,25 dl sokeria
  • 3 tl kuivahiivaa
  • 2 munaa
  • 75 g voita sulatettuna
  • ½–1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 12–14 dl vehnäjauhoja
  • (ripaus suolaa, jos käytät suolatonta voita)
  • Uppopaistoon neutraalia öljyä
  • Kuorrutukseen tomusokeria

Valmistusohje

  • Sekoita kuivahiiva 1 dl jauhoja ja lisää seos yhdessä sokerin kanssa kädenlämpöiseen maitoon. Anna seistä peitettynä 5 min, kunnes seos kuplii.
  • Lisää seokseen kananmunat, vaniljasokeri sekä 2/3 osaa jauhoista. Vaivaa yleiskoneella 6–8min. Sulata voi ja sekoita sekaan raastettu sitruunankuori. Lisää voisula seoksen joukkoon ja vaivaa hetki koneella. Lisää loput jauhot muutamassa erässä (et välttämättä tarvitse kaikkea). Taikina saa jäädä pehmeän kimmoisaksi. Koostumus saa olla hiukan valuvaa, mutta taikina ei saa tarttua sormiin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä noin 1–1,5 h.
  • Kauli taikinasta n. 1 cm paksuinen levy jauhoja apuna käyttäen. Ota levystä muottien tai esim. isomman juomalasin ja snapsilasin avulla donitseja. Nosta donitsit omalle pellilleen leivinpaperin päälle ja toiselle donitsien rei`istä saatavat palat (tarvitset 2 peltiä donitseille ja yhden reikäpaloille). Peitä tiiviisti kelmulla ja nosta jääkaappiin kohoamaan 12–16 h ajaksi.

  • Nosta pellit pois jääkaapista n. 1 h ennen donitsien paistoa. Kuumenna öljy kattilassa 170–190 asteiseksi ja uppopaista donitsit pienissä erissä. Uppopaista donitsien reikäpalat niin, että pyörittelet niitä paiston aikana. Tällöin ne kypsyvät tasaisesti joka puolelta. Valuta donitsit esim. talouspaperin päällä hyvin ennen kuorruttamista.
  • Kuorruttamista varten laita reilusti tomusokeria tarjottimelle ja pyörittele valutetut ja hiukan jäähtyneet donitsit siinä.

 

VINKKI! Jos haluat pakastaa donitseja, tee se ennen kuorruttamista. Sulata donitsit huoneenlämmössä. Taikinan voi myös helposti puolittaa, jos haluaa tehdä pienemmän määrän donitseja.

Festivon yön yli kohotettavien donitsien -resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata myös Instagramissa @kaviaarista_arkeen