Kesä ja alkusyksy on Suomen luonnon juhla-aikaa, kun marjat ja sienet kypsyvät ja innokkaat metsässä samoilijat pääsevät täyttämään marjaämpäreitään ja sienikorejaan. Myös torit ovat pullollaan valmiiksi kerättyjä puhdistettuja marjoja ja sieniä, jotka on helppo hyödyntää suoraan tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Osaatko pakastaa metsänantimet oikein? Ota huomioon muutama seikka, niin pääset nauttimaan herkullisista metsänantimista mahdollisimman pitkään!
Kokosimme täsmäoppaan marjojen ja sienien pakastamiseen. Jutun lähteenä on käytetty sekä Marttojen marjojen ja sienien säilömisvinkkejä sekä Ruokaviraston tietoja marjojen ja sienien pakastamisesta.
Marjojen pakastus
Paras tapa marjojen säilömiseen ravintoaineiden kannalta on pakastaminen, jolloin kesän marjat ilahduttavat sinua pitkälle syksyyn ja talveen. Pakastus kannattaa tehdä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Marjoja ei kannata huuhdella juuri ennen pakastusta. Pehmeäkuoriasia marjoja ei tule huuhdella lainkaan.
Marjojen pakastamiseen vaihtoehtoja on monia, voit pakastaa marjat kokonaisina, viipaleina, survoksena, soseena, hillona tai vaikkapa nektarina tai mehuna.

Nappaa vinkit marjojen pakastamiseen
-
- Valitse pakastepussi kovapintaisille ja pienille marjoille, kuten mustikoille, puolukoille, karpaloille ja viinimarjoille. Myös marjasoseet ovat kätevä pakastaa pakastepusseissa.
- Pakasterasiaan sopivat parhaiten pehmeät marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat.
- Pakastuksessa käytetään sokeria marjojen maun, värin, rakenteen ja vitamiinien säilyttämiseksi. Kaikki marjat eivät kuitenkaan tarvitse sokeria, muun muassa kokonaiset mustikat, puolukat ja karpalot eivät tarvitse sokeria.
- Paljonko sokeria? Marjalitraa kohden riittää 1–3 ruokalusikallista sokeria. Ripottele sokeri kerroksittain marjojen väliin.
- Kovakuoriset marjat voi pakastaa myös sokeriliemessä, joka estää kuorien sitkistymistä. Sokeriliemi valmistuu kiehauttamalla litra vettä ja lisäämällä siihen 3–5 dl sokeria. Jäähtynyt liemi kaadetaan marjojen päälle.
- Marjat säilyvät pakkasessa parhaina usein noin seuraavaan satokauteen asti.
- Muista nopea marjojen sulatus! Silloin niiden C-vitamiinit säilyvät parhaiten. Sulatukseen nopein tapa on käyttää mikroaaltouuninen sulatusta, vaihtoehtoisesti voit kokeilla laittaa pakastepussin- tai rasian lämpimään veteen, jolloin sulamisessa menee hieman kauemmin.
Sienien säilöminen pakastamalla
Sieniä voi säilöä vanhalla ja perinteisellä tavalla eli suolaamalla, pakastamalla, kuivaamalla tai esimerkiksi marinoimalla sienet.
Sienten suolaaminen on perinteinen tapa erityisesti kirpeiden rouskujen säilömiseen, mutta ravitsemussuositusten kannalta sienten säilöminen suolaamalla ei ole paras vaihtoehto. Sienten kuivaaminen on hyvä tapa ohutmaltoisille sienille, kuten suppilovahveroille ja mustatorvisienille.
Marinoiminen etikkamausteliemeen puolestaan on paras tapa, jos sienet halutaan tuoda suoraan ruokapöytään talven herkkuhetkiä varten.
Pakastaminen puolestaan mahdollistaa sienien käytön kaikkein monipuolisisemmin ja on helppo tapa metsän antimien säilöntään vaikka koko talveksi. Lähes kaikkia sieniä voi pakastaa, erityisen hyvin pakastamiseen soveltuvat miedot sienet, joita ovat esimerkiksi haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, velmuskat ja tatit.

Vinkkejä sienien oikeanlaiseen pakastamiseen
-
- Tuoreet sienet säilyvät huonosti, joten sienet kannattaa käsitellä jo heti niiden keräämisen jälkeen!
- Peratut ja paloitellut sienet kuumennetaan pannulla ennen pakastamista, jotta sienien nesteet saadaan pois. Paras pannu sienien kuumennukseen on teflonpinnoitteinen pannu. Vokkipannulla saat kuumennettuna kerralla suuremman määrän.
- Älä käytä sienien kuumennuksessa rasvaa, sillä se lyhentää sienten säilyvyyttä!
- Sienien pakastukseen soveltuvat pakasterasiat- ja pussit. Pakastepussit vievät pakastimessa vähemmän tilaa, joten suuria määriä pakastaessa suosi pakastepusseja.
- Sienet kannattaa pakastaa kertakäyttöannoksina, jolloin niiden käyttö pakasteesta on helpompaa.
- Helpota pakastimen käyttöä merkitsemällä pakkauksen päälle vuosiluku ja mitä sieniä paukkauksessa on.
- Kaikkia sieniä ei tarvitsee kuumentaa ennen pakastusta! Esimerkiksi hyväkuntoiset herkkutatit voi tuoreena pakastaa viipaleina. Silloin sienet pakastetaan tarjottimella tai lautasella ja pakataan vasta umpijäisinä pussiin. Valmistaessa tuoreena pakastettuja sieniä, kannattaa ne laittaa pannulle suoraan jäisinä.
- Sienet kannattaa pakastaa ryöpättynä (esimerkiksi haapa- ja karvarouskut ja kangasrouskut) Yleisesti ottaen kaikki sienet, jotka ryöpätään tai keitetään pitkään ennen käyttöä kannattaa ryöpätä ennen pakastusta.
- Jos pakastat korvasieniä, ne tulee keittää kahteen kertaan ja huuhdella keittokertojen välissä myrkkyjen poistamiseksi! Sienten keittoajat kannattaa tarkistaa aina Ruokaviraston sivuilta.
- Pakastetut sienet säilyvät pakastimessa noin vuoden ja niitä on helppo käyttää ruoanlaitossa. Sienien sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa tai huoneenlämmössä.
Suomessa valmistettu Festivon No Frost -pakastin tarjoaa käyttömukavuutta ja helppoutta pakastamiseen
Festivon vapaasti sijoitettavassa 45 cm leveässä pakastimessa on huikea vuorokautinen pakastustehokkuus 18kg/vrk. Pakastin on kompaktin kokoinen ja pystypakastimena vie vain vähän tilaa keittiöissä, pakastimen käyttötilavuus on 195 litraa.
Täyskorkean oven takaa löytyy kaksi ylös nostettavilla luukuilla varustettua hyllytasoa sekä 4 ulosvedettävää lankakoria (lämpötilat -18…-24 C..). Pakastimen hyllytasot ja korit helpottavat pakasteiden lajittelua, organisointia ja tietenkin löydettävyyttä!
Myöskään pakastimen sulattamisesta ei tarvitse huolehtia, sillä Festivon pakastin on automaattisulatteinen!

Pakastimeen kuuluu myös vakiovarusteena yksi NOLLA-vetolaatikko (lämpötila ± 0 C), joka on ihanteellinen tuoreena säilyttäville elintarvikkeille kuten lihalle, kanalla ja kalalle. Talouden tarpeiden mukaan NOLLA-vetolaatikoita on mahdollista saada kaksi. Kokeile tuotevalitsimellamme millainen olisi sinun pakastimesi!

Yhtenä hienona ominaisuutena Festivon pakastimessa on hyllyjen muokattavuus. Normaalikokoinen pakastepitsa mahtuu Festivoon jo vaaka-asennossa, isompi pitsa pientä niksiä käyttämällä – katso videolta!