Voileipäkakut ovat juhlapöydän ikuisia kestosuosikkeja ja erimakuisia täytevaihtoehtoja on lukuisia. Usein voileipäkakkua tuunataan omanlaiseksi kokeilemalla eri täytteitä ja mitä erilaisempia koristeluja. Festivon voileipäkakku erottuu perinteisistä kakuista sen näyttävän korkealla ulkomuodolla. Tämän voileipäkakun huomaa varmasti juhlapöydästä!

13-21 h | Keskitaso

Resepti: Voileipäkääretorttu kerroskakkuna

Festivon voileipäkakkuun tulee kahta eri täytettä, savulohta ja tuoreita yrttejä. Perinteisen voileipäkakun sijasta leivät ja täytteet kääritään rullalle kääretortun tapaan ja leikataan siivuiksi, joista kasataan noin viiden kerroksen korkuinen torni. Väliin pursotetaan täytteestä ruusukkeita ja kakku koristellaan savulohella, kananmunalla ja tuoreilla yrteillä. Vain luovuus on rajana tämän voileipäkakun koristelussa!

Ainesosat

VOILEIPÄKÄÄRETORTTU

Leivontaan tarvitset sähkövatkaimen, pursottimen ja kakkualustan

KANANMUNATÄYTE

  • 15 viipaletta vaaleaa paahtoleipää (n. 500 g)
  • 8 kananmunaa kovaksi keitettynä
  • 1,25 dl majoneesia
  • 150 g ranskankermaa
  • 1,5 tl Dijon-sinappia
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1/2 ruukkua ruohosipulia hienonnettuna
  • suola, mustapippuri
  • kostutukseen n. 2 dl maitoa

SAVULOHITÄYTE

  • 15 viipaletta tummaa paahtoleipää (n. 500 g)
  • n. 300 g savulohta
  • 150 g smetanaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ ruukkua tilliä hienonnettuna
  • suola, mustapippuri, sitruunanmehu
  • kostutukseen n. 2 dl laimeaa kalalientä

KUORRUTUS

  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g smetanaa
  • 150 g ranskankermaa
  • suola, sitruunankuorta hienoksi raastettuna

KORISTELUUN

  • 6–8 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • n. 300 g savulohta
  • tuoreita yrttejä (2 ruukkua, esim. tilli ja lehtipersilja)
  • sitruuna

Valmistusohje

  • Aloita voileipäkääretortun valmistus täytteiden tekemisellä.

Täytteet

  • Kananmunatäyte: hienonna kananmunat haarukalla ja sekoita muiden aineksien kanssa. Tarkista maku ja siirrä sivuun odottamaan.
  • Savulohitäyte: hienonna savulohi (poista ensin ruodot, jos tarpeen) ja sekoita muiden aineksien kanssa. Tarkista maku ja siirrä sivuun odottamaan.

Kääretorttujen valmistus

  • Leikkaa leivistä reunat. Levitä tuorekelmua työskentelytason päälle ja levitä sen päälle ensin vaaleat leipäviipaleet viiden leipäsiivun riveihin. Siivujen pitää olla tiiviisti yhdessä, voit halutessasi laittaa niitä hiukan lomittain.
  • Litistä leivät kaulimen avulla, kostuta maidolla ja litistä vielä uudestaan. Levitä päälle kananmunatäyte. Kääri leivät kelmua apuna käyttäen tiukalle rullalle pitkältä sivulta päin. Kääri rulla lopuksi vielä folioon. Nosta viileään vetäytymään yön yli.
  • Tee savulohitäyte eli lohikääretorttu samalla tavalla. Käytä tummaa leipää ja kostuta kalaliemellä. Nosta viileään vetäytymään yön yli.

Voileipäkakun kasaaminen ja koristelu

  • Seuraavana päivänä vaahdota kuorrutteeseen tuleva maustamaton tuorejuusto, smetana ja ranskankerma keskenään. Mausta suolalla ja sitruunankuorella. Laita vaahdotettu seos pursotuspussiin.
  • Leikkaa kääretortut viipaleiksi ja kasaa kakku suoraan tarjoiluastialle. Asettele viipaleita vuorotellen pohjalle ympyrän muotoon, pursota kuorrutusta pieninä ruusukkeina väleihin. Muista varata kuorrutusta myös pinnan koristeluun. Rakenna viipaleista tornin muotoinen kakku, jossa on noin viisi kerrosta.

Voileipäkääretortun kasaaminen

  • Koristele valmis voileipäkakku loppukuorrutteella, savulohella, puolikkailla kananmunilla ja reilulla määrällä yrttejä. Halutessasi voit käyttää koristeluun myös ohuita viipaleilla sitruunaa tai tarjoilla sitruunaviipaleet erikseen kulhossa.

Voileipäkääretortun koristelu

Festivon voileipäkääretorttu kerroskakkuna -resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata myös Instagramissa @kaviaarista_arkeen