Sienipiirakat ovat monelle syksyisin suurta herkkua – olit sitten sienestäjä tai et.

1,5–13 h | Keskitaso

Resepti: Esivalmistettava rapeapohjainen sienipiirakka

Syksyisen metsänantimista saa aikaan esimerkiksi tämän helpon sienipiirakan. Sienipiirakka sopii hyvin arkeen ja juhlaan tai vaikka evääksi töihin. Isosta pellillisestä riittää jaettavaksi tai useamman illan suolaiseksi iltapalaksi.

Voit esivalmistaa tämän reseptin sienipiirakan jo edellisenä päivänä. Nosta pelti peitettynä yöksi kylmiöön tai jääkaappiin ja paista piirakka seuraavana päivänä. Festivon isoimmassa kylmiössä uunipelti mahtuu hyvin hyllylle odottelemaan paistoa.

Sienien ystävänä voit myös pakastaa isojakin sienimääriä, sillä Festivon kylmiöpakastimissa riittää loistavasti pakastustehoa! Automaattisulatteisen Festivo-pakastimen pakastusteho on korkea,  18 kg/vrk.

Ainesosat

SIENIPIIRAKKA
(10 annosta)

POHJA

  • 5 dl ruishiutaleita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1–1,5 dl kylmää vettä

TÄYTE

  • 400 g tuoreita tummia ja valkoisia herkkusieniä ohueksi viipaloituna
  • 10 oksaa tuoretta timjamia riivittynä tai 1–2 tl kuivattua
  • 1 iso punasipuli ohuina viipaleina
  • 2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 tl hunajaa
  • 100 g babypinaattia tai hienonnettua tavallista pinaattia
  • suolaa ja pippuria
  • 150 g voimakasta juustoraastetta
  • 200 g maustettua tuorejuustoa, makuna esim. kantarelli
  • 300 g smetanaa
  • 2 kananmunaa

Valmistusohje

  • Valmista pohja sekoittamalla ensin kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja sekoita murumaiseksi. Lisää kylmä vesi vähän kerrallaan ja sekoita nopeasti taikinaksi. (Taikinan voi valmistaa myös yleiskoneessa).
    Kaulitse taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi, käytä tarvittaessa apuna jauhoja. Pohja ei vaadi esipaistoa ja on kypsyttyään rapeampi kuin perinteinen piirakkapohja.
  • Paista täytteen sienet pienessä määrässä oliiviöljyä kullanruskeiksi. Lisää loppuvaiheessa sipulit ja timjami. Paista kunnes sienistä ja sipuleista irronnut neste on haihtunut. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Lisää vielä lopuksi mukaan pinaatti. Kaada täyte kulhoon ja sekoita joukkoon puolet juustoraasteesta. Anna täytteen jäähtyä kokonaan, jos aiot paistaa piirakan vasta seuraavana päivänä.
  • Levitä pohjan päälle tuorejuusto tasaisesti, ripottele sen päälle loput (puolet) juustoraasteesta. Levitä lopuksi päälle sienitäyte. Nosta pelti peitettynä yöksi Festivo-kylmiöön. (Voit myös valmistaa piirakan heti loppuun asti).
  • (Seuraavana päivänä) Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita keskenään smetana ja kananmunat, mausta suolalla ja pippurilla. Valuta tasaisesti piirakan päälle. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 25–40 min kunnes pohja on kypsä ja täyte saanut kauniin värin.

VINKKI!

  • Resepti on testattu herkulliseksi myös siitakesieni-herkkusieniyhdistelmällä! Voit valmistaa sienipiirakan muistakin perusruokasienistä kuten esimerkiksi pelkästään siitakesienistä, kantarelleista tai suppilovahveroista.

Festivon sienipiirakan resepti on Kaviaarista arkeen -ruokablogistin käsialaa. Kaviaarista arkeen -ruokareseptejä voi seurata myös Instagramissa @kaviaarista_arkeen