04
loka
Noora Englund
Noora Englund

Resepti: Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylät

Resepti: Pehmeät, yön yli kylmiössä kohotetut, ”ei vaivaa”-sämpylät

Kukapa ei pitäisi tuoreiden sämpylöiden tuoksusta aamulla! Aamuisin, jos ei ole viikonloppu tai loma, on harvemmin vain aikaa tehdä sämpylätaikina ja vielä kohottaa sämpyläpullaset moneen kertaan kunnon kuohkeuden takaamiseksi.

Arkiaamun sämpylät saat helposti ja nopeasti kohottamalla ne yön yli jääkaapissa tai kylmiössä. Kylmäkohotus takaa vaivattomat, uunituoreet ja pehmoiset aamiaissämpylät. Etenkin, kun sämpylätaikina kohoaa yön juuri oikeanlämpöisessä ja tiiviissä Festivo-kylmiössä! Suurikin taikinakulho mahtuu hyvin tilavaan Festivoon.

”Ei vaivaa” -kylmäkohotussämpylöiden resepti (10–18 kpl)

Valmistusaika: 13–21 h

AINESOSAT
1 rkl siirappia tai hunajaa
3,75 dl maitoa
2 kanamunaa
50 g voita sulatettuna
1 tl suolaa
8–9 dl vehnäjauhoja
1 pss (7 g) kuivahiivaa

VOITELUUN
Oliiviöljyä tai voisulaa

JOS TEET KIERRESÄMPYLÖITÄ
175 g pestoa
150 g voimakasta juustoraastetta

VALMISTUS

Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita ensin joukkoon vain 7 dl jauhoja.

Sekoita kosteat aineet hyvin keskenään haarukan avulla, lisää voisula jäähtyneenä.

Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään. Älä vaivaa vaan sekoita esim. puulusikan avulla vain sen verran, että seos muistuttaa paksua/jäykkää muffinitaikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi.

Peitä taikina kelmulla ja nosta kylmiöön/jääkaappiin 12–20 tunniksi kohoamaan.

Leivo kylmiössä kohonnut taikina sämpylöiksi, anna kohota uunin lämpeämisen ajan, voitele ja paista 200 C asteessa 10–18 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.

KIERRESÄMPYLÄT:

Anna taikinan kohota yön yli aiemman ohjeen mukaan kylmiössä. Kaulitse taikina levyksi, levitä levylle pesto ja juustoraaste. Rullaa levy ja leikkaa kiekoiksi.

Aseta kiekot uunipellille tai vuokaan leivinpaperin päälle lähekkäin niin, että ne kohotessa tarttuvat kiinni toisiinsa.

Anna kohota uunin lämpiämisen ajan, voitele ja paista 200 C asteessa uunin alatasolla 20–40 minuuttia riippuen kiekkojen koosta ja vuoasta. Peitä pinta tarvittaessa foliolla, ettei se tummu liikaa.

VINKKI! Voit myös valmistaa sämpylät tai kierteet täysin paistovalmiiksi edellisenä päivänä kylmään: Anna tällöin taikinan kohota sekoittamisen jälkeen huoneenlämmössä noin 1 tunnin ajan, leivo se sämpylöiksi/pestokierteiksi, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin/kylmiöön yöksi. Aamulla voit nostaa pellin huoneenlämpöön siksi aikaa, kun odotat uunin lämpeämistä ja voitelun jälkeen paistaa leipomukset suoraan.